Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-18-17, 10:51 AM   #226
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: 細路翔 查看文章
佢寫到個鮮血傳承好勁架,連超級印度人同腳後跟buff完都可以唔夠大公快真係強度大崩壞

然後係原作大公都係表現得一臉雜魚
其實東出係咪為左致敬紅白機初代惡魔城先將大公第二型態寫成雜魚怪

話說製作組一定係天草廚同阿褔廚,人人都崩過係得依兩位永遠都畫得仔細a
設定呢d野先寫先贏既
個寶具之前無開過你好難話佢強度崩壞,因為一路都無標準

阿福真女主點都比d心機畫既
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-17, 10:27 AM   #227
hitachi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
點解神父要拮串刺公等60年, 因為本地人所以一定召佢?
同埋....上一次都係7打7?點解有間尺?
hitachi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-17, 11:21 AM   #228
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: hitachi 查看文章
上次應該不是 7 打 7,會出現 ruler 是因為有人出橫手。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-17, 01:28 PM   #229
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
boss達尼克同boss大公竟然咁比天草普攻而死...
老老實實, 呢段由一開始已唔合理,
有乜理由人地成個要塞飛到你黑方大本營頭頂, 明搶走埋你最重要的大聖杯先如夢初醒?
跟住你大公上到去發現中伏, 咁你咪落番地面囉, 你黑方無從者死, 紅方拎住個大聖杯又有何用?
好咧, 當你大公打死都唔肯退, 咁你達尼克咪係遠處用令咒囉, 行咁近真係為自殺而自殺, 你咁想和大公合體, 何不day 1就用令咒? 攪咁多野為乜?
跟住貞德表面上中立, 但人地打緊, 佢無厘頭衝上去都算, 仲叫人紅黑一齊合力打黑方的boss? 原因竟然係驚大公出去將人類變吸血鬼? 咁係下面又唔見佢叫人合力攪掂發狂的G細胞?
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-17, 09:57 PM   #230
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: gingq7 查看文章
boss達尼克同boss大公竟然咁比天草普攻而死...
老老實實, 呢段由一開始已唔合理,
有乜理由人地成個要塞飛到你黑方大本營頭頂, 明搶走埋你最重要的大聖杯先如夢初醒?
跟住你大公上到去發現中伏, 咁你咪落番地面囉, 你黑方無從者死, 紅方拎住個大聖杯又有何用?
好咧, 當你大公打死都唔肯退, 咁你達尼克咪係遠處用令咒囉, 行咁近真係為自殺而自殺, 你咁想和大公合體, 何不day 1就用令咒? 攪咁多野為乜?
跟住貞德表面上中立, 但人地打緊, 佢無厘頭衝上去都算, 仲叫人紅黑一齊合力打黑方的boss? 原因竟然係驚大公出去將人類變吸血鬼? 咁係下面又唔見佢叫人合力攪掂發狂的G細胞?
因為g細胞係自爆技?

我覺得寫得最難睇既係講到開左鮮血傳承之後小太陽同腳後跟依兩個準金閃閃等級既都打唔贏

要形容大公有幾勁係唔需要咁樣搞到強度大崩壞,有玩過ccc既都知道小太陽剩係靠普攻都已經可以燒到暴走大公歸西....

最好笑係達尼克in大公反應快過以神速聞名既腳後跟,但去到三流角天草面前就企定定大崩潰送死a

大公既鮮鬼傳承弱點係同大眾認知吸血鬼既一樣,咁點解用幾把爛鬼黑鍵攻擊力會高過太陽神之子既魔力放出A燒落去a
教會量產既即用即棄刀仔>a rank核融術(無誤

wtfa?

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-19-17 10:03 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-17, 10:14 PM   #231
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
因為g細胞係自爆技?

我覺得寫得最難睇既係講到開左鮮血傳承之後小太陽同腳後跟依兩個準金閃閃等級既都打唔贏

要形容大公有幾勁係唔需要咁樣搞到強度大崩壞,有玩過ccc既都知道小太陽剩係靠普攻都已經可以燒到暴走大公歸西....

最好笑係達尼克in大公反應快過以神速聞名既腳後跟,但去到三流角天草面前就企定定大崩潰送死a

大公既鮮鬼傳承弱點係同大眾認知吸血鬼既一樣,咁點解用幾把爛鬼黑鍵攻擊力會高過太陽神之子既魔力放出A燒落去a
教會量產既即用即棄刀仔>a rank核融術(無誤

wtfa?
天草果度原作有寫點解,當然你覺得合唔合理又一回事啦…
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-17, 01:28 AM   #232
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: hitachi 查看文章
點解神父要拮串刺公等60年, 因為本地人所以一定召佢?
1.神父唔係等串串公,係等當年有份打第三次聖杯戰爭的當家

2.一直睇的聖杯戰爭都係第三次召佐第八隻職階復仇者污染聖杯版本,今次係IF第三次召出第八隻係尺的平衡世界作為背景的

話說串串公連27死徒都唔係,俾代行者秒都好合理

此篇文章於 09-20-17 01:31 AM 被 Asurada 編輯。
Asurada 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-17, 09:16 PM   #233
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
發動聖杯只需要5個Servant死咗就夠。就算而家有成16個Servant都係一樣,紅方呢邊已經有5個,足夠比天草發動聖杯,點會無用?

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-17, 02:40 AM   #234
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
發動聖杯只需要5個Servant死咗就夠。就算而家有成16個Servant都係一樣,紅方呢邊已經有5個,足夠比天草發動聖杯,點會無用?
但第一集唔係話聖杯大戰兩邊打完要自己友再打一次咩?(雖然我覺得唔會)

舊 09-21-17, 06:35 AM   #235
gingq7

如果發動聖杯只需要5個Servant死咗就夠, 一開始黑方就令咒叫晒自己堆Servant自殺就算啦, 仲打乜鬼
所以可以推斷出AP聖杯發動條件係和冬木聖杯唔同

但無論點樣, 無理由黑方自己獨力發動唔倒聖杯但紅方可以, 就算再退一步黎講, 紅方真係可以, 但黑方都唔會知紅方可以
成隊人追上去中伏, 應該係諗點樣撤退, 而唔係已方大將master和servant一齊自殺 (當然你可以話達尼克唔算自殺, 但都係果句, 如果合體完全無副作用, 達尼克完全唔介意, day 1已可合體, 唔駛拖到而家)

此篇文章於 09-21-17 06:41 AM 被 gingq7 編輯。
舊 09-23-17, 11:29 PM   #236
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
最新キービジュアル公開!
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-17, 11:41 PM   #237
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
引用:
如果發動聖杯只需要5個Servant死咗就夠, 一開始黑方就令咒叫晒自己堆Servant自殺就算啦, 仲打乜鬼

但無論點樣, 無理由黑方自己獨力發動唔倒聖杯但紅方可以, 就算再退一步黎講, 紅方真係可以, 但黑方都唔會知紅方可以
成隊人追上去中伏, 應該係諗點樣撤退, 而唔係已方大將master和servant一齊自殺 (當然你可以話達尼克唔算自殺, 但都係果句, 如果合體完全無副作用, 達尼克完全唔介意, day 1已可合體, 唔駛拖到而家)
如果係跟第12話咁講,
達尼克係同化唔係搶奪身體,
咁即係唔再係單純的"自己",
我覺得呢個已經係一個最大的負作用,
另外也有可能係因為上左要塞三公無左力量加成+比小太陽打傷先有機會成功
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-17, 12:43 PM   #238
Game Master

引用:
當時紅黑勢均力敵,如果一開波就自殺,紅方咪可以輕而易舉用佢嘅空中花園直入搶走聖杯,多謝你黑方提早自爆都嚟唔切啦。

同埋5個Servant足夠啟動大聖杯係東出喺小說講架,我只係引述,你唔信你自己返去睇啦。當然,你話東出佢自己擅自更改設定呢點我唔反對。

此篇文章於 09-24-17 02:01 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 09-26-17, 08:13 PM   #239
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-17, 01:25 AM   #240
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
成集都好似吐糟.....XD

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-17, 01:31 AM   #241
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
ASCA 『KOE』
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-17, 03:58 AM   #242
the fool
永遠的愚者

劇情已經暴走到唔識形容,係估唔到會變成咁,但又唔覺特別好睇
之前都有師兄問過點解ジーク會有令咒(我估好似イリヤ咁天生有?)
同埋而家算唔算勢力大洗牌?

舊 10-01-17, 07:45 AM   #243
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: the fool 查看文章
劇情已經暴走到唔識形容,係估唔到會變成咁,但又唔覺特別好睇
之前都有師兄問過點解ジーク會有令咒(我估好似イリヤ咁天生有?)
同埋而家算唔算勢力大洗牌?
因為齊傲天有飛哥心臟=有聖遺物可以再call飛哥出黎?
但我記得每隻從者收皮都會直接去左大聖杯做第三法個電池架喎,如果唔係做乜Q要CALL班友出黎打
應該話飛哥可以自己收皮但個心臟唔一齊消失已經係亂黎

連金閃A夢都無可能自己收皮之後留低D寶具啦

依個故事就係話比你知一個無才能又唔肯放低堅持去學習同接觸多d野既作家
唯一可以搞既就係超展開再超展開然後搞到一pet野

想用人地個招牌打響自己個朵但又懶有藝術家性格唔跟人規則寫,然後咁樣吃書法仲要完全無前文後理交代過
再加上貞德又比佢寫到好似有人格分裂咁....

剩係睇貞德係依套野入面對神既觀點已經令我一整個覺得黑人問號,東出寫之前究竟有無睇過下書理解下當時中世紀天主教既主流思維

東出既際遇証明係人生online抱對大腿既重要性(ry

英國說大家抱團死

此篇文章於 10-01-17 07:51 AM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-17, 10:36 AM   #244
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
新OPED還可以,不過總覺得不太像FATE的感覺

小莫果然是我老婆之一,幹得好

阿福你自己也認自是最弱的

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-17, 02:17 PM   #245
Game Master

恭喜阿福同主角拉埋天窗,可喜可賀。

之後阿福仲要好似自己同人結咗婚咁向人炫耀。

(當然亦要多謝小莫仗義出手隊冧阿福嘅變態Master,令齊格可以名正言順去橫刀奪愛

新OP同ED算可以,LiSA唱嘅歌點都會有個譜。

舊 10-01-17, 03:45 PM   #246
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
空氣貞德

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-17, 01:52 AM   #247
the fool
永遠的愚者

引用:
因為齊傲天有飛哥心臟=有聖遺物可以再call飛哥出黎?
但我記得每隻從者收皮都會直接去左大聖杯做第三法個電池架喎,如果唔係做乜Q要CALL班友出黎打
應該話飛哥可以自己收皮但個心臟唔一齊消失已經係亂黎
其實SN入面紅茶都可以俾隻手士狼,所以唔可以話係亂o黎
不過依然解釋唔到點解ジーク有令咒

舊 10-02-17, 10:25 AM   #248
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: the fool 查看文章
其實SN入面紅茶都可以俾隻手士狼,所以唔可以話係亂o黎
不過依然解釋唔到點解ジーク有令咒
紅茶都可以話"同一個人"算講得通,但呢度個令咒真係黑人問號……有無人可以解釋下AP個規則……我睇唔明……
吐糟一句雖然要真女主阿福幸福就要死個變態女,但之前又講到又宿願又成,結果只係因為D咁小事用晒令咒……RA……佢地係要聖杯定要隻英靈暖床咋?睇唔透……

舊 10-02-17, 03:26 PM   #249
Game Master

引用:
作者: 尼路 查看文章
紅茶都可以話"同一個人"算講得通,但呢度個令咒真係黑人問號……有無人可以解釋下AP個規則……我睇唔明……
無得解,主角威能。

格硬要揾個理由嘅話,就係聖杯選中佢同貞德去保護聖杯免受天草濫用。

引用:
吐糟一句雖然要真女主阿福幸福就要死個變態女,但之前又講到又宿願又成,結果只係因為D咁小事用晒令咒……RA……佢地係要聖杯定要隻英靈暖床咋?睇唔透……
可能變態女玩得多FGO,晨早知道「爭聖杯」只係得個樣,最實際係可以抽到個萌Servant比佢FF同人情節(男女唔拘)

反而想吐槽嘅係,空中花園有名你叫「空中」,其他Servant喺個花園好似吸塵機咁將大聖杯吸上去嗰時順便搭順風車先上到去,但貞德同小莫係點上去架?

此篇文章於 10-02-17 03:30 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 10-03-17, 12:58 PM   #250
gingq7

唔止貞德同小莫, 連獅子劫都上埋去,
小莫從者變靈體應該可以飛掛? 但肉身貞德和人類獅子劫就....

睇完今集我終於明白點解各forum一直話阿福是真女主角, 其實搞到咁何不直接性轉算

而主線...我已經無力吐嘈, 例如點解天草唔同貞德講解吓佢究竟想點做, 又或者貞德何不叫晒全場所有從者一齊自殺後自己單挑肉身天草, 仲有老師點解問都唔問天草的目的就拒絕投降,真係想1個打9個?

此篇文章於 10-03-17 01:03 PM 被 gingq7 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
TYPE-MOON「Fate/Grand Order 終局特異点 冠位時間神殿ソロモン」アニメ化決定!| 第六特異点 前編 8月15日公開! supermanlady 日本動漫畫討論版 225 06-28-23 07:43 PM
sell TYPE-MOON ANIPLEX Fate/stay night Saber~10th 10周年紀念婚紗版 1/7 全新未開 PORTABLE 買賣專區 3 01-06-16 02:44 PM
Type-Moon綜合スレ Vol.2「Fate/ hollow ataraxia」発売中(゚∀゚) [ネタバレ注意] Neloth H-GAMEの部屋 1012 03-10-06 11:16 PM
/TYPE-MOON綜合thread / Fate/stay 熱賣中 / fate人氣人物投票中 Hayami H-GAMEの部屋 1003 11-24-04 09:48 PM
TYPE-MOON「Fate / stay night」公式page公開 Hayami H-GAMEの部屋 2 08-02-03 07:57 PM

現在的時間是 08:04 PM

手機版 | APP版