Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-29-16, 12:06 AM   #476
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: chitkan 查看文章
最後一句言下之意就係選完就準備向唔肯歸順教主既本土派開火?
可能係一星期後選唔到即刻分裂激到教主仙遊
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 12:07 AM   #477
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
四年選舉後一次:我從來唔支持xxxx

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 12:56 AM   #478
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
熱普城好似全力向本民前和青政開火

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 01:28 AM   #479
T.K.
很黃很暴力

喪屍論全面發動

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 08-29-16, 02:11 AM   #480
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: kev00269270 查看文章
細路仔唔識玩政治
以為人地無償幫你

點知人地幫完你你就一句非同路人就踢開佢

雖然教主都幫唔過
不過有時後生仔都要學下做人
有時唔係一路衝就得

成日都講第日你地係前面衝時
如果攪到班飯民(依家加上熱普城)係後面捅你地一刀
就無謂啦

睇著佢地依家咁分裂法有時真係心痛
唔好比我講中第日要做野時佢地互扯後腳就好了
到學識做人時又會話你太老積太深謀遠慮同班泛民一樣的了
反正就是你永遠無法討好所有人

我九東都不知道投誰好
皇上vs陳澤滔
我本人就buy陳比較多,但皇上應該會易入一點,而且所謂永續基本法我悲觀一點都是覺得沒可能,最終就是殊途同歸 (始終一直都冇人答到點解可以有信心中共會點頭ok你去修憲

另外問一下
超區的票是另一張紙的嗎?
如果我超區投白票/廢票會不會影響一般議席果PART?(同一張紙成張變廢票?

舊 08-29-16, 02:26 AM   #481
カガミ

引用:
作者: 2dn 查看文章
你要真本土真勇武就朱凱廸啦,敢對抗班圍頭佬真係搵命博。
著重新西地區服務就可以諗下黃浩銘+陳偉業,大舊織左個地區網絡服務三十年,幫過好多新西居民。
路過表示其實地區工作(指區議員做果d)同立會議員真係完全冇關係
其實政綱都是沒實際用途
因為本身基本法就限制了議員個人動議不可以汲及動用政府財政
簡單講就是不可以講錢,沒錢=沒力,所以任何政綱都是廢的
最多只是用來參考候選人在面對政府議案時的取態

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
岩岩經過大埔先留意到青年新政梁頌恒 d 單張, 增設移民入籍試呢點真係錯到無倫 wor.

入乜野籍 ?

1. 無所謂"香港籍", 持特區 passport 既一定係"中國籍".

2. 如佢地係指"香港籍", 則變相港獨, 如非港獨則表示佢地另有打算 ?

3. 如佢地係指"中國籍", 咁香港絕大部分既移民都已經有"中國籍", "中國籍"點樣再入"中國籍" ?

雖則呢個議席係爭奪政府資源遠多於實踐政崗, 就算佢地入到去都係分組點票而推行唔到.

起碼都要 make sense d, 就算對象係一般人, 呢 d 野已經廣泛討論緊.

唔係話唔想幫, 佢地到底係唔知定係特登寫 d 咁既野 ??
唔係一早講左係港獨咩?
只不過單張唔寫得,因為會被郵局ban

舊 08-29-16, 02:28 AM   #482
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: knight-philip 查看文章
到學識做人時又會話你太老積太深謀遠慮同班泛民一樣的了
反正就是你永遠無法討好所有人

我九東都不知道投誰好
皇上vs陳澤滔
我本人就buy陳比較多,但皇上應該會易入一點,而且所謂永續基本法我悲觀一點都是覺得沒可能,最終就是殊途同歸 (始終一直都冇人答到點解可以有信心中共會點頭ok你去修憲

另外問一下
如果我超區投白票/廢票會不會影響一般議席果PART?(同一張紙成張變廢票?
揀不定的話, 就揀個會嬴的吧. 邊個最大機會爭最後一席都好明顯.

超區係獨立一張票(好奇一問, 你係新選民?)

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 02:36 AM   #483
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
另外問一下
超區其實基本上就係一個「超級」功能組別,分組點票時佢哋會同功能組別嗰啲友仔一齊投票。

雖然個人議案受分組點票制肘,但政府議案由於係多數決投票,所以超區多一兩個「非建制」議員入閘始終都叫做有幫助。尤其如果要守住1/3關口。

當然亦要睇你個人接唔接受到喺「功能組別」投票。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 02:36 AM   #484
カガミ

引用:
作者: YHW 查看文章
揀不定的話, 就揀個會嬴的吧. 邊個最大機會爭最後一席都好明顯.

超區係獨立一張票(好奇一問, 你係新選民?)

上次區選才第一次投
雨革前是不問政事的豬

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
超區其實基本上就係一個「超級」功能組別,分組點票時佢哋會同功能組別嗰啲友仔一齊投票。

雖然個人議案受分組點票制肘,但政府議案由於係多數決投票,所以超區多一兩個「非建制」議員入閘始終都叫做有幫助。尤其如果要守住1/3關口。

問題是在我看來
好多議題上泛民的意向同建制派根本一樣
在我看來超區名單根本清一色建制

聽人講廢票會記錄在案,都算是一種表態,所以才問

此篇文章於 08-29-16 02:39 AM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 03:50 AM   #485
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
路過表示其實地區工作(指區議員做果d)同立會議員真係完全冇關係
現實係如果唔係保皇黨,又無個議員銜頭,要去同人交涉,唔好話政府部門,連個小小業主立案法團都唔會睬你。
區議員又唔可以跨區服務,立法會議員就名正言順好多,大舊織落個網都好大下。

舊 08-29-16, 03:53 AM   #486
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code2449 5953 1887
引用:
理論上會
但現在係2012立法會選舉/2015區議會選舉網頁
都找吾到白票/廢票記録
吾知係收埋自用
定真係数左票就散要各票站的人「流出」先有

不過又吾洗覺得哂左張票的
壓到候選人得票5%以下就可以封左之後申請選舉資助、殺他一筆(這個世界總有人借錢做生意的)
3%以下重可以殺埋選舉按金
何樂而不為?
記住申請選舉資助→政府科水→又係浪費民脂民膏

傳送門

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 04:08 AM   #487
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

超區一票我都煩惱緊投唔投,上屆我係投廢票既。
各位有無d藉口可以提供下?

舊 08-29-16, 06:56 AM   #488
david
The One

掌握港人資料 游說內地親友 
統戰辦上門為建制派拉票

引用:
【立會選戰】
【本報訊】立法會選舉臨近,中共的選舉機器全開。《蘋果》發現有港人的內地親戚遭統戰辦上門催票,不但出示白紙黑字的配票指引,更稱若成功說服居港親人於立法會選舉投票予建制派,便可獲取禮物。有遭催票的港人指統戰辦人員掌握親人的詳細資料,即使不受禮物引誘投票,家人亦可能因壓力而屈服,「我哋就好似飛唔出佢手指罅咁」。港大法律系副教授戴耀廷認為事件是內地介入香港選舉的強力證據,批評中共千方百計干預選舉。

港人陳先生(化名)向《蘋果》透露,岳父母約30年前由東莞莞城區移居香港,早前回鄉探親時,內地親人透露曾有統戰辦人員上門,手執其岳父母的詳細資料包括姓名、電話、住址等,向內地親人指現時香港政治環境紛亂,不可再選出滋事分子,知悉他們有親戚居港,希望他們「幫幫手」,替香港選出做實事的人。

統戰辦人員同時手執指引,詳列立會選舉各區及超級區議會的配票名單,以及投票當日的配票安排。配票名單全是建制派及獲中聯辦「加持」的候選人,如港島區指定投新民黨葉劉淑儀,九龍東就指定有「西環契仔」之稱的謝偉俊,而超區名單就力推工聯會王國興及民建聯李慧琼。

學者:較以往更肆無忌憚

陳指統戰辦人員提出以禮物交換選票,要求其岳父母於票站拍照傳回內地,讓內地親人憑相換禮物,但沒說明禮物是甚麼。他指岳父母雖不熱衷政治,但內地親戚遭上門催票後,他們都抱着「畀個交代人」的心態,很可能按指引投票。陳又指雖然統戰辦人員言語間並無威脅,但他十分反感,指中央對港「一直冇放過手」,一直都要掌控香港,「我哋就好似飛唔出佢手指罅咁」。

根據《蘋果》取得的內地政府機關配票指引中的電話號碼,有關機關應是東莞莞城區統戰辦。統戰辦屬於「鎮街」級別的基層統戰部門,因此配票指引亦以「社區」為執行單位。翻查資料,東莞莞城區統戰辦推薦的候選人之一、民建聯梁志祥於今年4月與東莞市委統戰部副部長丁群好一同出席為東莞同鄉總會元朗分會創會70周年活動,同場有不少中聯辦及港府官員。

工聯會及梁美芬回應指對內地統戰部配票行為並不知情;李慧琼、葉劉淑儀、謝偉俊未有回覆。選舉事務處在截稿前仍未回覆。

浸會大學新聞系高級講師呂秉權指,內地人移居香港均需向派出所報備,因此內地政府掌握移居香港的人的資料。呂認為,是次統戰辦詳列配票安排,反映內地比以往更肆無忌憚,中央希望建制派選情萬無一失,「佢要百分之二百嘅肯定」。

另外,有讀者向本報爆料,周六收到香港晉江社團總會寄來的信件,全信僅一張薄紙,寫上「9月4日您有兩票請投給下列各選區候選人」,附有投票名單,名單全屬建制派,與內地統戰辦催票名單指引相若,只是地方選區有些少不同,如新界西力推民建聯陳恒鑌及何君堯。

受賄投票可監禁一年

對於內地統戰辦疑利誘居港選民投票給建制派候選人,雖然《選舉(舞弊及非法行為)條例》沒列明適用於境外賄選行為,但選民收受利益或觸犯法例,最高可判罰5萬元及監禁1年。港大法律學院首席講師張達明指出,收受利益的香港選民可能觸犯選舉舞弊條例,「如果佢因為收取利益之下去投票畀某一個人,香港法例就有機會處理得到」。

超級區議會候選人包括鄺俊宇、涂謹申、陳琬琛、關永業、何啟明、梁耀忠、李慧琼、周浩鼎、王國興;該區其他參選名單,請參閱本報立會選戰網站

[食住花生MODE]支共:請繼續內鬥[/食住花生MODE]

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 07:36 AM   #489
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
內鬥的結果就是雙輸

【立會選戰】網傳毓民號令打壓青年新政

網民「大師兄姓孫」昨晚在香港討講區發出帖文,稱黃毓民日前在選舉策略會分析形勢後,認為青年新政已威脅到「熱普城」,因此要改變策略,以三項行動對付青政。

第一項行動,該網民稱是搞分化,即吹噓青政得悉梁天琦被拒入閘後喜形於色,動搖青政和本民前合作關係;第二點搞狙擊,重點指責游蕙禎、梁頌恆軟弱、無智慧、容易受物質誘惑;第三是搞結盟,聯手李泳漢、符偉樂攻擊「游女神」。

該帖文又引述黃毓民在本月15日網台節目的說話,他當時表示對青政參選「樂觀其成」,但前日尖東造勢大會現場,就討伐梁天琦替青政站台,以印證其三項對付青政行動,是基於近日發現青政對熱普城有威脅。

早前也有網上消息指,今年初毓民與梁天琦有密議,毓民指「熱普城」定能在五區勝出,要求梁不涉足議席,協助城邦派「國師」陳雲參選,到五區勝出後再總辭,梁才進行補選,當時獲梁首肯,但梁早前參加新東補選試水溫後,發覺自己有機會,於是在今年六月底,以「熱普城」在五區的勝算不高,以及毓民未能承諾給予充足資源讓他參加補選為由攤牌,之後自行宣布參選,毓民表面雖然支持,但認為梁反骨,分薄陳雲票源,打亂其部署,早下封殺令要打殘梁天琦。

==========================================================

打選戰就像打仗一樣
一時沉不住氣就會被對方有機可乘
熱普城中我較欣賞鄭松泰
形象較正面
雖然勝算唔算太高

此篇文章於 08-29-16 09:11 AM 被 sunnylau 編輯。
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 08:05 AM   #490
T.K.
很黃很暴力

補選你幫我拎6萬6有咩用?拎夠12萬結果都只係俾周浩鼎上,拎個選舉亞軍有獎架?邀功?
熱普城咁要黎換立法會議席?

你真識幫
亦都有人咁都信先好野

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-29-16, 09:39 AM   #491
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
岩岩經過大埔先留意到青年新政梁頌恒 d 單張, 增設移民入籍試呢點真係錯到無倫 wor.

入乜野籍 ?

1. 無所謂"香港籍", 持特區 passport 既一定係"中國籍".

2. 如佢地係指"香港籍", 則變相港獨, 如非港獨則表示佢地另有打算 ?

3. 如佢地係指"中國籍", 咁香港絕大部分既移民都已經有"中國籍", "中國籍"點樣再入"中國籍" ?

雖則呢個議席係爭奪政府資源遠多於實踐政崗, 就算佢地入到去都係分組點票而推行唔到.

起碼都要 make sense d, 就算對象係一般人, 呢 d 野已經廣泛討論緊.

唔係話唔想幫, 佢地到底係唔知定係特登寫 d 咁既野 ??
唔係喎法律上中國籍同香港籍係兩樣嘢,香港人唔係中國公民,中國人唔係香港公民,入籍中國係要取消香港身份證,調返轉都係

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 10:06 AM   #492
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: sugihara 查看文章
唔係喎法律上中國籍同香港籍係兩樣嘢,香港人唔係中國公民,中國人唔係香港公民,入籍中國係要取消香港身份證,調返轉都係
中國入邊, 中國籍外, 仲有個叫戶籍
香港身份證, 只係居住權. 同中國戶籍差不多.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 10:23 AM   #493
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:

上次區選才第一次投
雨革前是不問政事的豬

問題是在我看來
好多議題上泛民的意向同建制派根本一樣
在我看來超區名單根本清一色建制

一樣?
機場三跑一樣嗎?
老強對沖一樣嗎?
侍產假一樣嗎?

仲有留意番,保皇好多建題話就話企係市民果邊,實際到投票時係另一回事

引用:
作者: 2dn 查看文章
超區一票我都煩惱緊投唔投,上屆我係投廢票既。
各位有無d藉口可以提供下?
一句講晒,投廢票實際效用等同投俾保皇

當然任何人有權投廢票白票
但要記得,當年民主黨企硬唔加入臨立會,搞到無左人幫手把關,建制就係果個時候通過《立法會條例》,先令功能組別起家
唔理大家接唔接受,功能組別都係存在,利用佢政府將好多明明過半數支持嘅議案否決
我都接受唔到呢個非民主組別,但更接受唔到班保皇係議會內予取予攜(仲要扮晒野幫市民)
即使最後功能組別都係保皇大多數,多一個議席都仍然有其力量所在

而且,如果有痴線佬無啦啦埋黎斬你,你會一d都唔反抗受死嗎?

舊 08-29-16, 10:26 AM   #494
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
好似聽人講過其實目前法律上係得中國公民同香港居民,係冇香港公民呢回事

舊 08-29-16, 10:33 AM   #495
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
九龍東尾席形勢好簡單

唔想本土高票數輸最尾議席,高票數落敗

一定要2選一集中票源,唔係一定係西環配票的白偉俊當選

九龍東本土選民真係要好好考慮放棄邊個

唔係一定係最壞結果

舊 08-29-16, 10:33 AM   #496
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
法律上無“香港籍”

“中國籍同香港籍係兩樣野”呢句係唔成立既,因為無“香港籍”。

法律上亦無“香港公民(Hong Kong Citizen)”,只有香港居民 Hong Kong Resident,分永久性及非永久性。

香港人(香港居民)唔係中國公民<--- 正確
中國人(我估你指中國公民)唔係香港公民 <--- 不成立,因為無香港公民。

而香港居民有無中國籍,係由入境署根據其有無中國血統而決定。

有錯請指正。

btw, 唔好好似五毛傑斯特咁笨
呢個香港無一樣野叫"中共強行印發之基本香港居民身份証"

由手機版發出

此篇文章於 08-30-16 07:02 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 10:46 AM   #497
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
白票只會歸納為問題選票(無效選票),是不會獨立記錄的!
即係與蓋了多個一個印的選票、沒有在圓格內蓋印的選票、選票上加了記號、損毀了的選票等,歸納為同一類的選票記錄數目。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 10:50 AM   #498
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
中國入邊, 中國籍外, 仲有個叫戶籍
香港身份證, 只係居住權. 同中國戶籍差不多.
唔同戶籍,大陸人拎單程證嚟咗香港直頭要身份證同戶籍都cancel埋...
香港人返大陸打工,亦係計外國人嘅稅率福利標準......

咁詳細定義係點就唔知啦,但實際操作就係咁...
大陸亂吹捉人啲嘢就算啦,本身就係錯晒佢打橫嚟唔跟法律做嘢...

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 10:51 AM   #499
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
選舉最難的地方就是投了一個夠票的候選人..
次次喊哂口話"選情危急"
最後埋單計數多出幾千甚至上萬的票
令一個有心人失去出線機會

不是九西選民
看完4場選舉論壇
感覺游蕙禎論述表現偏弱
(失禮一點講,同新東那位新丁容XX差唔多..很多野答唔清楚.只能不停叫口號)
同其他幾區青政候選人比表現最弱
係人氣夠高

如果要同劉小麗二人選一個
一定會選後者
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 11:09 AM   #500
JMi

註冊日期: Feb 2011
個遊戲規則就係真正配到票既建制先有利既姐
係咪食晒d票呢d無人控制到 掉返轉告完急都下馬 上屆你見陳淑莊都係咁

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:14 PM

手機版 | APP版