Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-31-20, 09:44 PM   #1
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
有沒有買了機票或準備去旅行的版友?你哋驚唔驚禁埋香港?

如果去程起飛前禁還好;最怕回程前禁飛,到時真係要流亡海外。仲好似旅遊保險冇得賠!

已買了2月中的機票,幸好還未訂酒店,現在都唔知去唔去好?
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-20, 10:11 PM   #2
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
代777答,你預備定同國家一齊共享榮耀啦
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-20, 10:47 PM   #3
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
討論過呢個問題
飛入疫區應該係無事的

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-20, 09:08 AM   #4
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
原本買左月底台灣

不過咁情況都係睇定 d,始終唔知有幾多中國人同一班機
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-20, 04:13 PM   #5
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
唔識貼相
不過你諗你啦
https://www.facebook.com/studioincen...type=3&theater
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-20, 01:06 PM   #6
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
雖然我冇準備去旅行,但如果我有,我肯定會取消旅行。
坐飛機時自己固然有可能被傳染,然後成為帶病毒者,在潛伏期又會傳染俾人。
咁樣的情況,根本唔應該再猶疑。
旅行唔一定要而家去。
機票酒店損失係肉痛,但為了唔想損失而冒「一旦感染便有可能死亡」的風險,我覺得係好蠢。

此篇文章於 02-05-20 06:26 PM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-20, 01:22 PM   #7
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
2月尾3月尾都買晒機票
問過保險 要係對方國家禁止香港人入境先有得Claim

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-20, 01:58 PM   #8
HM

註冊日期: May 2007
日本無咩事就暫時唔好去啦
先唔講果邊幾時會郁手ban香港人

唔知係因為東京奧運定要賺人仔
日本政府自己d防疫都做得唔好
日本國民好多都無防疫意識,唔當一回事
而家日本已經變左中國境外確診率最高既國家
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-20, 02:34 PM   #9
anyone
The One
↘嫁

仲有個問題滿員電車如果有條粉腸係度咳同車廂真係無得避

舊 02-05-20, 03:00 PM   #10
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
其實到時流亡海外可能好過喺港困死呀. 依D野真係無人知.
去講大愛果D德國(雖然極右上咗嚟....) 到時應該申請做難民都會批掛

引用:
作者: HM 查看文章
其實佢地為咗奧運應該更加要大叫國民防疫先啦.依家懶懶閒睇怕爆發都唔駛搞

相薄

此篇文章於 02-05-20 03:02 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-20, 04:02 PM   #11
HM

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
其實到時流亡海外可能好過喺港困死呀. 依D野真係無人知.
去講大愛果D德國(雖然極右上咗嚟....) 到時應該申請做難民都會批掛

其實佢地為咗奧運應該更加要大叫國民防疫先啦.依家懶懶閒睇怕爆發都唔駛搞
唔係奧運的話
咁唯一解釋就係日本政府係傻的
應該話係低估左事情嚴重性
舊 02-12-20, 04:36 PM   #12
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
雖然機上只得3份1乘客,但有差不多一半是支那人;所以全程唔敢除口罩,飛機餐都唔食!

不過出了機場後,這幾日都唔使帶口罩。感覺安全到聽日都唔想返香港!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-20, 05:18 PM   #13
anyone
The One
↘嫁

你去邊個國家唔使戴口罩?

舊 02-12-20, 05:31 PM   #14
Crazy Gamer

引用:
作者: anyone 查看文章
你去邊個國家唔使戴口罩?
somehow比到我嘅感覺係日本
舊 02-12-20, 05:36 PM   #15
anyone
The One
↘嫁

咁日本我唔敢一出機場就除口罩
啱啱先過14日無事

舊 02-12-20, 06:53 PM   #16
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
日本d本地人都唔帶口罩 反而我見個同事去泰國話個邊d人都帶
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-20, 06:58 PM   #17
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
係買唔到定唔戴?

應該係前者
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-20, 09:18 PM   #18
Crazy Gamer

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
係買唔到定唔戴?

應該係前者
由手機版發出
被d蟲搶晒
舊 02-12-20, 10:36 PM   #19
HM

引用:
日本無咩事就暫時唔好去啦
先唔講果邊幾時會郁手ban香港人

日本政府同日本人無防疫意識到今日為止都仲係無變過

仲有就係以前有人提過
其實日本同中國有簽日中記者交換協定
日本媒體係唔可以報導敵視中國或者不利中日關係既新聞
呢份協定得産経無份簽
變相等於日本既傳統媒體都俾中國控制左
所以大部分日本仔其實唔太掌握發生緊乜野事...
舊 02-12-20, 11:34 PM   #20
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
日本政府同日本人無防疫意識到今日為止都仲係無變過

仲有就係以前有人提過
其實日本同中國有簽日中記者交換協定
日本媒體係唔可以報導敵視中國或者不利中日關係既新聞
呢份協定得産経無份簽
變相等於日本既傳統媒體都俾中國控制左
所以大部分日本仔其實唔太掌握發生緊乜野事...
協定唔係廢左咩?
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-20, 01:42 AM   #21
HM

引用:
作者: qwe 查看文章
協定唔係廢左咩?
1973年失效
然後1974年換個名再簽過份新的
舊 02-13-20, 07:31 AM   #22
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
點解去日本就唔駛戴雖然少左支那人
但都唔知有幾多潛伏期未爆

上星期係東京都見大約一半人有戴, 郊區就少d
去到郊區行山果陣我都無戴

舊 02-14-20, 01:26 PM   #23
Crazy Gamer

引用:
作者: 搖搖 查看文章
點解去日本就唔駛戴雖然少左支那人
但都唔知有幾多潛伏期未爆

上星期係東京都見大約一半人有戴, 郊區就少d
去到郊區行山果陣我都無戴
日本其實好多日豚,不理新聞政治
根本唔知呢單野有幾嚴重
舊 02-14-20, 11:12 PM   #24
HM

https://www3.nhk.or.jp/news/html/202...286001000.html
個日本男人係千葉縣住,東京番工,通勤會坐山手線
發燒發左一星期先確診
預計會傳到周圍都係
舊 02-14-20, 11:39 PM   #25
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
睇怕今年奧運一係取消一係延期
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章