Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-20-04, 09:45 PM   #26
satan
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
Originally posted by vov430 :
睇水晶大陛佢超型
係未話d咩神比隻狼定龍追..去到咩地方化成獸.好似有12個族..講亞修拉姆係冥界..有條友去搵佢出黎同邪神打?
呢套睇過..正
satan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-04, 09:45 PM   #27
kotoko
Banned
卡萊多劇團.苗木野空

註冊日期: Mar 2004
死喇~"~

個網都係無講到個次序>"<
不如講比我知算把啦= =
kotoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-04, 09:45 PM   #28
vov430
God of Gamer
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
Originally posted by kotoko :
慘,要暫時封住本新羅德島

咁樣法理斯的聖女係咪外傳黎?
其實我覺得睇左都唔怕

簡單來說
法理斯的聖女=羅德斯島傳說

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-04, 09:46 PM   #29
lbiceman
Game Master

註冊日期: Mar 2002
正確來說,小說灰色的魔女是羅德斯島戰記的第一部,打後有炎之魔神,火龍山之魔龍(上),火龍山之魔龍(下),王者聖戰,羅德斯之聖騎士(上)和羅德斯之聖騎士(下)共七本
其間有幾本短篇作為補完故事中人物的去向,可說是外傳;到了去年,水野良推出新羅德斯島戰記,故事時間上繼承羅德斯島戰記,但不再以帕恩為主,而是以前作史派克那組合為故事主線。
另外一提,新羅德斯島戰記的封面和插畫由美樹本晴彥手繪,當中的小妮絲和動畫版的樣子完全不同(更美啦),建議喜歡羅德斯島戰記系列的朋友收藏一套!
lbiceman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-04, 09:48 PM   #30
vov430
黑色疾風丸

引用:
Originally posted by lbiceman :
正確來說,小說灰色的魔女是羅德斯島戰記的第一部,打後有炎之魔神,火龍山之魔龍(上),火龍山之魔龍(下),王者聖戰,羅德斯之聖騎士(上)和羅德斯之聖騎士(下)共七本
其間有幾本短篇作為補完故事中人物的去向,可說是外傳;到了去年,水野良推出新羅德斯島戰記,故事時間上繼承羅德斯島戰記,但不再以帕恩為主,而是以前作史派克那組合為故事主線。
另外一提,新羅德斯島戰記的封面和插畫由美樹本晴彥手繪,當中的小妮絲和動畫版的樣子完全不同(更美啦),建議喜歡羅德斯島戰記系列的朋友收藏一套!
傳說就係7英雄打倒魔神王0既事

今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
舊 03-20-04, 09:49 PM   #31
kotoko
Banned
卡萊多劇團.苗木野空

英雄騎士傳=羅德島傳說?
舊 03-20-04, 09:49 PM   #32
satan
Crazy Gamer

帕姆d同伴釘晒咁仔...
舊 03-20-04, 09:51 PM   #33
vov430
黑色疾風丸

引用:
英雄騎士傳=羅德島傳說?
英雄騎士傳=羅德島戰記中的
羅德斯之聖騎士(上)和羅德斯之聖騎士(下)

今天是好日子嗎?
舊 03-20-04, 09:52 PM   #34
kotoko
Banned
卡萊多劇團.苗木野空

行了我明白了!~
謝謝~

我想問多一個問題~
羅德島蹲記出過幾多套動畫跟漫畫
舊 03-20-04, 09:52 PM   #35
vov430
黑色疾風丸

引用:
行了我明白了!~
謝謝~

我想問多一個問題~
灰色的魔女是不是有出動畫?
舍和有無賣嗎?

今天是好日子嗎?
舊 03-20-04, 09:53 PM   #36
森羅

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDcavelife87
引用:

火龍山之魔龍

時序係
傳說---->戰記--->新戰記

火龍山之魔龍係戰記第3個古仔
又有個問題,係新戰記度個公國因為有龍熱而叫左有
龍騎士個國家d人黎做講座
個王妃提起過個狂戰士,佢即係咪以前part住狂戰士個紅髮女仔?
個狂戰士死左之後發生過咩樹?(DVD睇過少少)
唔該曬
森羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-04, 09:57 PM   #37
lbiceman
Game Master

引用:
Originally posted by satan :

係未話d咩神比隻狼定龍追..去到咩地方化成獸.好似有12個族..講亞修拉姆係冥界..有條友去搵佢出黎同邪神打?
呢套睇過..正
你講嗰個係水野良以其中一個外傳故事"黑衣之騎士"為藍本所創作出來的故事,講述阿修拉姆帶領摩莫的人民出海尋找新天地,因絕水絕糧,被迫把身体給了神王巴路巴西,但因著本身的尊嚴,精神上和巴路巴西對抗了300年 ,以致300年來一直在王座上沉睡,他的手們下就建立了國家,直致巴路巴西找到了同樣擁有勇者之質的雷頓。
那8個神獸,是眾神戰爭時的逃兵吧了,力量與光之至高神法里斯,戰神麥里,黑暗神法勒利斯與卡狄斯等眾神,有著很大的差距。:@_@":
舊 03-20-04, 09:58 PM   #38
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
Originally posted by Wraith :

個王妃提起過個狂戰士,佢即係咪以前part住狂戰士個紅髮女仔?
唔該曬
就係果個女仔....

舊 03-20-04, 09:59 PM   #39
vov430
黑色疾風丸

引用:

唔該曬
>個王妃提起過個狂戰士,佢即係咪以前part住狂戰士個紅髮女仔?

紅髮女同柏恩去左海蘭公國幫一個王子殺左個炎之巨人
紅髮女嫁左比王子,仲做左龍騎士

詳情請收睇"王者聖戰"啦

今天是好日子嗎?
舊 03-20-04, 10:01 PM   #40
satan
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by lbiceman :

你講嗰個係水野良以其中一個外傳故事"黑衣之騎士"為藍本所創作出來的故事,講述阿修拉姆帶領摩莫的人民出海尋找新天地,因絕水絕糧,被迫把身体給了神王巴路巴西,但因著本身的尊嚴,精神上和巴路巴西對抗了300年 ,以致300年來一直在王座上沉睡,他的手們下就建立了國家,直致巴路巴西找到了同樣擁有勇者之質的雷頓。
那8個神獸,是眾神戰爭時的逃兵吧了,力量與光之至高神法里斯,戰神麥里,黑暗神法勒利斯與卡狄斯等眾神,有著很大的差距。:@_@":
逃兵:@_@":.
吾怪得咁廢..神王一復活就打到佢地扒街..
好耐之前睇..冇乜印象
舊 03-20-04, 10:03 PM   #41
satan
Crazy Gamer

del
舊 03-20-04, 10:03 PM   #42
lbiceman
Game Master

引用:

唔該曬
佢就係嗰個女庸兵,佢本身係卡諾王族。自火龍山一事中失去歐魯森後,她近隨帕恩去到摩斯,解決了獨眼巨人的事件,和摩斯的王子結婚,成為王妃。
舊 03-20-04, 10:07 PM   #43
vov430
黑色疾風丸

引用:

逃兵:@_@":.
吾怪得咁廢..神王一復活就打到佢地扒街..
好耐之前睇..冇乜印象
在羅德斯島的設定
神唔係最好打
龍先係
不過最好笑係龍又會唔夠人打
古代魔法王國有控制龍王0既力量
十分有趣

今天是好日子嗎?
舊 03-20-04, 10:08 PM   #44
lbiceman
Game Master

引用:
佢叫自己做神王只係抬高自己,就算拿到肉身, 若面對小妮絲請得大地母神降臨,一樣要回老家!而且島上亦沒有連一般的神都可以吃掉的古代龍(如活躍期的金龍邁先,火龍晨曦之星或冰龍等),否則一樣被龍當午餐!
舊 03-20-04, 10:12 PM   #45
satan
Crazy Gamer

卡娜點
最後好似上左個盜賊身
舊 03-20-04, 10:13 PM   #46
森羅

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDcavelife87
引用:

佢就係嗰個女庸兵,佢本身係卡諾王族。自火龍山一事中失去歐魯森後,她近隨帕恩去到摩斯,解決了獨眼巨人的事件,和摩斯的王子結婚,成為王妃。
仲以為佢係盜賊黎.............
一轉職就變龍騎士
森羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-04, 10:14 PM   #47
vov430
黑色疾風丸

引用:
卡娜點
最後好似上左個盜賊身
個頭飾難左
灰色魔女玩完

今天是好日子嗎?
舊 03-20-04, 10:14 PM   #48
vov430
黑色疾風丸

引用:

仲以為佢係盜賊黎.............
一轉職就變龍騎士
佢係傭兵啊

今天是好日子嗎?
舊 03-20-04, 10:16 PM   #49
satan
Crazy Gamer

引用:
個頭飾難左
灰色魔女玩完
點爛架?
邊輯有講..想搵番睇
舊 03-20-04, 10:16 PM   #50
lbiceman
Game Master

引用:

在羅德斯島的設定
神唔係最好打
龍先係
不過最好笑係龍又會唔夠人打
古代魔法王國有控制龍王0既力量
十分有趣
咁都要睇下邊隻龍同龍是否在活躍期,如果只係黑龍那斯,都冇乜問題,佢只係老龍。
帕恩和阿修拉姆之所以打敗火龍晨曦之星和水龍艾勃拉,是欺負牠們剛睡醒吧了。真正古代龍可是站在食物鍊最高處的生物啊,除非可以像魔法王國般從魔界取得無限的力量,否則誰都無法壓制古代龍。

論壇跳轉

現在的時間是 10:38 PM

手機版 | APP版