Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-08-19, 06:00 PM   #576
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: 真!DC 查看文章
有d人奴性重精神仲活喺帝制
唔明白政府係應該只係人民受權佢托管一個地方
由手機版發出
社會契約論偽進仔同班藍絲佢地識條屁咩

舊 07-08-19, 06:26 PM   #577
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
社會契約論偽進仔同班藍絲佢地識條屁咩
因為佢地已經接受左帝制, 皇上同高官權貴 即係法律 果一套.

舊 07-08-19, 07:19 PM   #578
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
BTW 777笠左水? 發生咁多事都唔出黎?
個個膠官都失左影咁
傳緊11哥出任律政師司長,呢條友食相難睇到 
泛民專出賤人
個波又去咗差佬度
高官就一直柄埋
我都想問肯回應5大訴求未?
果班友真係賤到無倫

此篇文章於 07-08-19 07:29 PM 被 LTKS 編輯。
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-19, 08:46 PM   #579
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
唔出黎仲好,方便集氣

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 10:38 AM   #580
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
個切字真係禁字???

林鄭月娥:逃犯條例草案已壽終正寢

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...3-20190709.htm
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 10:45 AM   #581
LTKS

註冊日期: Jan 2011
法律字眼對佢來講當然係禁字
仲想呃鬼佬Bill is dead
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 10:47 AM   #582
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: J+1 查看文章
林鄭月娥:逃犯條例草案已壽終正寢

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...3-20190709.htm[/size]
草案?已壽終正寢(已經完結)。
現在去到推行階段。

要這樣理解嗎?
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 10:51 AM   #583
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
我覺得佢係唔想認輸之前碼頭 利東街佢都贏哂點會聽你班人講用撤回我咁打得點會輸俾你地

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 11:10 AM   #584
朝霧 海斗
Crazy Gamer

連登唔收貨,而家邊個出黎收貨應該會比人屌到上天花板
但一般市民我相信會收貨,今次難搞了

而家連登又話要將焦點放番普選
風火輪又黎,看到嗎

舊 07-09-19, 11:11 AM   #585
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
如果佢專登唔講 "撤回" 兩個字係想搞分化, 佢真係好醒.

舊 07-09-19, 11:41 AM   #586
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:

風火輪又黎,看到嗎
又未必 之前佢都用呢D偽術一樣要求佢撤

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 12:06 PM   #587
J+1
望過黎呀!!!!!!

我諗出得黎行嗰班聽唔佢親口講切係唔會收貨,更加唔駛講其他幾個要求
由手機版發出
舊 07-09-19, 01:00 PM   #588
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
定期幫大家集氣
都冇新野講過一般市民要收貨一早收左
反而死唔肯撤先俄人更加質疑
由手機版發出

此篇文章於 07-09-19 01:02 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 01:02 PM   #589
chitkan

註冊日期: Dec 2009
「壽終正寢」左應該好難集氣
但死左咁多人, 比人拉左咁多個, 黎緊仲可預期會有大搜捕
先至最返去基本步

最唔順既係
班黨衛軍早兩日先打完人撩完人隻揪無制服無PASS乜例都犯哂,但都無人可以治倒佢
越黎越有持無恐,永遠都無做錯過
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 01:13 PM   #590
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
一早講過本届立法會唔會推,相工作已經停止,條例會自然死亡
同講壽終正寢有乜分別
要接受既人day1已經接受左

反而死不肯撤令人懷疑佢有陰謀
我本來覺得會同23條一樣唔再輕易提出而我覺得佢下届即推都唔出奇了
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 01:35 PM   #591
J+1
望過黎呀!!!!!!

因佢的神說過可以從死裡復活
由手機版發出
舊 07-09-19, 01:40 PM   #592
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: chitkan 查看文章
「壽終正寢」左應該好難集氣
但死左咁多人, 比人拉左咁多個, 黎緊仲可預期會有大搜捕
先至最返去基本步

最唔順既係
班黨衛軍早兩日先打完人撩完人隻揪無制服無PASS乜例都犯哂,但都無人可以治倒佢
越黎越有持無恐,永遠都無做錯過
其實已經步入左鄭立幾年前講既警察國家階段
警權無限大

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 01:41 PM   #593
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:

風火輪又黎,看到嗎
放番係普選先合理,基本上你唔將個議題擴張出去你會浪費左一般市民而家果度民氣

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 02:07 PM   #594
HM

註冊日期: May 2007
香港3年內引進「信用評分系統」
https://lih.kg/1298473

幫大家集氣
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 03:19 PM   #595
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 真!DC 查看文章
一早講過本届立法會唔會推,相工作已經停止,條例會自然死亡
同講壽終正寢有乜分別
要接受既人day1已經接受左

反而死不肯撤令人懷疑佢有陰謀
我本來覺得會同23條一樣唔再輕易提出而我覺得佢下届即推都唔出奇了
由手機版發出
引渡條例係中國反擊美國既重要手段(捉外國間諜),堅持唔撤回都係等睇下貿易戰既發展姐。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 04:13 PM   #596
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
引渡條例係中國反擊美國既重要手段(捉外國間諜),堅持唔撤回都係等睇下貿易戰既發展姐。
由手機版發出
唔只,仲係要讓大灣區同香港普通法接軌。
無引渡條例,23條都代替唔到呢條法例既功能
所以一日唔正式講有法律效力既字眼都唔好咁易上當。呢條法律牽一髮而動全身
捉政治犯跟本唔需要引渡條例,中國有洗頭艇
而且中國上次捉左果幾個加拿大人都係硬上。
中國要捉人唔需要法律基礎。

此篇文章於 07-09-19 04:18 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-19, 04:39 PM   #597
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
捉政治犯跟本唔需要引渡條例,中國有洗頭艇
而且中國上次捉左果幾個加拿大人都係硬上。
中國要捉人唔需要法律基礎。
咁又唔好睇到中國咁神通廣大, 或睇到香港咁無抵抗能力.

起中國境內捉政治犯就無乜代價, 去到香港同台灣始終都唔可以光明正大咁大量捉人.

銅鑼灣書店洗頭, 有無中國官員認過先? 無丫嘛.

捉左果幾個加拿大人都係硬上, 都係中國境內既事.

中國境內要捉人唔需要法律基礎, 中國境外(香港台灣)就要法律基礎囉, 澳門就唔知啦.
舊 07-09-19, 05:13 PM   #598
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

【大專學界就林鄭今早記招之回應】

林鄭月娥今早召開記者會,指引渡條例修訂工作將於是屆立法會會期「壽終正寢」,同時又聲稱願意與大專學界進行公開對話,但會面不能有前設,且聲稱不追究反送中運動的抗爭者將違反香港法治精神。

事實上,大專學界已多次明確指出考慮見面的前設,一:永不追究六月九日及往後之反送中運動抗爭者,二:公開會面必須公平公開邀請廣大市民、各界別代表及傳媒出席。大專學界在此重申,若然林鄭政府未達成以上兩項條件,則絕無會面可能。林鄭政府一邊廂縱容警隊爪牙大規模搜捕及於七月七號對抗爭者濫施暴力,另一邊廂卻假仁假義地聲稱願意聆聽民意,其所作所為虛偽非常,令人心寒。我等提出之條件只為令雙方地位平等,否則,一切只會淪為公關表演。林鄭政府要求我等放棄兩大前設,實在痴心妄想,更顯其毫無誠意聆聽大眾訴求。

既然特首無視學界早前提出的兩個會面前設,大禍臨頭仍死不悔改,毫無改變之心,我等亦不會再多費唇舌。大專學界在此重申,是次整個「反送中」運動並無「大台」,無人有權代表廣大市民,學界亦如是。民間的五大訴求清晰非常,若林鄭有意聆聽民意,其實無須假惺惺裝作親民,只需要確確實實回應民間訴求即可。我等在此敦促林鄭與公眾各界公開對話,以及實現五大訴求,當中包括「撤回逃犯條例」、「撤回暴動定義」、「撤回所有抗爭者控罪」、「追究警隊濫權」、「立即實行雙普選」。

政權一直以來大玩語言偽術,先一錘定音,定性六月十二日示威為暴動,後見二百萬人上街,義士以死相諌,方改稱並非暴動,又指其從未定性,所作所為極度不負責任。我等要求政府不追究抗爭者,只為保護其免受政府違反人權之政治迫害,從而建立公平對話的關係。此外,引渡條例修訂工作於是屆立法會會期「壽終正寢」之說法,漏洞有二。第一,此番說話只聲稱是屆立法會會期「壽終正寢」,意味政府隨時能於下屆立法會會期重啓修訂工作。第二,香港立法會議事規則中只有撤回或押後之說法,從無暫緩及「壽終正寢」等字眼。因此我等強烈譴責林鄭逃避訴求,從不正面回應,出席記者會猶如錄音機複讀內容,視承諾如無物,完全未能保障廣大市民利益。若林鄭有意與市民對話,則須一改其「好打得」、「要面子」的態度,虛心聆聽並作出回應,而非閉門造車,以公關技巧玩弄人民。

林鄭過往多次利用「談判」、「會面」瓦解反對聲音,箇中恥辱我等未敢忘記。請林鄭放下無謂幻想,無需再企圖將學生放於市民對立面,繼續分化群眾,因為我等將永遠站於群眾一方。

未達兩大會面前提,我等絕不對話。
民間五大訴求,我等誓死捍衛。

香港城市大學學生會
香港理工大學學生會
香港恒生大學學生會
香港中文大學學生會
香港演藝學院學生會
香港大學學生會
香港浸會大學學生會
香港教育大學學生會
香港科技大學學生會
由手機版發出
舊 07-09-19, 07:38 PM   #599
J+1
望過黎呀!!!!!!

屯門牆有得打小人

由手機版發出
舊 07-09-19, 11:13 PM   #600
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
呢件八婆冇野叻, 淨係識避, 喺度玩語言偽術,
依家呢單野都已經威震全球啦,
淋病仲要面子咩?!!
見到七七啲特區警犬打到咁興起我真係火都嚟!!!

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:54 PM

手機版 | APP版