Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-11-17, 12:02 AM   #1
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
[扣除行政開支後的捐款] 真富貴!捐錢畀「救助兒童會」 佢哋豪食Ritz-Carlton

引用:
上星期二《蘋果日報》頭版報道,STC大花筒,每花費100元,只有67.7元作公益用途。根據2015年報,全年總支出1.27億元,其中有4088萬元用於籌款或行政開支。

機構當然例牌否認自己亂揈錢,不過事實係點?用一個例子答你!話說,STC喺2016年底搞咗個籌款晚宴,當日星光熠熠,當然呀STC大金主徐子淇、大使甄子丹都有出席。

你可能以為:
話晒慈善機構,晚宴會場頂盡都係普通酒店宴會廳?
咁你就錯了!當日晚宴假座Ritz-Carlton鑽石廳舉行!冇錯,呢個「慈善機構」晚宴仲豪到擺40圍!如果擺婚宴去講,Ritz-Carlton一圍入場費最少16000蚊起跳,假設買17000蚊一圍,粗略計呢度都近70萬元,未計台、燈、聲、佈置使費。

...
咁就要講多次,STC大金主係徐子淇,如果以商業機構去類比,徐子淇等同老闆。當然,徐子淇本人就梗係冇要求要去Ritz Carlton搞活動啦,之但係世上有唔少「識撈」嘅打工仔,為同老闆打成一片,都會投其所好;至於徐子淇呢,佢就一向都係Ritz Carlton粉絲!...
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...70110/56153725

籌款活動都要星光熠熠 問富豪拎錢排場都要大啦
又黎公關災難
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 12:13 AM   #2
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
所以一向都唔會捐錢

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 01:38 AM   #3
忍者
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
幾年前有次搭的士(claim公司去個客度)
的士左邊位個背脊有個電視機仔見到陳法蓉係咁叫你每個月300蚊幫一個中國山區兒童
個下真係心諗....唉大佬你去廣東道同班大陸佬講呢D啦

其實有時佢地講得岩
唔係咁O既排場,邊有有錢佬俾錢...
咁你地咪自己玩飽佢,唔好拉我地D平民落水囉

舊 01-11-17, 01:27 PM   #4
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
知唔知近幾年香港開左好多籌款公司

仲成日請人去唔同地方拎住個箱行乞

無錯你係街度見到果D好多都唔係義工,係真係受薪日日攔途截劫

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 01:50 PM   #5
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
重好似sell保險咁sell 係街講足半個鐘都唔放
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 01:59 PM   #6
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
其實,最好就統一公益金做處理!!

舊 01-11-17, 02:11 PM   #7
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
旗又唔買,錢又唔捐!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 02:30 PM   #8
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: mikemike 查看文章
旗又唔買,錢又唔捐!
+10000

以前為左交功課賣過一次旗令我深感呢類型機構既黑暗

自此之後一次都冇買過旗獎卷捐錢etc

舊 01-11-17, 03:27 PM   #9
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實在下唔太介意捐款中抽行政開支,始終淨做善事唔會養到家。
不過如上面所言,既然你地已經搵啱方向同富豪籌款,在下果D濕濕碎就留返黎自救好過…

舊 01-11-17, 03:35 PM   #10
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: ゆり 查看文章
+10000

以前為左交功課賣過一次旗令我深感呢類型機構既黑暗

自此之後一次都冇買過旗獎卷捐錢etc
賣旗唔係只係為左同女同學組隊約會嗎?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 04:28 PM   #11
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
5-6年前試過買旗之後唔記得抆就拎去洗結果爛哂痴住成撻積,件衫無再著過出街 (屋企著算)

自此無再買過旗,就算成街蘿莉/JK主動埋黎我都推哂

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 04:50 PM   #12
plokplok00
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
引用:
作者: GreenTea 查看文章
重好似sell保險咁sell 係街講足半個鐘都唔放
job黎架麻
(當然人工會係行政開支)
plokplok00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 04:52 PM   #13
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
5-6年前試過買旗之後唔記得抆就拎去洗結果爛哂痴住成撻積,件衫無再著過出街 (屋企著算)

自此無再買過旗,就算成街蘿莉/JK主動埋黎我都推哂
讀完書後其實衰過係一次JK手下

佢問我可唔可以幫下買包糖

點知係買獎卷送糖

引用:
作者: pet3 查看文章
賣旗唔係只係為左同女同學組隊約會嗎?
IVE冇咁玩

舊 01-11-17, 05:00 PM   #14
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
有次社區組織協會 d 人攔路賣旗, 我女人準備俾錢時, 我禁住佢隻手, 話唔好俾, 社區組織協會就係幫大陸人黎香港攞資源既賤人.

條友好無引咁走左
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 05:13 PM   #15
david
The One

註冊日期: Mar 2002
從來唔捐錢

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
公關災難