Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-18-13, 03:25 PM   #776
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
感覺呢張圖好岩用黎改圖

「俺要打機了!」
「俺不當人類了!」
「俺不工作了!」

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 04:54 PM   #777
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
感覺呢張圖好岩用黎改圖

「俺要打機了!」
「俺不當人類了!」
「俺不工作了!」
繼『xx令我飛躍起來』後又一萬能key~~~

舊 06-18-13, 04:58 PM   #778
longsonufo
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
3DS Friend Code4983 4956 8613
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
合肥殺人魔都未到合肥已經可以嚇親小朋友a
陳某成日笑張遼嚇細路

舊 07-15-13, 09:23 AM   #779
肉羊哩咖
griffin611

做乜今期單行本主腳係火哥但係封面係三爺咖?!三爺應該下期先到你担正噃~ 睇翻哂,今期慢哂落嚟。

舊 07-15-13, 01:01 PM   #780
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
做乜今期單行本主腳係火哥但係封面係三爺咖?!三爺應該下期先到你担正噃~ 睇翻哂,今期慢哂落嚟。
  火哥上期已經上咗封面,今期要為可動人形賣廣告了。

新一期火鳳小說係「黃巾」,有驚喜。

舊 07-15-13, 03:34 PM   #781
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 44264 查看文章
  火哥上期已經上咗封面,今期要為可動人形賣廣告了。

新一期火鳳小說係「黃巾」,有驚喜。
商業考慮; 小說, 一部都睇唔哂。 話時話封面三爺個款又幾似公仔嘅~

無人記得三爺劃咩畫,只記得佢用咩嘢嚟劃~

舊 07-15-13, 03:39 PM   #782
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
引用:
商業考慮; 小說, 一部都睇唔哂。 話時話封面三爺個款又幾似公仔嘅~

今期個封面根本就係公仔黎

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-13, 10:21 AM   #783
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
即係徐庶會取代火哥0既位置?
咁似乎佢之後仲有大把戲喎
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-13, 10:33 AM   #784
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
徐庶呢D冇咩歷史之牆先好寫
點會咁易放過

舊 07-17-13, 11:34 AM   #785
SilverShadow
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2012
引用:

引用:
作者: yeah yeah 查看文章
今期個封面根本就係公仔黎
真係好失望囉
唔知陳某係被迫丫,定真係自願(出熱藏版時咁講過)
小說唔太關事算,熱藏版呃死忠錢都算(買左第一期就無買落去),今期封面走去宣傳隻只係可以賣得一時的公仔LOL

雖然個封面唔係話好差,不過同之前好唔夾,而且一諗到係為宣傳就...
希望之後東立唔好為左要火鳳更賺錢就亂來啦
============
今期睇到得七話,先數下頁數,原來每話都多左頁

張飛出場好有氣勢!!
張遼型左一陣就連刀都無埋XD
SilverShadow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-13, 01:01 PM   #786
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: SilverShadow 查看文章

張飛出場好有氣勢!!
因為新少年近年變佐雙周刊
不過封面呢啲小問題,我寧願佢可以畫得完就算~

舊 07-17-13, 01:33 PM   #787
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: SilverShadow 查看文章
真係好失望囉
唔知陳某係被迫丫,定真係自願(出熱藏版時咁講過)
小說唔太關事算,熱藏版呃死忠錢都算(買左第一期就無買落去),今期封面走去宣傳隻只係可以賣得一時的公仔LOL

雖然個封面唔係話好差,不過同之前好唔夾,而且一諗到係為宣傳就...
希望之後東立唔好為左要火鳳更賺錢就亂來啦
============

張飛出場好有氣勢!!
如果今期就咁睇封面,我真係唔想買...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-13, 04:47 PM   #788
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Sar8 查看文章
徐庶呢D冇咩歷史之牆先好寫
點會咁易放過
陳某好鍾意用歷史不詳嘅人物去發揮,火哥同徐庶都係正史/演義入面無頭無尾嘅人物,發揮空間好大--期待!

不過覺唔覺陳某近尐幾年少咗對現實政治嘅反諷~

舊 07-18-13, 06:09 PM   #789
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
陳某好鍾意用歷史不詳嘅人物去發揮,火哥同徐庶都係正史/演義入面無頭無尾嘅人物,發揮空間好大--期待!

不過覺唔覺陳某近尐幾年少咗對現實政治嘅反諷~
應該唔係進軍內地嘅....

個人覺得係因為劇情快左冇咁多位落....始終要反諷現實/現代政治就要扭橋,當時個世界唔係咁
陳某自己應該都發現唔對路,咁扭落去寫到80歲都完唔到
明顯而家都盡量直線著去

最大鑊係佢一開始已經寫死左結局一定要到司馬2死果下
要保持風格繼續最少赤壁>荊4(火哥同二爺主場,仲有陳某好似都幾鍾意又未出(不是人都有佢)既魏延,隨時有排寫)>魏代漢>入蜀>漢中>消遙>二爺同大耳死>北7>司馬2奪權>埋尾

仲有二~八奇點死又唔漏得(特別係二師哥死一定涉及連演義都少講既魏國內政),漏邊個都比人鬧。如果唔飛站,佢隨時長過jojo

雖然我唔鍾意貽興王同佢d小說,但另一個角度睇,其實佢亦算係幫陳某抒緩左壓力

個人blog:極地白犬(更新再開!!)

此篇文章於 07-18-13 06:13 PM 被 緋村 光 編輯。
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-13, 08:13 PM   #790
Asurada
機動六課的一等空尉

引用:
作者: 緋村 光 查看文章

個人覺得係因為劇情快左冇咁多位落....始終要反諷現實/現代政治就要扭橋,當時個世界唔係咁
明顯而家都盡量直線著去

要保持風格繼續最少赤壁>荊4(火哥同二爺主場,仲有陳某好似都幾鍾意又未出(不是人都有佢)既魏延,隨時有排寫)>魏代漢>入蜀>漢中>消遙>二爺同大耳死>北7>司馬2奪權>埋尾

仲有二~八奇點死又唔漏得(特別係二師哥死一定涉及連演義都少講既魏國內政),漏邊個都比人鬧。如果唔飛站,佢隨時長過jojo

雖然我唔鍾意貽興王同佢d小說,但另一個角度睇,其實佢亦算係幫陳某抒緩左壓力
現實政治上次講民眾避走曹操都算~
不過自從呂布死佐就飛得好快~
仲無乜個啲計中計中計中計.........

但陳某動作場面真係無乜進步.........

舊 07-19-13, 07:23 AM   #791
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
睇到你咁講~突然覺得第8奇係魏延~火鳳d出名蠢人都係超聰明~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-13, 12:38 PM   #792
肉羊哩咖
griffin611

引用:

明顯而家都盡量直線著去

引用:
作者: Asurada 查看文章
現實政治上次講民眾避走曹操都算~
不過自從呂布死佐就飛得好快~
仲無乜個啲計中計中計中計.........

但陳某動作場面真係無乜進步.........
引用:
作者: (=v=)b 查看文章
睇到你咁講~突然覺得第8奇係魏延~火鳳d出名蠢人都係超聰明~

火鳳一早入哂內地,君不見大陸尐網站有『連載』而無被河蟹嘅咩?

唔,其實由官渡轉入赤壁係快咗,唔會好似之前咁講咁多枝節;講扭,官渡一戰本身扭得好勁吓;講政治理念,當劇情去到袁術有關嘅,都講好多,可能陳某鍾意袁術嘅關係~可能驚人悶或者唔明又可能怕拉得太長,而家政治上嘅嘢,收得就收,都唔期望佢講公務員治國咯~ 

下荊州呢段,曹操圍完火哥講嗰段,都係『入戲』,同現實冇咩關係;反而賈逵同老大解釋嗰段,冇乜推展個劇情,哂咗。

人係要死嘅~咁二公子係咪咁死法,陳某好可能玩期望;真係要講得完全嘅話,玩去到遼東好喇,玩埋平壽春叛變就長得滯。

都係買第8號係姜維。不如估下赤壁之後,諸葛有冇去激周瑜好過。 

講動作,都算可以咖喇,出面好多畫隻揪都亂哂大龍,唔知發生緊咩事咖。好似海盜鋼彈咁,畫咗咁耐,尐戰鬥場面亂到~要改,火哥被圍嗰度完全冇對白會好型。 

舊 07-19-13, 01:36 PM   #793
緋村 光
Crazy Gamer

引用:
火鳳一早入哂內地,君不見大陸尐網站有『連載』而無被河蟹嘅咩?

唔,其實由官渡轉入赤壁係快咗,唔會好似之前咁講咁多枝節;講扭,官渡一戰本身扭得好勁吓;講政治理念,當劇情去到袁術有關嘅,都講好多,可能陳某鍾意袁術嘅關係~可能驚人悶或者唔明又可能怕拉得太長,而家政治上嘅嘢,收得就收,都唔期望佢講公務員治國咯~ 

下荊州呢段,曹操圍完火哥講嗰段,都係『入戲』,同現實冇咩關係;反而賈逵同老大解釋嗰段,冇乜推展個劇情,哂咗。

人係要死嘅~咁二公子係咪咁死法,陳某好可能玩期望;真係要講得完全嘅話,玩去到遼東好喇,玩埋平壽春叛變就長得滯。

都係買第8號係姜維。不如估下赤壁之後,諸葛有冇去激周瑜好過。 

講動作,都算可以咖喇,出面好多畫隻揪都亂哂大龍,唔知發生緊咩事咖。好似海盜鋼彈咁,畫咗咁耐,尐戰鬥場面亂到~要改,火哥被圍嗰度完全冇對白會好型。 

大陸網站有『連載』>唔關事,唔收錢既就擺明係(ry,要講既週邊入大陸比較有說服力

同埋ACG同類似既野一向都有層罩,因為大陸搞意識形態既官都係年紀大既阿伯,都唔睇呢D野既。真係乜都有審既,你信唔信銀英傳可以係入面賣到成行成市?楊威利句句都講中哂佢地D衰野同埋愚民手段(其實係因為老共既行為同以前皇帝制根本就冇分別)

另一爺講過八奇得佢同五師哥(周瑜)打得,如果陳某冇唔記得既就應該唔會係魏延/姜維
魏延有可能又係呂布(有勇無謀)一類,同七爺鬥政治既機會係有既

八師弟個人都係估不出已出場既陸遜(留意佢故意強調陸遜低調,可作伏筆)、魯肅
或者蜀國法正/馬良,替換估計好快比火哥同司馬2搞死既6師弟
冷門既話亦有機會係彌衡,劇情上可以扭到合理(不過會好快死)

此篇文章於 07-19-13 01:38 PM 被 緋村 光 編輯。
舊 07-19-13, 03:09 PM   #794
肉羊哩咖
griffin611

引用:
大陸網站有『連載』>唔關事,唔收錢既就擺明係(ry,要講既週邊入大陸比較有說服力

同埋ACG同類似既野一向都有層罩,因為大陸搞意識形態既官都係年紀大既阿伯,都唔睇呢D野既。真係乜都有審既,你信唔信銀英傳可以係入面賣到成行成市?楊威利句句都講中哂佢地D衰野同埋愚民手段(其實係因為老共既行為同以前皇帝制根本就冇分別)

另一爺講過八奇得佢同五師哥(周瑜)打得,如果陳某冇唔記得既就應該唔會係魏延/姜維
魏延有可能又係呂布(有勇無謀)一類,同七爺鬥政治既機會係有既

八師弟個人都係估不出已出場既陸遜(留意佢故意強調陸遜低調,可作伏筆)、魯肅
或者蜀國法正/馬良,替換估計好快比火哥同司馬2搞死既6師弟
冷門既話亦有機會係彌衡,劇情上可以扭到合理(不過會好快死)
銀英傳,在下無記錯,大陸係有得賣,可能因為最後帝國嬴咗~ 

好似係得大師兄同五奇係武將出身,在下年紀大,要剿翻舊書出嚟望望。

如果8號唔係姜維,在下會買係個陳某創作嘅女子!首徒同末徒都係架空角式,其餘頭三係曹營,後三係反曹,夠對稱咯掛? 法正嚮大耳入蜀坐正無耐就病死,係佢一手帶頭放大耳入去嘅,機會係有。陸遜出身係江東望族嘅當家,二公子畀佢救番見面之後覺得係自己面鏡一樣;機會唔大。

而6號,比較可能係佢做多劑嘢令火哥今次唔殺唔得,未必同二公子有關--反曹聯盟末段火哥爭尐落咗手,問題落鳳坡事件係咩嚟起爆啫。

繼估周瑜唔會又係暗殺死掛~

舊 07-19-13, 04:16 PM   #795
緋村 光
Crazy Gamer

引用:
如果8號唔係姜維,在下會買係個陳某創作嘅女子!首徒同末徒都係架空角式,其餘頭三係曹營,後三係反曹,夠對稱咯掛? 法正嚮大耳入蜀坐正無耐就病死,係佢一手帶頭放大耳入去嘅,機會係有。陸遜出身係江東望族嘅當家,二公子畀佢救番見面之後覺得係自己面鏡一樣;機會唔大。

而6號,比較可能係佢做多劑嘢令火哥今次唔殺唔得,未必同二公子有關--反曹聯盟末段火哥爭尐落咗手,問題落鳳坡事件係咩嚟起爆啫。

繼估周瑜唔會又係暗殺死掛~
第八係原創都有一定可能
又比某貽興王出書賺錢=_,=

六爺做多劑>唔駛都得,呢套野D角色對報仇好執著,許臨死左,兩個仔報仇報到差唔多關事既都死哂,司馬家直頭諸九族咁。何況火哥覺得六爺係司馬二比人滅門的間接兇手,應該遲早搞掂佢(之前都有伏筆講明「為仲達留著」,之後只要話「公子赤壁後已係曹營企穩陣腳」之類就OK)

舊 07-19-13, 04:30 PM   #796
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
我比較希望係原創角色…

如果係姜維的話,咁就會無左七奇傳授d野俾佢0既劇情,我反而覺得姜維可能都係類似火哥咁0既人…
照而家發展,火哥同七奇應該會拍住上(有少少似以前仲達同火哥0既關係),然後姜維就會係火哥及七奇的繼任人…

我覺得故事中後段開始都要講下剩餘的奇人各自為自己訓練後繼人…始終黎緊佢地會死得好快…

一奇-已死
二奇-好快俾曹操逼死
三奇-有排都未死,但係如果以演義計就應該會退隱(火鳳可能會講係仲達逼到佢無權無勢)
四奇-已死(某程度上係仲達繼承左佢智囊身份)
五奇-快死(培養魯肅、陸遜)
六奇-快死
七奇-之後擔大旗(培養姜維)
八奇-?

另外…我唔相信周瑜會係被激死,甚至應該唔會講孔明會激佢…
應該會係原創劇情…

反而都幾期待講曹丕曹植爭權…唔知會講幾耐。同埋唔知會唔會老作d智囊去曹植果邊…
而家曹丕有仲達+三奇,曹植果邊得個楊修唔係好夠秤

此篇文章於 07-19-13 04:34 PM 被 kin~kin 編輯。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-13, 03:13 AM   #797
緋村 光
Crazy Gamer

呢排番睇,真係感觸良多,亦都想補番幾件事

1)以前睇火鳳既感動,有樣比較少人講,係有d位三國志/演義描寫果個人有D同一貫形象唔符合既行為,睇火鳳會覺得「哦!原來係咁」
2)其實火鳳一直都係等於三國無雙,有名有姓既武將一手fing死幾百個卒仔,時有發生
3)一直都講陣法,不過以前陣法係一種理念/戰術(「上襲下攻,前進後撃,是為水鏡兵法」,仲有孫策打嚴白虎果種),官渡開始變成擺個pose出黎就贏
4)董卓死前同死後好似兩個故事咁(畫風同情節都係)
5)火哥變趙雲真係非常夾硬黎

另外,結局係2哥死果下,其實唔係故事講既,而係陳某本人係某次訪談講既,話「結局一開始已經畫左出黎」,如果佢記得既,就冇乜空間可以郁。不過咁,之後就真係仲有排寫2哥點入魔,佢死時個樣成個爆粗band友Krauserさま咁

至於姜維,應該同火哥好唔同,火哥特質係黑暗世界既刺客,所以曉以大義>走向光明先有劇情張力。姜維應該唔係刺客掛相對地,可能比較似遼仔?不過講真,如果結局係2哥之死,咁基本上7爺一領便當就多數係2哥奪權同埋尾,姜維冇咩位發揮,因為佢北伐多數係2哥死後(好似)。而且話佢係八奇年齡實在爭太遠。雖然都有馬超同孫淑既例子,早已經對火鳳既年齡問題死左心。馬騰第一次入長安果陣,馬超應該10歲未夠,邊到黎一隻手拮住一件。孫淑如果真係等於尚香,咁董卓時佢應該未出世

周瑜>其實六同七爺應該同佢都係唔妥的,因為周瑜幫孫策(孫策自己都認係漢室叛臣),不過陳某寫寫下好似冇左件事。總之,一定唔係病死(而家咁精神)

反而有d期待大耳&火哥&孫淑既三角戀

此篇文章於 07-20-13 03:16 AM 被 緋村 光 編輯。
舊 07-20-13, 04:19 PM   #798
Asurada
機動六課的一等空尉

引用:
作者: kin~kin 查看文章

一奇-已死
二奇-好快俾曹操逼死
三奇-有排都未死,但係如果以演義計就應該會退隱(火鳳可能會講係仲達逼到佢無權無勢)
六奇-快死
八奇-?
我個人覺得二奇會係俾二公子用計+臭虫令曹操逼死佢(可能未必曹操有份添)
三奇,我覺得分分鐘變佐二公子手下
五奇未必係老七激死,可能又係二公子啲計謀或暗殺
六奇死可能會同新殘兵/八奇有關(火哥可能性反而不大

引用:
周瑜>其實六同七爺應該同佢都係唔妥的,因為周瑜幫孫策(孫策自己都認係漢室叛臣),不過陳某寫寫下好似冇左件事。總之,一定唔係病死(而家咁精神)

:
傳說中的帥死了

年齡問題八奇係關東陣營出場時已經有啦

荀彧28,郭嘉21,賈詡42,周瑜16,龐統12,諸葛亮10,司馬懿12,趙雲約33

此篇文章於 07-20-13 04:30 PM 被 Asurada 編輯。
Asurada 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-13, 07:21 PM   #799
肉羊哩咖
griffin611

引用:
如果係姜維的話,咁就會無左七奇傳授d野俾佢0既劇情,我反而覺得姜維可能都係類似火哥咁0既人…照而家發展,火哥同七奇應該會拍住上(有少少似以前仲達同火哥0既關係),然後姜維就會係火哥及七奇的繼任人…
理論上姜維投蜀,趙雲應該去咗見大耳,不過--照開頭咁款,火哥好可能學咗某一位8怪嘅法術,吊住條命去做人肉炸彈~

引用:
一奇-已死
二奇-好快俾曹操逼死
六奇-快死
八奇-?
引用:
我個人覺得二奇會係俾二公子用計+臭虫令曹操逼死佢(可能未必曹操有份添)
二奇好可能係除蟲行動入面被迫死;為曹操代漢清除保皇派,點知曹操唔受(正史司馬二公子有份勸進),咁曹丕就受。

三奇嚮曹丕坐正時,官位係全國總司令,唔係一個神枱嘅虛位;係佢仲執行四奇嘅政策,壓住二公子,但曹丕去見曹操之前,佢行先一步~去到曹丕個仔同之後嘅皇帝,朝中無人,西拒7奇,北伐遼東,全國都仰望佢~

引用:
另外…我唔相信周瑜會係被激死,甚至應該唔會講孔明會激佢…
應該會係原創劇情…
引用:
五奇,正史係急病死,在下以為都無咁簡單,被暗殺/迫死嘅機會唔細。亦好可能係孫權因為佢唔肯同大耳反面而做嘅,正史講過佢點迫死咗陸遜~

有共同敵人危及自己生存就會連成一線,咁敵人一退,或者敵人拋件骨頭出嚟就夠你狗咬狗骨~

六奇,好可能係火哥做嘅,不過要睇佢赤壁同之後做咗尐乜撩起火哥把火~

引用:
2)其實火鳳一直都係等於三國無雙,有名有姓既武將一手fing死幾百個卒仔,時有發生
3)一直都講陣法,不過以前陣法係一種理念/戰術(「上襲下攻,前進後撃,是為水鏡兵法」,仲有孫策打嚴白虎果種),官渡開始變成擺個pose出黎就贏
火鳳開頭係武俠型式嘅故事,但係玩到董卓死嗰度,唔玩歷史劇好難玩落去。

咁, 官渡一役玩得已經冇咁神化,耍帥已經收咗好多,其實由二公子入河北開始,4奇成舖排唔係咁易明;睇翻郭嘉死前點佈南下戰略,就明白到郭嘉嘅計係周全得好緊 要,只要有一條中,就乘勢推展,摶奕到出神入化--好似許攸單嘢,二公子唔成功引佢落搭都無問題,點知二公子超額完成,咁楊修就好易就嚮袁營背後插一刀; 其實同演義咁,或都咁講傳統小說,都係誇張咗陣法同武將對戰局嘅影響,呢個梗中日港台都避唔到。

引用:
5)火哥變趙雲真係非常夾硬黎
趙雲個出身係個謎,咁陳某咁玩都通嘅,好似演義咁見一次面就死心埋堆就夾硬尐;反而小強專注武功,唔洗諗計,就武功大進,咁就好唔通~

引用:
反而有d期待大耳&火哥&孫淑既三角戀
期待,唔怪得火哥成世人都冇一侯半爵做~

引用:
年齡問題八奇係關東陣營出場時已經有啦

荀彧28,郭嘉21,賈詡42,周瑜16,龐統12,諸葛亮10,司馬懿12,趙雲約33
陳某係好夾硬將8+1奇嘅年紀拉到差唔多。其實一開頭二公子騎住嗰位皇帝,正史講二公子死嗰陣已經成廿歲人,大個仔嚟。

此篇文章於 07-20-13 07:38 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-13, 07:53 PM   #800
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
跟史實周魚應該係病死既

不過仲有六信
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:14 PM

手機版 | APP版