Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-18-10, 09:50 PM   #26
BlackWing
World Order
↘本氣度0

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code3480 2495 6871
PSN  IDgafkalut
要體驗/恥笑既記著聽日download啦/

体験版データは、以下のサイトよりダウンロードが可能です。

☆10:00より先行配信
○スクウェア・エニックス メンバーズ

12:00より配信開始
○ロード オブ アルカナ公式サイト
○4Gamer.net
○GAME Watch
○Online Player EX
BlackWing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-10, 09:52 PM   #27
ゆり
God of Gamer

註冊日期: Nov 2004
psn居然冇份

舊 08-19-10, 09:31 AM   #28
BlackWing
World Order
↘本氣度0

http://member.square-enix.com/jp/spe...a/dl/rule.php#
無login既人,回答晒d問題先download

測試報告陣間出/

有Data Install,但beta版無得用(廢話)
開完人物之後有5種武器選擇,但beta版剩比選擇單/雙手劍

地圖移動時按"三角鍵"可以更換顯示地圖的模式

體力:
體力計與mh不同,是以積聚方式表示,閃紅燈不會出現硬直
閃紅燈後還追加一種體力bar全閃的顏色,出現後直到冷卻之前跑/滾地/擋動作

寶箱都係要打爆之後再按圓形鍵拾取(why!?)我做第二次已經覺得好煩

戰鬥時按實L可以lock on怪物,按左右可以更換lock on目標
殺死lock on的怪物時可以按圓鍵做出finishing blow的特殊攻擊
*單手劍的動作係抓起怪物掉到地面,掉到地面時會出現爆風傷害附近的敵人
*雙手劍-不明
*修正:finishing blow的動作似乎係根據怪物種類變化

因為擋同滾地都係用x鍵的關係,似乎唔可以即刻做到滾地的動作!?
下方的魔法計:一般魔法和究極魔法共用,儲滿時可使出究極魔法,測試版的場合係巴哈姆
*魔法計可經由攻擊/使用mana水晶增加

大型怪物:
青lock=可破壞部位
要殺死大型怪物似乎係要扣到一定數量血出現特殊攻擊後,按鍵做一堆耍帥的動作先埋到隻野單
*之前失敗過一次之後要打多陣再按先殺到隻怪物
*大型怪物就死既時候都會一直嘔血
*怪物暴走之前如果用lock on攻擊的話,可使用特殊攻擊對怪物做成一次大傷害
*怪物的血量可以經由lock on mode畫面的表示判定,似乎畫面傾斜時表示血量比較少,那時可保持一直lock on mode攻擊
-----以上係教學模式,當你以為可以一直爽落去你就錯|||
打完呢個大型怪物之後你將會老土地失去一切神力變成一條LV1的廢柴

打完炎神之後,地圖就會開始出現Arcana活性化
出現活性化的格數會有紅色光閃動
殺死怪物後有機會獲得魂石(有失敗的可能性)
---打完炎神後,武器/防具店同時開放少量武防製造/強化
---炎神的右腕可以破壞

此篇文章於 08-19-10 01:11 PM 被 BlackWing 編輯。
舊 08-19-10, 10:38 AM   #29
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 摩亞 查看文章
-SKIP-
出果時買唔買泥頹姐你?

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-10, 10:39 AM   #30
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
玩o左陣,感覺肯定比GE更加頹,正式版出o個陣我就可以慳番幾舊水責袋\/
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-10, 11:00 AM   #31
BlackWing
World Order
↘本氣度0

引用:
作者: 代官 查看文章
出果時買唔買泥頹姐你?
玩多陣先可以決定
攻擊似乎唔係下下可以cancel到
單手劍好似要第二hit先可以cancel即擋

又試多陣,第三hit都可以即擋滾地so sad

如果你要我係ge同呢隻到選擇,我選呢隻算
因為比起SE,我更討厭nbgi

此篇文章於 08-19-10 11:20 AM 被 BlackWing 編輯。
舊 08-19-10, 11:35 AM   #32
ゆり

引用:
作者: 滅龍士 查看文章
玩o左陣,感覺肯定比GE更加頹,正式版出o個陣我就可以慳番幾舊水責袋\/
咁我可以連dl都費事

本身就對呢隻冇咩好感w

舊 08-19-10, 11:43 AM   #33
BlackWing
World Order
↘本氣度0

引用:
作者: 秋山澪 查看文章
咁我可以連dl都費事

本身就對呢隻冇咩好感w
可以試下既,最少呢隻個盾唔係攪笑用
剛剛打完炎神

打完之後出字幕話9月2日仲有野放

但武器真係幾少下,得5種
打完炎神先有得製造武器sad 爆

別:佢有得放棄任務,唔似某game咁低能要出返menu咁攪笑|||
*炎神右腕不確定係咪要嘔血果陣先斬到,我係成場追斬右手
-------------
暫時結論如下:
人物lv我可以忍受,武器都同我計熟練LV,玩野,新的攻擊動作要靠武器熟練度先可獲得
開頭建議選擇單手劍,本人實在忍受唔到變成lv1廢柴後既雙手劍

魔法,一樣同你計lv,開頭只可以射1hit,應該要升到一定lv先可以好似教學mode咁3連

拾取item,好煩 無論係戰鬥中/地圖拾取都要重覆睇一個動作
加埋寶箱就更煩,唔可以按一下圓制開箱,仲要打爆先可以拾,更加煩

難度,偏低 同ge比,呢隻用3粒鐘左右玩晒內容 RankS左火神,已經封印左

擋格可以確受做到類似mh的效果,減低傷害,不像ge般攪笑用
*不排除去到後期又會出現類似ge的情況..因為ge開頭個盾都好正常|||

地圖方面:
地圖做得太細,做成要突入戰鬥,爽快感不足
*呢樣本人覺得係玩野,一隻類似mh玩法既野竟然要突入戰鬥

地圖與地圖之間有傳送陣,可減少移動的須要時間,呢點個人覺得幾好
*加上傳送點開左一次之後,下次你再做同一個任務,傳送點會保持運作

總結:隻game無想像中咁雷,可以一試,但同大作級別距離什遠/

此篇文章於 08-19-10 05:35 PM 被 BlackWing 編輯。
舊 08-19-10, 11:37 PM   #34
鷹柳
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
隻炎神係咪只暫右手? 我打左幾次都win唔到

有時見只扣幾滴 有時又扣幾十滴

玩左試版我反而 覺得ok 係未有mh 前都可以頂吓既 起碼好過ge既迷之判定
鷹柳 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-10, 12:37 AM   #35
BlackWing
World Order
↘本氣度0

引用:
作者: 拉打龍騎 查看文章

玩左試版我反而 覺得ok 係未有mh 前都可以頂吓既 起碼好過ge既迷之判定
隻手我剩係成功斬過兩次咁大把
但理論上可以係埋單耍帥果時刻意按錯再一直斬到右手爆為止/

早期係咁,我換左第二把劍之後攻擊穩定左好多
同埋畫面有噴血效果果d應該會扣得比平時多

另外:拎雙手劍跑好似行體力值儲(消耗)得快好多,唔知係咪我既錯覺
升到lv7都仲係接受唔到咁慢既速度

第一次係呢類遊戲覺得片手劍易用d
別:耍帥動作d指令固定...攪到呢個系統你比你按錯專用
基本上你按完一次記得就可以先讀晒佢圓>正>圓>X>三角

此篇文章於 08-20-10 12:41 AM 被 BlackWing 編輯。
舊 08-20-10, 04:29 AM   #36
hkjacky2001
Crazy Gamer
ミク大好き♡

註冊日期: May 2007
PSN  IDhkjacky2001
XBox Live Gamertaghkjacky2001
睇完片覺得好似玩緊online game咁...
但未試demo...
睇落如果唔貴既話可以買黎玩下(但都係要試埋demo先決定)

奇跡も無く標も無く、ただ夜が広がるのみ
揺るぎない意志を糧として、闇の旅を進んでいく」

「勇往邁進!」
hkjacky2001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-10, 12:18 PM   #37
colayeah
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2006
想知demo save會唔會繼承去正式版?
官網好似冇提...
colayeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-10, 08:03 PM   #38
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
引用:
作者: 拉打龍騎 查看文章

其實隻野好易打
佢招招都有起手動作,絕對夠時間你走
未暴走前係右後方怒斬係絕對安全 (佢招火劍大約係由左後方斬去右前方)
而最好既攻擊時機當然係佢變完波之後個段超大硬直啦 (佢變波前會甩lock,驚你唔知佢會變波咁)

暴走後就會攻擊速度加快 + 變波後硬直減少,而D招式亦都有少少變化 (前方拳第二段會係右後方有攻擊判定)
驚中招可以等變波硬直時先打 (暴走後變波反而仲易避)
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-10, 08:20 PM   #39
BlackWing
World Order
↘本氣度0

有樣野都要講講

如果正式版個集會都係好似宜家咁又係打返d story quest,真係完全無興趣連線
連線既目的有機會變成為左出LV MAX大魔法

GE又係咁,連線又係打返果堆quest
係咪連set堆連線quest都懶...
舊 08-20-10, 08:22 PM   #40
TCS_disable
我有車車~

引用:
GE又係咁,連線又係打返果堆quest
係咪連set堆連線quest都懶...
MGS PW 一樣有嘅問題
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-10, 08:24 PM   #41
BlackWing
World Order
↘本氣度0

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
MGS PW 一樣有嘅問題
呢個,我已經無視鬼隱佢了...實在唔想晒時間攪純粹增加人數既玩意
仲要爆lag
舊 08-20-10, 09:00 PM   #42
kcf1201
Game Master

引用:
連線既目的有機會變成為左出LV MAX大魔法
好似小魔女doremi咁出魔法舞台陣?
舊 08-20-10, 09:06 PM   #43
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: kcf1201 查看文章
頂! 你搞到我笑左啊 Sad
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-10, 09:16 PM   #44
BlackWing
World Order
↘本氣度0

引用:
絕對係,不過唔係蘿莉姐
舊 08-20-10, 09:35 PM   #45
kcf1201
Game Master

岩岩第二次打炎神,發現佢負傷逃走左
之後完唔到quest

同埋佢個異次元之門真係唔知點開出黎

此篇文章於 08-20-10 09:49 PM 被 kcf1201 編輯。
舊 08-20-10, 10:03 PM   #46
BlackWing
World Order
↘本氣度0

引用:
岩岩第二次打炎神,發現佢負傷逃走左
之後完唔到quest

同埋佢個異次元之門真係唔知點開出黎
你理解成佢好似mh d怪周圍走咁樣
果個任務起點附近有兩個木箱,其中有件item食左之後會有千里眼藥既效果
舊 08-21-10, 07:34 AM   #47
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
玩完demo

只要佢取消個lockon系統、防禦同迴避可以分開嚟按鍵、女性角色唔好咁肌肉型嘅話我都會考慮買嚟solo玩
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-10, 12:11 PM   #48
ms_小畫家
Game Master

PSN  IDmakelvin666
體驗完畢
一開始以為同mh差唔多,打落原來完全係兩回事
起碼感覺變左係一隻可以自己決定打法既ff咁
角色,武器,魔法都要升lv,要學skill搞育成,設定上根本係一隻ff
所以已經係理解為se廠既rpg進化
問題係如果lv升爆之後仲可以有咩變化呢,最驚係一爆左lv之後就無野好驚,無左個平衡

隻野單機係幾好玩,只係睇下到時連線有冇d連線打既mission啦

其中一位歷史見證人
ms_小畫家 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-10, 02:14 PM   #49
kanone
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 如月刃 查看文章
玩完demo

只要佢取消個lockon系統、防禦同迴避可以分開嚟按鍵、女性角色唔好咁肌肉型嘅話我都會考慮買嚟solo玩
lockon系統我覺得好好用lock住打臨尾仲可以耍帥
防禦同迴避分吾分開無所謂 我用片手吾覺有問題
女性角色真係太肌肉型個MODEL同男一模一樣
女角整果件青銅の鎧個樣分明抄返黎好處著左無甘肌肉型
另一件白色祭司服一著咩肌肉都露哂超嘔心
另火魔LV5可以2連發

玩左4個鐘多D淨係爭D骨人武同3張卡未整
次次活化都吾係骨人區1粒骨人CORE都無GOBLIN用完仲6-7粒剩
另想問水晶の粉邊度有 吾記得點拎第1件整卡用左 差水晶の粉整多2張卡
kanone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-10, 03:59 PM   #50
冬樹
Crazy Gamer
潛水中

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDloungemode
攻略wiki
http://www37.atwiki.jp/solii/

妖怪Buster白犬隊 歡迎link機
3DS FC 5472-8593-7630
冬樹 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS2] ARCANA HEART 2 imgahou 電視遊戲討論版 27 04-13-09 02:54 AM
SQEX新攜帶機遊戲發表 失業中年漢 手提遊戲機討論版 24 08-16-08 10:11 PM
[PS2] Arcana Heart [已售] steve 電視遊戲討論版 71 02-08-08 12:33 AM
Arcana Heart 「アルカナハート」 neo2046 街機遊戲討論版 1002 02-03-07 12:10 AM
[SQEX]水晶占卜 Chris皇 電視遊戲討論版 2 06-11-06 07:08 PM

現在的時間是 04:50 AM

手機版 | APP版