Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 10-11-04, 09:16 PM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
Thumbs up 1+1=2

引用:
誰 說 物 理 都 是 艱 深 難 懂 ? 至 少 在 一 項 全 球 性 的 票 選 活 動 中 , 1+1=2 這 個 公 式 , 獲 選 為 科 學 界 歷 來 「 最 偉 大 公 式 」 之 一 。

教 兒 子 的 第 一 個 公 式

英 國 科 學 期 刊 《 物 理 世 界 》 ( Physics World ) 最 近 進 行 了 最 偉 大 公 式 選 舉 , 要 求 全 球 讀 者 選 出 他 們 認 為 最 重 要 、 最 偉 大 的 公 式 , 結 果 1+1=2 這 個 小 學 生 都 知 道 的 基 本 數 學 公 式 , 名 列 第 七 , 只 比 愛 因 斯 坦 的 「 能 量 等 於 質 量 乘 以 光 速 的 平
方 」 ( E=mc2 ) 落 後 兩 名 。

加 拿 大 讀 者 哈 里 森 解 釋 選 擇 1+1=2 為 最 偉 大 公 式 的 理 由 , 在 於 「 我 知 道 其 他 公 式 有 更 大 的 影 響 力 , 有 助 人 類 了 解 宇 宙 , 但 這 個 最 簡 單 的 公 式 很 有 美 感 」 , 而 且 這 也 是 他 教 兒 子 的 第 一 個 公 式 。 他 說 : 「 我 記 得 他 扳 起 手 指 學 習 , 以 及 他 領 會 兩 隻 手 指 以 他 心 中 一 個 單 一 概 念 結 合 時 的 奇 妙 感 覺 。 」

其 他 偉 大 公 式 則 比 1+1=2 深 奧 得 多 。 居 首 是 電 磁 學 四 大 公 式 和 自 然 數 公 式 , 其 他 還 有 牛 頓 的 第 二 運 動 定 論 、 圓 周 公 式 等 。
大家一齊歌頌1+1的偉大吧

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-04, 09:30 PM   #2
雪舟等楊
God of Gamer
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician

咁0咪仲勁
無印度人=無0=無現代數學
1+1=2,靠邊站吧

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-04, 09:36 PM   #3
potato
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2004
1+1=王~
呢條公式教我認識博大精深的漢字

舊 10-11-04, 09:37 PM   #4
Astaroth
Moderator
上善若水

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDAstaroth_Tsz
1+1=10 (二進制~好難計)

學海無涯,回頭是岸
Astaroth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-04, 09:37 PM   #5
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
不要小看1+1=2... 我見過有人寫左一篇證明1+1=2的數式... 絕對不比證明E=mc2的易明...

舊 10-11-04, 09:45 PM   #6
Freddy
博麗神社信徒

引用:
作者: PH~幻滅之自由天使
不要小看1+1=2... 我見過有人寫左一篇證明1+1=2的數式... 絕對不比證明E=mc2的易明...
邊到有得睇?

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-04, 09:55 PM   #7
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
引用:
要證1+1=2唔知要用幾多頁紙呢

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-04, 09:55 PM   #8
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

引用:
作者: Freddy
邊到有得睇?
4,5年前某個學術newsgroup~
果條證明的數式幾版紙長.... 當中連一個我當時可以睇得明的符號都無... 同程式亂碼無異...

舊 10-11-04, 09:59 PM   #9
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
1+1原來是=2嗎 ?!

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-04, 10:03 PM   #10
Freddy
博麗神社信徒

引用:
4,5年前某個學術newsgroup~
果條證明的數式幾版紙長.... 當中連一個我當時可以睇得明的符號都無... 同程式亂碼無異...
真係想睇下佢點證

>當中連一個我當時可以睇得明的符號都無
+ - * / 都冇 ?

棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
舊 10-11-04, 10:04 PM   #11
Freddy
博麗神社信徒

引用:
作者: XENOS=翔
1+1原來是=2嗎 ?!
難道 你想講 1 + 1 = 3 ? a

棋局幻無常,智者樂其中

少女祈禱中....
舊 10-11-04, 10:06 PM   #12
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

引用:
真係想睇下佢點證

>當中連一個我當時可以睇得明的符號都無
+ - * / 都冇 ?
無~
+ - * /係base on 1+1=2呢條式的.. 即是係證明 1+1=2 之前~ 係唔可以用+ - * /的 ~

舊 10-11-04, 10:11 PM   #13
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
難道 你想講 1 + 1 = 3 ? a
1+1是=

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-04, 10:17 PM   #14
Freddy
博麗神社信徒

引用:
無~
+ - * /係base on 1+1=2呢條式的.. 即是係證明 1+1=2 之前~ 係唔可以用+ - * /的 ~
又係喎
但係佢又點樣表達 1 "+" 1 里個concept ?

棋局幻無常,智者樂其中

少女祈禱中....
舊 10-11-04, 10:19 PM   #15
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

引用:
又係喎
但係佢又點樣表達 1 "+" 1 里個concept ?
我都講左我睇唔明點解1+1=2 lor...

舊 10-11-04, 10:23 PM   #16
Freddy
博麗神社信徒

引用:
我都講左我睇唔明點解1+1=2 lor...
真係難以想像點表達
咁有冇 = 號?
其實條友係未真係證到架?

棋局幻無常,智者樂其中

少女祈禱中....
舊 10-11-04, 10:25 PM   #17
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

引用:
真係難以想像點表達
咁有冇 = 號?
其實條友係未真係證到架?
要我係一堆亂碼中找一個等號出來 不要說笑了~ 有我都睇唔到啦...
其實條友係未真係證到架<---困擾左我好多年的謎題....

舊 10-11-04, 10:57 PM   #18
Kaga

引用:
我都聽中學個阿 sir 講過, 話有好幾版紙
係絕對嚴緊o既

另外, 我覺得數學入門 7 件事都好重要:
e^(i pi) + 1 = 0
唔識呢 7 舊o既真係未算入門
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-04, 11:04 PM   #19
電子人
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: Kaga
我都聽中學個阿 sir 講過, 話有好幾版紙
係絕對嚴緊o既

另外, 我覺得數學入門 7 件事都好重要:
e^(i pi) + 1 = 0
唔識呢 7 舊o既真係未算入門
邊7件事?

講真,我到而家都唔知點解 e^(ix ) = cos(x ) + i sin (x )
電子人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-04, 11:06 PM   #20
Kaga

引用:
作者: 電子人
邊7件事?

講真,我到而家都唔知點解 e^(ix ) = cos(x ) + i sin (x )
7 件:
e
i
pi
+
=

想 prove 你唔知點解o個舊野 [e^(ix ) = cos(x ) + i sin (x )], 可以拆 infinite series 一睇就睇到

此篇文章於 10-11-04 11:14 PM 被 Kaga 編輯。
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-04, 11:40 PM   #21
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: 雪舟等楊

咁0咪仲勁
無印度人=無0=無現代數學
1+1=2,靠邊站吧
0 唔係公式

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-04, 12:20 AM   #22
Neloth
Game Master

註冊日期: Oct 2003
1 + 1 = 1

/ 丶    |/  \
  /   ( ⌒つ´)    \
Neloth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-04, 04:09 PM   #23
snowman
┌───────┐
Ben 10

註冊日期: Jun 2002
讀pure math 要學點樣証明 1+1=2
用m.i. o黎証, 中六pure math已經教喇

舊 10-12-04, 04:50 PM   #24
廢人
The One

1 + 1唔係 = 1咩??
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-04, 05:07 PM   #25
thom
Ultimate Gamer

我想知第一位係咩...F=ma.?
thom 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
手機鈴聲交流區 Kenji少 手機平板遊戲討論版 193 10-08-07 03:05 PM
Hi Vi Best Buy Summer 2004 公報 C.K.F. 影音館 14 09-07-04 07:35 AM
[轉貼自巴哈]名偵探柯南的死者名單 小17 日本動漫畫討論版 14 08-19-04 12:27 AM
XB/GC PSO Episode I&II 討論區 參 magnum 攻略及心得交流區 404 06-05-04 11:47 AM
SOUL CALIBUR2 攻略交流區 neo2046 攻略及心得交流區 577 10-28-03 12:31 AM

現在的時間是 01:49 PM

手機版 | APP版