Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 11-17-10, 02:32 AM   #1
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
煞破天劫 (Unstoppable)

導演:東尼史葛
主演:丹素華盛頓,基斯派恩
片長:
日期:2010-11-11

《煞破天劫》故事由真人真事啟發,法蘭(丹素華盛頓)是一位即將被火車公司叮走的資深技術職員,他非常不滿老闆聘請新紮散仔韋爾(基斯派恩)取代其職務,奈何還是要面對宿命現實。在這段關鍵時刻,某天發生了空前絕後的災難意外──一列載滿一百萬噸超級危險化學鋼鐵的「1206號」火車,完全失控地橫衝直撞,直接轟擊距離意外不遠的城鎮,這兒十萬名市民生命被受史無前例威脅!政府用盡所有計謀也無法阻檔,法蘭、韋爾知悉情況異常危急,自告奮勇請纓救援:法蘭具備累積多年的經驗知識,韋爾則有用之不盡的機智氣力,他倆打破隔膜攜手,最終能否成功煞破天劫發生?

演員OK! 不過劇情一般以下~!

今次算中伏了~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-10, 07:27 AM   #2
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
我都睇左
唔可以話唔好睇
只係可以講句
希望越大…失望越大
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-10, 12:24 AM   #3
bebeafra
Junior Member

註冊日期: Dec 2009
唔..~~睇完都唔知佢地想點...搵野呢拍咁..
bebeafra 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-10, 03:19 PM   #4
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
改名的確好重要~~~!
套野如果是"火車歷險記" "不能停下來" 呢類名......9成都不會睇~~~!

個名太強了.........

透~
最後我都不禁要XYZ.....
最後竟然一架車+受傷了的主角, 已經化解了100分鐘的內容......其實只要有一個好似JACKY CHAN的身手的人,
可經一跳上車了~~~!!!
唔想駁故.........不過實在太過份......................

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-10, 03:29 PM   #5
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: KIM 查看文章
改名的確好重要~~~!
套野如果是"火車歷險記" "不能停下來" 呢類名......9成都不會睇~~~!

個名太強了.........

透~
最後我都不禁要XYZ.....
最後竟然一架車+受傷了的主角, 已經化解了100分鐘的內容......其實只要有一個好似JACKY CHAN的身手的人,
可經一跳上車了~~~!!!
唔想駁故.........不過實在太過份......................
但都ok既…一路都幾緊張既…

但最後真係…如果係華盛頓去解開個火車頭同個卡,之後又個火車頭抄,我諗會好睇D…
而家係,下!!!哦…原來係咁呀…

舊 11-30-10, 02:03 PM   #6
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
冇預期下睇咗呢套,我又覺得ok 喎
係d危機位好快就ko,緊張感唔覺有
最后既方法係.............算吧

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-10, 10:46 PM   #7
syncmaster
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
睇完~

之前有人話似Speed, 不過真係爭成條街咁遠~

偶想問下同邊件真事有關?

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-10, 06:29 AM   #8
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: syncmaster 查看文章
睇完~

之前有人話似Speed, 不過真係爭成條街咁遠~

偶想問下同邊件真事有關?
原型係CSX 8888事件
http://en.wikipedia.org/wiki/CSX_8888_incident

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-10, 04:24 PM   #9
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
個名真係將例牌科幻災難西片名成日出現果幾隻字湊埋一齊就算咁

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-11, 10:37 AM   #10
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
租碟睇左, 好緊張刺激. 呢套先至係真正既生死時速2吧~~~

但最尾解決危機果一幕真係O左. 你一早搵個人咁做就唔駛攪咁多野啦

(btw, 個中文名真係完全唔啦家)
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-19, 03:45 PM   #11
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8D...97%B6%E9%80%9F

係Netflix睇咗,
節奏明快無冷場幾好睇,
台灣個譯名比較好叫《煞不住》,
因為以電影的結局嚟講的確唔算係煞停,只係無再加速吧…

意外地係由真人真事改編,
架列車由8888號改成777號之後,
今時今日睇我聯想到特首…

https://zh.wikipedia.org/wiki/CSX888...BA%8B%E6%95%85

故事靈感
《煞不住》大致上是改編自發生於2001年的「Crazy Eights」號無人駕駛列車事件。由CSX鐵路公司8888號柴電機車牽引的一列無人控制的列車,行駛了66英里(106公里)卻無法停車,途中穿過俄亥俄州西北部,這是由於空氣制動無法正常工作。2小時後,列車行駛的速度達到了每小時47英里(76公里),之後另一列機車成功地透過連結器連接到失控的列車上,失控的火車被緩慢地制動。當8888號火車減速至每小時11英里(18公里)之後,一名CSX的機務段長Jon Hosfeld沿著列車跑向火車頭且成功登上駕駛室,最後使火車頭完全停了下來。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:08 AM

手機版 | APP版