Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-25-18, 07:41 PM   #151
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
本身就係少咗人玩,呢個係事實。
集中一個平台的確會令對戰環境密集D,不過同時就少咗一大班DL大帝。
如果隻GAME本身真係大熱既,DOA5有埋無料版,對戰人數應該唔會少。
當然,無料版應該都食咗唔少預咗俾錢既玩家。

始終喺街機仲盛行既時代脫街機迫走咗唔少非死忠派。
在下都因為咁而名副其實有十年冇玩呢個系列…
唔覺得無街機會係賣得差既理由。

DOA2 街機當時香港都有 d 人係認真打,不過都係見過幾個咁上下,莫講話有組織既討論交流咁。DOA 2 之後有個 millennium 版唔知有無出到海外。

之後 3 4 5 都係 console,成十幾年,就算有影響都唔會大啦(5 日本有街機都無乜人 ga la)。

SC TK SF 果 d 唔講住,龍珠夠無 arcade,咪又係大賣。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 07:56 PM   #152
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
查一查,係比得上有突。
睇VGChart就話DOA Ultimate Xbox上全球賣左0.50M
http://www.vgchartz.com/game/85041/d...-5-last-round/
Xbox: 0.50M
但没記錯當年後期Xbox Live starter kit 係送DOAU

係的話依個銷售量係有M$ 大灌水

當年個Topic 仲係度................14 年前了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=48549

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 08:06 PM   #153
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

DOA2 街機當時香港都有 d 人係認真打,不過都係見過幾個咁上下,莫講話有組織既討論交流咁。DOA 2 之後有個 millennium 版唔知有無出到海外
millennium 版有日 / 美版

但millennium 版 = DC 版

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 08:08 PM   #154
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

當時我都好有熱誠打 DOA ga
由手機版發出
舊 06-25-18, 08:14 PM   #155
fiohk
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2012
XBox Live GamertagFio HK
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
鬼咩,DOA2U Xbox 獨佔。
DOA5 LR 而家PS4, PS3, Xbox One, Xbox360, PC 分散晒d人。
係呀。
新公司只識出多平台同DLC賣錢,都唔理有無人online。

舊 06-25-18, 08:18 PM   #156
david
The One

註冊日期: Mar 2002
我就話係板桓效應多O的

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 08:47 PM   #157
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: wing 查看文章
應該係咁.

當年DC同ps2唔係冇online, 但效果差同太麻煩, 但xbox差好遠.

講online格鬥....對年doa 2u同doa3好似冇咩對手.
你應該冇玩doa 2u同doa3,doa3是冇online格鬥的,
doa 2u.....玩Doa4初期時還有人玩doa 2u,fiohk 叫過我入去打....

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 08:55 PM   #158
fiohk
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2012
XBox Live GamertagFio HK
引用:
作者: kog 查看文章
你應該冇玩doa 2u同doa3,doa3是冇online格鬥的,
doa 2u.....玩Doa4初期時還有人玩doa 2u,fiohk 叫過我入去打....
我記得係叫你打DOA1呀!

舊 06-25-18, 08:57 PM   #159
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: DOA xA2raeL 查看文章
數數手指 香港有玩doa既1隻手數得哂
由手機版發出
其實我有諗過約出來打....

舊 06-25-18, 09:08 PM   #160
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: fiohk 查看文章
我記得係叫你打DOA1呀!
doa2....doa1 我到現在都未開過

舊 06-25-18, 10:19 PM   #161
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
millennium 版有日 / 美版

但millennium 版 = DC 版
唔講真係唔知.

果時又未有 youtube, 只係跟 game players 個專欄, d combo 起 DC 練完就去 arcade 打, 又無乜分別所以無留意.

細個邊識乜野 frame data, 本 game players 講一個方向 + 投就係 1f 投, 最快既投, e+ 諗返真係低 b

此篇文章於 06-25-18 11:22 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-25-18, 10:53 PM   #162
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:

當時我都好有熱誠打 DOA ga
由手機版發出
我DOA4先正式同人對戰, 但最失算係主力用spartan 458
搞到DOA5無隻識用

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-18, 12:33 AM   #163
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
板桓原來過左50歲,Valhalla game studios辭左職,轉做Valhalla 既最高顧問。
同退休個d,差唔多。似幫其他人做consulting咁。
http://www.valhallagamestudios.com/e...DirectorEN.pdf

話說出post呢一刻,我見佢on緊line。

此篇文章於 06-26-18 12:37 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-18, 12:48 AM   #164
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
唔講真係唔知.

果時又未有 youtube, 只係跟 game players 個專欄, d combo 起 DC 練完就去 arcade 打, 又無乜分別所以無留意.

細個邊識乜野 frame data, 本 game players 講一個方向 + 投就係 1f 投, 最快既投, e+ 諗返真係低 b
"TAG battle".... doa2原版浮空後可以屈至死,
millennium 版改了每次換角都會下跌少許,屈唔到,
兩個版本我係香港機舖都有打過。

舊 06-26-18, 09:45 AM   #165
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:

DOA2 街機當時香港都有 d 人係認真打,不過都係見過幾個咁上下,莫講話有組織既討論交流咁。DOA 2 之後有個 millennium 版唔知有無出到海外。

之後 3 4 5 都係 console,成十幾年,就算有影響都唔會大啦(5 日本有街機都無乜人 ga la)。

SC TK SF 果 d 唔講住,龍珠夠無 arcade,咪又係大賣。
由手機版發出
講緊唔係賣得差既問題,SO FAR LR咁樣翻新版都仲有45萬,其實在下認為OK架嘞。
係對戰人數既問題,在下有買LR,不過網戰次數數手指都數得晒。
大佬,都廢咗十年武功唔係仲闖蕩江湖下嘛

另外,在下係講「街機仲盛行既時代」,家陣佢脫唔脫都冇咩關係,
畢竟都半死不活,又咩都跨平台,但佢又真係返去喎
大概係想培養返D對戰人口返黎啩…
始終街機冇得拒戰,而且家仇國恨往往會令人變勁
當然,亦可以有食飯交流。只係即使日本有返LR街機都唔多覺有人開…
要煲返對戰人口,大概只有靠EVO等電競賽,不過目前點睇都係兩頭唔到岸。

咪玩啦,香港會有文字輸出既人數比例「多到出奇」,網上交流討論?
食飯講下都仲OK既。

DBFZ大賣唔係單因為佢係唔錯既格GAME,更大要素係佢係龍珠而且還原度比笨大做開既好。
SO FAR,你以為香港DBFZ網戰好熾烈?

millennium當年曾經見過,當年葵芳有過,官塘好似係又好似唔係,太耐嘞
街機既翻新版香港好少人做,應該係好難回到本吧…

此篇文章於 06-26-18 12:16 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-18, 12:43 PM   #166
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

玩過幾隻 fight game, 2D 3D 都有,我會咁睇。

一隻 game 既銷量,對戰熱潮,同你見到既所謂人氣,三者隨時係無必然既關係。

齋睇呢度,你一定會以為 DOA 同 GGXX 最多人打

以銷量睇,SC4 有 star wars 角色賣過百萬,實際上又係無乜打比賽,個個掛住砌衫。

中港台最多人打,仲要係有人出去打大賽,應該就 KOF,但 KOF 14 咁既畫面咁既銷量又好唔掂,我理解係 98 02 實在係太過深入民心。

EVO 最多人參加係龍珠,龍珠仲好賣過 TK7 同 SFV,快過 TK7 突破 200萬,龍珠只要3個月,TK7 要半年,SFV 又要成年。

DOA 5 呢個銷量係咪包埋 free dl ? 如果係既真係收得
由手機版發出

此篇文章於 06-26-18 12:45 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-26-18, 02:05 PM   #167
神人ではない!新人だ

唔係大眾受落就必然大賣,而係大眾唔受落就好難大賣。
唔係多人買就多人對戰,而係少人買就無咩人對戰。
有基礎條件唔代表一定掂,基礎條件唔夠嘛…

BTW,用下腦都知GG唔會最多人打啦…DOA就更加莫名其妙,明明呢度差唔多全部有玩既開都話冇人打…
另外,中港台最多人係咪KOF真係好難講,只可以肯定打到JP EVO8強差唔多全都係紅色旗,有心研究班人的確對KOF真係充滿愛。

http://www.4gamer.net/games/272/G027223/20160112074/

此篇文章於 06-26-18 02:21 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-18, 02:09 PM   #168
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
玩過幾隻 fight game, 2D 3D 都有,我會咁睇。

一隻 game 既銷量,對戰熱潮,同你見到既所謂人氣,三者隨時係無必然既關係。

齋睇呢度,你一定會以為 DOA 同 GGXX 最多人打

以銷量睇,SC4 有 star wars 角色賣過百萬,實際上又係無乜打比賽,個個掛住砌衫。

中港台最多人打,仲要係有人出去打大賽,應該就 KOF,但 KOF 14 咁既畫面咁既銷量又好唔掂,我理解係 98 02 實在係太過深入民心。

EVO 最多人參加係龍珠,龍珠仲好賣過 TK7 同 SFV,快過 TK7 突破 200萬,龍珠只要3個月,TK7 要半年,SFV 又要成年。

DOA 5 呢個銷量係咪包埋 free dl ? 如果係既真係收得
由手機版發出
打kof果D話kof14出game幾個禮拜已經好難先至搵到對手

舊 06-26-18, 02:40 PM   #169
神人ではない!新人だ

不過諗深一層,FREE DL得四五個人,其實好難長打。
認真打既,你連對策都冇得試,打鬼

其實係咪應該搞廉價對戰PACK?
又或者好似DBFZ個BETA閉塞時期咁,齋RANDOM打電腦

此篇文章於 06-26-18 02:55 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 06-26-18, 02:49 PM   #170
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

有買有 post 唔一定會同人打
同人打亦唔一定深入研究咁打(e.g. 睇肉家)

一樣姐

Free 都計既我都貢獻左一個 dl 數俾佢

Btw, 最近打其他 game 同 d 10 靚歲既傾開,佢地無經歷過 98 02 港漫都識拳王,你都咪話 KOF 既影響力唔勁(中港台計)。
由手機版發出

此篇文章於 06-26-18 02:55 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-26-18, 04:26 PM   #171
神人ではない!新人だ

引用:
有買有 post 唔一定會同人打
同人打亦唔一定深入研究咁打(e.g. 睇肉家)

一樣姐

Free 都計既我都貢獻左一個 dl 數俾佢

Btw, 最近打其他 game 同 d 10 靚歲既傾開,佢地無經歷過 98 02 港漫都識拳王,你都咪話 KOF 既影響力唔勁(中港台計)。
由手機版發出
又或者其實睇肉家已經佔咗大半,不過繼續呢方面發展於DOA而言未必係好事。
冇晒對戰要素既DOA,可以玩既野分分鐘真係仲少野玩過排球…

多人識同多人玩係兩回事黎

撇除「製做話題」呢個要素,想令玩家有對戰原動力亦可能係DOA走電競線既要因。
不過破釜沈舟就真係唔該認真些少做…

此篇文章於 06-26-18 05:00 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 06-26-18, 05:01 PM   #172
DOA xA2raeL
Insane Gamer
DOA玩家

註冊日期: Feb 2014
PSN  IDxA2RAELo
XBox Live GamertagxA2raeL
Menu bgm又ok喎

由手機版發出
DOA xA2raeL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-18, 05:04 PM   #173
神人ではない!新人だ

D 飛頭STUN咩事,疾下疾下咁好玩D架

舊 06-26-18, 05:11 PM   #174
DOA xA2raeL
Insane Gamer
DOA玩家

註冊日期: Feb 2014
PSN  IDxA2RAELo
XBox Live GamertagxA2raeL
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
D 飛頭STUN咩事,疾下疾下咁好玩D架
突出係fatal stun, 跟住你要諗用唔用break hold解
由手機版發出
DOA xA2raeL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-18, 05:21 PM   #175
神人ではない!新人だ

引用:
作者: DOA xA2raeL 查看文章
突出係fatal stun, 跟住你要諗用唔用break hold解
由手機版發出
咁打反而好似唔多爽咁…
硬係覺得呢D即時判斷/估已經夠。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [PS4/NS]『DEAD OR ALIVE Xtreme 3 Scarlet』 安安 電視遊戲討論版 70 10-23-19 10:00 PM
[多機種] Monster Boy ~ and the Cursed Kingdom ~ | XB1、PS4、NS、STEAM ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 2 06-08-18 09:07 PM
[多機種] Virginia | PS4, XB1, Steam | 2016年9月22日 sorlohk 電視遊戲討論版 0 08-26-16 11:15 AM
[SOLD] PS4 Dead or Alive Xtreme 3 限定特典日版(CODE已用) sing1980 買賣專區 1 04-18-16 11:13 PM
收 PS4 Dead or Alive 5 Last Round 劍仔 買賣專區 0 03-18-16 09:02 AM

現在的時間是 08:11 PM

手機版 | APP版