Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 04-04-11, 02:37 PM   #1
shiro_b
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
宅男其實很好

http://kenshin_jd.mysinablog.com/ind...icleId=2751348

應該推廣, 令女性明白, 喜歡動漫, 軍事, 足球, 不是罪.

舊 04-04-11, 04:36 PM   #2
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
其實很多時不是宅不宅的問題,
而是一些人本身個性、想法或特質存在問題;
例如努力改善與女性的溝通技巧,
但怎知本身就是極度自我中心,
又或是積極認識異性,但始終都太過保自己、
在相處的時候顯得神經兮兮……

我覺得,
與其勉強不做宅男,不如更努力認識自己優缺點更好

My BlogFacebook微博

此篇文章於 04-04-11 04:40 PM 被 Middle 編輯。
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-11, 12:49 AM   #3
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: Middle 查看文章

我覺得,
好同意
我見過好唔識表達自己, 勁內向既宅男
就算互有好感, 到最後都化為虛無了

舊 04-05-11, 01:35 PM   #4
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
引用:
作者: Seppie 查看文章
好同意
我見過好唔識表達自己, 勁內向既宅男
就算互有好感, 到最後都化為虛無了
咁都鐽得著
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-11, 02:06 PM   #5
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 安已不 查看文章
咁都鐽得著
我證實過係得架

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-11, 03:57 PM   #6
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: 安已不 查看文章
咁都鐽得著
算啦所以, 捉到鹿唔識脫角

舊 04-06-11, 09:06 PM   #7
Home

註冊日期: Sep 2004
引用:

我覺得,
但我見更多人連自己既優缺點都未認清.....

天生個性內向, 細個果陣少出聲甚至唔出聲而變得溝通能力低下
溝通能力差,返學果陣容易成為被欺負對象
俾人恰得多個人自自然然變得保護自己,個性開始變得自我中心甚至憤世嫉俗
但內心卻非常脆弱,變得非常自卑
從而以批評「港女前港女後」之類既個案來緩和自己內心既自卑感
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-11, 09:22 PM   #8
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
引用:
作者: Home 查看文章
從而以批評「港女前港女後」之類既個案來緩和自己內心既自卑感
冇錯,
個女仔唔受溝就係港女
鍾意買名牌就係港女
鍾意食貴野就係港女
想買樓住買車渣就係港女
人地有要求自己唔做到又係港女

識唔少人都有呢個心態, 呢個科林都大有人在
講到尾都係自己唔掂, 抵毀人做港女安慰自己

oh...sorry...呢個科林肯定有唔少男人唔妥我

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-11, 10:11 PM   #9
Home

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 才子 查看文章
冇錯,
個女仔唔受溝就係港女
鍾意買名牌就係港女
鍾意食貴野就係港女
想買樓住買車渣就係港女

但掉返轉頭諗
如果唔係以「港女」來緩和自己內心既自卑感
自卑心可能更加大,輕則自殺,嚴重既可能變成精神病,周圍傷害人

溝通能力差(唔合格)往往造成自卑既原因
但當自己本身發現問題果陣,已經變得無藥可救.....

發覺溝通能力响標準以下既男仔唔少
究竟既自己問題,定係父母問題?
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-11, 10:27 PM   #10
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
老老實實,唔多唔少係acg累事...
acg本身係自己一個人0既玩意
又要花好多時間鑽研,搞到無時間學其他野囉

當然有其他唔好acg都搞成咁,不過共通都係一條冷玩0既興趣囉

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-11, 10:30 PM   #11
才子
量地總監

引用:
作者: Home 查看文章
但掉返轉頭諗
如果唔係以「港女」來緩和自己內心既自卑感
自卑心可能更加大,輕則自殺,嚴重既可能變成精神病,周圍傷害人

溝通能力差(唔合格)往往造成自卑既原因
但當自己本身發現問題果陣,已經變得無藥可救.....

發覺溝通能力响標準以下既男仔唔少
究竟既自己問題,定係父母問題?
我睇係自己問題+資訊問題有關...

d漫畫多到連幅牆都唔見到, 又o靚模寫真又攬枕,
fb 同msn 已經可以代替把口

係早十年前都未有咁多宅男毒男, 而家有唔少正常人都進化左做宅宅毒毒, 都係因為資訊問題罷了...

父母有時又唔理得咁多, 都未必關晒佢地事ge, 可能父母都唔好受呢, 而且仲好憎自己個仔tim la

(`・ω・´)
舊 04-06-11, 10:32 PM   #12
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
冇錯,
個女仔唔受溝就係港女
鍾意買名牌就係港女
鍾意食貴野就係港女
想買樓住買車渣就係港女

不嬲都係咁架啦
唔抵得女既叻過d 男既, 擇偶又有要求
就話人港女

e家香港新一代既男女已經對立化架啦
大家睇大家唔順眼
好lor! 大家鬥唔揀對方lor!

此篇文章於 04-06-11 10:35 PM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-11, 11:31 PM   #13
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
冇錯,
個女仔唔受溝就係港女
鍾意買名牌就係港女
鍾意食貴野就係港女
想買樓住買車渣就係港女

如果以上果堆野係個女仔自己搵錢買既...
應該可以封左好多人把口 XD

最少見親呢度既人話 "港女" 多數都係收兵+向男的伸手要一切唔同既野

不過BOLD左果點嘛... 我都唔評論咁多XDDD

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG

此篇文章於 04-06-11 11:49 PM 被 irismong 編輯。
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-11, 11:37 PM   #14
才子
量地總監

有時d女冇打算收兵, 班麻甩仔咪又係一窩蜂隊個頭落去

(`・ω・´)
舊 04-07-11, 03:15 PM   #15
shiro_b

引用:
作者: irismong 查看文章
如果以上果堆野係個女仔自己搵錢買既...
應該可以封左好多人把口 XD

最少見親呢度既人話 "港女" 多數都係收兵+向男的伸手要一切唔同既野

不過BOLD左果點嘛... 我都唔評論咁多XDDD
同意
假如有個女仔自己勁自己買
本人唔會覺得佢港女

但如果有條女當男人奉旨係提款機又唔同

舊 04-07-11, 12:32 PM   #16
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
冇錯,
個女仔唔受溝就係港女
鍾意買名牌就係港女
鍾意食貴野就係港女
想買樓住買車渣就係港女

又唔好咁講

見到女唔溝比人叫宅男
唔鍾意買名牌就係宅男
唔識食貴野就係宅男
唔買樓住唔買真車渣就宅男
要求標準唔同攪到做唔到又係宅男

正正常常女性會係又叫人做宅男唔係又叫人做宅嗎?

以下四個配答,邊個係最好?
港男vs宅女 , 宅男vs港女 , 港男vs港女 , 宅男vs宅女

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-11, 01:17 PM   #17
才子
量地總監

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
正正常常女性會係又叫人做宅男唔係又叫人做宅嗎?
正正常常男性會被係又叫做宅男唔係又叫做宅嗎?

(`・ω・´)
舊 04-04-11, 04:50 PM   #18
zerosdf
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
3DS Friend Code1332 7667 7497
咁毒男呢 我自認我冇宅男既優點
zerosdf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-11, 09:10 PM   #19
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: zerosdf 查看文章
咁毒男呢 我自認我冇宅男既優點
毒男我會用回最原本的定義,獨身的男性,因為我唔知道而家毒男的定義係乜,聽過最好笑係吸毒的男人……

舊 04-04-11, 04:56 PM   #20
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
港女,你俾到錢同佢結婚買樓生仔佢根本唔理你宅唔宅.....

舊 04-04-11, 05:04 PM   #21
shiro_b

香港女人不一定都有港女特質, 找尋好女仔比勉強自己迎合港女更佳.

MIDDLE, 佢個BLOG有推介你, 稱你為名人BLOG XD

舊 04-04-11, 05:10 PM   #22
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: shiro_b 查看文章
香港女人不一定都有港女特質, 找尋好女仔比勉強自己迎合港女更佳.

MIDDLE, 佢個BLOG有推介你, 稱你為名人BLOG XD
我其實識得佢......
但我唔係咩名人喇,佢仲「名人」過我  : p

記得最初見佢時,其實唔覺得佢太宅男,
但呢幾年佢好努力改變自己,然後就變成而家咁。

舊 04-04-11, 05:15 PM   #23
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
我其實識得佢......
但我唔係咩名人喇,佢仲「名人」過我  : p

記得最初見佢時,其實唔覺得佢太宅男,
但呢幾年佢好努力改變自己,然後就變成而家咁。
佢一向都唔宅,老劍呢幾年寫blog好多女fans,不過佢要求好似好高.....

舊 04-04-11, 05:21 PM   #24
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: Norm 查看文章
佢一向都唔宅,老劍呢幾年寫blog好多女fans,不過佢要求好似好高.....
不快樂往往是源於不知足,
或是不知道自己其實想要甚麼 : p

舊 04-04-11, 06:13 PM   #25
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
港女:買咁多2次元o野,無錢買o野比我就是現實
(假若有錢買到o野比女的話)
|
v
女友:我o地有冇將來??你有多餘錢買果D爛鬼公仔不如諗下買樓啦
(假若肯忍一時之苦儲錢買樓)
|
v
老婆:男人老狗咁大個仲side錢o黎買D膠o野??係都炒車炒樓儲奶粉錢啦
|
v
R.I.P.

咁.....宅男要女o黎做乜?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:51 PM

手機版 | APP版