Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 06-17-08, 01:02 AM   #101
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
打得都ok勁,
但中段我瞓著咗...

老實講, 睇哩啲英雄片有點濟了...
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-08, 07:17 PM   #102
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 邪氣小貓 查看文章
我反而就係鐘意果D內心戲,冇內心嘅描述,就真係好似其他板友所言:

李安版既內心戲永遠係:[我係怪物,我好慘,我好鬼無奈,我好鬼死慘,我好鬼死無奈]
有表達到一個英雄有所背負,總要面對自已宿命既時候咩?
我真係完全睇唔到有囉?>

今套HULK雖然內心戲真係薄,但埋尾班納想控制自已去戰鬥,至少帶出:
[一個英雄要有所背負,總要面對自已宿命~]呢個訊息~

作為一套英雄片,呢點已經夠打死李安果套悲情怪物片有餘~
要記住,HULK係MARVEL SUPER HERO, 唔係一隻只有悲情既怪物~

舊 06-17-08, 11:52 PM   #103
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: 修羅Lemon 查看文章

李安版既內心戲永遠係:[我係怪物,我好慘,我好鬼無奈,我好鬼死慘,我好鬼死無奈]

今套HULK雖然內心戲真係薄,但埋尾班納想控制自已去戰鬥,至少帶出:

要記住,HULK係MARVEL SUPER HERO, 唔係一隻只有悲情既怪物~
舊Marvel嘅Hulk世界我唔熟
若果以The Ultimates 1, 2為本
Hulk/Bruce Banner仍然係一個冇乜建樹嘅怪物
幫手打外星人都係Cap用計令佢幫手
連悲劇人物都算不上

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-08, 12:29 AM   #104
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
呢種訊息...睇 Spider Man 已經夠晒.........

我反而覺得多 d 兩面o既掙扎先係 Hulk o既 character...
如果每套 Superhero 都要表達「英雄宿命」呢樣o野...
咁同工廠啤出黎有咩分別?
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-08, 12:51 PM   #105
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 玄武 查看文章
呢種訊息...睇 Spider Man 已經夠晒.........

我反而覺得多 d 兩面o既掙扎先係 Hulk o既 character...
如果每套 Superhero 都要表達「英雄宿命」呢樣o野...
咁同工廠啤出黎有咩分別?
....hero片本來就係咁, 唔通你睇過spiderman 就會唔睇其他嗎 ?

舊 06-18-08, 08:24 PM   #106
玄武
Game Master
無品牌至上!

XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
作者: Eking 查看文章
....hero片本來就係咁, 唔通你睇過spiderman 就會唔睇其他嗎 ?
確實我唔會每套 superhero 都睇
再者,我就係從根本就覺得 hero 片唔一定要係「咁」

唔同o既漫畫英雄片(唔係漫畫)我覺得係有唔同要表達o既o野...例如...
1. Spiderman 就係典型英雄片,由普通人變成英雄,慢慢了解作為英雄o既責任。
2. Ironman 就係講「High profile 企業家身份 vs. Low profile 英雄身份」
3. Hulk 就講內心正反矛盾

當然上面o既只係個人意見,戲入面當然有「英雄宿命」呢類o野,但係咪淨係得呢樣咁單調呢?
Fantastic 4 就唔講喇,我純粹覺得佢係合家歡電影....

此篇文章於 06-18-08 08:38 PM 被 玄武 編輯。
舊 06-18-08, 08:52 PM   #107
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:

最近翻睇過,唔多覺主角有如此多的自憐。而悲情之感,主要都係來自其父對他的態度。感覺上,他是因為父親對Hulk的渴望,才會如此的抗拒Hulk。

舊 06-18-08, 10:49 PM   #108
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

我完全唔明點解IRON MAN會係高調企業家對低調英雄?
一來我睇到IRON MAN係講一個男人要為自己既錯負責任既故事,
二來我睇唔到TONY有幾低調........

而且就算同樣講英雄既宿命,如果角色性格,情節發展唔相同,觀眾所感受既已經唔同~
如果你睇完蜘蛛俠,IRON MAN,HULK都可以因為有講英雄既宿命而要話佢地同一個模單調咁你自便~

如果一套英雄片連英雄角色既正義觀念都表達唔到,仲可以叫英雄片?
你鍾意睇內心戲冇問題,但一套英雄片強調內心矛盾忽略英雄角色既正義觀念,
作為英雄片根本本未倒置,我亦慶幸今次MARVAL冇咁做~
引用:
作者: 44264 查看文章
  最近翻睇過,唔多覺主角有如此多的自憐。而悲情之感,主要都係來自其父對他的態度。感覺上,他是因為父親對Hulk的渴望,才會如此的抗拒Hulk。
我意思係話佢既內心戲只會令觀眾覺得佢好可憐,好鬼無奈~
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
舊Marvel嘅Hulk世界我唔熟
若果以The Ultimates 1, 2為本
Hulk/Bruce Banner仍然係一個冇乜建樹嘅怪物
幫手打外星人都係Cap用計令佢幫手
連悲劇人物都算不上
內戰夠講到TONY好鬼賤格,大雜抄故事本身角色性格成日崩壞架啦~
而家班納既形像同我細過睇既動畫印像相近~
HULK唔係悲劇人物,你唔係真係認為班納攪成咁係咎由自取丫?

此篇文章於 06-18-08 11:04 PM 被 修羅Lemon 編輯。
修羅Lemon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 01:48 AM   #109
玄武
Game Master
無品牌至上!

引用:
我完全唔明點解IRON MAN會係高調企業家對低調英雄?
一來我睇到IRON MAN係講一個男人要為自己既錯負責任既故事,
二來我睇唔到TONY有幾低調........

而且就算同樣講英雄既宿命,如果角色性格,情節發展唔相同,觀眾所感受既已經唔同~
如果你睇完蜘蛛俠,IRON MAN,HULK都可以因為有講英雄既宿命而要話佢地同一個模單調咁你自便~

如果一套英雄片連英雄角色既正義觀念都表達唔到,仲可以叫英雄片?
你鍾意睇內心戲冇問題,但一套英雄片強調內心矛盾忽略英雄角色既正義觀念,
作為英雄片根本本未倒置,我亦慶幸今次MARVAL冇咁做~
咁你又唔駛講得咁激動,各抒己見而已

Ironman 入面就係一向 Tony 都係做事高調o既人,
而後來佢得到o既身份就被人要求到要低調處理...但係佢自己根本就唔想低調...

其實只係大家對英雄片o既定義有唔同o者,
我就覺得英雄片唔需要強調所謂「宿命」,
如果喜歡每套英雄片都要美式熱血到尾o既,我無意見,
只係我比較喜歡注意呢 d 電影入面主角o既性格描寫。
舊 06-19-08, 01:53 AM   #110
YIUYIU
Banned
淆底最好扮隱形唔覆

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDJojONa
XBox Live GamertagJojONa
或者掉轉黎問: 其實hulk係咪實在一個英雄角色先...!? 原著hulk係咪一套英雄故事先...!?
YIUYIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 11:16 AM   #111
Mazinger-Z
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: YIUYIU 查看文章
或者掉轉黎問: 其實hulk係咪實在一個英雄角色先...!? 原著hulk係咪一套英雄故事先...!?
HULK~個種係~反英雄
係m社中有好多這類英雄~
hulk因為有太多編劇用唔同方法寫~所以有時好又有時壞~
最近的 The Green Scar 就寫成了一個悲劇英雄~

舊 06-19-08, 11:24 AM   #112
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: Mazinger-Z 查看文章
HULK~個種係~反英雄
係m社中有好多這類英雄~
hulk因為有太多編劇用唔同方法寫~所以有時好又有時壞~
最近的 The Green Scar 就寫成了一個悲劇英雄~

最近果本唔係world war hulk?
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 11:31 AM   #113
Mazinger-Z

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: dragonwing84 查看文章
最近果本唔係world war hulk?
係w.w.h
~The Green Scar~係hulk係w.w.h入面對hulk既稱呼~
因為係hulk悠久歷史中(誤)出個唔同既形態~所以先特別寫明~The Green Scar~

舊 06-19-08, 08:37 PM   #114
cancerman
Game Master

Lightbulb

縮水Hulk
http://www.tudou.com/programs/view/3AuC5_lpDB8

舊 06-19-08, 09:01 PM   #115
Dev
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
XBox Live GamertagPhonix Dev
今日睇o左, 個俄羅斯佬異變o個度D劇情唔掂, 好濫o下.
雖然話超級英雄總要有D人或者o野比佢打, 但佢未免太...

舊 06-20-08, 03:07 PM   #116
Moderator
核搭載二足步行戰車

早一個月有套Iron Man
今次Hulk拍埋真係遜色好多
不過點都好F4好多嘅

個opening其實唔錯
有新聞、回憶片斷講返前因出嚟
不過內容就真係一般
ending大戰都叫有返咁上下長、落得多特技
不過硬係冇乜緊湊感

除咗Stan Lee仲有舊時電視版Hulk演員(貪食pizza個保安 )
Liv Tyler雖然有少少圓潤不過都仲係好靚
個巴西女工都唔錯

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-08, 11:45 PM   #117
YIUYIU
Banned
淆底最好扮隱形唔覆

今日終於睇左。

頭段唔錯, 尤其liv tyler於stan lee餐廳重遇edward一段最為拍出感覺.

及後無故事, CG個人覺得亦一般. 各方面都只係水準...以下少少.

而奸角亦選得不好. 話就話係best of the best咁濟, 又美軍又外借然後回流, 但著起軍服又"寒背"又"縮膊"...唔掂.

某幾方面既感情戲, 確實李安版好一點. 浪費了edward及女神liv...

如果ironman我給8 - 8.5
可惜我只能給incredible hulk 6.5 - 7 out of 10
舊 06-20-08, 11:46 PM   #118
liverwan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
唔知點解..中段我覺得好似睇緊kingkong

尾段打得好睇..壓迫力緊張感一流
不過呢..我原本係期待個軍佬係以人樣同hulk隻抽
大家都變左怪物有d失望
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-08, 06:47 PM   #119
亞利古
桃太郎~~

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code5413 0864 7405
PSN  IDmomotarou112
XBox Live Gamertagmomotarou112
無驚無喜既一套片
整體黎講比ironman遜色少少
不過last果場就好過ironman
其實最緊要女主角係Liv Tyler

不過同李安果套比就好多多聲
李安果套我真係睇到訓着咁濟\
我要怪獸大戰,內心戲睇其它好過

引用:
作者: Anson225 查看文章
以一套娛樂片黎講大家覺得有幾多份? (max 10)
原本只值7
但係因為有Liv Tyler所以值9

清理中遊戲(點解仲有咁多 ):
PS3: Demon's Souls
PSP:流行り神2
360: SSF IV,Lost Planet2
Wii: Disaster,朧村正

此篇文章於 06-21-08 06:52 PM 被 亞利古 編輯。
亞利古 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-08, 11:15 PM   #120
wiidesu

註冊日期: Sep 2007
太感激李安果套咁差,
今次反而又比預期好了 happy!
Liv Tyler 10分滿分
重遇那一幕一定要比 ~Oscar~

50% PS3 | 50% NDSL
wiidesu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-08, 11:19 PM   #121
YIUYIU
Banned
淆底最好扮隱形唔覆

引用:
作者: wiidesu 查看文章
太感激李安果套咁差,
今次反而又比預期好了 happy!
Liv Tyler 10分滿分
重遇那一幕一定要比 ~Oscar~
重遇一幕真的拍得好...
舊 06-21-08, 11:38 PM   #122
Moderator
核搭載二足步行戰車

雖然我都好鍾意Liv Tyler
不過佢呢套戲嘅表現真係好普通喎
外國forum見到好多人甚至話"Terrible"
似係就咁戴副眼鏡就話"我係博士"

最好一場係Edward Norton決定忍一忍色心
點知Liv Tyler反而話"It's ok, I want it"

舊 06-23-08, 12:39 AM   #123
q^__^p
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
睇完,不過不失~
很久沒在銀幕在看Liv Tyler,單看她已滿足矣

P.S. 最高興是再次看到Robert Downey Jr. (雖然事情已知道他會客串演出)

此篇文章於 06-23-08 12:52 AM 被 q^__^p 編輯。
q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-08, 02:41 AM   #124
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
感覺兩隻野都好膠下

同埋cut o左兩幕都令我頗不滿

不過都值得入院一睇 (hulk尾段唔想再打o既神情好正 )

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-08, 09:24 AM   #125
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
感覺兩隻野都好膠下

同埋cut o左兩幕都令我頗不滿

不過都值得入院一睇 (hulk尾段唔想再打o既神情好正 )
依家睇返上集隻Hulk仲膠
今次已經好真,有生物質感(雖然某啲場口又好似有啲假 )

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
IRON MAN 真人版 笛子魔童 電影版 343 06-28-09 07:04 PM

現在的時間是 11:03 AM

手機版 | APP版