Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-19-18, 02:05 PM   #1
Eddie Lau
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2010
PlayStation Classic

【香港‧2018年9月19日】Sony Interactive Entertainment Hong Kong Limited (SIEH) 今日宣佈,將推出一款重現初代PlayStation®主機設計的迷你遊戲主機「PlayStation®Classic」,當中將內置合共20款遊戲,並將於2018年12月3日限量於香港推出,建議零售價為港幣798元。

主機中將內置合共20款PlayStation® 遊戲,包括《Final Fantasy VII》(SQUARE ENIX Co., LTD.)、《Jumping Flash!》(SIE)、《R4 RIDGE RACER TYPE 4》、《Tekken 3》(BANDAI NAMCO Entertainment Inc.)及《Wild Arms》(SIE)等等。

https://asia.playstation.com/cht-hk/...919-psclassic/

M+ 故事: 電玩中的多樣香港

此篇文章於 09-19-18 02:14 PM 被 Eddie Lau 編輯。
Eddie Lau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 02:10 PM   #2
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
到底邊20隻game
港日新聞稿都唔講

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 02:17 PM   #3
Eddie Lau
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2010
Joystick 沒有 analog sticks ,大概可以排除一堆用到 analog sticks 的遊戲吧。

M+ 故事: 電玩中的多樣香港
Eddie Lau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 02:20 PM   #4
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
其實點解日本/香港psn唔肯將PS1及PS2舊game比人用PS4收費下載呢?

此篇文章於 09-19-18 02:22 PM 被 Garnet_Crow 編輯。
Garnet_Crow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 02:31 PM   #5
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
其實點解日本/香港psn唔肯將PS1及PS2舊game比人用PS4收費下載呢?
其實解像度係一個要解決的問題
因為PS3個陣,係有試過把PS1同2的GAME比人下載或者入碟(限PS1)黎玩
但最大問題係原GAME無做優化,就算好似PS3咁淨出720P都已經唔想玩(D 格仔大到同粗到呢......)
即使而家迷你超任都好,遊戲輸出上人地係硬件或軟件上作過優化先敢出呢.........
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 02:38 PM   #6
Garnet_Crow

*3 除上文列舉的5款遊戲外,不同國家/地區的內置遊戲軟件或會有所不同。
*4 內置的遊戲軟件不可透過下載或其他方式額外追加。記憶卡等初代PlayStation®的周邊配件並不適用於PlayStation®Classic。

如果係咁的話,我寧願買下年4月推出的polymega。一部機玩哂SS、PS1、NeoGeo CD、Mega Drive CD及PC Engine,最多我上網bid返二手舊game,一部機只係賣US$250,而家可以上網預訂

舊 09-19-18, 02:43 PM   #7
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
有月下就一定買

舊 09-19-18, 02:46 PM   #8
Garnet_Crow

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
有月下就一定買
手頭上有PSV的話可以畀錢下載買
早前我都用PSV下載買左飛龍、Rockman X4-6及惡魔城月下

舊 09-19-18, 02:48 PM   #9
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
唔該保留返個開機聲

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 02:49 PM   #10
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: sunhikari 查看文章
因為PS3個陣,係有試過把PS1同2的GAME比人下載或者入碟(限PS1)黎玩
但最大問題係原GAME無做優化,就算好似PS3咁淨出720P都已經唔想玩(D 格仔大到同粗到呢......)
即使而家迷你超任都好,遊戲輸出上人地係硬件或軟件上作過優化先敢出呢.........
係唔想賣斷,想當服務收月費,好似任記咁。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 03:00 PM   #11
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
手頭上有PSV的話可以畀錢下載買
早前我都用PSV下載買左飛龍、Rockman X4-6及惡魔城月下
已買PSV同PS3版

舊 09-19-18, 03:00 PM   #12
忍者
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
手制係USB都唔錯喎

舊 09-19-18, 03:03 PM   #13
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
可惜呢,想有捉馬騮同我的料理

舊 09-19-18, 03:05 PM   #14
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
捉馬騮冇analog肯定唔得

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 03:11 PM   #15
sugoteam

註冊日期: Feb 2005
最好有Xenogears 同 真女神Persona 啦......

Sent from my iPhone using Gaforum
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 03:17 PM   #16
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
其實模擬器好簡單就可以upscale做fhd

舊 09-19-18, 03:19 PM   #17
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
入左老任兩代mini,係時候入索尼初代傳奇。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 03:38 PM   #18
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
引用:
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
係唔想賣斷,想當服務收月費,好似任記咁。
US PSN 有賣證明唔 WORK , HK PSN 都唔出(PS2版本game在PS4玩),x2

HK PSN 又唔肯推 PS NOW 差勁,就算出又要在線玩真攞命倒米。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 03:40 PM   #19
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: Reishin 查看文章
唔該保留返個開機聲
白色景時個重低音好正, 然後黑景時個音樂又好有趣, 最後又會~~~叮~~~!

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 03:44 PM   #20
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
比老任優勝,部mini係可以換「碟」嘅。

高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 03:49 PM   #21
Garnet_Crow

引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
US PSN 有賣證明唔 WORK , HK PSN 都唔出(PS2版本game在PS4玩),x2

HK PSN 又唔肯推 PS NOW 差勁,就算出又要在線玩真攞命倒米。
單係早一排日本psn不定期唧牙膏幾隻幾隻games 咁釋放,都好無癮啦!講得難聽d靠psn的話,到我地死個日都未玩到心水game

舊 09-19-18, 03:52 PM   #22
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
比老任優勝,部mini係可以換「碟」嘅。
啲回憶返晒嚟,唔知玩FF7會唔會提你轉「碟」呢?
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 05:01 PM   #23
八仙果
youtube 頻道

Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: Eddie Lau 查看文章
Joystick 沒有 analog sticks ,大概可以排除一堆用到 analog sticks 的遊戲吧。
另外再出一個 Analog 版手掣,鑿多筆攪掂。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 05:10 PM   #24
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
唔會唔支援ps4掣吧?
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 06:30 PM   #25
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

最重要o個樣野冇提到
"內置" 係咪即係唔駛「load碟」?

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Persona 4 | PS2 Classic ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 0 04-04-14 11:41 AM
[收]IPOD CLASSIC andydy 買賣專區 0 09-25-13 11:21 AM
Let's TV CLASSIC K.LIFE 電視遊戲討論版 5 04-01-06 04:17 PM
The Classic Haken Kreuz Neo Entertainment TREND 1 11-04-03 09:43 PM
ACDSee Classic 麥C 手機資訊/電腦軟硬討論 11 02-15-03 12:14 PM

現在的時間是 03:50 AM

手機版 | APP版