Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-30-08, 01:59 PM   #376
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
http://www.oricon.co.jp/rank/da/d/
DVD的消量. TT不到20名 @O@
真實之淚是這季的最好作品.
但好作品不代表商業化的成功. 因為這套作品的商業化完素過少.
但因為他不太商業這套作品才有其它作品沒有的東西.
細緻認真的作品不能大賣真係可惜!!!
但TT是全新完創角色和劇情這點很值得拍手的

這個消量報告正好反應了好作品並不代表大賣, 前幾年的Seed也正好反應差作品也能大賣.

marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 03:57 PM   #377
石原夏織
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
太好了..是比呂美end
好彩最後一集無特別事發生
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 03:57 PM   #378
鳳熾魂
God of Gamer
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
果然係比呂美END,雖然我係支持乃繪,不過如果今集先逆轉我覺得反而會差左,而且乃繪終於亦可以流下淚水和同人交往,都係一個好Ge結局

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 04:33 PM   #379
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
非常好的結局~
基本上兩個女主角我都鍾意,
不過跟番上集既鋪設,
一系就係男人+比呂美end,
一系就係人粉+乃絵end,
就算最後俾乃絵逆轉,
乃絵都只係執走件人粉,
我唔覺得係好既結局,
依家咁幾好

臨尾愛子唔出場我都差d唔記得佢

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 04:38 PM   #380
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
非常好的結局~
基本上兩個女主角我都鍾意,
不過跟番上集既鋪設,
一系就係男人+比呂美end,
一系就係人粉+乃絵end,
就算最後俾乃絵逆轉,
乃絵都只係執走件人粉,
我唔覺得係好既結局,
依家咁幾好

臨尾愛子唔出場我都差d唔記得佢
由初至終都唔知愛子呢個角色有乜用

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 04:52 PM   #381
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: mikemike 查看文章
由初至終都唔知愛子呢個角色有乜用
應該係用o尼俾三代吉追求,o尼搵三代吉同真一郎對比

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
舊 03-30-08, 05:46 PM   #382
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
用黎証實三代吉係好男人黎

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 06:09 PM   #383
mmssm
Game Master

睇黎可以出前傳
講真一郎啊媽....
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 06:22 PM   #384
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
個ed好迷''''

如果有,狼媽前傳相信會更精采

舊 03-30-08, 07:04 PM   #385
bb21
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
果然是壯絕的結束
睇畫冊時腦中閃過5cm
結局的安排真的有點像君望
原來狼媽才是第三大黨
話說相比愛子,狼媽同養女的關係算是這套處理得比較奇怪的地方
狼媽的謎之勞作相那樣就去了垃圾堆,true究竟是怎樣呢

bb21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 07:09 PM   #386
hihiandylam
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2006
PSN  IDhihiandylam
雖然個人比較喜歡hinomi,不過想noe嬴.....
noe既淚到底為左d咩而流........
hihiandylam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 07:22 PM   #387
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: hihiandylam 查看文章
可能見番堆石仔發覺真一郎唔起自己身邊而覺得傷心而流

舊 03-30-08, 07:28 PM   #388
heeropo
Crazy Gamer
感情……無法理解

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: hihiandylam 查看文章
受不了哥哥是個妹控的事實

我只懂得用“戰鬥”來表現我所學到的事物,我也想說話、也想唱歌、也想留下回憶……
   我也想創造“未來”的我……可是,只有人類有能力這麼做……
heeropo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 07:36 PM   #389
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: heeropo 查看文章
受不了哥哥是個妹控的事實

可能係最簡單的原因:

被甩了的心情

雖然noe同狼係同一年級, 但唔知點解總覺得noe係下級生. 可能係個子小吧

另外, 次次睇到左邊張圖時就會想起右邊情景.
注:右圖為我自己修改.

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??

此篇文章於 03-30-08 08:02 PM 被 harakuma 編輯。
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 08:52 PM   #390
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
「songs from true tears」CM
追車+插入曲 好配合, 又再睇左幾次
http://www.lantis.jp/news/pickup.php..._from=&ucat=3&

舊 03-30-08, 09:18 PM   #391
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: harakuma 查看文章
可能係最簡單的原因:

被甩了的心情

雖然noe同狼係同一年級, 但唔知點解總覺得noe係下級生. 可能係個子小吧

另外, 次次睇到左邊張圖時就會想起右邊情景.
注:右圖為我自己修改.

我都覺佢好似係低年級生咁,樣同身形都俾我好細的感覺

舊 03-30-08, 09:58 PM   #392
Kinexecute
Senior Gamer
得到力量…創造世界…

註冊日期: May 2006
最後見到乃繪個身影…(淚
Kinexecute 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-08, 01:50 AM   #393
marco仔
Game Master
香港人

不過很可惜在網上看見了很多評擊的說話. 因為不是心目中那個女角ending就說爛片, 他們沒留心去看內心細節變化只看表面的劇情.
不合口味就說老土和韓劇, 但我未見過有人會唱住首歌話我好喜歡她的. 什麼叫老士我不太明白. 拍得好老士都可以好經典好看.
使用內心的變化去製做高潮這種手法比只用劇情去表示更加高深. 不是每套動畫也能做到. 經典的EVA也是好看在這裡.
TT我可以話是一套很成功的藝術感情動畫片, 但它不是一套成功的商業動畫. 因為她沒有完全照住觀眾想看的東西而做.
從觀眾的反應和消量就知, 好評但不賣座.

但從這套野所感受和看到的相比其它只賣萌和色的好看很多. 我好支持原創加上能做到這水準很難得.
做原創動畫的風險是很高的. 加上人物和劇情都全改動, 開頭也很多人不接受. 但因為角色的細緻變化吸引了很多觀眾目光.

此篇文章於 03-31-08 01:52 AM 被 marco仔 編輯。
舊 03-31-08, 02:58 PM   #394
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:
作者: marco仔 查看文章
http://www.oricon.co.jp/rank/da/d/
但好作品不代表商業化的成功. 因為這套作品的商業化完素過少.

這個消量報告正好反應了好作品並不代表大賣, 前幾年的Seed也正好反應差作品也能大賣.
http://home.att.ne.jp/wave/applepop/#200803-26
★アニメ『true tears』のDVD売上げが悪いらしい

俾我都等bd版先買...佢又冇吸引的初回特典去迫人而家買dvd

http://www.rakugakidou.net/#20080325
俾4000買的dvd UPSCALE

$0 電視

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-08, 03:27 PM   #395
marco仔
Game Master
香港人

的確這套的DVD和TV版分別真的好少好少, 差不多等於沒有.
因為TV做得太靚的關係嗎??? 但這套作品Tv質量已經接近OVA和DVD水準.
送的東西的確很影響到賣的人欲望.
送多些特典和禮品係好的做法. 等下隻可能會改善這問題. 增加一些特別篇會更好.

但不是要看現在一些TV動畫製作走灑型要等到DVD後才出修正版找人買. =.=!!!

此篇文章於 03-31-08 03:35 PM 被 marco仔 編輯。
舊 03-31-08, 04:13 PM   #396
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:
的確這套的DVD和TV版分別真的好少好少, 差不多等於沒有.
因為TV做得太靚的關係嗎??? 但這套作品Tv質量已經接近OVA和DVD水準.
送的東西的確很影響到賣的人欲望.
送多些特典和禮品係好的做法. 等下隻可能會改善這問題. 增加一些特別篇會更好.

但不是要看現在一些TV動畫製作走灑型要等到DVD後才出修正版找人買. =.=!!!
唔係作畫修正問題
而係resolution同bitrate (Picture quality)問題
尤其是本來佢以hdtv製作
tv放送都係用番full resolution播
做乜俾錢買downgrade版的dvd 又唔係平

你諗番轉頭
價如你電視播緊dvd resolution/質素
但係你以要dvd價錢買vcd (而家bd的價錢以電影黎計 BD 4900 DVD3900左右)
做乜唔等多陣出bd版

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-08, 07:30 PM   #397
marco仔
Game Master
香港人

我明白你的意思
的確DVD的解像度是不能去到電視機的高清1080的解像度. 而DVD才只有720*576.
DVD最多只能去到480線.
@o@

此篇文章於 03-31-08 07:40 PM 被 marco仔 編輯。
舊 03-31-08, 08:36 PM   #398
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
睇完
好在狼哥最後都似番個人~ 尾段對乃繪同比呂美表白果幕一洗過去12集頹風!
比呂美等待果段交代得好好, 求其搵D野做(體操)分散注意力~
神作 作畫同內容都神

舊 03-31-08, 09:08 PM   #399
heeropo
Crazy Gamer
感情……無法理解

註冊日期: Feb 2007
引用:

大多數人要等到結局係比呂美end先落訂
k島就有一堆

我只懂得用“戰鬥”來表現我所學到的事物,我也想說話、也想唱歌、也想留下回憶……
   我也想創造“未來”的我……可是,只有人類有能力這麼做……
heeropo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-08, 10:01 PM   #400
軀魔人
Game Master
刺しますよΨ

註冊日期: Aug 2002
用作畫穩定比較貼切.
P.A.WORK知名度也提高了不少.
軀魔人 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「凪のあすから」総合THREAD丨P.A.WORKS制作 money 日本動漫畫討論版 358 10-04-19 04:35 PM
[動畫] 綾辻行人「Another2001」10月連載開始丨P.A.WORKS制作 money 日本動漫畫討論版 791 05-21-17 04:28 AM
sad but true scania GAF Racing Engine車迷討論區 1 06-09-13 10:47 AM
Shining Tears 一問.......... sgouki 電視遊戲討論版 1 12-13-04 12:16 PM
尋 X-Japan Tears歌詞~ T.L.J Neo Music UNIVERSE 4 10-17-04 10:00 PM

現在的時間是 09:12 AM

手機版 | APP版