Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 09-21-17, 01:43 PM   #1
individual
Junior Member

註冊日期: Sep 2017
HKBN師傅上來兩次都話裝唔到光纖, 好辛苦

一直用緊PCCW 30MB, 最近申請左HKBN 佢地C FU話我地裝修改高左製位, 搵唔到光纖主位. 試過睇過大廈對講機同係咁易睇下電視天線位都話唔得. 佢話一係就喺大廈走廊天花板拉條明線入屋但物業管理唔比, 而暗線就好煩, 又要搵裝修開又要等物業管理批, 而出面又無人識做.

想問下搵返PCCW會唔會有機會做到? 定係一係做到, 一係兩間全部做唔到?cwm31:
individual 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-17, 02:40 PM   #2
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
搵返幫你地改高左製位個裝修C Fu,問佢點攪,裝修無耐都怕記得嘅

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-17, 03:41 PM   #3
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
無錯
呢個情況點都係搵返經手人(裝修師傅)先知可以點還原或補救

舊 09-21-17, 06:10 PM   #4
individual
Junior Member

註冊日期: Sep 2017
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
搵返幫你地改高左製位個裝修C Fu,問佢點攪,裝修無耐都怕記得嘅
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
無錯
呢個情況點都係搵返經手人(裝修師傅)先知可以點還原或補救
間裝修公司執左

PCCW可唔可以用佢條電話線做引線拉條光纖入屋, 我屋企唔諗住做固網電話
individual 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-17, 07:07 PM   #5
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
http://www.discuss.com.hk/viewthread...epid=467981708

引用:
其實唔關裝修師傅事

1) 電訊公司搵到主制, 仲搵到電話線, 即係條主喉係度, 只係因為經過多次網絡公司安裝之後, D線塞死哂
2) 有上網師傅幫你攪 2 個鐘, 都攪唔掂, 根本上其他師傅都唔會攪得到, 因為呢D工作收錢係計 completed order, 明顯果位師傅好想幫你做, 都做唔到, 其他師傅見到咁, 多數 hea 你
3) 道理上, 可以用你條電話線作為穿線帶, 拉條光纖入屋, 不過萬一中間塞死左, 或者甩左, 就連 8M 都無得用, 師傅唔敢博 ( 當然, 如果你敢博, 可以試下向上網師傅提出, 後果自付 )

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-17, 03:33 PM   #6
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: individual 查看文章
間裝修公司執左

PCCW可唔可以用佢條電話線做引線拉條光纖入屋, 我屋企唔諗住做固網電話
以前問過HKBN 師傅話唔得, 因為本身條電話線係PCCW 財産

除非你固網電話都轉, 要不然HKBN 公司立場係唔會郁PCCW 條電話線

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-17, 04:23 PM   #7
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
用返PCCW算LA...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-17, 10:55 PM   #8
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

註冊日期: Apr 2005
最後只可對講機入屋,都唔得就可以放棄

Sent from my iPhone using Gaforum
Shinjyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-17, 12:29 PM   #9
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
你說的對講機係指wifi之類?
如果係的話,我真係強烈建議你用番PCCW啦,即使貴幾十元。

正常來說,一日未完成安裝,合約都未算係正式生效。取消安裝,應該是唔會有任何懲罰性收費的。
而且而家係佢「無法向你提供正常服務」,你大條道理取消安裝。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-17, 12:55 PM   #10
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

多數樓宇都會有部機,開到樓下大門或者接駁下面大門對講機。用左個條線,對講機就用唔到

Sent from my iPhone using Gaforum
舊 10-11-17, 01:06 PM   #11
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
用對講機線即係唔係光纖入屋?
你申請的時候有冇講明係光纖入屋?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-17, 10:19 PM   #12
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

我講得清楚啲,入屋有兩條路,一係電話線,二係對講機,兩條路都係用光纖

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:15 AM

手機版 | APP版