Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-01-16, 11:35 AM   #726
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: wing 查看文章
已經唔係win/loss了..... 呢幾個月capcom整到咁多fans咁興, 簡直係3個月內自拆30年AAA大作招牌的完美示範........ 到時kof一出, 相信大把人跳船
睇twitter同2CH, 好多人對KOF14有好感,
比起畫面, 實際玩落去既感覺更重要, KOF14唔係冇機會贏隻半死既SFV
【麥斯】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 11:37 AM   #727
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
已經唔係win/loss了..... 呢幾個月capcom整到咁多fans咁興, 簡直係3個月內自拆30年AAA大作招牌的完美示範........ 到時kof一出, 相信大把人跳船
真係咁既,佢地好可能會出現第二次絕望

不過其實在下堅唔明GAGCOM點可以做到咁差,又半成品之餘CAP水系統都整唔好,角色RELEASE唔切又咩都唔講。
呢班友其實有冇做過生意架…

此篇文章於 06-01-16 11:44 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 11:44 AM   #728
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
真係咁既,佢地好可能會出現第二次絕望
我相信kof絕對有可能令人失望.

但SF V已經係擺明係趕客之作....發售初期一隻demo咁的半完成品, server仲衰過open beta果時, 角色少, 連8人 lobby都冇....本來以為過左兩個月, 加番D基本功能,又多兩個人物, 會好轉....點知轉頭呢幾日server又唔穩定, DLC走數, 加埋PS4版8 frame input lag (仲要pc 版熄左v sync就冇事)................ 絕對係3個月自拆30年招牌的完美示範.

SF4積下來的好評, 應該已經一鋪清袋.

我只係期望tk7 fr唔該快D出家用......

舊 06-01-16, 11:48 AM   #729
wing
格鬥低手

引用:
呢班友其實有冇做過生意架…
SF V的核心系統幾好, 新舊角色的招式設計都見到係有心機去做 (so so除外), 我諗其實個製作人係有heart的, 其他方面搞成咁, 我相信係上頭的銷售和推廣方針玩死呢隻game.

舊 06-01-16, 11:51 AM   #730
神人ではない!新人だ

引用:
我相信kof絕對有可能令人失望.

但SF V已經係擺明係趕客之作....發售初期一隻demo咁的半完成品, server仲衰過open beta果時, 角色少, 連8人 lobby都冇....本來以為過左兩個月, 加番D基本功能,又多兩個人物, 會好轉....點知轉頭呢幾日server又唔穩定, DLC走數, 加埋PS4版8 frame input lag (仲要pc 版熄左v sync就冇事)................ 絕對係3個月自拆30年招牌的完美示範.

SF4積下來的好評, 應該已經一鋪清袋.

我只係期望tk7 fr唔該快D出家用......
在下OFFLINE HEA打,基本上除咗8FRAME問題之外,實際冇幾大影響。

打下DOA5囉,出面有高手怨緊冇人打

舊 06-01-16, 11:57 AM   #731
wing
格鬥低手

引用:
在下OFFLINE HEA打,基本上除咗8FRAME問題之外,實際冇幾大影響。

其實基本上我差唔多晚晚都打online, 因為有一堆人 (friend 同 friend搭friend/ forum同game內識返來的人)仲打緊, 不過呢堆人都越來越少了.

8 frame, 角色少同server唔穩定都係大問題.... 呢堆人之中用唔用去都係果幾個角色, 唔係唔想用其他角, 而係以前sf4用開果一堆主力角色在sf v度消失哂, 想用都冇得用. 一係有D人主力用老so, 但其他人亂入就成日都係nash ryu ken, 打到心都灰埋.

仲有呢幾晚server唔穩定, 有幾個人在大廳都成日斷, 一係選完人就斷, 係打一局就斷, 要再邀佢入來一次, 都幾煩.

舊 06-01-16, 12:01 PM   #732
wing
格鬥低手

引用:

果D高手....360時代同佢地打過, 基本上我連同沙包都資格都好敏水

TTT2的街機加強版同家用都係差半年, 希望T7家用真係可以今年尾出到....

舊 06-01-16, 12:28 PM   #733
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
sfv gameplay 係好玩,但佢條team應該係好唔夠人+錢,仲因為CPT同財報而趕住出隻未完成game

然後Crapcom 負責SFV PR班人真係垃圾黎
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 01:02 PM   #734
wing
格鬥低手

引用:
作者: newb 查看文章
我又唔係咁諗..... 對於一個核心系統做得幾好, 而且30年歷史, 上一代大受好評的遊戲系列, 要在3個月內拆呢個30年招牌, 由萬眾期待變萬眾鬧爆, 你估好易呀? 冇咁上下心理學理論做根底+精確計算都好難做得到.

我比較相信佢地其實係精英中的精英--------------係snk派入去的無間道.

舊 06-01-16, 01:16 PM   #735
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
我又唔係咁諗..... 對於一個核心系統做得幾好, 而且30年歷史, 上一代大受好評的遊戲系列, 要在3個月內拆呢個30年招牌, 由萬眾期待變萬眾鬧爆, 你估好易呀? 冇咁上下心理學理論做根底+精確計算都好難做得到.

我比較相信佢地其實係精英中的精英--------------係snk派入去的無間道.
我覺得唔似係唔小心 係專登想咁set多3F LAG
等反應時間慢幾F的玩家都同高手有得一拼咁
可能係想吸新血
但格GAME本身就太少眾 仲要咁大改環境得罪長期玩家
今次GAPCOM點睇都GAP左架啦 lol

舊 06-01-16, 01:31 PM   #736
-vin-
Senior Gamer
bean

註冊日期: Jun 2007
XBox Live GamertagJumpJumpFighter
引用:
作者: newb 查看文章
sfv gameplay 係好玩,但佢條team應該係好唔夠人+錢,仲因為CPT同財報而趕住出隻未完成game

再加入"sorry"獨佔變成又多一班腦細PR 有say,而家搞成o甘.製作肯定cut水,格game本身已經係小衆,加上app game和上緊的VR game,呢鋪搞成o甘真係幾難番身.
-vin- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 01:35 PM   #737
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
其實點解今次TK7要搞咁耐先出家用?
新玩法好多野試?
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 01:47 PM   #738
神人ではない!新人だ

引用:
作者: JMi 查看文章
我覺得唔似係唔小心 係專登想咁set多3F LAG
等反應時間慢幾F的玩家都同高手有得一拼咁
可能係想吸新血
但格GAME本身就太少眾 仲要咁大改環境得罪長期玩家
今次GAPCOM點睇都GAP左架啦 lol
其實冇咩益到新手,隻GAME DELAY大咗即係難以目測,亦即係防守(對空、解投同擋中段等)會難咗,鬥攻套路新手會更加難以一拚。
而且PC版OFF咗個V咩鬼野就會回復正常水平,好明顯係調整上既問題…

舊 06-01-16, 02:26 PM   #739
wing
格鬥低手

引用:
作者: s2001154 查看文章
其實點解今次TK7要搞咁耐先出家用?
新玩法好多野試?
上2隻家用版鐵拳, 即係TK6同埋TTT2, 都係等街機出左加強版先至一次過移植, 然後在街機加強版推出後半年至一年出家用版. 家用版個game 名係舊街機版(T6同TTT2),但內容其實係加強版, 即係T6:BR同TTT2:Unlimited.

街機T7加強版要下個月先出, 如果家用版T7在今年內出到, 咁都唔算特別遲.

基本上T7冇咩新玩法, 似返T6, 連TTT2的雙人tag系統都冇埋. 不過加左豪鬼, 而豪鬼keep番SF打法同系統, 如果要調整得好, 的確會多少少野搞. 但一路以來睇片, 都唔覺佢tune得好好. 豪鬼都係忠於SF打法, 在幾十個一野跳踢勾拳就扣差唔多半條血的鐵拳眾面前, 只係弱角一名.

此篇文章於 06-01-16 02:32 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 02:27 PM   #740
wing
格鬥低手

引用:
其實冇咩益到新手,隻GAME DELAY大咗即係難以目測,亦即係防守(對空、解投同擋中段等)會難咗,鬥攻套路新手會更加難以一拚。
而且PC版OFF咗個V咩鬼野就會回復正常水平,好明顯係調整上既問題…
果個v乜鬼係V-sync, 一向都係好食資源.

舊 06-01-16, 02:33 PM   #741
神人ではない!新人だ

DEL...WIKI老師好詳盡…

舊 06-01-16, 02:55 PM   #742
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

引用:
上2隻家用版鐵拳, 即係TK6同埋TTT2, 都係等街機出左加強版先至一次過移植, 然後在街機加強版推出後半年至一年出家用版. 家用版個game 名係舊街機版(T6同TTT2),但內容其實係加強版, 即係T6:BR同TTT2:Unlimited.

街機T7加強版要下個月先出, 如果家用版T7在今年內出到, 咁都唔算特別遲.

基本上T7冇咩新玩法, 似返T6, 連TTT2的雙人tag系統都冇埋. 不過加左豪鬼, 而豪鬼keep番SF打法同系統, 如果要調整得好, 的確會多少少野搞. 但一路以來睇片, 都唔覺佢tune得好好. 豪鬼都係忠於SF打法, 在幾十個一野跳踢勾拳就扣差唔多半條血的鐵拳眾面前, 只係弱角一名.
豪鬼整得似SF先好
真是用到原來既打法
佢勁在手腳快同彈跳力
招升唔知有無無敵.....
舊 06-01-16, 03:09 PM   #743
wing
格鬥低手

引用:
作者: s2001154 查看文章
豪鬼整得似SF先好
真是用到原來既打法
佢勁在手腳快同彈跳力
招升唔知有無無敵.....
其實我覺得豪鬼咁整法係唔錯, 不過應該將破壞力調高d, 或者昇龍拳的hit box整大d.

昇龍拳有冇無敵時間我就唔知,但就算有都唔會好長, 我記得睇片過佢一昇起就俾人在地面一野上段腳踢番落地.

彈跳力好過其他鐵拳人物,但冇得同SF比了.

舊 06-01-16, 05:50 PM   #744
阿高
Ultimate Gamer
完美女神林志玲

註冊日期: Jun 2002
唔計nash個9-frame dash
最快個dash 15-frame
Human Reaction Time就15個frame
加8-frame delay
我真係唔識打囉
阿高 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 12:45 AM   #745
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
jacko真係唔知點打
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 01:13 AM   #746
[KIT]

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: knight0106 查看文章
PSN ID: cytang0106

機聚有興趣/
但會係星期幾同大約幾點左右?
通常禮拜五晚,
其他日子都會有即興約既聚

[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 02:02 AM   #747
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
jacko最下位??

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 02:51 AM   #748
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: T.K. 查看文章
jacko最下位??
上位角~
不過唔係最上位

DeviantArt
PIXIV
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 10:15 AM   #749
神人ではない!新人だ

引用:
作者: T.K. 查看文章
jacko最下位??
S+ ジョニー
S シン ミリア エル
A 紙 ベッド ザトー ソル カイ ジャック
ーーー壁ーーー
B レオ 医者 イノ フォモ メイ 髭 アクセル
C 肉 ラム 
ーーー壁ーーー
D 紗夢

最下位一直係紗夢霸佔緊

舊 06-02-16, 11:55 AM   #750
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

引用:
S+ ジョニー
S シン ミリア エル
A 紙 ベッド ザトー ソル カイ ジャック
ーーー壁ーーー
B レオ 医者 イノ フォモ メイ 髭 アクセル
C 肉 ラム 
ーーー壁ーーー
D 紗夢

最下位一直係紗夢霸佔緊
打Jack O好玩
好有玩緊洛克人既感覺

標籤
BlazBlue, GGXrd, KOF, P4U, UNI

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:25 AM

手機版 | APP版