Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-21-18, 01:02 PM   #76
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: HM 查看文章
真係名義上變埋一國死既係走唔到既香港人咋
真心唔明焦土派思維
在下作為走唔到既一份子,其實唔太CARE。
SO FAR,5/10年後香港唔死在下都未必有地方企

舊 08-21-18, 01:06 PM   #77
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我自己就唔想美國取消香港特別待遇
唔想高科技品都買唔倒
但求支爆爆風吹飛埋香港股市樓市好了
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-18, 01:15 PM   #78
HM

註冊日期: May 2007
既然唔介意死,點解唔去做烈士呢?
將聖人平時果d打飛機亂up付諸實行,肯用自己條命玩,唔難做架
唔好唔敢玩命又要累街坊好無?
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-18, 01:34 PM   #79
神人ではない!新人だ

引用:
將聖人平時果d打飛機亂up付諸實行,肯用自己條命玩,唔難做架
唔介意同打算做應該係兩回事黎既。
而且又冇話變一國係一定死既,強國十幾億仲生勾勾
SOFAR 佢又真係夠膽做,呢個在下反而有D BUY…

其實事件本身真係一D所謂都冇,美國會理佢先算啦,根本係要挖維穩費果D先當佢係大人物…

此篇文章於 08-21-18 01:48 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-18, 02:14 PM   #80
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
唔介意同打算做應該係兩回事黎既。
而且又冇話變一國係一定死既,強國十幾億仲生勾勾
SOFAR 佢又真係夠膽做,呢個在下反而有D BUY…

其實事件本身真係一D所謂都冇,美國會理佢先算啦,根本係要挖維穩費果D先當佢係大人物…
呢次我又幾認同。

金仔會之後,東南亞周邊 d 奶共國如(星馬泰菲)都自動歸邊。中國最後既兩隻狗香港同澳門特區,美國政府其實係一次都無提過/回應(個別官員或議員係有,但唔代表政府立場)。

唔出聲唔代表唔知,美國香港領事館成日有搞作,最近 fb 仲搞香港領事館 175 周年紀念,知乜事啦。

點樣搞投票或寫公開信都好,美國政府無出過聲,郁香港政策法,十劃都未有一撇。

講香港政策法,最重要都係多 d 人知,香港人真正既阿爺係邊個,唔係北京囉。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-18, 02:25 PM   #81
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我唔好過都唔比你班奶共友好過,反正香港已經冇得救冇野輸一於一鑊熟大攬炒;香港冇左特別地位唔知香港中共都死
(奶共友唔止指d外國護照高官議員,包括d愛國基層老人)
由手機版發出

班廢老頂盡咪十零廿年命
唔會夠佢哋玩架喎

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-18, 03:01 PM   #82
神人ではない!新人だ

土共日日都叫人唔好干預中國內政,香港政策法本身唔係干預係咩?
其實O_9部應該支持陳生封公開信至係。

舊 08-21-18, 03:07 PM   #83
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
又唔係咁講,你玩命死埋佢都係當無事hea走
真心攬炒又真係咁樣勁好多

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-18, 07:44 PM   #84
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
真係名義上變埋一國死既係走唔到既香港人咋
真心唔明焦土派思維
陳浩天絕對唔係焦土派,佢係和理非獨派

現時焦土派主張都係流於投建制派呢種等級
其實我覺得而家投泛民定建制已無分別,只係建制賣港唔洗好似泛民要做大戲
就算建制大比數都唔會即刻變一國...

有留意陳浩天主張就知佢唔會叫你去衝或指導投票意向
反而係留有用之身,或叫大家爭取權位反滲透政府
呢個月以黎睇到佢既政治手腕已遠遠超出上述人仕
一要打就打要害,無多餘既行為藝術動作

此篇文章於 08-21-18 07:47 PM 被 fantasy俊仔 編輯。
fantasy俊仔 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-18, 08:14 PM   #85
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
土共日日都叫人唔好干預中國內政,香港政策法本身唔係干預係咩?
其實O_9部應該支持陳生封公開信至係。

其實左膠就係咁樣,對佢有利O既時候個規則就OK,當對佢利益有衝突就會突然唔記得佢自己套規則,近期最佳例子就係GotG前導演JAMES GUNN同一眾大愛左膠呵你活東東。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-18, 09:27 AM   #86
神人ではない!新人だ

引用:
作者: david 查看文章
其實左膠就係咁樣,對佢有利O既時候個規則就OK,當對佢利益有衝突就會突然唔記得佢自己套規則,近期最佳例子就係GotG前導演JAMES GUNN同一眾大愛左膠呵你活東東。
咁呢個係人性黎既,唔關左中右事,商業工作上都見唔少

此篇文章於 08-22-18 09:31 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-18, 11:17 AM   #87
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
談判重啟兼新一輪關稅生效
美商務部長:我們子彈遠比他們多

中美經貿關係進入關鍵一周,貿易談判周三重啟,同時兩國即將互對160億美元商品加徵關稅。美國商務部長揚言,美國「彈藥」多的是。

美中代表團周三、四在華府展開新一輪貿易談判,希望化解貿易爭端。美國早前宣佈周四零時(香港時間今日中午)會對價值160億美元(1,248億港元)中國商品加徵25%懲罰性關稅,中國表明會進行等額的報復性關稅措施。

美國商務部長羅斯接受財經頻道CNBC訪問時談到貿易戰,指長此下去中國的反擊措施將跟不上美國的步伐。他說:「他們很自然地會有些報復措施。但說到尾我們的子彈遠比他們多。他們是知道的……我們經濟也比他們強。他們也知道的。」

美國CNBC/中央社
你子彈多?
我亮劍更多!!!
由手機版發出
舊 08-23-18, 11:38 AM   #88
神人ではない!新人だ

O_9部快D還拖宣佈禁運,中國有內需唔會死既

舊 08-27-18, 07:12 AM   #89
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

史健仁
26 Aug at 9:53

【原來中國一直搵美國老襯】

中國寄到紐約嘅郵費,居然可能會比加州寄去紐約嘅郵費平,唔怪之得阿里巴巴及順豐可以係短短十年間坐大,又唔怪之得DHL,UPS及Fedex等一直都無法打入中國啦。

點解會一直容許呢啲咁唔公平嘅協議存在?

引用:
特朗普取消中國郵遞折扣,今後中國商品寄到美國郵費不再便宜

特朗普總統近日簽署備忘錄,指示美國郵政總局(USPS)取消中國的國際郵遞折扣,今後中國商品寄到美國的郵費將不再便宜。這是在美中貿易戰中特朗普總統採取的進一步懲治中國的措施。

此舉可能增加中國阿里巴巴集團的運輸成本,但對美國的亞馬遜(Amazon)、eBay等電子商務平台、快遞公司和國際海運公司有利。

彭博社報導說,美國郵政總局2015年的一項研究發現,來自中國的商品郵寄花費,比類似物品在美國國內的郵寄費用還要低27%。這跟聯合國旗下的萬國郵政聯盟(UPU)的國際郵資協議有關,郵政總局和美國電商一直對此不滿,特朗普意見更大,稱其為“破壞美國經濟繁榮並威脅我們國家安全的國際郵政做法”。

根據備忘錄,特朗普總統要求重新檢討相關協議,以確保“寄自國外的貨物郵包,不致享有比國內郵件優惠的費率”。 

備忘錄還提到國家安全考量,表示國際郵遞可能會運送高風險包裹,比如來自中國的鴉片類藥物。

國務院發言人諾爾特(Heather Nauert)發表聲明表示,美國代表團將在埃塞俄比亞召開的萬國郵聯第二次特別會議上,明確指出萬國郵聯的郵資費率對美國不公。

© 2016 RFI – 版權所有

Btw 順豐唔係香港既咩???
由手機版發出
舊 08-27-18, 10:12 AM   #90
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
順豐點會係香港|||

舊 08-27-18, 10:59 PM   #91
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
順豐的創辦人是7歲來港的新移民,公司起初是在順德註冊,但辦公室則在旺角砵蘭街。

此篇文章於 08-27-18 11:07 PM 被 Dangerous-boy 編輯。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 08:01 PM   #92
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
美國或依據世貿第23條款聯手歐日加墨驅趕中國出會

華爾街日報報道,中美貿易戰陷於僵局此際,美國下一步或聯手歐洲和日本依據世貿組織第23條款(Article XXIII),驅趕中國出會。

該報23日報道指,在中美最新一輪談判未有任何突破的跡象下,加上白宮事後發表的聲明中,沒有提到雙方之後是否還將舉行陸續的談判,從而引申出一個問題,兩國是否能夠在今年11月之前達成協議,為兩國的領導人特朗普和習近平在11月出席多邊高峰會議上面對面會談而鋪路。

華爾街日報在另一篇的分析文章中指出,美國和歐盟以及日本等其他盟國,可以依據世貿組織的第23條款,迫使中國改變現有的貿易扭曲行為,否則將施壓迫使中國離開世貿組織。

文章指出,世貿組織並沒有正式的機制將一個會員國革除會籍,但世貿的創立憲章,即關稅及貿易總協定(GATT),卻包含了上述的第23條款,基本上可以達到開除會員國會籍的目的。第23條款容許其他會員向大會對某一會員國因為“廢止或傷害”其他國家從世貿預期應獲的好處,提出申訴。

美國喬治城大學法律教授希爾曼今年6月告訴美國國會的美中經濟及安全審議委員會:“中國的經濟架構與其他主要的經濟體系大不相同,基本上未能一如世貿組織的談判所能預期。”希爾曼又說,世貿組織的規條未能有效地處理中國政府、中國共產黨與企業之間重疊的架構,而第23條款“正正就是為了對付類似的情況而設”。

曾經是世貿組織最高仲裁委員會成員的希爾曼教授指出,基於中國的經濟架構與別不同,世貿組織往往未能對中國涉嫌違反它加入世貿所作的承諾作出有效的應對。世貿組織成立之時,成員國都同意遵守一個基於“開放、以市場為導向政策”的貿易制度。但中國的市場力量因為國進民退的在消減之中。

外國企業投訴,為了能夠在中國做生意,他們經常被強迫向中國公司轉移科技,這是違反了北京向世貿作出的承諾。希爾曼指出,儘管這些政策欠缺白紙黑字的具體證據,但仍然可向世貿組織提出控訴。

作為一個世貿組織會員國,中國理應公開其貼補及津貼的企業,以便其他會員國作出適當的應對,但中國卻沒有這樣做,因為中國政府的貼補,大多都採取低息貸款或原料補助等手段,透過國企而進行。

中國從未因為上述的行為而被投訴,希爾曼認為很多外國企業都不願意提供證據,以免被中國報復。

文章指出,如果美國、歐盟、日本、加拿大、澳洲、墨西哥以及南韓聯手向世貿組織提出控訴,中國將被迫改變現有的政策,或面對世貿對中國所有的出口實施制裁的後果。希爾曼更進一步指出,向中國提出控訴的證據,或將被世貿組織用作修訂目前的規條,防止今後再有國家使用中國的手段來繞過世貿的制裁。

不過希爾曼審慎指出,要透過上述的程序迫使中國改變,需時冗長,而且美國又需要盟友們的協助,以特朗普總統對世貿組織敵視的態度,加上他對若干盟國之出言不遜,這番努力勢必是事倍功半。

© 2016 RFI – 版權所有
我要打十個!
由手機版發出
舊 08-30-18, 08:38 PM   #93
david
The One

班友係醒水O既就應該要企O係TRUMP O個邊聯手抗敵,如果因為小學雞般O既左膠3RD WAVE FERMINAZI思維而低能地被trump derangement syndrome充昏頭腦,繼續任由支那索著鼻子走呢...

---
舊 08-31-18, 01:02 PM   #94
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
美國總統特朗普昨日接受《彭博》訪問時表示,如果世界貿易組織(WTO)不能更好地對待美國,美國會退出WTO,WTO應好自為之。

特朗普並指出,華府正在研究如何確定各國是否在操縱貨幣。特朗普多次指控中國操縱人民幣滙率,但其政府部門卻沒有正式支持這一指控。「這是一個公式,」特朗普接受彭博訪問時說。「我們非常認真地研究這一公式。」

特朗普表示,中國已經讓人民幣貶值,來應對近期經濟增長放緩。「他們試圖通過人民幣貶值來進行彌補...這不好。他們不能這樣做。這不是公平競爭。」

特朗普表示,即使批評聯儲局加息,他也不後悔任命鮑威爾為聯儲會主席。「我把一個我喜歡和尊敬的人放在那裡,」不過他繼續道,「我不確定貨幣應該被政客控制。」

全球樓行 Dream House零距離
https://hk.feature.appledaily.com/overseasproperty
岩岩金仔又扭屎忽花

要整死中國無咁易

總之盡可能唔買中國野,唔去中國消費,盡量幫佢支爆
由手機版發出
舊 09-06-18, 11:48 AM   #95
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
中美貿易戰大豆庫存告急要不要美國大豆再引關注

中美貿易戰延續,兩國不斷在徵收關稅上加碼。中國對部分美國農產品加征25%關稅,美國出口商對中國止步,造成出口至中國的美國大豆數量驟然減少。多家媒體今天關注此缺,據分析家指出,中國是全球最大的大豆進口國,將面臨嚴重大豆危機,大豆庫存恐伯會在2019年時完全耗盡。

據東網今天報道,中國一直依賴美國供應大豆。官方消息報告去年美國的所有出口大豆之中,60%供應中國。以大豆加工為主要業務的中國九三糧油工業集團早前接受訪問,其副董事長郭彥超預計:「中國大豆的庫存量將於今年11月降至最低位、到時大豆價格會非常高。到明年2月至3月,所有庫存或將耗盡。」

報道引述郭彥超指,中國去年從美國進口約2785萬噸大豆,但受關稅影響,預計今年會降至70萬噸。而中國進口大豆總量將比去年減少1079萬噸至8467萬噸。雖然巴西將取代美國,成為中國的主要大豆來源地,而且阿根廷、加拿大及俄羅斯等也有出口大豆至中國。然而,郭認為巴西大豆的供應量有限、不能媲美美國。因此,中國或會面臨「大豆危機」。

有報道說,此前有德國豆業專業刊物引述專家,預計中國有可能不得不再次進口美國大豆。但稍後中國官方各部門官員均澄清,中國大豆進口貨源廣泛數量充足。未來中國是否進口美國大豆值得關注。

法廣對非本網站內容不承擔責任
我要金坷垃,中國資源太缺乏,必須要有金坷垃!

我要金坷垃,中國農業不發達,必須要有金坷垃!

美國大豆都漲價,肥料用摻了金坷垃,一袋能頂兩袋撒!

用了金坷垃,大豆畝產一千八!中國的糧食再也不向美國進口了!哈哈哈哈哈哈!
由手機版發出
舊 09-10-18, 03:09 PM   #96
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

【貿易戰炮灰】中國廠靠美國單生存 港商悲觀:好多間過唔到年

中美兩國爆發貿易戰,在東莞設廠的港商兼網台時事評論員傑斯指出,美國就算不向中國購入貨物,亞洲區仍有大量選擇,反觀「國內間間廠都是做美國單,無美國單一定死」,斷言「很多廠會過唔到年關」,故美國在製造業的貿易戰成為大贏家。

生產紙盒的東莞商人傑斯指出,美國市場是中國製造業最重要的市場,「十個有九個都是將貨運到美國賺錢」,故國內搞廠其實甚為被動,競爭對手東南亞各國的價格比中國低,佔主動是美國客及歐洲客。他認為,特朗普之所以推出三輪關稅,其實就是想美國大品牌離開中國製造業,逼他們去其他國家。

而搬廠到不受關稅影響的國家,是其中一個解決貿易戰困境的方法。傑斯正正將廠房一開二,將東莞的負擔慢慢轉移到柬埔寨。但他坦言,搬廠都不是那麼容易,他們都捱了2、3年,「我們當時有很多東西做不到,原因是工人的技術達不到,又要慢慢將機械入去,所以搬廠風險很大,膽量亦要很大」。

香港中小型企業聯合會創會會長佘繼標亦形容「今次真是好大鑊」,他指出,合同無寫新關稅如何解決,若突然下令徵收關稅,即時生效,買賣雙方都不知在海上航行的貨物由誰負責,「生產商畀不起,銷售商畀唔掂」,未來將會非常混亂及產生極多糾紛,就算銷售商肯付錢,貨物價格突然高了25%,也很可能賣不出。他估計,最終銷售商極有可能要求生產商分擔,最終廠商不勝負荷結業。

記者 黎仕南

https://hk.news.appledaily.com/china...80909/58654709
由手機版發出
舊 09-10-18, 04:37 PM   #97
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
應該同祖國共同進退搬咩廠
咁唔愛國
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-18, 05:33 PM   #98
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

【特朗普呼籲蘋果】
【將生產線由中搬回美】

美國總統特朗普,準備推出新一輪中國關稅。

蘋果公司在上周三致函美國貿易代表署,提到若再向中國加徵關稅,將提高生產成本,以及廣泛產品價錢,變相將關稅轉嫁美國消費者,美國的損失可能更甚於中國。

特朗普向蘋果施壓,呼籲將生產線撤出中國、搬回美國,避免蘋果產品因為關稅而要加價,成為中美貿易戰的犧牲品。

有分析指出,在美國生產 iPhone 並不划算,價格會比在中國生產、再加 25% 進口關稅為高。

#有線新聞 #美國 #中國關稅 #中美貿易戰 #特朗普 #蘋果 #Apple #iPhone
由手機版發出
舊 09-10-18, 05:50 PM   #99
david
The One

蛇果肯搬出支那死翻去祖家,再將支那SERVER熄機,我即刻出一部支持又點話

---
舊 09-10-18, 06:57 PM   #100
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: david 查看文章
蛇果肯搬出支那死翻去祖家,再將支那SERVER熄機,我即刻出一部支持又點話
出機再轉賣俾割腎契丹人
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:54 PM

手機版 | APP版