Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-09-04, 09:08 PM   #26
美堂蠻
Ultimate Gamer
蛇夫座的使者

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: AiStudio
你指那套的平衡世界物?
呢套~~~~~~~
http://www.anime-int.com/works/dual/tv/index.html

打撃系など花拳繍腿、関節技(サブミッション)こそ王者の技よ!!

生きているのなら…神様だって殺してみせる!
美堂蠻 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-04, 09:41 PM   #27
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 美堂蠻
我想唔到點解會有關...
(你講的那套,我看都冇看過)
天地無用!魎皇鬼個原作者一路都係梶島正樹
並且天地無用!魎皇鬼d角色名都係來自岡山縣的地名,
可能咁所以撞左

又或是我見識少.
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-04, 10:00 PM   #28
美堂蠻
Ultimate Gamer
蛇夫座的使者

註冊日期: Oct 2003
引用:
我想唔到點解會有關...
(你講的那套,我看都冇看過)
天地無用!魎皇鬼個原作者一路都係蝞q正樹
並且天地無用!魎皇鬼d角色名都係來自岡山縣的地名,
可能咁所以撞左

又或是我見識少.
唔係咁講..........
我只係覺得得意JE..........會有兩個同名既人,而且個名都幾特別,所以先問下

PS:我都係天地無用既FANS.............

打撃系など花拳繍腿、関節技(サブミッション)こそ王者の技よ!!

生きているのなら…神様だって殺してみせる!
美堂蠻 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-04, 11:42 AM   #29
ai.
RELEASED

第5集出左la~

pic from:http://www.tenchi-web.com/2004/headline/news.html

第5集最後個畫面係地球被人打爆左~只剩餘2/3左右~
舊 03-26-05, 06:52 PM   #30
angelsky
Crazy Gamer
CL&L

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDangelsky
3DS Friend Code4957 6769 7414
PSN  IDangelsky
XBox Live Gamertagangelskyhk
終於睇完第六集
可以話全套天地中最重要一集
事關這集交代了唔少迷團
而且出現了唔少人物
三命頂神、Z(有五塊光鷹羽).........

舊 03-26-05, 07:01 PM   #31
samug
Game Master
迷失方向X_X

註冊日期: Feb 2002
請問第3期完咗未 睇管網話又出+1話,係未用黎解話成個第3期故事

坊間有冇全set信和dvd

舊 04-02-05, 12:11 AM   #32
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
睇完天地無用part3
只能講句蝞q正樹你好野
無里頭攪多幾條分支出來

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-05, 04:49 AM   #33
ai.
RELEASED

我不能時常上網,所以現在才看~
我想問下有冇人看得明第6話?可唔可以解釋下~我越看越唔明~

1.我好唔明z係點來?佢係同天地係唔係同一個世界的人?
2.天地被人分開兩份見到過個女仔係邊過來?
3.最後同褔一同出現的又是誰?係美砂樹?因為我見到配音員表度無唔知點解多左個美砂樹.....佢幾時係第6話出過來?
最重要點解褔會出左來~!?佢應該未世~
4.光的天地又係代表咩or佢係幾時的天地?
5.其實瀨戶的養女點解去到最後好似好奸?

如果可以請看得明的人解釋得多少少~

ps.第6話解釋了第一二期的天地無用....不過最後都要係做d看唔明的東東才安樂....雖然我是被這種東東吸引~
舊 04-16-05, 05:13 AM   #34
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
ps.第6話解釋了第一二期的天地無用....不過最後都要係做d看唔明的東東才安樂....雖然我是被這種東東吸引~
建議看某人自行翻譯的(不過不知道那裡可以下了)
雖然有點小出錯,但仍比花園的好不少

1.算是訪希深所作出來
2.瀨戶養女
3.由未來黎既瀨戶養女
4.應該是從未來以黎既神化天地

<-睇完之後都迷上左天地無用魎皇鬼,起碼我對佢既評價會好高

catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-05, 05:15 AM   #35
ai.
RELEASED

引用:
作者: samug
請問第3期完咗未 睇管網話又出+1話,係未用黎解話成個第3期故事

坊間有冇全set信和dvd
係加多一話,9月出
好似內容內係祕密地做(官網好似係咁寫> 希望佢講完z之後講翻d第6話發生左d咩事~

不過最希望天地無用可以至少都出多一個故事~gxp個都好~

幾個月前比我係網上找到7本不錯的天地無用的書~好似係梶島正樹係同人誌時出的
個7本係(不分次序)
お祭り前日の夜 21世紀版 (2001年出)
お祭り前日の夜 GXP版 (2001,有提過其他樹雷家的事)
お祭り前日の夜 平成版 (1998)
お祭り前日の夜 平成版2 (1999)
お祭り前日の夜 平成版3 (1999)
お祭り前日の夜 平成版4 (2000)
お祭り前日の夜 平成版5 (2000)

我還找到真天地無用!魎皇鬼 一之卷 樹雷(黑田同梶島寫的小說,不過好好似還有2本)

ps.不過以上的書都係日文.....我看唔明....
舊 04-16-05, 05:18 AM   #36
ai.
RELEASED

引用:
作者: catho7
建議看某人自行翻譯的(不過不知道那裡可以下了)
雖然有點小出錯,但仍比花園的好不少

1.算是訪希深所作出來
2.瀨戶養女
3.由未來黎既瀨戶養女
4.應該是從未來以黎既神化天地

<-睇完之後都迷上左天地無用魎皇鬼,起碼我對佢既評價會好高
ha!?某人係...?
不過我都係唔係好明美砂樹幾時有出過來??
點解聲優到見佢個名......?_?

此篇文章於 04-16-05 05:26 AM 被 ai. 編輯。
舊 04-16-05, 05:21 AM   #37
catho7
Game Master
焗肉醬貓

Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
引用:
ha!?某人? who?
不過我都係唔係好明美砂樹幾時有出過來??
點解聲優到見佢個名......?_?
我都唔知到底姓怎名誰,因為真係無提及
美砂樹就係反作用體...神化天地最後搞掂左o個個就係佢(很誘人吧? )

舊 04-16-05, 05:29 AM   #38
ai.
RELEASED

引用:
我都唔知到底姓怎名誰,因為真係無提及
美砂樹就係反作用體...神化天地最後搞掂左o個個就係佢(很誘人吧? )
唔係ar~!?那個搞笑的美莎樹.....做左津名美阿媽.....(不過我估講緊莎莎美-__-?)
係bor~咩係反作用體?又點解係美莎樹??
我開頭以為光鷹羽係特別的(高層次)樹雷皇族的標誌,看完第6話...我反而唔明其實光鷹羽係代表咩...

ps.未來黎既瀨戶養女同gxp的,個樣唔同左~

此篇文章於 04-16-05 05:46 AM 被 ai. 編輯。
舊 04-16-05, 06:07 AM   #39
catho7
Game Master
焗肉醬貓

引用:
係bor~咩係反作用體?又點解係美莎樹??
我開頭以為光鷹羽係特別的(高層次)樹雷皇族的標誌,看完第6話...我反而唔明其實光鷹羽係代表咩...
其實樹雷皇族有光鷹羽既主要原因係津名魅既關係掛
未來黎既瀨戶養女係gxp之後既瀨戶養女黎(已經係唔知幾多年之後既事,佢應該都係神化左=0=)

p.s.到popgo的發佈頁看一看吧

舊 04-19-05, 01:20 PM   #40
mooney
Junior Member

註冊日期: Apr 2005
无了解过天地无用的小说和人物词典系无可能睇得明第六集的

这是我从一些网站找到的一些达人的注解:

關於本集最後
諾伊凱修改美星的家書並寄出
會不會造成歷史重複
我的想法也是傾向於會發生一些必需的事件
例如:小丸號來襲,雨音送信來...這類的事情
片尾神性諾伊凱也有說了.
不這樣,福仔不可能跟西南相會.
不過,我想天地一家人對於事件的處理多多少少會有點不同,
畢竟大部分的人應該都留有這一連串事件的記憶(而且Z也不在了),
不過以片尾神性諾伊凱帶著福仔的狀況看來,
GXP的眾人後面應該還有故事(GXP II?? 或是 GYP??)
所以這封信是一定要寄的.....(汗!!!)

至於天地要如何再次遇到小時後的諾伊凱,
我想...應該會出小說(爆)來補完吧?
以片尾神性諾伊凱的表情看來,
她應該是知道會變成另一種形式的相遇吧?
(我猜啦,大概會掰成鷲羽發明的機器暴走之類的...)

另外關於美沙樹-反作用體的部份
根據天地無用 辭典中所說
美沙樹不死身是因為在生體強化和與皇家之樹的延命調整時
突然產生變異(所以才說是不確定因子)
而美沙樹本身真正的性格,確實就是有如厲鬼一般...(汗!!)
只不過是因為父母親友及船貜獐v響,才變的開朗...
所以菑Q万年後這些人都去世後,可能是因為寂寞
所以真正的性格才會展現出來

至於美沙樹他為何會在第6卷裡攻擊訪希深??
由 Z 所說的話來看,美沙樹應該是被他找到後帶過來的
並且 Z 應該是有告訴過美沙樹
之所以美沙樹會有不死身是因為訪希深的緣故...
所以美沙樹-反作用體才會如此贈恨訪希深..
(能和相愛的親人一起正常老死,才是幸福的吧??)

關於神我人的部份
可以說.....一切還不明(爆)
可以確定的是,真正的神我人還沒死..
後面應該會變成強敵豋場吧....
至於第6卷為甚麼會帶到神我人..
您想還有其他原因嗎(為後面的騙錢作品鋪路??)
mooney 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-05, 01:38 PM   #41
mooney

关于神我人

鷲羽除了製造了神我人朱螺風耶的複製人外,還做了很多複製體,天地所救的小女孩也是其中一位複製體,所以小女孩才會說"我也是神我人".
至於為甚麼會打起來,老實說還不明,另外,雙蛇是在森林裡,不是湖邊那架.
還有,浮雲大提到,OVA第一部時,天地宰掉的神我人,不是真的,
是根據魎呼身體複製的.

朱螺風耶:鷲羽在學院時期的好友,約五千年前在K1190行星進行調查工作時,發生
海賊襲擊事件後失蹤,所以鷲羽以她的外型為藍本,製造了複製人神我人。

鬼姬也是在約五千年前,因為神木海潮殲滅K1190海賊事件中所救,然後
成為了神木家的養女。

這兩個人消失和出現的時間點都在5000年前,而且地點都在K1190行星,
至於兩個人有沒有關係嘛....在下也不知道
舊 04-19-05, 10:22 PM   #42
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
有點問題??
這是第三部OVA嗎??
咁第二部係邊度??
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-05, 11:30 PM   #43
catho7
Game Master
焗肉醬貓

引用:
作者: 主人
有點問題??
這是第三部OVA嗎??
咁第二部係邊度??
應該係頭13集就係第一同第二部

舊 04-23-05, 12:36 AM   #44
ai.
RELEASED

引用:
應該係頭13集就係第一同第二部
係ar,1~6係第一part,8~13係第2.
舊 04-23-05, 12:40 AM   #45
ai.
RELEASED

引用:
作者: mooney
这是我从一些网站找到的一些达人的注解:

關於本集最後
諾伊凱修改美星的家書並寄出
會不會造成歷史重複
我的想法也是傾向於會發生一些必需的事件
例如:小丸號來襲,雨音送信來...這類的事情
片尾神性諾伊凱也有說了.
不這樣,福仔不可能跟西南相會.
不過,我想天地一家人對於事件的處理多多少少會有點不同,
畢竟大部分的人應該都留有這一連串事件的記憶(而且Z也不在了),
不過以片尾神性諾伊凱帶著福仔的狀況看來,
GXP的眾人後面應該還有故事(GXP II?? 或是 GYP??)
所以這封信是一定要寄的.....(汗!!!)

至於天地要如何再次遇到小時後的諾伊凱,
我想...應該會出小說(爆)來補完吧?
以片尾神性諾伊凱的表情看來,
她應該是知道會變成另一種形式的相遇吧?
(我猜啦,大概會掰成鷲羽發明的機器暴走之類的...)

另外關於美沙樹-反作用體的部份
根據天地無用 辭典中所說
美沙樹不死身是因為在生體強化和與皇家之樹的延命調整時
突然產生變異(所以才說是不確定因子)
而美沙樹本身真正的性格,確實就是有如厲鬼一般...(汗!!)
只不過是因為父母親友及船貜獐v響,才變的開朗...
所以菑Q万年後這些人都去世後,可能是因為寂寞
所以真正的性格才會展現出來

至於美沙樹他為何會在第6卷裡攻擊訪希深??
由 Z 所說的話來看,美沙樹應該是被他找到後帶過來的
並且 Z 應該是有告訴過美沙樹
之所以美沙樹會有不死身是因為訪希深的緣故...
所以美沙樹-反作用體才會如此贈恨訪希深..
(能和相愛的親人一起正常老死,才是幸福的吧??)

關於神我人的部份
可以說.....一切還不明(爆)
可以確定的是,真正的神我人還沒死..
後面應該會變成強敵豋場吧....
至於第6卷為甚麼會帶到神我人..
您想還有其他原因嗎(為後面的騙錢作品鋪路??)
引用:
作者: mooney
鷲羽除了製造了神我人朱螺風耶的複製人外,還做了很多複製體,天地所救的小女孩也是其中一位複製體,所以小女孩才會說"我也是神我人".
至於為甚麼會打起來,老實說還不明,另外,雙蛇是在森林裡,不是湖邊那架.
還有,浮雲大提到,OVA第一部時,天地宰掉的神我人,不是真的,
是根據魎呼身體複製的.

朱螺風耶:鷲羽在學院時期的好友,約五千年前在K1190行星進行調查工作時,發生
海賊襲擊事件後失蹤,所以鷲羽以她的外型為藍本,製造了複製人神我人。

鬼姬也是在約五千年前,因為神木海潮殲滅K1190海賊事件中所救,然後
成為了神木家的養女。

這兩個人消失和出現的時間點都在5000年前,而且地點都在K1190行星,
至於兩個人有沒有關係嘛....在下也不知道
好多料~
不過我想問下"天地無用 辭典"係咩來?書?有冇中文版?有冇人翻譯左?
舊 04-23-05, 12:43 AM   #46
catho7
Game Master
焗肉醬貓

引用:
好多料~
不過我想問下"天地無用 辭典"係咩來?書?有冇中文版?有冇人翻譯左?
http://home.ktroad.jp/nobu/ 都叫有個辭典

舊 04-23-05, 01:13 AM   #47
ai.
RELEASED

引用:
http://home.ktroad.jp/nobu/ 都叫有個辭典
辭典好似係唔係梶島寫~?(好似唔係)
舊 04-23-05, 02:17 PM   #48
mooney

引用:
好多料~
http://hadakadenkyu.flnet.org/tenchi/characters.htm
里个系人物辞典。虽然系日文,但从D汉字中多少睇得出D野。
舊 09-15-05, 12:43 AM   #49
ai.
RELEASED

天地無用plus1出了~

引用:
作者: http://www.tenchi-web.com/2004/headline/news.html

8年ぶりに復活した「天地無用!魎皇鬼」第三期シリーズも第6巻でひとまず終幕。だが、一筋縄でいかないのが「天地」シリーズ。お祭りの後の寂しさをかき消すように、彼らがもう一度大暴れしちゃいます!

姉・美星を想うあまり、天地を抹殺しようとしたシスコン弟・美咲生も遂にマシスとの結婚を決意。鷲羽、訪希深ら三命の頂神が可能性を求めてひき起こした騒動もひと段落し、地球に戻った天地。そんな彼に「大事な話が二つある」と切り出した祖父・勝仁は、天地の母・清音の死の真相を語り出す…。
在隔了8年時復活了的「天地沒有用處!魎皇鬼」第三個交割期限系列是以第6卷也暫且尾聲。但是,普通的辦法不去「天地」系列。象完全消除祭祀之後的寂寞一樣地,他們再一次大鬧騰做!

思想u過分,打算勾去天地的shisukon弟弟·Misaki生終於也決心姐姐·美星跟mashisu的結婚。鷲羽,訪希深們三生命頂神尋求可能性引起了的騷動也回來了到一番段Otoshi,地球的天地。提出了到那樣的他「有二個重要的話的」祖父·勝仁,開始敘說天地的母親·清音的死的真相的…。
舊 09-15-05, 01:05 AM   #50
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
plus1即係第三期???
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:17 PM

手機版 | APP版