Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-18-17, 09:26 AM   #851
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: 貓太部 查看文章
其實我自己都幾鐘意gc同wii呢2隻火紋,係難度低咗d,
可能佢手機版賣得好,一追再追,又唔想攪到成日出咁,所以放棄咗wiiu版,
其實wiiu似係一部緩衝機,內部可能一直已構想咗switch,但當時技術成本所限,
Wii中期開始,家家戶戶已換哂lcd ,wii冇高清,完全頂唔住,
任天堂被迫出wiiu,所以個名改成咁 ,求其用返wii嘅配件,
當wiiu插哂全部嘢後,睇落好鬼甩漏....
而手掣螢幕就做住半桶水switch初型先,
但公司內部資源可能一直都硏究switch可行性,所以根本由wiiu出已經無心戀戰,
Wiiu首發真係嚇死人,之後仲少產得離譜,除了新嘅章魚game,好似冇咩認真過......
不過任天堂網絡方面真係要努力,做得好,可以令玩家有歸屬感~
我覺得WiiU最差係佢嘅理念將Wii Mote變成雞肋
即係變相同消費者講Wii只係個gimmick,玩完就係咁先
所以而加見到Switch 同1,2,Switch 我覺得老任終於醒覺

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 01-18-17, 09:52 AM   #852
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: neo2046 查看文章
[ul]https://unwire.hk/2017/01/17/nintendo-switchs-bundled-joy-con-grip-doesnt-charge-controllers/game-channel/[/url]
又要買多個配件
野良猫 目前離線  
舊 01-18-17, 09:58 AM   #853
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
其實JOY CON 可用20個鐘......
打完插番去,又好快充電完啦

信長 目前離線  
舊 01-18-17, 10:04 AM   #854
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: blackpighk 查看文章
老餅時間, Marvel vs capcom 2 都有街機DC 連動, 尖吵咀好似新港 同鑽石山出現過
powerstone 2 鑽石山好似都出現過

sorry 冇乜跟到 NS detail , online multiplay 係咪要俾月費?
無錯,之後online play要月費,即係同PS4情況一樣
但秋季前(即係去到9或10月左右)會免費
引用:
作者: bomber 查看文章
好想知estore係跟account定跟機

Sent from my iPhone using Gaforum
引用:
作者: tomhk 查看文章
x2
呢樣係一班想買行機嘅日系玩家(包括我)最大疑問

個人睇老任由結束nintendo club到成立my nintendo黎準備取代NNID,甚至開個新嘅my nintendo store(逐步取代eshop?),我估應該會轉為跟acc

但一切未有正式公佈前都唔可以亂訂機住

此篇文章於 01-18-17 10:11 AM 被 Gundam MK-2 編輯。
Gundam MK-2 目前離線  
舊 01-18-17, 10:12 AM   #855
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
個online 收費,送的GAME (紅白,超任)都係只可當月玩 ,真係無眼睇

信長 目前離線  
舊 01-18-17, 10:15 AM   #856
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: 信長 查看文章
個online 收費,送的GAME (紅白,超任)都係只可當月玩 ,真係無眼睇
無法啦,君島喺銀行做咗咁多年,數口係精的㗎啦

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 01-18-17, 10:17 AM   #857
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
https://www.change.org/p/nintendo-ni...intendo-switch

我簽咗呢個petition請求老任NS ONLINE不收費。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線  
舊 01-18-17, 10:17 AM   #858
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
引用:
我覺得係引人俾錢嘅手法
希望之後好似PSN咁有免費舊game就好鳥

(不過真係要之後,因為NS同MNS而家先準備開始運作)

舊 01-18-17, 10:18 AM   #859
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: 阿聰 查看文章
https://www.change.org/p/nintendo-ni...intendo-switch

我簽咗呢個petition請求老任NS ONLINE不收費。
我覺得請求sorry PS4 online唔收費可能更重要(不過一樣係無可能)

舊 01-18-17, 10:19 AM   #860
野良猫
肥倫

引用:
學PSN咁斷期就冇得再玩,俾番錢可以玩番咪得
反正要ONLINE對戰都係要俾錢

全程單機嘅都直接買斷隻GAME唔會俾ONLINE費架啦

年費收1000円我淨係要ONLINE對戰功能得唔得
野良猫 目前離線  
舊 01-18-17, 10:22 AM   #861
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
我覺得請求sorry PS4 online唔收費可能更重要(不過一樣係無可能)
你想太多!

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線  
舊 01-18-17, 10:23 AM   #862
芝麻糊
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2006
無知一問..
如果去金源訂, 會係香港行貨架可?

同埋旺角有無舖開訂?邊間訂會好啲?

舊 01-18-17, 10:38 AM   #863
96neko
Junior Member

註冊日期: Sep 2016
引用:
作者: Kain 查看文章
反而想知你認為如果唔係咁應該幾時充
因為樓上個新聞話[即代表一旦主體放入底座變成家用機模式,那麼 Jon-Con 便無法充電]
所以我諗唔通玩緊個時唔比充/要usb-type c 插部機時先充到!?
如果docking個時都充到就無咩問題啦,而且用到20hr
老老實實佢E個配件29.9usd,我比多D錢買個pro制輪住用好過啦
96neko 目前離線  
舊 01-18-17, 10:38 AM   #864
野良猫
肥倫

引用:
作者: 芝麻糊 查看文章
無知一問..
如果去金源訂, 會係香港行貨架可?

同埋旺角有無舖開訂?邊間訂會好啲?
依家訂得嘅基本全部行嚟,因為鋪頭要等21號公佈後先知有幾多水貨可以訂

想安全去啲大公司度訂
鋪頭嘅話咪自己判斷間嘢信唔信得過同駛唔駛食嘢
http://www.nintendo.com.hk/3ds/store/
野良猫 目前離線  
舊 01-18-17, 10:42 AM   #865
芝麻糊

引用:
作者: 野良猫 查看文章
依家訂得嘅基本全部行嚟,因為鋪頭要等21號公佈後先知有幾多水貨可以訂

想安全去啲大公司度訂
鋪頭嘅話咪自己判斷間嘢信唔信得過同駛唔駛食嘢
http://www.nintendo.com.hk/3ds/store/
謝回覆
我都睇過呢個list, 佢寫展示及試玩地點即係有得買同有得訂架可?
因為我比較少見一啲大舖例如豐澤有賣老任家用主機產品
有啲仲只係寫3DS

舊 01-18-17, 10:45 AM   #866
野良猫
肥倫

引用:
作者: 96neko 查看文章
因為樓上個新聞話[即代表一旦主體放入底座變成家用機模式,那麼 Jon-Con 便無法充電]
所以我諗唔通玩緊個時唔比充/要usb-type c 插部機時先充到!?
如果docking個時都充到就無咩問題啦,而且用到20hr
老老實實佢E個配件29.9usd,我比多D錢買個pro制輪住用好過啦
家用模式玩緊嗰時一定冇充
只可以係玩完將制落插番落主機度先有得叉

既然個制玩到20粒鐘,我更加唔會日日玩完就去叉過夜,對舊電都唔好
所以應該都要買個叉電握把

PRO制今次反而唔會買
一來廢時要對手適應過個制,手感有差別打SPLTOON會有影響
WIIU PRO制都係用嚟打MH嗰時先用到,其餘時間都係用PAD,反正個PAD放一邊佢都係用緊電,咁不如直接用PAD玩,而且唔駛叉多個制
野良猫 目前離線  
舊 01-18-17, 10:50 AM   #867
野良猫
肥倫

引用:
作者: 芝麻糊 查看文章
謝回覆
我都睇過呢個list, 佢寫展示及試玩地點即係有得買同有得訂架可?
因為我比較少見一啲大舖例如豐澤有賣老任家用主機產品
有啲仲只係寫3DS
正常應該都要等21號先開始訂,依家訂得嗰啲只係偷跑收訂
等唔到嘅可以依家去訂,唔係就等埋21號公佈哂啲嘢先搵鋪頭訂

P.S
個LIST都未必係最新,因為明明有好幾間已經做咗索尼隻狗
野良猫 目前離線  
舊 01-18-17, 10:59 AM   #868
芝麻糊

引用:
作者: 野良猫 查看文章
正常應該都要等21號先開始訂,依家訂得嗰啲只係偷跑收訂
等唔到嘅可以依家去訂,唔係就等埋21號公佈哂啲嘢先搵鋪頭訂

P.S
個LIST都未必係最新,因為明明有好幾間已經做咗索尼隻狗
老任香港個官網廢廢地

舊 01-18-17, 11:07 AM   #869
IDGAF
The One

引用:
其實JOY CON 可用20個鐘......
打完插番去,又好快充電完啦
感覺上任記今次係為了把NS的定價壓係US$300以內,
先無跟機GAME,連Joy-Con Charging Grip都要另外買咁…

個人覺得如果想把NS定位係一部家用遊戲機,
其實個Joy-Con Charging Grip應該要係必需品嚟先啱~!

https://www.youtube.com/watch?v=auYq0BEmcDo

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
XBOX LIVE應該要變免費啦,佢宜家同一隻GAME的Windows 10版其實已經唔駛買金會員就可以ONLINE同XBOX ONE家用機版本玩對戰…(如GEARS OF WAR 4)

NS ONLINE收費,其實係鼓勵你拎部機出街搵真人去對戰…用心良苦呀~!

舊 01-18-17, 11:11 AM   #870
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
XBOX LIVE應該要變免費啦,佢宜家同一隻GAME的Windows 10版其實已經唔駛買金會員就可以ONLINE同XBOX ONE家用機版本玩對戰…(如GEARS OF WAR 4)

NS ONLINE收費,其實係鼓勵你拎部機出街搵真人去對戰…用心良苦呀~!
又真
根本個推廣策略就係要大家帶出街幫手放毒

BTW如果個收費同PSN+一樣包埋雲端backup save data的話我又唔拘

舊 01-18-17, 11:35 AM   #871
猩猩~
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code0645 6960 2274
D配件出咗價lu
Pro掣518
Zelda 478
Zelda特別版 998
1-2-switch 348
炸彈人 348
Jon-con差電舊野,二百頭

此篇文章於 01-18-17 11:38 AM 被 猩猩~ 編輯。
猩猩~ 目前離線  
舊 01-18-17, 11:37 AM   #872
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: blackpighk 查看文章
老餅時間, Marvel vs capcom 2 都有街機DC 連動, 尖吵咀好似新港 同鑽石山出現過
powerstone 2 鑽石山好似都出現過

sorry 冇乜跟到 NS detail , online multiplay 係咪要俾月費?
yes
2017 年秋季會正式收費,費用未知,
秋季之前的都會免費。

引用:
作者: mrk 查看文章
唔該晒!不過依家都冇啦!

個時重係學生仔1名,零用錢唔多,
本身住港島,讀書又係港島,
個時網路訊息又未發達,跟本好難先唔知邊間有DC Save插的街機!

冇錯,NS Online服務要收月費/年費!
補充:
記得 PS 時代,玩 DDR,
去返家用版可以開新歌仔。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線  
舊 01-18-17, 11:42 AM   #873
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

https://unwire.hk/2017/01/17/two-mil.../game-channel/

全球首批200萬部(首發地區總計)
美國已經爆訂

舊 01-18-17, 11:47 AM   #874
半熟くん
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
3DS Friend Code0645 5951 8148
引用:
作者: 猩猩~ 查看文章
D配件出咗價lu
Pro掣518
Zelda 478
炸彈人 348
請問係邊度出既價黎?

半熟くん 目前離線  
舊 01-18-17, 12:23 PM   #875
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 猩猩~ 查看文章
D配件出咗價lu
Pro掣518
Zelda 478
炸彈人 348
Jon-con差電舊野,二百頭都叫ok啊,買得過

Zelda 478 同 1-2-switch 348都訂左先
stephen1980 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5808 03-26-24 02:09 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 01:47 AM

手機版 | APP版