Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-10-15, 01:56 PM   #26
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
所以咪話難度唔係講唔講既要因囉…

何況你又覺得港獨一定會變到IS咁?明明又冇錢又冇武器…
人家話係就係O架啦,幾時到你決定。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-15, 02:10 PM   #27
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
所以咪話難度唔係講唔講既要因囉…

何況你又覺得港獨一定會變到IS咁?明明又冇錢又冇武器…
咁又唔係一定,可能性一個啫…
不過話說之前同住西藏果個香港人傾過兩句,佢話其實大部份本地人根本無乜嘢
但老共就搞到好似好多激進藏獨份子,成日出事好恐怖咁,我反而覺得香港行緊呢條路

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-15, 02:12 PM   #28
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: sugihara 查看文章
咁又唔係一定,可能性一個啫…
不過話說之前同住西藏果個香港人傾過兩句,佢話其實大部份本地人根本無乜嘢
但老共就搞到好似好多激進藏獨份子,成日出事好恐怖咁,我反而覺得香港行緊呢條路
香港依家咪一唔妥政府就係港獨囉…

講起恐怖化,其實在下幾懷疑俱樂部IS聚會又係土共既手段,目的就係23條。
香港有咩值得俾IS搞?香港話到尾都係佢既敵人既死對頭管,何況美帝咁遠就話難打啫,土共真係打既聯合戰鬥民族同佢種族清洗都夠啦…

此篇文章於 04-10-15 04:02 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-15, 03:43 PM   #29
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
最常講獨立既係共產黨, 個別派系可能真係唔在乎你香港獨唔獨立, 反正咁多自己人, 必要時俾你獨立再食返你唔難.

獨立又好, 聯邦又好, 歸英又好, 總之唔好再講大家中國人, 血濃於水, 民主回歸之類既野, 打定個底無壞既.

二樓又會問你去美國講支持 IS 睇下幾多分鐘內有 FBI 上門
不如佢講埋彊獨啦.

口說大家係一家人.但不斷剝削人哋,叫人團結唔好亂.
食屎啦!叫人排好隊有秩序咁行入屠房俾你劏呀??

引用:
香港依家咪一唔妥政府就係港獨囉…
要求公民提名,公投,反走私都係港獨

此篇文章於 04-10-15 03:46 PM 被 機動盜賊首領-電 編輯。
機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-15, 04:19 PM   #30
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
呢個topic太多可能性,好似蘇格蘭果種公投,加泰果種運動,同埋革命叛亂,甚至is果種所謂立國
其實呢個 topic 講緊 BNO 持有人失去被人大常委強加既中國國籍後, 仍然係香港永久居民, 仲可以申請成為正式英國公民 (BC)

此篇文章於 04-10-15 04:25 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-15, 04:35 PM   #31
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

x樓主開0既thread
o樓上講港獨呢個topic

唔使quote晒成段野先識睇呀嘛

舊 04-10-15, 05:08 PM   #32
神人ではない!新人だ

其實在下又好奇怪,咁當然唔可能完全否定港獨會講到變IS既可能性…
不過信教會可能變拉登,打機亦可能會跳樓或變殺人狂/色魔。
生活會唔會有太多唔可以講既TOPIC…

舊 04-10-15, 06:17 PM   #33
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
其實在下又好奇怪,咁當然唔可能完全否定港獨會講到變IS既可能性…
不過信教會可能變拉登,打機亦可能會跳樓或變殺人狂/色魔。
生活會唔會有太多唔可以講既TOPIC…
我0既意見就唔係唔講得,但對面針住呢點硬要立法佢又會有一定支持囉...
特別係爆左有共諜講港獨之後,越黎越覺得有d人俾佢引導左去最激果邊,搞到老共要立法0既牙力越黎越大咁

西藏同新彊0既情況就係差唔多咁樣

此篇文章於 04-10-15 06:20 PM 被 sugihara 編輯。
舊 04-11-15, 03:25 AM   #34
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
我0既意見就唔係唔講得,但對面針住呢點硬要立法佢又會有一定支持囉...
特別係爆左有共諜講港獨之後,越黎越覺得有d人俾佢引導左去最激果邊,搞到老共要立法0既牙力越黎越大咁

西藏同新彊0既情況就係差唔多咁樣
結果都是跟23條一樣啦
因為怕人地有藉口立23條,所以就決定不再講會犯23條的言論,那麼未立和立了有什麼分別?

因為怕人地變得有牙力立法反港獨,所以自己封印先/反左先,咁立同唔立又有咩分別?

舊 04-11-15, 09:51 AM   #35
david
The One

引用:
作者: knight-philip 查看文章
結果都是跟23條一樣啦
因為怕人地有藉口立23條,所以就決定不再講會犯23條的言論,那麼未立和立了有什麼分別?

因為怕人地變得有牙力立法反港獨,所以自己封印先/反左先,咁立同唔立又有咩分別?
自我審查正常小市民識條鐵...

---
舊 04-11-15, 10:44 AM   #36
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
結果都是跟23條一樣啦

知唔知唔講同唔亂講有咩分別?

點解689一出手就點名打學苑同食左藥0既國師?因為佢地0既理論最有紋有路呀
我咪話左淨係獨立呢個topic都有大把可能性,老共而家明引你去講革命講叛亂,你班友又咁配合個個陳勝吳廣...要做你話咁易啦

唔通我憎曼聯,就一定要咒朗尼斷腳先唔算係自我審查咩

舊 04-11-15, 03:07 PM   #37
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
知唔知唔講同唔亂講有咩分別?

點解689一出手就點名打學苑同食左藥0既國師?因為佢地0既理論最有紋有路呀
我咪話左淨係獨立呢個topic都有大把可能性,老共而家明引你去講革命講叛亂,你班友又咁配合個個陳勝吳廣...要做你話咁易啦

唔通我憎曼聯,就一定要咒朗尼斷腳先唔算係自我審查咩
宣傳港獨既一定有. 起碼龍獅旗個班, 一定係.
本土勇武個班, 唔係港獨, 理論, 理念, 都十分近似. (100分係港獨, 起碼90分)

龍獅個班, 我唔知佢地做乜, 所以唔評.
但勇武個班, 我其實覺得, 完全係度配合緊中共. 等一般市民更傾向收緊香港自由

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-15, 03:16 PM   #38
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
結果都是跟23條一樣啦

自我審查係建基於未有覺悟

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-15, 03:50 PM   #39
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
本土勇武個班, 唔係港獨, 理論, 理念, 都十分近似. (100分係港獨, 起碼90分)

但勇武個班, 我其實覺得, 完全係度配合緊中共. 等一般市民更傾向收緊香港自由
又係邊個衝就係鬼

一手舉高一手揸咪唱海闊天空就唔係鬼
由手機版發出
舊 04-11-15, 05:00 PM   #40
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
作者: 1q1q1q 查看文章

澳門無乜人抗爭.23條都立埋法啦.
澳門無人話要獨立, 無人衝擊.但澳門自由就唔會收緊咩?

共產黨要收緊自由需要藉口架咩?

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-15, 09:57 PM   #41
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

DELETED

此篇文章於 07-16-21 09:10 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 04-12-15, 04:18 AM   #42
カガミ

引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
澳門無乜人抗爭.23條都立埋法啦.
澳門無人話要獨立, 無人衝擊.但澳門自由就唔會收緊咩?

共產黨要收緊自由需要藉口架咩?
+1

都是那句
因為怕失去自由,所以先禁制自己不去做本來有自由做的事,那麼禁與不禁有分別?

話人"唔講同唔亂講"有分別
那麼什麼叫"唔亂講"請示範一下
又請示範一下你的"唔亂講"又是不是一個大家認可評級的"唔亂講"?

比個例子
-我因為怕阿媽罵我食太多糖,會禁我食糖,所以我而家冇再食糖了
-咁其實唔食糖同唔食咁多糖又有分別的
-咁點為之唔食咁多呢?一日2粒對你可能算少但係對我可能算多?要問阿媽嗎?咁如果佢一嚟就話唔比食呢?但係我本來係有自由去食糖啊

舊 04-12-15, 08:41 AM   #43
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

如果真係收緊自由唔使本,689就唔係出嚟吠學苑,而係直接列本書做禁書啦
呢個世界無平民中意流血打仗,到佢屈到你港獨等於流血,到時真係廿三條無人阻啦
定係你都以為獨立等於打大仗死好多人?唔記得咗近代大把國家獨立唔使打?

舊 04-12-15, 10:34 AM   #44
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
如果真係收緊自由唔使本,689就唔係出嚟吠學苑,而係直接列本書做禁書啦
呢個世界無平民中意流血打仗,到佢屈到你港獨等於流血,到時真係廿三條無人阻啦
定係你都以為獨立等於打大仗死好多人?唔記得咗近代大把國家獨立唔使打?
如果要發生你講個種情況,起碼真係要發生好似新疆/西藏個種恐襲先得,但香港人喎,爆玻璃都要默哀,恐襲?
我咁講唔會被ban吧,係到講23條真係好危險的說。

舊 04-12-15, 01:25 PM   #45
david
The One

引用:
作者: 尼路 查看文章
如果要發生你講個種情況,起碼真係要發生好似新疆/西藏個種恐襲先得,但香港人喎,爆玻璃都要默哀,恐襲?
咩呀,搞喊細路光復班道德淪亡東東呢度有版友認為佢O地同ISIS無異O架。

好明顯佢O地有化武核武同自組軍隊建國添呀!

---
舊 04-12-15, 01:38 PM   #46
神人ではない!新人だ

引用:
689就緊係唔得啦,clerk黎架之嘛…
不過陣間人大黎個430決定,香港人咪又係硬食…

舊 04-12-15, 05:17 PM   #47
カガミ

引用:
你覺得不是"唔使本"?
如果現在的政府還有廉恥的話就一開始不會有三跑行會直通啦
現在要過23條的話,根本又一個無法推翻的決定已經搞掂啦
再加上有義工幫忙宣傳就已經完事啦

>定係你都以為獨立等於打大仗死好多人?唔記得咗近代大把國家獨立唔使打?
不要這樣屈人食死貓啦....
我就是覺得不會流血
所以才更應該可以有自由隨便講

舊 04-12-15, 11:00 PM   #48
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

DELETED

此篇文章於 07-16-21 09:10 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 04-13-15, 12:00 PM   #49
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

>如果現在的政府還有廉恥的話就一開始不會有三跑行會直通啦
咁真係乜都得點解唔直上立法會

>現在要過23條的話,根本又一個無法推翻的決定已經搞掂啦
咁又點解過左12年都唔即刻上

知唔知大陸點隊新彊佬,果種真係唔使本
西藏有國際壓力已經好少少,香港同錢有關係,其實仲有得頂,但首先要知道人地做緊乜囉

引用:
作者: 尼路 查看文章
講炸老鼠公園俾人拉果個會唔會真係做先?
真係做0既孫中山又有無大搖大擺上街fing旗

舊 04-13-15, 12:23 PM   #50
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
>如果現在的政府還有廉恥的話就一開始不會有三跑行會直通啦
咁真係乜都得點解唔直上立法會

>現在要過23條的話,根本又一個無法推翻的決定已經搞掂啦
咁又點解過左12年都唔即刻上

知唔知大陸點隊新彊佬,果種真係唔使本
西藏有國際壓力已經好少少,香港同錢有關係,其實仲有得頂,但首先要知道人地做緊乜囉

講炸老鼠公園俾人拉果個會唔會真係做先?
真係做0既孫中山又有無大搖大擺上街fing旗
你覺得老鼠樂園個個捉得對?當然呢度標準係對的。
你知道邊個真做咪報警囉,但以我所知的只吹不做就一街都係。如果咁都唔得,講粗口問候人老母個d係咪都要立法上貞操帶呢?萬一佢地真做咁點?

此篇文章於 04-13-15 12:26 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[稀有例子]BNO 轉 BC 問題 luna_178 ~清談館~ 6 10-16-14 10:23 AM
BNO + 唔識英文 = 受辱!?[UPDATE] phil077 ~清談館~ 21 04-14-04 01:51 PM

現在的時間是 10:31 PM

手機版 | APP版