Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-13-13, 04:07 PM   #126
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: Zenofat 查看文章
Dining Area係warehouse有冇得起
有, 有空地就得

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-13, 04:50 PM   #127
godloolbv
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006
3DS Friend Code1848 1639 5812
PSN  IDGodloolbv
XBox Live GamertagGodloolbv
引用:
作者: yelosuga 查看文章
果隻肥肥, 我搵部車仔撞佢十次八次都未死, 部車爆埋我諗住佢都果頭近, 我個人都有fighting lv6就埋去搏命啦... 可能我用緊支鐵筆唔夠重型, 打幾下佢都冇反應, 一拎起我就分左屍

咁就開左個成就... 但冇左個勁人.... 哎~ 非常後悔的說!!
昨天我個農夫俾佢撕開左....HOME制果下見到佢即時SAVE埋真係又咁岩....

引用:
作者: whassupbun 查看文章
如果有同伴幫你分散隻肥肥注意力, 我多數就咁狂melee佢就算, 打佢背脊都爆都佢頭
因為有同伴我唔敢掉燃燒彈, D白痴AI次次都好似燈蛾撲火咁衝埋火堆入面 跟住又扣我Trust
如果自己一個人見到肥肥我會走佬, 反正打死佢又冇正野跌, 無謂以身犯險 被迫要打就燃燒彈
我出門三件事都係必備3樽painkiller, 3包snack, 3支燃燒彈, 十幾廿發子彈 (雖然絕少開槍)

p.s. 如果想用車撞死肥肥咪用武器扣下佢血先, 然後先用車 (有個成就要你用車殺晒所有特別喪屍種類)
用後面有無蓋載貨位D車最襟撞 (我好鍾意有同伴坐載貨位, 睇住佢同爬上車D喪屍打 哩D細微野做得唔錯)
滅聲器點先攪到見成日汁到開過8飛子飛ONLY..周圍D屍沖晒埋黎.
godloolbv 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-13, 06:21 PM   #128
whassupbun

引用:
作者: godloolbv 查看文章
滅聲器點先攪到見成日汁到開過8飛子飛ONLY..周圍D屍沖晒埋黎.
我都執左一大堆但完全冇用過, 我剩係知滅聲器個功效係有限次數

(下面講個滅聲器直情係有機會裝左之後開一次槍就爛)
http://stateofdecay.wikia.com/wiki/Suppressor
引用:
A suppressor is used to reduce weapon noise. They can be found or made at your base through a machine shop. They will break after A certain amount of shots, but the number is not exact; A suppressor with a limit of 10 may break at 7 or 13- maybe even after a single shot! Revolvers and Shotguns cannot use suppressors.

舊 06-14-13, 12:22 AM   #129
The Dog
Junior Member

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagBrasil KK
引用:
作者: Zenofat 查看文章
大家會將教堂區啲outpost 整走再係新區整多將個outpost 嗎。反正已經搬左屋
我都有咁既問題... 教堂區的outpost仲有資源, 係咪等佢資料無晒先拆左佢? 因為warehouse同教堂區相隔咁遠, 其實真係唔知教堂區outpost的資源會唔會加到落warehouse度.

我剛剛搬左去warehouse, 話有好多感染區, 但大城入面無架... 係附近郊外得一個之嘛

仲有好幾個生還者狀態係missing... 包括marcus, 都唔知去左邊, 又唔係on mission
The Dog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-13, 12:58 AM   #130
Pandahahaha
God of Gamer
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
引用:
作者: The Dog 查看文章
我都有咁既問題... 教堂區的outpost仲有資源, 係咪等佢資料無晒先拆左佢? 因為warehouse同教堂區相隔咁遠, 其實真係唔知教堂區outpost的資源會唔會加到落warehouse度.

我剛剛搬左去warehouse, 話有好多感染區, 但大城入面無架... 係附近郊外得一個之嘛

仲有好幾個生還者狀態係missing... 包括marcus, 都唔知去左邊, 又唔係on mission
唔見感染區的話出去兜下,有時你有行到個到d感染區唔show出黎
至於d miss人等等下就出黎叫你幫佢,仲要好多時你做緊其他野個時候叫你

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-13, 01:16 AM   #131
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
拿部貨車撞肥肥幾下反而比佢整爆架車
btw 原來可以backup個save
咁呢兩日玩last of us應該冇事掛

舊 06-14-13, 03:05 AM   #132
Zenofat

註冊日期: Jun 2013
引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
唔見感染區的話出去兜下,有時你有行到個到d感染區唔show出黎
至於d miss人等等下就出黎叫你幫佢,仲要好多時你做緊其他野個時候叫你
有時有生還者會叫你幫手殺zombie。有時會撞正係紅屋。試過幾次都係咁

此篇文章於 06-14-13 03:07 AM 被 Zenofat 編輯。
Zenofat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-13, 03:07 AM   #133
Zenofat

我想問下呢。其實官方有冇放過武器列表出黎。因為有時真係唔知咩武器先叫勁。適合咩生還者用。
Zenofat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-13, 09:11 AM   #134
FilaHK

爬左咁耐文終於忍唔住註冊出返個處男POST...
昨晚玩人地守BASE任務突然走左隻肥肥出黎,唔理3721,狂掉汽油彈...(覺得好難掌握掉得準)
搞到佢地同伴一件分屍一件自爆,自己都唔好意思...

我想問下如果OUTPOST有資源,咁我Safe House係唔係會慢慢加返?
因為我尋晚放工入GAME睇,咩都淨係識扣我,冇加過任何野,仲要死左兩個人。
FilaHK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-13, 09:40 AM   #135
yelosuga

搬左過WAREHOUSE之後D人死既死走既走, 由13個得返8個, 醫生都冇埋. 叫電台搵人, 任務做完又冇人加入得個做字

呢兩日玩完有少少野分享:

1) CALL RADIO 叫人拎資源呢個動作真係唔好做咁多, 我有唔少人就係咁出事, 其中一個主力爆星女就係咁死左響街口(勁傷心~) 一有事又要我跑去救佢, 己經夠忙.... 不如我自己行多轉冇咁嬲!!

2) 帶NPC去發洩既任務, 要黎升新人幾好因多野殺又有NPC傍住風險低. 而且去目的地前後帶個NPC去搜多幾個點或清INFECTION POINT又可以多個幫手! (新人升呢其實唔難, 我有條新女全1星冇人換之下用佢走左幾轉任務約一粒鐘己經升到FIGHTING LV4-5, 第二次用佢就升爆了, 話咁快)

不過我當時好似有開TRAINING入面既MELEE ATK EXP+果項, 所以升得好快!

此篇文章於 06-14-13 10:14 AM 被 yelosuga 編輯。
yelosuga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-13, 09:43 AM   #136
yelosuga

其實有冇得睇TRUST幾多? 成日話扣... 開車駛過隔離都扣!!! 但連有幾多扣都唔知...

其他生還者屋既TRUST我有一間爆左, 其實有冇用?
舊 06-14-13, 10:15 AM   #137
yelosuga

.......

此篇文章於 06-14-13 10:36 AM 被 yelosuga 編輯。
舊 06-14-13, 10:22 AM   #138
FilaHK

引用:
另外又想問下, 我己經有TRAINING DOJO, 但都係唔識點學格鬥技? 應該點做?
有一版有好多星星,一路拉落去,會有教你用咩制出招。
舊 06-14-13, 11:13 AM   #139
yelosuga

引用:
作者: FilaHK 查看文章
有一版有好多星星,一路拉落去,會有教你用咩制出招。
完來係我死蠢一直按A.... 原來要按X....

唔怪之唔得啦~
舊 06-14-13, 11:35 AM   #140
godloolbv

想問下知唔知人物升武器專精技能咩要果類武器LV4...
係咪ONLINE 果隻VER先有....依家呢隻.....
又唔係4格果隻武器..都升唔到.點先升到?
舊 06-14-13, 01:16 PM   #141
whassupbun

引用:
作者: FilaHK 查看文章
爬左咁耐文終於忍唔住註冊出返個處男POST...
昨晚玩人地守BASE任務突然走左隻肥肥出黎,唔理3721,狂掉汽油彈...(覺得好難掌握掉得準)
搞到佢地同伴一件分屍一件自爆,自己都唔好意思...

我想問下如果OUTPOST有資源,咁我Safe House係唔係會慢慢加返?
因為我尋晚放工入GAME睇,咩都淨係識扣我,冇加過任何野,仲要死左兩個人。
歡迎
汽油彈有次我試過幫其他生還者守屋, 有隻肥肥喺出面, 我出去同佢1ON1, 有好多其他喪屍圍住間屋喺度拍窗, 我就引隻肥肥圍住間屋氹氹圈, 就咁按RB掉汽油彈出去, 佢好似自動導航飛彈咁飛埋去鄰近拍窗D喪屍群, 而唔係飛埋隻肥肥度 掉左3支都係咁
跟住我好似用槍咁按LT瞄, 然後再按RB掉就冇哩個問題了, 下下都掉到應一應

我發覺佔據左有資源既outpost之後, 開機多左notes話生還者由出面帶左乜乜物資返黎 (每次開機最好按上制睇下notes果部份, 就咁睇畫面右上角佢唔會彈晒所有訊息出黎), 但我唔知係咪同佔領左outpost有直接關係, 定隨機
引用:
作者: godloolbv 查看文章
想問下知唔知人物升武器專精技能咩要果類武器LV4...
係咪ONLINE 果隻VER先有....依家呢隻.....
又唔係4格果隻武器..都升唔到.點先升到?
有呀, 譬如你開左Heavy Weapon專長, 就要狂用Heavy Weapon殺敵升星星級數, 升夠就有得開特殊攻擊技, 例如我個Marcus揀左Heavy Weapon, 用大鐵錘升爆個Heavy Weapon能力值, 就有Sweep同Spin攻擊比你揀

舊 06-14-13, 01:44 PM   #142
FilaHK

引用:
歡迎
汽油彈有次我試過幫其他生還者守屋, 有隻肥肥喺出面, 我出去同佢1ON1, 有好多其他喪屍圍住間屋喺度拍窗, 我就引隻肥肥圍住間屋氹氹圈, 就咁按RB掉汽油彈出去, 佢好似自動導航飛彈咁飛埋去鄰近拍窗D喪屍群, 而唔係飛埋隻肥肥度 掉左3支都係咁
跟住我好似用槍咁按LT瞄, 然後再按RB掉就冇哩個問題了, 下下都掉到應一應

我發覺佔據左有資源既outpost之後, 開機多左notes話生還者由出面帶左乜乜物資返黎 (每次開機最好按上制睇下notes果部份, 就咁睇畫面右上角佢唔會彈晒所有訊息出黎), 但我唔知係咪同佔領左outpost有直接關係, 定隨機

有呀, 譬如你開左Heavy Weapon專長, 就要狂用Heavy Weapon殺敵升星星級數, 升夠就有得開特殊攻擊技, 例如我個Marcus揀左Heavy Weapon, 用大鐵錘升爆個Heavy Weapon能力值, 就有Sweep同Spin攻擊比你揀
汽油彈有時太近掉我覺得會彈樽,試過想掉入屋裡面,點知燒返出面...個跟班著曬...火。

尋晚終於解決左alan,報應~!!

想問地圖生還者死左,會唔會再出返?

仲有幾知道幾時會有更新?自己都好似中左Bug,成日話有感染。
舊 06-14-13, 01:55 PM   #143
godloolbv

引用:
歡迎

即係狂用果類武器就OK?
另外已經由17死到14///
有個牛仔帽好似LILY 教堂入面果個用唔到果位自殺左....
舊 06-14-13, 02:09 PM   #144
yelosuga

引用:
歡迎

掟野我發覺冇按LT的話, 佢係會向畫面中心位掟, 而唔係畫面裡PLAYER面向既方向. 咁有好處係你可以一邊走一邊用鏡頭較方向掟野.

另外特殊攻擊應該同specialize weapon冇關, 係睇powerhouse 同reflex... 即係唔係人人有:
Unlocked at lvl 4 of Powerhouse

Shove: Slow shove guaranteed to knock enemies down.

Hold (LB + hold Y) for a more powerful shove that always knocks enemies down.

Power Kick: Powerful kick that knocks back and Staggers the target.

Kick attack (Y) is replaced by a more powerful kick that pushes enemies back and staggers them.

Unlocked at lvl 3 Reflexes

Spin Kick: Powerful spinning kick that knocks down a target.

Unarmed attacks replaced by a spinning kick that knocks the target down. This can be very effective against single zombies, and when trying to conserve ammo or weapon durability as it allows for a fast follow-up execution move.

Sweep Kick: Area attack that has a high chance to trip targets.

Kick attack (Y) is replaced by a spinning leg sweep that trips enemies.

此篇文章於 06-14-13 02:12 PM 被 yelosuga 編輯。
舊 06-14-13, 02:15 PM   #145
yelosuga

其實武器殺傷力係點睇? 只能從價值去睇?

我一直用最貴既鐵工具多因為用極唔會爛... 細支硬係感覺要打多幾下
舊 06-14-13, 02:16 PM   #146
whassupbun

引用:
另外特殊攻擊應該同specialize weapon冇關, 係睇powerhouse 同reflex... 即係唔係人人有:
你自己升左武器專長然後試下, 有招LB+X係powerhouse同reflex唔會解到

舊 06-14-13, 02:20 PM   #147
yelosuga

引用:
你自己升左武器專長然後試下, 有招LB+X係powerhouse同reflex唔會解到
OIC!

我死蠢一直冇升專長...

升專長只係會UNLOCK絶招? 覺唔覺攻擊力大左?
舊 06-14-13, 02:33 PM   #148
whassupbun

引用:
升專長只係會UNLOCK絶招? 覺唔覺攻擊力大左?
http://www.gaforum.org/showpost.php?...12&postcount=3

武器專長 (Weapon Specialization)
Fighting或Shooting升至4星級別即可解開, 眾多武器專長之中只可選擇其中一種, 揀選後不可重新轉換, 請小心抉擇。
挑選了其中一樣武器專長後, 可再升級該類武器專長, 然後解開新的武器專長技能或特殊格鬥技。(例如修練重型武器專長可再解開旋轉攻擊技)
  • Blunt Weapons (鈍器, 例如棒球棍, 鐵撬) 解開後使用該類武器增加擊倒敵人機會
  • Edged Weapons (刀刃武器, 例如開山刀, 斧頭) 解開後使用該類武器增加斬首機會
  • Heavy Weapons (重型武器, 例如大鐵錘, 鐵鏟) 解開後使用該類武器增加一擊爆頭機會
  • Pistols (手槍) 解開後使用該類武器增加射擊速度
  • Revolvers (轉輪手槍) 解開後使用該類武器增加制止力
  • Rifles (步槍) 解開後使用該類武器增加自動瞄準敵人目標範圍
  • Assault Weapons (機動槍械) 解開後使用該類武器增加控制能力
  • Shotguns (散彈槍) 解開後使用該類武器增加殺害範圍

舊 06-14-13, 02:54 PM   #149
FilaHK

大家覺得Safe House地方大就好定方便好?
我依家住緊Warehouse,但又覺得中間果間屋好似打野同做任務方便啲...
但大屋搬細屋好似好傻仔,定疊埋心水等搬去摩天輪好?

我想問邊個位睇到角色專長?武器專長唔係分近同遠武器?
我拉下見到有啲位有教我用咩制出招,係咪即係我已經揀左?

Thanks~
舊 06-14-13, 02:59 PM   #150
RS 200
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
琴日用adam升左招迴旋踢, 攻擊範圍大, 可以一腳踢幾隻zombie, 一下就會踢到佢地訓低, 埋去執雞慳水慳力~
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [XBLA/XBONE] State of Decay (喪屍危機下真實的求生模擬遊戲| XBONE版配信中 ) ahleung 電視遊戲討論版 161 05-29-15 03:13 AM
[多機種] Metal Gear Rising: Revengeance 攻略及心得交流區 ist 攻略及心得交流區 727 08-28-13 11:26 AM
[多機種] Sleeping Dogs【香港秘密警察】攻略及心得交流區 whassupbun 攻略及心得交流區 572 07-26-13 07:59 PM
[多機種] Call of Duty: Black Ops II 攻略及心得交流區 簡.. 攻略及心得交流區 794 06-28-13 11:57 AM

現在的時間是 04:23 AM

手機版 | APP版