Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-16-08, 10:23 AM   #51
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
我公司想入一部有關磁療的物理系儀器...
可是成40多萬HKD,而且還隨歐元而價錢不穩定
可是太貴了...
但為了健康,我會考慮購入...+.+
引用:
其實磁療好好,但單次單次甘做真係好貴,
雖然我只是亞健康,
但我明白,要拼搏搵錢先要有好身體,
有健康,到時便不怕那區區數十萬了|︳因為健康同生命是無價呢...
引用:
唔係好明…
我做的MRI好似同"磁療"無直接的關係,
只係"睇"下X光都顯示唔到/唔夠清楚的位置及問題,
應該無醫療作用。

舊 07-16-08, 06:53 PM   #52
IDGAF
The One

引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
椎間盤突出?即是所謂「生骨剌」??
應該係不同的東西。

引用:
作者: 邪教教主 查看文章
請放心
香港的醫院一直都很有水準

>>另外醫生發現我的脊骨(好似係呢個名…)原來有先天性的缺憾
脊柱裂(spina bifida occulta)
是這個嗎??

醫生說椎間板和脊柱裂有關嗎?? ie 脊柱裂引起椎間板突出
有那兒開刀?? 背的正中??? 腰?? etc
手術包括切除什麼?? (不正常的椎間板?? 骨?? etc)
有沒提過要保番舊骨??

祝早日康復

btw 椎間板突出學名是 disc herniation ..找多些料看會安心些
脊柱裂?醫生無用過呢個字眼,應該唔係。

開刀應該係近尾龍骨的位置,問咗應位置唔適合亦不需要用微創手術。
骨科的醫生又好自信咁話呢類手術對佢本人嚟講係好少事,對你嚟講可能係好重大的決定…
另外,醫生認為我年紀輕,盡量唔希望放太多人工的東西(好似鐵絞之類來固定位置)。

總之佢一講完係先天缺陷之後,
我就比佢嚇咗一嚇,之後講的內容都唔係好吸收到。

舊 07-16-08, 10:19 PM   #53
koalakoala
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
其實磁療好好,但單次單次甘做真係好貴,
雖然我只是亞健康,
但我明白,要拼搏搵錢先要有好身體,
有健康,到時便不怕那區區數十萬了|︳因為健康同生命是無價呢...
你要留意返 所有 physical modality 都有佢本身專門工效同contraindication.
唔係睇左說明書,跟住黎開左部磁療 modality就會有效.
其實就每個唔同病既病理,病情同出現問題既身體部份,同一種modality 就要用唔同既劑量同唔同既模式先有效.絕對唔係賣果班人所謂既咩都得. 根本就係教唔準磁療個parameter 係會一d效果都無!!!(最多只係一 d placebo effect). 絕對唔係用得越多越好.開得越大越好.or 無病照用對身體好.
最衰既係教錯左個劑量, 用左係個唔合適既病or 唔合適既時間 可能會有反效果.越做越衰都好常見.
大拿拿數十萬... 買左返黎無任何效果就唔好...有唔舒服都係睇返d 專業醫護人士好d...
koalakoala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-08, 10:49 PM   #54
koalakoala

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
應該係不同的東西。

脊柱裂?醫生無用過呢個字眼,應該唔係。

開刀應該係近尾龍骨的位置,問咗應位置唔適合亦不需要用微創手術。
骨科的醫生又好自信咁話呢類手術對佢本人嚟講係好少事,對你嚟講可能係好重大的決定…
另外,醫生認為我年紀輕,盡量唔希望放太多人工的東西(好似鐵絞之類來固定位置)。

總之佢一講完係先天缺陷之後,
我就比佢嚇咗一嚇,之後講的內容都唔係好吸收到。
係咪 L5, S1 果度?你近尾龍骨的位置會唔會有d奇怪既毛係度or 皮膚顏色有d唔同?

其實我都估係 spina bifida occulta 隱性脊柱裂.你可以問下醫生係唔係.
隱性脊柱裂係4類脊柱裂中最輕微...大部份人係無任何問題...但會有少量既人會有持續背痛...
其實10%既人係會有隱性脊柱裂...唔洗咁驚...

祝你早日康復!!!
koalakoala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-08, 02:45 PM   #55
IDGAF
The One

引用:
作者: koalakoala 查看文章
係咪 L5, S1 果度?你近尾龍骨的位置會唔會有d奇怪既毛係度or 皮膚顏色有d唔同?

其實我都估係 spina bifida occulta 隱性脊柱裂.你可以問下醫生係唔係.
隱性脊柱裂係4類脊柱裂中最輕微...大部份人係無任何問題...但會有少量既人會有持續背痛...
其實10%既人係會有隱性脊柱裂...唔洗咁驚...

祝你早日康復!!!
咦,睇睇先…
點先算係"奇怪既毛"~!?應該無,皮膚顏色就無明顯分別。
位置就係L5, S1之間,被壓到係右邊S1的神經線。
不過,骨科醫生有提過"十分一人會出現我呢個情況"的字句,
可能就係你指的"10%既人係會有隱性脊柱裂"…

其實都無話驚唔驚,一般普通人對醫療無乜認識,只能選擇"醫"或者"唔去醫"。

選擇"醫",醫療的方法最終都係要睇實際情況(即係病情同個人的財力),
其實選擇並不多,只係信唔信任的問題。

最近其實都有d混亂了,因為太多唔同意見:

門診醫生,
最先發現我可能出問題,提意我自己出錢去私家"照"MRI確認情況的。
確診前已經轉介我去做物理治療,同比消炎止痛藥我,以免病情惡化。
其實在一直指引我用最快的途徑得到治療。
門診醫生的意見係:你年紀輕,只要有機會都應該去爭取。

物理治療師,
其實我轉介到物理治療師的時候已經有MRI的報告,
知道係椎間盤突出,已經針對做返強化腰部的活動,
又安排我做水療,希望有幫助。
物理治療的意見係:
其實經過一系列的物理治療,你的情況已經有改善。
(包括腰無咁彎、痛楚減少、腳痺情況幾乎消失)做唔做手術,你就要自己諗諗了。

骨科醫生,
由於已有MRI的報告確認情況,加上有物理治療師再轉介,
已經縮短咗輪侯時間比預期早見到骨科的醫生(一般新症排期"見"骨科醫生,目前好似預約至2009定2010年),醫生覺得我的情況可以早D接受手術,安排係今年9月份做(已經係最快的了)。
骨科醫生的意見係:
你的情況是先天有缺陷,並不是因為撞傷、勞損、姿勢唔正確而引至有椎間盤突出的問題,認為應該透過手術盡快去解決問題。
免得日後情況變得更壞後(如神經線受損,下半身失去感覺),再接受手術的成效也不大,
當然每樣手術都會有一定風險,但我本人來說這類手術只係好少事,對你嚟講可能係好重大的決定。

最後,我決定排期做手術,同時接受物理治療。
但係感覺物理治療師和骨科醫生的意見有點相反的。
當然作為醫護人員,佢唔可以幫我做決定,只係會比意見(包括以暗示的形式)

物理治療師比我的感覺係手術有一定的風險,慨然你的情況有好轉,點解唔用物理治療的方式去醫。時間雖然要多D,但相對風險較低。

骨科醫生比我的感覺就係,其他醫生(包括門診醫生及物理治療師)識咩呀…呢個係我的專長。佢哋根本睇唔到你問題所在,還是盡快在合適的時候接受手術比較實際。而且要知道政府醫院排期時間長,有機會應該要珍惜。

舊 09-27-08, 02:15 AM   #56
IDGAF
The One

時間過得好快,
話咁快就過咗3個月了。
下星期一(29.9)就係我入院做手術的日子了。
雖然說一般這類手術都唔會有生命危險,
但手術的成敗多少會對今後的人生有決定性的影響。

所以在過去的3個月都盡量做自己喜歡做的事。
慶幸可以在這3個月間多咗時間,
全程睇中國首個HD廣播的奧運、殘奧(各個項目、開幕式、閉幕式)、神七升空等…
平時未必有時間睇LIVE的盛事。
又有時間砌下LEGO、打下機咁啦。

最緊要係自己喜歡的日本歌手濱崎步都嚟咗香港開咗兩場好精彩的演唱會。
剛好趕及在我做手術前約一星期上演,
亦好彩比我買到呢兩場演唱會的門票,而且位置極佳。

我可以做的東西,都已經做晒,物理治療、水療、加強運動量(主要係游泳)鍛鍊好體格。
餘下的事情就只有相信醫護人員了。

希望手術能成功,擺脫靠藥物止痛的日子。

舊 09-27-08, 02:37 AM   #57
Corex
God of Gamer
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
海洋公園

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-08, 05:01 AM   #58
西野村中一條河
Game Master

註冊日期: May 2002
祝你好運~
好幸總係會發生係抱住希望既人身上

加油!手術成功

舊 10-03-08, 08:44 AM   #59
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
成功KO?
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-08, 08:24 PM   #60
IDGAF
The One

多謝大家的關愛,
我今日出咗院了,
手術大致上已經成功了,宜家進入康復階段。
不過,個人好易覺得疲倦。
過程及感受稍後補上。

舊 10-03-08, 10:01 PM   #61
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
恭賀你手術成功
抖多d啦

舊 10-03-08, 10:28 PM   #62
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
咁大件事 我依家先睇到!
恭喜你手術成功~~~~~~~~~

睇到個標題真係嚇一嚇 誰不知入到黎先知你原來手術都做完了

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-08, 02:08 PM   #63
IDGAF
The One

引用:
作者: 管家婆
我見你的topic其實我都想問你的了
我好耐之前試過向後跌
到了現在都有痛 痛到行唔到
不過係一時時咁痛

照過X光唔係D骨有事
醫生話有可能係D肌肉左炎
所以我都知點算好
我都怕我有事

可唔可介紹一下意見給我
無特別意見…!
請問係睇私家(公司醫生)、有保險果種定政府醫生?
同埋係咩情況跌?(工作中定家中)

如果過咗一後時間都唔好,就一定要再睇醫生,
同強調曾經發過病,但到目前都無根治。

因為我自己都係check咗幾次先知係天生有脊柱裂,導致椎間盤突出,壓到神經線。

之前一直被唔誤以為係工作中拉傷、坐姿不正確等各類勞損引致的去醫治,的確係有好轉,甚至以為已經康復了。
其實只係舒緩咗,真正的潛在問題卻並未被發現…

舊 10-21-08, 02:22 PM   #64
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
引用:
無特別意見…!
請問係睇私家(公司醫生)、有保險果種定政府醫生?
同埋係咩情況跌?(工作中定家中)

如果過咗一後時間都唔好,就一定要再睇醫生,
同強調曾經發過病,但到目前都無根治。

因為我自己都係check咗幾次先知係天生有脊柱裂,導致椎間盤突出,壓到神經線。

之前一直被唔誤以為係工作中拉傷、坐姿不正確等各類勞損引致的去醫治,的確係有好轉,甚至以為已經康復了。
其實只係舒緩咗,真正的潛在問題卻並未被發現…
我估我係六年前有朋友揹住我 跟住突然扔底左我鄧親
果時無理佢 痛痛下好返
攪到呢幾年有時無啦啦會好痛 坐盤位好痛 拮下拮下咁
有次仲試過成隻腳動到行唔到
跟住去睇跌打人捽下 話我肌肉發炎
自己去西醫照X光 又話D骨好正常
但有可能係D肌肉發炎攪到壓到D神經
佢又話游下水同做物理好D
我都想知係味要睇私家再會轉介去做物理?
咁你好返未架?????

舊 10-21-08, 02:44 PM   #65
IDGAF
The One

引用:
作者: 管家婆

我估我係六年前有朋友揹住我 跟住突然扔底左我鄧親
果時無理佢 痛痛下好返
攪到呢幾年有時無啦啦會好痛 坐盤位好痛 拮下拮下咁
有次仲試過成隻腳動到行唔到
跟住去睇跌打人捽下 話我肌肉發炎
自己去西醫照X光 又話D骨好正常
但有可能係D肌肉發炎攪到壓到D神經
佢又話游下水同做物理好D
我都想知係味要睇私家再會轉介去做物理?
咁你好返未架?????
我個傷口未完全癒合,要keep住洗傷口。
我自己唔係醫護人員,無法下判斷。

但係你見醫生的時候,有無提及6年前的事?定係只講近期的情況。

我自己意見係醫生的工作係好忙的,
無論睇私家/政府醫生都好,真正接見的時間都唔會多於30分鐘,
要係30分鐘內了解/解釋到病因,好多時都係靠你自己比"資料"醫生。

我的意思係如果係同醫生講"你跌過"可能佢只會單純由"你跌過"呢方面去諗。
但大吉利是有可能你係遺傳病等等的問題引致的,(假設、舉例,無心咒你…)
包括你剛提及的"六年前"事件。

我覺得你可以盡量做d"功課"問下身邊的家人、親戚有無類似情況,
再諗下自己過住有無試過發病、撞擊等種種可能,(唔好去見醫生時先諗)
到見醫生時唔怕多講自己疑惑,可能對醫生追查病因會有d幫助。
(我自己就連小時侯試過撞車的事都同醫生講咗先)

另外,醫生話X光係照唔到神經線,呢D軟組織的。
所以我先去做MRI。(但唔代表其他人一定都要做)
去唔去私定做物理治療,完全係睇你個人的財力同需要。

希望你早日搵到答案,
唔駛過份擔心的。

此篇文章於 10-21-08 02:48 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-08, 09:30 PM   #66
IDGAF
The One

今日睇到呢篇報導真係有D驚,
因為自己都係過來人…
病發時打一個噴嚏會痛到哭起來。

http://appledaily.atnext.com/templat...rt_id=11750788

打 噴 嚏 誘 發 椎 間 盤 突 出
腰 背 痛 者 高 危   隨 時 永 久 失 禁

【 本 報 訊 】 腰 背 痛 困 擾 不 少 打 工 仔 , 原 來 打 一 個 噴 嚏 也 有 機 會 引 發 椎 間 盤 突 出 , 導 致 嚴 重 痛 楚 , 曾 有 病 人 腰 痛 十 多 年 , 近 期 打 噴 嚏 後 痛 楚 加 劇 , 並 蔓 延 至 腳 部 , 需 請 假 休 息 , 求 診 後 方 知 是 打 噴 嚏 誘 發 椎 間 盤 突 出 。 骨 科 醫 生 指 出 , 椎 間 盤 突 出 若 壓 馬 尾 叢 神 經 線 , 患 者 隨 時 永 久 失 去 控 制 大 小 便 的 能 力 。   記 者 : 梁 瑞

今 年 38 歲 的 莫 小 姐 任 職 護 士 , 因 需 要 經 常 彎 腰 照 顧 病 人 , 10 多 年 前 已 受 腰 痠 背 痛 困 擾 。 今 年 初 開 始 打 噴 嚏 時 , 腰 痛 加 劇 , 打 噴 嚏 越 多 , 痛 得 越 厲 害 ; 7 月 底 更 因 左 腳 劇 痛 及 肌 肉 不 能 郁 動 需 請 病 假 。 到 8 月 某 天 打 噴 嚏 後 , 左 腳 近 盆 骨 位 置 的 痛 楚 加 大 , 數 日 後 出 現 麻 痹 、 行 動 不 便 及 腳 掌 不 能 移 動 等 症 狀 , 求 醫 後 發 現 椎 間 盤 突 出 , 五 對 神 經 線 受 壓 , 及 時 接 受 微 創 脊 椎 手 術 , 避 免 神 經 永 久 受 損 。
骨 科 專 科 醫 生 王 樂 恩 指 出 , 椎 間 盤 突 出 是 因 脊 椎 移 位 , 令 脊 椎 間 的 椎 間 盤 軟 骨 受 壓 而 向 後 突 出 , 壓 脊 椎 骨 內 的 神 經 線 , 第 五 及 第 六 節 腰 椎 之 間 的 椎 間 盤 , 是 最 常 突 出 的 地 方 , 因 該 處 神 經 線 通 往 雙 腳 , 令 患 者 出 現 腳 部 麻 痹 及 疼 痛 。
通 常 患 者 打 噴 嚏 時 痛 楚 會 加 劇 , 王 樂 恩 解 釋 , 患 者 本 身 的 脊 椎 盤 已 出 現 勞 損 , 打 噴 嚏 則 令 正 受 壓 的 椎 間 盤 組 織 擠 出 , 導 致 椎 間 盤 突 出 , 部 份 患 者 彎 腰 拾 起 地 上 的 物 件 時 , 也 會 出 現 突 發 性 劇 痛 , 「 病 人 脊 骨 本 身 已 有 弱 點 , 打 噴 嚏 只 係 個 誘 因 , 將 症 狀 誘 發 出 。 」 不 過 , 本 港 暫 時 未 有 統 計 打 噴 嚏 引 發 椎 間 盤 突 出 的 數 字 。

24 小 時 內 須 做 手 術
王 樂 恩 表 示 脊 椎 負 荷 突 然 改 變 、 長 期 椎 間 盤 勞 損 、 不 適 當 的 負 重 物 姿 勢 , 以 及 椎 間 盤 的 韌 帶 力 度 轉 弱 , 也 會 增 加 椎 間 盤 突 出 的 風 險 。 椎 間 盤 突 出 一 般 不 會 致 命 , 但 卻 嚴 重 影 響 患 者 的 活 動 能 力 , 脊 椎 位 置 有 不 同 的 神 經 線 , 一 旦 壓 控 制 大 小 便 的 馬 尾 叢 神 經 線 , 患 者 有 機 會 永 久 失 禁 。
馬 尾 叢 神 經 線 若 受 壓 , 患 者 便 會 失 去 便 意 , 並 出 現 失 禁 等 馬 尾 綜 合 症 病 徵 , 若 受 壓 時 間 過 長 , 更 會 永 久 受 損 , 患 者 必 須 在 24 小 時 內 接 受 手 術 , 減 低 神 經 線 的 壓 力 。 大 部 份 椎 間 盤 突 出 的 患 者 均 可 以 物 理 治 療 紓 緩 痛 楚 , 嚴 重 者 則 可 選 擇 以 微 創 方 法 切 除 突 出 的 椎 間 盤 軟 骨 。
王 樂 恩 建 議 長 期 腰 痛 的 人 士 , 應 定 期 接 受 腰 背 檢 查 , 若 出 現 椎 間 盤 突 出 症 狀 , 更 應 避 免 過 份 彎 腰 提 重 物 , 並 要 多 做 運 動 。

預 防 椎 間 盤 突 出 方 法
‧ 注 意 脊 骨 正 確 姿 勢 , 要 保 持 S 形 弧 度
‧ 避 免 過 度 彎 腰 提 取 重 物
‧ 多 做 運 動 紓 緩 受 壓 部 份 的 骨 骼 及 神 經
‧ 增 加 背 部 及 腰 部 肌 肉 力 量 , 加 強 腰 椎 關 節 的 柔 韌 性
‧ 不 要 急 速 轉 動 受 傷 的 部 位
資 料 來 源 : 王 樂 恩 醫 生

王 樂 恩 ( 右 ) 指 , 莫 小 姐 ( 左 ) 因 長 期 椎 間 盤 勞 損 , 打 噴 嚏 時 令 椎 間 盤 突 出 , 壓 神 經 線 引 起 劇 痛 。 區 民 傑 攝

舊 03-18-10, 01:53 AM   #67
chowstockton
Junior Member

註冊日期: Mar 2010
Wink

引用:
已經出咗院了,多謝各位關愛
時間過得好快,
話咁快就過咗3個月了。
下星期一(29.9)就係我入院做手術的日子了。
雖然說一般這類手術都唔會有生命危險,
但手術的成敗多少會對今後的人生有決定性的影響。

所以在過去的3個月都盡量做自己喜歡做的事。
慶幸可以在這3個月間多咗時間,
全程睇中國首個HD廣播的奧運、殘奧(各個項目、開幕式、閉幕式)、神七升空等…
平時未必有時間睇LIVE的盛事。
又有時間砌下LEGO、打下機咁啦。

最緊要係自己喜歡的日本歌手濱崎步都嚟咗香港開咗兩場好精彩的演唱會。
剛好趕及在我做手術前約一星期上演,
亦好彩比我買到呢兩場演唱會的門票,而且位置極佳。

我可以做的東西,都已經做晒,物理治療、水療、加強運動量(主要係游泳)鍛鍊好體格。
餘下的事情就只有相信醫護人員了。

希望手術能成功,擺脫靠藥物止痛的日子。

---------------------------------------------------------------------------
經過個多月的時間,
今日終於安排去醫院見骨科的醫生,
最終都係要入院開刀做手術 ,
確定係椎間盤突出,另外醫生發現我的脊骨(好似係呢個名…)原來有先天性的缺憾,
就係無完整生長好,有一個缺口咁(類似初生嬰兒頭骨沒有完全長好,"腦筍都未生埋"的情況…)
所以椎間盤突出壓住神經線,所以會有背痛等問題。

只要開工切除有關的軟骨組織就可以解決現有的問題,
最少目前係,但日後都有復發的可能。

唔知有無網友/家人有做過類似的手術,可以分享一下經驗嗎?
我排期今年9月底先做有關的手術。

舊事情
事源今日睇完政府門診有關早前照X光片的報告,
但醫生表示使用X光亦未能準確睇到實際的問題,
建議做磁力共振(MRI)。

但是如果在政府門診排期,可能需要6個月以上的時間(實際可能更慢)
為免影響病情,建議轉介到私家醫療機構,做磁力共振。

想問下,如果做磁力共振各位推介到哪裡做?
另外,收費大約幾錢?(醫生大約提過, 大約$3XXX-4000左右)
一般需要多久才有報告睇?

有無過來人有類似經歷可分享?

我自己就可能打算去浸會醫院做,因為比較近屋企。
而且呢間醫院救我兩次了。

THX~!!!

你好, 首先恭喜你手術成功, (好似遲左好多.)
其實我岩岩搵緊椎間盤移位既資料, 因為我個case 同你差唔多,
前幾個月打完波條腰就開始痛, 開頭而為舊患, 去左睇鐵打, 但係睇左十次都係唔好,
之後去睇物理治療, 開頭食藥都ok, 後尾食藥都冇用, 重試過半夜痛醒同隻腳抽筋tim, 好慘,
結果要打枝針, 醫生話係類固醇. 後尾照左 x-ray, 醫生話係軟骨突出引至壓到神經線,
佢話如果用藥物加治療醫倒的話就最好, 唔係就要做手術, 切左突出既軟骨wo.
所以, 你可唔可以講多 d 你做手術既過程比我知? 等我有個心理準備.
如,
- 要多少天留醫?
- 要幾耐先可以返工? / 行動?
- 費用多少?
etc.

謝謝.
chowstockton 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-10, 12:37 PM   #68
烈海王

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: chowstockton 查看文章
你好, 首先恭喜你手術成功, (好似遲左好多.)
其實我岩岩搵緊椎間盤移位既資料, 因為我個case 同你差唔多,
前幾個月打完波條腰就開始痛, 開頭而為舊患, 去左睇鐵打, 但係睇左十次都係唔好,
之後去睇物理治療, 開頭食藥都ok, 後尾食藥都冇用, 重試過半夜痛醒同隻腳抽筋tim, 好慘,
結果要打枝針, 醫生話係類固醇. 後尾照左 x-ray, 醫生話係軟骨突出引至壓到神經線,
佢話如果用藥物加治療醫倒的話就最好, 唔係就要做手術, 切左突出既軟骨wo.
所以, 你可唔可以講多 d 你做手術既過程比我知? 等我有個心理準備.
如,
- 要多少天留醫?
- 要幾耐先可以返工? / 行動?
- 費用多少?
etc.

謝謝.
鐵打同物理治療係唔識醫脊椎病,呢類病主因係腰背血氣不足,導致筋肌硬化,繼而引起骨架錯位。

建議你去睇中脊醫,如果佢功夫夠,識用推拿幫你推返鬆肌肉,再導氣引火歸元,加上入藥,好快可以醫返好你。

如果搵唔到中脊醫,都可以睇西脊醫,雖然功效比較慢,但都會有改善。

儘可能唔好做手術,西醫對呢類症既處理都好草率,就算做完手術,表面上好返,但係你腰背仍然血氣不足,骨架錯位無修正,之後仍然有機會復發。

記住,唔好盲信西醫,事實上西醫斷症、做手術好多時都係靠估(我曾身受其害)。
烈海王 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:28 AM

手機版 | APP版