Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-19-18, 09:32 AM   #126
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Kain 查看文章
你家陣行入反狗城都可以搵到好多兒時玩具既回憶
問題係你會唔會想玩
由手機版發出
現成野又點同自己砌出黎嘅野好玩
砌完之後又可以配合呢部機去打機
俾我嘅感覺好似將一件紙皮嘅癈物變成有用嘅玩具
我就感得好正

你話呢d會唔會好快悶或唔玩
咁要睇老任有冇心去維繫隻game
例如耐唔耐出d音樂俾你彈下咁
我希望d音樂係老任嘅經典遊戲音樂
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 09:46 AM   #127
天野

引用:
作者: CCemi 查看文章
大家會唔會有d野攪錯左
呢隻並唔係推出遊戲週邊
佢既概念係將JoyCon變為一件玩具
而唔再單純控制器
都唔再完全集中係對遊戲既支援
當然都要軟體,但主角唔係mon入面既遊戲,而係利用遊戲軟體令到紙皮作品生動有趣
佢唔需要第三廠支持,因為只係一隻獨立既遊戲作品
其實唔岩玩既真係可以無視呢隻野
而且都唔需要擔心switch既走向,任天堂只係作一個新試驗
就算失敗對佢無關痛癢的
老任幾時轉行生產模型玩具?
佢整d玩具出黎就係俾你用黎打機
始終老任正職係遊戲生產商
你話遊戲機都係玩具者,我冇野講
仲有如果老任浪費咁多時間整出黎只係俾你當玩具唔係為遊戲而出,咁我都覺得好癈,浪費晒d週邊
現在講咩都冇用
都未知佢想搞咩
舊 01-19-18, 10:31 AM   #128
byela1504
Junior Member

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 天野 查看文章
仲有如果老任浪費咁多時間整出黎只係俾你當玩具唔係為遊戲而出,咁我都覺得好癈,浪費晒d週邊
現在講咩都冇用
都未知佢想搞咩
佢原本就係做紙模型起家。
佢亦講左會比免費紙樣你地自己下載,等你地自己整
睇佢紙人個度似有editor比你自己整野玩,呢隻睇黎似係紙盒版嘅rpg創作室個類game。唔係賣玩具為主
byela1504 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 10:33 AM   #129
CCemi
God of Gamer

註冊日期: Dec 2003
引用:
現在講咩都冇用
都未知佢想搞咩
AMIIBO 咪己經係模型之一囉
其實最初任天堂就唔係賣遊戲機添
咁佢推出多一個PRODUCT出黎有乜野問題?
佢己經講到明制成品叫做JOY-TOY, 名字咁明顯都重唔理解?
你覺得浪費時間真係由佢啦, 反正一隻LABO 對整個SWITCH 既發展並沒有太大影響
呢堆制成品絕對唔會成為其他遊戲打機用既週邊
不過其他遊戲廠會唔會見到咁出類似既野就係另一回事了

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧

此篇文章於 01-19-18 10:37 AM 被 CCemi 編輯。
CCemi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 10:34 AM   #130
天野

引用:
作者: byela1504 查看文章
佢原本就係做紙模型起家。
佢亦講左會比免費紙樣你地自己下載,等你地自己整
睇佢紙人個度似有editor比你自己整野玩,呢隻睇黎似係紙盒版嘅rpg創作室個類game。唔係賣玩具為主
我知啊
唔通真係攞返廠底貨出黎賣咩
咁簡單點賺你錢啊
舊 01-19-18, 10:35 AM   #131
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
現在講咩都冇用
都未知佢想搞咩
任記係間玩具生產公司。

任天堂由山內房治郎於1889年9月23日成立,最初主要是生產花札紙牌,此後一直維持此種經營方式至1960年代。此後任天堂進行了一系列業務多樣化嘗試,其中包括組建出租車公司、經營賓館和出售真空吸塵器等等。 1970年代,任天堂最終進入電視遊戲業務[4],確定了作為玩具廠商的地位,並推出了「Ultra Band」、「光線槍SP」等熱門商品。 1980年,發售掌上游戲機「Game & Watch」,取得巨大成功。 1983年,發售「Family Computer」。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BB...A4%A9%E5%A0%82
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 10:39 AM   #132
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Labo ANALYSIS - Reveal Trailer (Secrets & Future Toy-Cons) / GameXplain
https://www.youtube.com/watch?v=b3eQ1Xmrla8
引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 10:41 AM   #133
天野

引用:
AMIIBO 咪己經係模型之一囉
其實最初任天堂就唔係賣遊戲機添
咁佢推出多一個PRODUCT出黎有乜野問題?
佢己經講到明制成品叫做JOY-TOY, 名字咁明顯都重唔理解?
你覺得浪費時間真係由佢啦, 反正一隻LABO 對整個SWITCH 既發展並沒有太大影響
師兄果然有未來視
能預知未來
我自問冇咁嘅能力分析
原來老任只當Labo係Amiibo咁只用黎擺
唔怪之得都係有bo呢兩個字啦
咁真係好垃圾
舊 01-19-18, 10:45 AM   #134
CCemi

引用:
師兄果然有未來視
能預知未來
我自問冇咁嘅能力分析
原來老任只當Labo係Amiibo咁只用黎擺
唔怪之得都係有bo呢兩個字啦
咁真係好垃圾
我就真係唔識預知未來
不過而家佢將LABO 既定位的確係玩具既一種
(其實任天堂係重有其他紙牌類遊戲)
所以如果對這東西有更多期望既話, 係你想多了

舊 01-19-18, 10:45 AM   #135
天野

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
任記係間玩具生產公司。

任天堂由山內房治郎於1889年9月23日成立,最初主要是生產花札紙牌,此後一直維持此種經營方式至1960年代。此後任天堂進行了一系列業務多樣化嘗試,其中包括組建出租車公司、經營賓館和出售真空吸塵器等等。 1970年代,任天堂最終進入電視遊戲業務[4],確定了作為玩具廠商的地位,並推出了「Ultra Band」、「光線槍SP」等熱門商品。 1980年,發售掌上游戲機「Game & Watch」,取得巨大成功。 1983年,發售「Family Computer」。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BB...A4%A9%E5%A0%82
的確遊戲機都算玩具嘅
係我錯左
舊 01-19-18, 10:53 AM   #136
天野

引用:
我就真係唔識預知未來
不過而家佢將LABO 既定位的確係玩具既一種
(其實任天堂係重有其他紙牌類遊戲)
所以如果對這東西有更多期望既話, 係你想多了
咁我又想問下Labo發展到成為週邊咩?
因為紙皮唔耐用所以唔會有發展空間?

係咁嘅話就注定失敗
買部switch加隻labo成三千幾錢
相信唔會有好多家長會買俾細路玩
玩手機算啦
舊 01-19-18, 11:07 AM   #137
byela1504
Junior Member

註冊日期: Oct 2008
引用:

係咁嘅話就注定失敗
玩手機算啦
可以比你自己整就唔係諗住賣周邊了,你係咪諗多左
byela1504 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 11:07 AM   #138
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
好明唔係週邊啦,你當佢好似lego咁可以砌下玩下既玩具就得
本身任天堂就係當遊戲機係玩具,係啲人美化左佢之麻

我覺得好多人都用錯誤眼光去解讀這間公司,這段youtube我覺得講得幾啱
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 11:09 AM   #139
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:

係咁嘅話就注定失敗
玩手機算啦
我估Labo會係以智育玩具嘅方向發展,為Switch加添電視遊戲以外嘅功能。之後會定期有新嘅摺紙推出,甚至可以用雜誌附送嘅型式發售。

而Labo嘅技術可以應用在遊戲週邊上,好似音樂game之類嘅就好適合,不過就好睇廠商嘅態度。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 11:15 AM   #140
CCemi

引用:

係咁嘅話就注定失敗
玩手機算啦
紙果部份佢又提供原型比大家下載黎用自己想要既物料黎整
其實都係一種令到小朋友自己組合一件玩具既方式黎
都因為佢所有紙既模型都係耐久度不足, 又可以隨時下載整過新既, 咁都係一個砌模型既樂趣黎(LEGO 都係咁啫)
本身任天堂佢既理念都係家庭向
特登買部機比小朋友玩呢個當然唔會啦
但如果家庭中己經有一部SWITCH, 咁買呢件玩具比小朋友玩又唔錯喎
所以由始至終佢只係SWITCH 既其中一隻遊戲, 只係佢既遊戲主要在玩JOYCON
而唔係SWITCH 既任何長遠發展既週邊

概念就係咁, 成功定失敗而家都冇人知道, 等佢出左睇市場反應先知
但呢兩日, 佢就成功吸引哂所有人既注目了

舊 01-19-18, 11:27 AM   #141
SilverShadow
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2012
好似各個話老任會放圖紙的網都更新返,老任無講過會放亦應該唔會放

另外,老任都講明Labo有三個賣點,Make Play Discover
如果剩係睇佢Play果part,唔理佢Make and Discover,Labo真係未必啱佢

https://twitter.com/MikeDrucker/stat...55810391384065
NINTENDO: Nintendo Labo is for kids and those that like kid stuff!
ADULT GAMER: Okay, but what if I don't want it?
NINTENDO: Totally fine. It's for kids.
ADULT GAMER: Yes, but cardboard? Really? Not in my game room!
NINTENDO: It's for kids.
ADULT GAMER: But how is it for me?
SilverShadow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 12:34 PM   #142
天野

如果唔係週邊只係一件玩具
例如連音樂遊戲都唔整只會發聲琴嘅話
咁買黎冇用
亦註定失敗
因我同事個仔5歲都打爆左Mario Odyssey
我諗佢寧願打機好過啦
我諗呢d玩具根本連細路都吸引唔到
除非好鍾意砌野架者
舊 01-19-18, 12:50 PM   #143
alien1020hk
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2017
引用:
咁買黎冇用
亦註定失敗
我諗佢寧願打機好過啦
除非好鍾意砌野架者
親子活動 要睇家長點帶領小朋友
另外,MARIO設定就係大人小朋友都可以玩到
今次MARIO爆機係容易,但要拎哂所有月亮就好難了
alien1020hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 01:03 PM   #144
CCemi

引用:
咁買黎冇用
亦註定失敗
我諗佢寧願打機好過啦
除非好鍾意砌野架者
呢個世界唔係靜係照顧單一市場的
至於佢行這一步註定成功定失敗
都唔係我同你可以預測到
咪睇下成績出黎點囉

自從2004年開始推出腦練
之後2008年出WII FIT
咁多年任天堂都作出好多非傳統遊戲既試驗
呢d試驗直情比好多人批評為根本唔係遊戲
當然, 創新思維係要有代價既, 任天堂成功過也一樣失敗過
但都因為任天堂咁都肯摶, 所以先至可以生存到今日吧

此篇文章於 01-19-18 01:07 PM 被 CCemi 編輯。
舊 01-19-18, 02:04 PM   #145
天野

引用:
作者: alien1020hk 查看文章
親子活動 要睇家長點帶領小朋友
另外,MARIO設定就係大人小朋友都可以玩到
今次MARIO爆機係容易,但要拎哂所有月亮就好難了
所以我當初覺得Labo大人細路都岩玩
原來只係俾小朋友玩嘅玩具
舊 01-19-18, 02:06 PM   #146
Eking

註冊日期: Feb 2006
要落手整本身就已經100%係FOR小朋友, 而且將來一定有第三廠出現成品(可能係膠, 唔駛自己整)

舊 01-19-18, 02:08 PM   #147
天野

引用:
呢個世界唔係靜係照顧單一市場的
至於佢行這一步註定成功定失敗
都唔係我同你可以預測到
咪睇下成績出黎點囉

自從2004年開始推出腦練
之後2008年出WII FIT
咁多年任天堂都作出好多非傳統遊戲既試驗
呢d試驗直情比好多人批評為根本唔係遊戲
當然, 創新思維係要有代價既, 任天堂成功過也一樣失敗過
但都因為任天堂咁都肯摶, 所以先至可以生存到今日吧
但如果只係紙皮玩具嘅話
又點解賣到咁貴?
我買Lego砌唔好?

快點公布多d野啦

咁緊係肯搏先會成功嘅
唔係都出唔到Switch等產品
舊 01-19-18, 02:13 PM   #148
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
而加資料都未齊就定輸贏會唔會跟車太貼?
講真上年有邊個覺得switch可以賣到要抽籤搶機?一隻出咗3 年嘅Mario kart 8喺switch翻炒都可以賣過120萬?
而加老任根本就係當佢係一個系列嘅模型咁賣
有gimmick 有得砌 有啲玩味 加埋老任個品牌形象 衰極都有個譜

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 02:21 PM   #149
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
但如果只係紙皮玩具嘅話
又點解賣到咁貴?
我買Lego砌唔好?

快點公布多d野啦

咁緊係肯搏先會成功嘅
唔係都出唔到Switch等產品
LEGO 會連GAME?

ROBOT SET先係7980YEN, 個紙箱係有機關去控制GAME入面ROBOT....其實真係貴?

此篇文章於 01-19-18 02:23 PM 被 Eking 編輯。
Eking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 02:22 PM   #150
sugoteam

註冊日期: Feb 2005
感覺之後可以有好多伸延發展,例如自組 Robot 作實體對戰會幾好玩

Sent from my iPhone using Gaforum
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[出售] Nintendo Labo - Robot Kit verdy_returner 買賣專區 0 04-30-18 11:35 AM
港鐵搶客...2日,25/03~26/03...成人享小童特惠車費,其他乘客一律每程$1 Busconcamp ~清談館~ 1 03-15-16 01:13 PM
收 Creators Labo #025 Evangelion Ayanami Rei Ver.2 genies123 買賣專區 0 12-27-15 03:31 AM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 03 ~ 06 | 15,000 Yen | 藍 黑 紅 粉紅 白 | neo2046 手提遊戲機討論版 3362 10-24-11 12:39 AM
天津堂新作- ayumi-chan LABO Hayami H-GAMEの部屋 5 03-31-03 10:52 PM

現在的時間是 03:47 PM

手機版 | APP版