Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-10-13, 07:49 PM   #101
字智波班
Junior Member

註冊日期: Dec 2013
引用:
作者: ヨコ男 查看文章
而家聽3位高官解話都feel到一定有篩選啦, 不過懶好聽咁講現階段會接受各方面不同意見, 好廢話
特首由中央任命.

沒中央同意. 權力還是有限制的.

所以. 不能期望. 他們能夠做出權限以外的事.
字智波班 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 07:51 PM   #102
字智波班

引用:
作者: 小嘉 查看文章
我理得你咩黨
攪好個國我理你咩黨統治
只有共產黨先係中國人?
全中國得共黨可以攪好中國?
唔係共黨就係反政府?
勁想笑囉
而且重點係我見唔到共黨管理上有咩好

忠於國家?我勁想笑囉
有牌你睇下中國D運動員
同國家拎晒D榮耀後
有幾多個而家食緊屎?
O.k. you win.
舊 12-10-13, 07:53 PM   #103
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 字智波班 查看文章
特首由中央任命.

沒中央同意. 權力還是有限制的.

所以. 不能期望. 他們能夠做出權限以外的事.
一國兩制,意即「一個國家,兩種制度」,是指中華人民共和國前任領導人鄧小平為了實現中國和平統一的目標而創造的方針,在與中國大陸政治環境不同的地區以特別行政區作為具體政府建制,對於這些地方原有的社會體系則不予干涉。

並可以享有除國防和外交外,其他事務高度自治及參與國際事務的權利,稱為「港人治港,高度自治」及「澳人治澳,高度自治」

唔該GOOGLE下再上黎

中央最多係管你國防和外交

點會無權做其他野

內政野點解會到中央管
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 08:12 PM   #104
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
中國人=/=香港人
唔好用再用愛國主義佔香港便宜

香港人已經比中國害得好慘

舊 12-10-13, 08:24 PM   #105
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
仲未走?a

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 08:27 PM   #106
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: 某F 查看文章
中國人=/=香港人
唔好用再用愛國主義佔香港便宜

香港人已經比中國害得好慘
應該話係大中國主義...一堆人認為要以國家利益行先,任何反對的都係漢奸。
再極端D講根本係以民族主義去穩維...
明明特首係香港人自己交的稅去出人工俾佢。
但呢個特首要討好的唔係我地呢D老細而係另一個甚至係上面的大陸人...
難為仲有人用大中國主義去做藉口...
唔講太遠,剩講港人身份。人地國內都有戶藉制度,自己城市管自己的人,但我地香港居然連大陸都不如。
家下連選個特首又係要睇上面眼色...
唉...
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 08:30 PM   #107
dust11

註冊日期: Aug 2010
GAF出post好好賺
同行競爭少啲會唔會好PAY過其他forum
dust11 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 08:41 PM   #108
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
一國兩制,意即「一個國家,兩種制度」,是指中華人民共和國前任領導人鄧小平為了實現中國和平統一的目標而創造的方針,在與中國大陸政治環境不同的地區以特別行政區作為具體政府建制,對於這些地方原有的社會體系則不予干涉。

並可以享有除國防和外交外,其他事務高度自治及參與國際事務的權利,稱為「港人治港,高度自治」及「澳人治澳,高度自治」

點會無權做其他野

內政野點解會到中央管
我地既正苦一直都出賣緊港人治港理念

舊 12-10-13, 08:52 PM   #109
字智波班

引用:

點會無權做其他野

內政野點解會到中央管
你可以試下. 提交你的意見. 回應諮詢文件.
舊 12-10-13, 08:54 PM   #110
字智波班

引用:
作者: 真!DC 查看文章
仲未走?a
直係當我五毛 ???

我會走的. Ok ???
舊 12-10-13, 08:55 PM   #111
字智波班

引用:
作者: dust11 查看文章
GAF出post好好賺
同行競爭少啲會唔會好PAY過其他forum
唔係錢的問題.........
舊 12-10-13, 09:01 PM   #112
闇影風

註冊日期: Dec 2005
Nintendo Switch ID207717831903
PSN  IDShadow0524
引用:
作者: 字智波班 查看文章
直係當我五毛 ???

我會走的. Ok ???
咁你仲唔走

FATE ID : 204.191.035

CC ID : 196.284.818
常駐突滿村姑或鶴媽
闇影風 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 09:33 PM   #113
yorkyork

註冊日期: May 2010
聽講呢度有GAF極稀有既5毛睇
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 09:43 PM   #114
david
The One

註冊日期: Mar 2002
仲未賺夠?收皮去其他林到傳教啦。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 10:29 PM   #115
23條

註冊日期: Jan 2013

莫洛托夫雞尾酒
23條 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-13, 12:44 AM   #116
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
我地既正苦一直都出賣緊港人治港理念
呢個係大陸特色,
上面你要養住佢黎吸乾你既血
大家其實知唔知政府既真正功能到底係點

舊 12-11-13, 12:53 AM   #117
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 001015 查看文章
應該話係大中國主義...一堆人認為要以國家利益行先,任何反對的都係漢奸。
再極端D講根本係以民族主義去穩維...
明明特首係香港人自己交的稅去出人工俾佢。
但呢個特首要討好的唔係我地呢D老細而係另一個甚至係上面的大陸人...
難為仲有人用大中國主義去做藉口...
唔講太遠,剩講港人身份。人地國內都有戶藉制度,自己城市管自己的人,但我地香港居然連大陸都不如。
家下連選個特首又係要睇上面眼色...
唉...
本土意識中共一早忌憚好耐
唔係點解成日提住國民黨個孫中山,又要係香港起野紀念佢

隱性維穩

愛國,真係虛偽

舊 12-11-13, 01:41 AM   #118
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
咁講真如果個國家真係做得好0既,又點會無人愛丫
不過而家有班人破壞晒成個國家0既文化然後叫你愛國家就即係愛佢地,真係唔知想點

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-13, 09:03 PM   #119
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
有膠

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-13, 11:15 AM   #120
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
忠放國家?聽到就作嘔!!!!!!!!!!!
個國家你有份架?哦?原來係你共產黨?你係共官?你姓習?李?定姓毛??

用個腦諗下啦!你連對國家主席講句真心話都要被消失!你忠條春咩!!?

老蕭,菊花達一齊踢爆,機構提名有幾離譜!

橋曉陽講話完來可以凌駕法律!?
唔係跟據基本法!係跟據一個人的講話去做政改諮詢!!!

你班飯民瞓醒未呀!??

此篇文章於 12-12-13 11:21 AM 被 機動盜賊首領-電 編輯。
機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-13, 11:30 AM   #121
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
忠放國家?聽到就作嘔!!!!!!!!!!!
個國家你有份架?哦?原來係你共產黨?你係共官?你姓習?李?定姓毛??
…習同毛都冇咩人姓,不過真係好多人姓李架。

舊 12-12-13, 11:38 AM   #122
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…習同毛都冇咩人姓,不過真係好多人姓李架。
可能條友真係姓李,就當咗自己係李克x

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-13, 11:45 AM   #123
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
未訓醒O既係香港市民

舊 12-12-13, 11:48 AM   #124
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
就連上網睇個優乜,土乜之類都剔走你香港(仲話你境外地區)
淘寶買野都唔係間間受香港免郵
就算香港真痴返埋中共到
中共都唔會當你係自己人,只會當你係油瓶仔

舊 12-12-13, 11:53 AM   #125
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
我覺得其實泛民係知, 有問過林鄭, 不過林鄭堅耍太極, 不斷強調合法

上面一個「特首由中央任命」既point, 就覺得搞咁多大龍鳳都無用既人太多了

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:23 AM

手機版 | APP版