Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-02-08, 04:35 PM   #201
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 燎原-火 查看文章
總共有幾多話?好似就快完咁既?

仲有劇場版咁激
12話

劇場版只係up主對動畫愛的表現

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-08, 04:39 PM   #202
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 代官 查看文章
12話

劇場版只係up主對動畫愛的表現
true tears 全13話

舊 03-02-08, 04:54 PM   #203
大山椒魚
God of Gamer
......

註冊日期: Sep 2002
通常太好既女角先有可能唔係正印,
不過咁快乃絵就退出,
3集內應該轉唔到幾多次彎,
睇黎都係乃絵end,
比呂美安心做妹

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-08, 05:11 PM   #204
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
引用:
總共有幾多話?好似就快完咁既?

仲有劇場版咁激
個劇場版係mad 黎...
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-08, 05:53 PM   #205
正樹(masaki)
Crazy Gamer
自動波の達人

註冊日期: Jan 2004
真一狼抱比呂美....gj
乃絵睇得出真一狼不是真心喜歡佢
跟住就要睇愛子仲會唔會反擊
希望係比呂美end

舊 03-02-08, 06:07 PM   #206
marco仔
Game Master
香港人

現在還是一半半
應覺比呂美ending機會最大.
要看多幾集先知. 真一狼不知會不會回心去乃繪了.
但繪本那隻雞是看住比呂美的, 一隻是型容自己, 但不知會不會有第三隻出現了.
繪本中的天使應該是說比呂美還是乃繪呢. 但乃繪給了很多動力真一狼.

此篇文章於 03-02-08 06:23 PM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-08, 07:07 PM   #207
燎原-火

我自己估計,都係乃繪ENDING
發展應該係咁,因為狼兄佢始終未放低比呂美所以未能完全愛乃繪,及後乃繪個段可能會有感人情節,而4號仔又可能打動左比呂美,之後狼兄再三咁苦惱發現最愛是乃繪

舊 03-02-08, 08:42 PM   #208
blindman102
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
今集感想:

- 抄車抄到好似開營火會取暖......汗.......
- 比呂美實妹翻盤, 狼父好有說服力
- 狼母態度由上集起轉得好快好急,個人覺得是敗筆

- 真一郎那個擁抱那一幕很捧,
慢慢一步一步走向比呂美,
把她緊抱後只說一句 "太好了..",
比呂美心中覺得就算再苦也再沒關係了

那寄擁抱把比呂美從縣崖拖回來,
令她願意回家。

- 我覺得乃繪雖然知道真一郎仍喜歡比呂美,
而真一郎也明白乃繪是知道的,
但真一郎似乎仍然想唯持乃繪的關係,
那幕乃繪手指按膠布作為逞罰真一郎是完全接受了,
不知是為了比呂美還是真的喜歡乃繪

- 比呂美黨我覺得現在情况還是不要太樂觀,
始終真一郎的心已不再是第一集時一樣,
而且真一郎放棄比呂美的主因是比呂美喜歡4號而不是實妹

最喜歡的那首歌現在你仍在唱嗎?
watashi ni wa kikoeru yasashii koe to MELODY
我可以聽見温柔的歌聲與旋律
yoaki na toki hodo, anata wo omoidasu,
當我越膽怯時越是會想起你
blindman102 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-08, 11:04 PM   #209
marco仔
Game Master
香港人

我也有點覺得真一狼對比呂美係從愛情慢慢變親情加一點愛護個種, 想保護她, 不想她受到傷害.
但是未必發展到感情!!!
而對乃繪個種, 真一狼越來越覺得自己對不住她, 從單純的朋友感情開始變得有點喜歡他.
但個種感覺還沒有比呂美強烈.
要看得幾集才知.
所以很難說了. 兩個其中一個end也能接受的.

舊 03-03-08, 03:41 AM   #210
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
雖然想乃繪ENDING ,但係又唔想真一郎真係因為好似過意唔去而決定同乃繪一齊,希望最後真一郎真心愛上乃繪,如果唔係請比呂美ending

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 03:19 PM   #211
燎原-火

引用:
作者: Castor 查看文章
雖然想乃繪ENDING ,但係又唔想真一郎真係因為好似過意唔去而決定同乃繪一齊,希望最後真一郎真心愛上乃繪,如果唔係請比呂美ending
會唔會最後係鮮血之結末

舊 03-03-08, 05:21 PM   #212
blindman102
Crazy Gamer

watashi ni wa kikoeru yasashii koe to MELODY
yoaki na toki hodo, anata wo omoidasu,
舊 03-03-08, 05:31 PM   #213
blindman102
Crazy Gamer

引用:
會唔會最後係鮮血之結末

深切感受某動畫的影響力,
看來以後所有寫實型愛情動畫一定會有人提甚麽 nice boat, etc

舊 03-03-08, 05:39 PM   #214
marco仔
Game Master
香港人

現實戀愛失敗就一定要死嗎 @@
這套100%不會la, 套動畫走的是淡淡愛情路線.
和school day的情慾路線不同, 反而覺得SD有點難解, 女生真的那麼容易話做就做嗎? @o@
亂性交加錯愛導至到殺生經常見. 女生連肉体都出了代表靈魂也出賣了嗎?
但這個世界什麼事情都有可能發生.
離題了

舊 03-03-08, 08:21 PM   #215
blindman102
Crazy Gamer

翻看了最近幾集:

1. 比呂美的實妹關係是否真的推翻了??

首先我們能從相片加上能讓雙方獨子/女一起參加祭典,
仲上家和湯淺家年前是有一定交往,
而郎母是自願和湯淺夫婦一起拍照後,
跟著才剪下比呂美母的相片頭,
即表示一定發生某件事情才大幅影響郎母和比呂美母明顯的友好關係,
但本動畫卻一直沒交待,
而郎母對比呂美的憎惡態度只單單用幾句甚麽相性就完全解釋?!
第9集是否也只是郎爸想息事寧人的手段~~

很擔心仲上家湯淺家黑歷史還未完結.......

2. 純(4號)為甚麽要叫郎和乃繪交往

純當知道乃繪有喜歡的人後,
主動接觸真一郎並且要求真一郎和乃繪交往,
作為兄長這種主動要求妹妹喜歡的人和妹妹交往是非常不自然的,
他當時是第一次和真一郎直接對話,
不太了解真一郎的人品,
甚至沒有問真一郎對乃繪的印象,
便要求真一郎和乃繪交往,
而且更願意用自己的戀愛作交換更是奇怪;
當聽到乃繪說真一郎表白自己喜歡乃繪時,
純明顯表現出驚訝的表情,
以上可以看出純純悴想乃繪盡快能和喜歡的人交往而不計教是否兩情相悅,
但為甚麽呢??
當純在籃球場向比呂美解釋乃繪的奇怪行為只用了發生很多事,
年老祖母病亡是很多事嗎?

看來乃繪絕症論並非無的放矢~~~~

此篇文章於 03-03-08 09:59 PM 被 blindman102 編輯。
舊 03-03-08, 08:51 PM   #216
燎原-火

唔好吧,又絕症

比個HAPPY END都得吧

舊 03-03-08, 09:30 PM   #217
House
里村★紅葉

PSN  IDHouse544
引用:
唔好吧,又絕症

比個HAPPY END都得吧
反正呢d愛情劇用黎用去都係呢兩招架啦 a
純愛劇首推僕等がいた

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 09:39 PM   #218
石原夏織

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
很擔心仲上家湯淺家擔心黑歷史還未完結.......
<認同

支持乃繪ed

引用:
作者: House 查看文章
反正呢d愛情劇用黎用去都係呢兩招架啦 a
純愛劇首推僕等がいた
姐係Bokuragaita?
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 10:08 PM   #219
blindman102
Crazy Gamer

引用:
作者: HO2 查看文章
很擔心仲上家湯淺家擔心黑歷史還未完結.......
<認同
個人純悴主觀希望以上的只是編劇的失誤 ,
但也太奇怪了

舊 03-03-08, 11:20 PM   #220
marco仔
Game Master
香港人

但我認為係編劇把重點放在主人公身上, 其它的事可能不想交代得太清楚.
或者再後點說都未定.
但一定係著重感情上編排為主.
未必一定要交代灑所有東西,在短短的13集動畫裡.
重要的能夠取長保短, 把精要的感情部分表達出來.

舊 03-03-08, 11:35 PM   #221
blindman102
Crazy Gamer

引用:
作者: marco仔 查看文章
但我認為係編劇把重點放在主人公身上, 其它的事可能不想交代得太清楚.
或者再後點說都未定.
但一定係著重感情上編排為主.
未必一定要交代灑所有東西,在短短的13集動畫裡.
重要的能夠取長保短, 把精要的感情部分表達出來.
嗯,
我也希望就是了,
第9集看到最後狼母倒酒給狼父對比呂美的事有總結的意味,
下集預告4號抓住比呂美,
應該能看到比呂美要甩4號

今集看到比呂美臉蛋微紅和真一郎對話很有氣氛,
畢竟真一郎那真心的擁抱把比呂美的偽裝的假面具完全打破,
再和4號一起以圓謊也沒有意義

舊 03-03-08, 11:58 PM   #222
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
引用:
作者: blindman102 查看文章
翻看了最近幾集:

其實第6話比呂美爆發後,狼媽態度已經有所軟化(反省)
我覺得佢都唔算突然轉態
狼媽一直都係懷疑而無證據,既然狼爸話唔係咁就唔係喇
我都係等監督編排

>>2. 純(4號)為甚麽要叫郎和乃繪交往
看來乃繪絕症論並非無的放矢

其實由乃繪回憶細個同阿嬤果一集已經feel到有呢個可能性
但從另一方面睇都可能係4號作為麻痹自已想推實妹既手段
如果乃繪有左正常感情寄托,4號或者可以強迫自已放棄推實妹既念頭

>>當聽到乃繪說真一郎表白自己喜歡乃繪時,
純明顯表現出驚訝的表情

雖然開頭覺得意外,但最終表情都係欣慰的(至少表面上係)
我記得佢仲自言自語講左句:不改變是不行的
呢句可能都係同自已講

>>當純在籃球場向比呂美解釋乃繪的奇怪行為只用了發生很多事,
年老祖母病亡是很多事嗎?

字幕組唔同?我唔記得4號有講過話很多事..
我只記得純大概話乃繪因某d事變得堅強
祖母病亡係其一,關鍵係乜就未講

如果絕症說應驗,我都可以接受,至少佢從開始已經鋪排左條件
唔會好似某d泡菜劇咁為左谷收視"突然血癌"

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-08, 12:25 AM   #223
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
翻看了最近幾集:

首先我們能從相片加上能讓雙方獨子/女一起參加祭典,
仲上家和湯淺家年前是有一定交往,
而郎母是自願和湯淺夫婦一起拍照後,
跟著才剪下比呂美母的相片頭,
即表示一定發生某件事情才大幅影響郎母和比呂美母明顯的友好關係,
但本動畫卻一直沒交待,
而郎母對比呂美的憎惡態度只單單用幾句甚麽相性就完全解釋?!
第9集是否也只是郎爸想息事寧人的手段~~

應該係知道左狼爸同比母有路,所以關係決裂
狼母可能見出左事所以決定對比呂美好D 唔希望再發生今次件事
覺得如果講上一代Ge事可能仲好睇

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-08, 01:20 AM   #224
Rv250

引用:
翻看了最近幾集:

仲有今集郎父等比呂美去買野時"讚"郎母了不起(字幕咁譯, 我聽不懂
除非係郎父出什麼手段迫郎母就範,否則現在的老婆肯接受私生女應該講多謝嘛
如果係為擺平校長的事冇理由呢個表情

定係掉番轉郎母原本同比呂美父一對, 之後被比呂美母搶走所以唔喜歡比呂美

講番繪本
雷轟丸不肯面對不能飛的事實 = 真一郎早知比呂美係實妹, 不肯面對不能成為戀人的事實?

愛子今集完全冇份\/

此篇文章於 03-04-08 01:23 AM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-08, 08:06 AM   #225
blindman102
Crazy Gamer

引用:
作者: Rv250 查看文章
仲有今集郎父等比呂美去買野時"讚"郎母了不起(字幕咁譯, 我聽不懂
除非係郎父出什麼手段迫郎母就範,否則現在的老婆肯接受私生女應該講多謝嘛
如果係為擺平校長的事冇理由呢個表情

定係掉番轉郎母原本同比呂美父一對, 之後被比呂美母搶走所以唔喜歡比呂美

講番繪本
雷轟丸不肯面對不能飛的事實 = 真一郎早知比呂美係實妹, 不肯面對不能成為戀人的事實?

愛子今集完全冇份\/
其實得番4集要交待的事太多,
編劇很大機會不會再將這事翻抄

至於繪本,
主角仍是雷轟丸而不是變回哭泣的少女,
我覺得是暗指主角仍渴望繼續和乃繪一起,
飛不起只是主角察覺自己對比呂美不能忘情而迷茫,
只是想飛的雷轟丸看著不能飛的地面(暗指比呂美)迷茫變得不想飛
(事實上主角放棄比呂美的主要原因不是實妹,
是比呂美喜歡4號,
所以立場沒有太大改變,
真心的想像力仍希望唯持比呂美和4號交往)

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「凪のあすから」総合THREAD丨P.A.WORKS制作 money 日本動漫畫討論版 358 10-04-19 04:35 PM
[動畫] 綾辻行人「Another2001」10月連載開始丨P.A.WORKS制作 money 日本動漫畫討論版 791 05-21-17 04:28 AM
sad but true scania GAF Racing Engine車迷討論區 1 06-09-13 10:47 AM
Shining Tears 一問.......... sgouki 電視遊戲討論版 1 12-13-04 12:16 PM
尋 X-Japan Tears歌詞~ T.L.J Neo Music UNIVERSE 4 10-17-04 10:00 PM

現在的時間是 07:38 AM

手機版 | APP版