Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-12-17, 08:12 PM   #151
chow263
Game Master
壯哉我大雞神

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDchownett
引用:
作者: 信長 查看文章
[私怨]
https://lihkg.com/thread/238747/page/14
chrono 的事跡
對面D兵仲多過呢邊

舊 05-12-17, 09:10 PM   #152
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
之後就變左xbox 派
而家好似又(因為無Game被迫)轉返PS
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 09:13 PM   #153
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
引用:
作者: chow263 查看文章
對面D兵仲多過呢邊
問題有人用CON佬個仁王論同LOGO論想當利箭,
唔夠三秒都被反殺到認衰潛水wwwww

CON佬個自辯一係無料到亂吹一通騙細路,一係就個邏輯差到自己打自己,
雖則有啲內部嘢外人唔知好難評判斷,但佢嘅說法力至少要打個三折先得
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 09:48 PM   #154
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
haha 睇左幾版 都係下游資訊,有沒老細級/design/排板同事講2句

Sent from my iPhone using Gaforum

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 09:54 PM   #155
豆腐多
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
haha 睇左幾版 都係下游資訊,有沒老細級/design/排板同事講2句

Sent from my iPhone using Gaforum
要講既,暫時講左
豆腐多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 09:56 PM   #156
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
等本書摺左先講多D都得wor

舊 05-12-17, 09:59 PM   #157
豆腐多
Crazy Gamer

[DEL]
舊 05-12-17, 10:00 PM   #158
豆腐多
Crazy Gamer

引用:
作者: Sar8 查看文章
等本書摺左先講多D都得wor
大把花生
應該好睇過花生台
舊 05-13-17, 12:49 AM   #159
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: Sar8 查看文章
行內人有冇更多資料提供
我嘅睇法係就算個顧問唔係真心想幫手,都要班原有員工做出嚟嘅嘢夠殺傷力先可以殺死本書。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 01:15 AM   #160
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
咁世事本身都有好多野積積埋埋一爆就死
但都有只要唔爆起碼頂多一陣

即使遊雲入局我都唔覺得咁樣做可以長命多幾耐
相反
Chrono係賤,但佢冇咁既power可以令到一間公司執笠,最多咪貪埋一萬幾千蛇下王做下冗員
三人開台都係佢最少人課啦

舊 05-14-17, 02:25 AM   #161
maxlina
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2007
PSN  IDmaxlina
XBox Live GamertagMaxlina
受友人所託代貼,我不能代表友人回應!THX

公開Gz半年間的來龍去脈:

亞里斯當時離開Gz,係因為Gz老闆覺得書做唔住,又唔肯花錢投資做上網,雖則未話摺書,但已萌生此念。
亞里斯離開前,聞說係同老闆傾好咗俾遊雲做主編的,但之後gz老闆唔知係太信chrono定唔信遊雲,又搵返chrono返去做。

Chrono之前離開Gz跟編輯部、亞里斯的不和,還有與公司錢銀瓜葛,在此不贅。
Chrono雖然話過game書冇得做,但有多舊錢,又可益下自己友賺,又冇理由唔接。或者Chrono當時真心覺得宅文勁,應該帶得返啲人去Gz,所以就將Gz轉為好多手遊稿,佢哋係錯判咗買書嘅人同網上免費睇嘅人嘅分別。

因為書數再跌,期間Gz一班編輯又不滿chrono,因為佢唔返公司,而最慘嘅係gz公司買咗部switch,但chrono拎走咗,所以gz編輯先要搵遊雲借機做嘢。
大概係gz老闆見到書數太唔對路,本身又一早已經唔想再投資搞落去,所以想摺書。
後來唔知係chrono同gz編輯定老闆不和,抽起啲外稿,令Gz出現出書危機,所以遊雲睇準時機同老闆傾,亦成功傾好之後由佢入主Gz,明正言順做主編。

Gz老闆本身就是個不太依章法同邏輯做事的人,搵chrono返去係一例。本來隨時可摺書,因為遊戲雜誌早已不再賺錢,未至於蝕,但至少賺得唔多,對於老闆而言,確實是可有可無的。
但可能有感情定唔捨得就咁放手出書行業,所以先後畀chrono同遊雲有機會接手。可以想像老闆同遊雲的deal並非四期,亦應該冇講話幾期,但肯定冇講話係一個長期,而係睇書數決定。
有可能係Gz老闆因為印廠同發行仲有一個月數期,所以先搵人返來頂,始終出書都有錢返,埋尾蝕少啲(生意人想法)。又有可能係遊雲在入主Gz之時與老闆在言語上有不和而導至只做四期,當然更有可能係老闆屎忽痕或另有打算。

遊雲曾經喺一份訪問講過,放棄咗一份85k的工作,而瞓身搞GG。據記者行內流傳,該份工作是為Apple AppStore寫遊戲介紹,但人工並非所說的高。當遊雲入主GZ,其實又係咪仲可能同時搞GG? 佢入主Gz對自己同GG有咩得著?當中有冇衝突?當然這種事外人就不用理會,照舊花生下就好了。

最後順帶一提大家關心小菜入Fami通的事,據知情人士所言,暫未聽聞此事,還有Japhk並非Fami通編輯部。

(以上事件盡量客觀去寫,如大家不喜歡或不相信,也不打緊。其實,又有誰說的最值得信呢?)
maxlina 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 02:55 AM   #162
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
反而想花生吓霧遙去向..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 03:11 AM   #163
豆腐多
Crazy Gamer

引用:
作者: maxlina 查看文章

亞里斯當時離開Gz,係因為Gz老闆覺得書做唔住,又唔肯花錢投資做上網,雖則未話摺書,但已萌生此念。
亞里斯離開前,聞說係同老闆傾好咗俾遊雲做主編的,但之後gz老闆唔知係太信chrono定唔信遊雲,又搵返chrono返去做。

Chrono之前離開Gz跟編輯部、亞里斯的不和,還有與公司錢銀瓜葛,在此不贅。
Chrono雖然話過game書冇得做,但有多舊錢,又可益下自己友賺,又冇理由唔接。或者Chrono當時真心覺得宅文勁,應該帶得返啲人去Gz,所以就將Gz轉為好多手遊稿,佢哋係錯判咗買書嘅人同網上免費睇嘅人嘅分別。

因為書數再跌,期間Gz一班編輯又不滿chrono,因為佢唔返公司,而最慘嘅係gz公司買咗部switch,但chrono拎走咗,所以gz編輯先要搵遊雲借機做嘢。
大概係gz老闆見到書數太唔對路,本身又一早已經唔想再投資搞落去,所以想摺書。
後來唔知係chrono同gz編輯定老闆不和,抽起啲外稿,令Gz出現出書危機,所以遊雲睇準時機同老闆傾,亦成功傾好之後由佢入主Gz,明正言順做主編。

Gz老闆本身就是個不太依章法同邏輯做事的人,搵chrono返去係一例。本來隨時可摺書,因為遊戲雜誌早已不再賺錢,未至於蝕,但至少賺得唔多,對於老闆而言,確實是可有可無的。
但可能有感情定唔捨得就咁放手出書行業,所以先後畀chrono同遊雲有機會接手。可以想像老闆同遊雲的deal並非四期,亦應該冇講話幾期,但肯定冇講話係一個長期,而係睇書數決定。
有可能係Gz老闆因為印廠同發行仲有一個月數期,所以先搵人返來頂,始終出書都有錢返,埋尾蝕少啲(生意人想法)。又有可能係遊雲在入主Gz之時與老闆在言語上有不和而導至只做四期,當然更有可能係老闆屎忽痕或另有打算。

遊雲曾經喺一份訪問講過,放棄咗一份85k的工作,而瞓身搞GG。據記者行內流傳,該份工作是為Apple AppStore寫遊戲介紹,但人工並非所說的高。當遊雲入主GZ,其實又係咪仲可能同時搞GG? 佢入主Gz對自己同GG有咩得著?當中有冇衝突?當然這種事外人就不用理會,照舊花生下就好了。

最後順帶一提大家關心小菜入Fami通的事,據知情人士所言,暫未聽聞此事,還有Japhk並非Fami通編輯部。

(以上事件盡量客觀去寫,如大家不喜歡或不相信,也不打緊。其實,又有誰說的最值得信呢?)
雖然幾好笑,不過都係0分重作
講到好似你朋友係GZ做咁
不如叫佢星期一返工過黎我個位同我Say個Hi
舊 05-14-17, 03:14 AM   #164
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
寫得咁客氣
返公司拎機出去威
即日還?? 公司無機,其他同事做野會唔方便
佢咁有心救書,好應該操刀寫篇幅新機評測,就真係唔知有無寫?

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 03:15 AM   #165
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
原來流,唔怪得篇文無火

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 12:41 PM   #166
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: maxlina 查看文章

我都有個朋友同我講,但不便透露他姓名,佢話689其實好好人,全心為香港人辦事!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 09:07 PM   #167
7ming_格鬥苦手
小霸王

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDme7ming
係咪叫曲線自爆hahahaha,同花生台一樣.....夠膽貼先好野......

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-17, 11:35 AM   #168
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
今期封面好靚,封底感謝,多謝你個感謝

此篇文章於 05-18-17 11:59 PM 被 龍寶寶 編輯。
龍寶寶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-17, 07:21 PM   #169
豆腐多
Crazy Gamer

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
今期封面好靚,封底多謝,多謝你個多謝
THX
舊 05-18-17, 11:39 PM   #170
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
忽然一諗,MS會唔會番太狼度?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-17, 01:40 AM   #171
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
忽然一諗,MS會唔會番太狼度?
MS係無過到GZ
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-17, 02:05 AM   #172
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: aquarius 查看文章
MS係無過到GZ
我見GZ今期編者話有個疑似MS嘅人喎

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-17, 06:45 AM   #173
豆腐多
Crazy Gamer

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
我見GZ今期編者話有個疑似MS嘅人喎
係MS本人
但外稿only
舊 06-01-17, 02:58 PM   #174
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
豬鬆最終回,胡說堅亂入左,仲有粗口送

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 06:08 AM   #175
末日幽靈
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
根本原因就是跌書
其他都是次要原因

不用非死不可的邊緣人
末日幽靈 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[討論] 本地GAME書討論區 Vol 9 (近期副題:司令短暫回歸畫烈傳) mario0606 電視遊戲討論版 1037 05-09-17 02:13 PM
AC Milan 球迷會Vol.9﹝~ 請各位到Vol.10 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 999 03-05-09 03:34 PM
車路士球迷會Vol.10 ﹝~ 麻煩各位到 Vol.11 繼續討論~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1006 09-30-07 05:09 PM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請繼續到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 999 03-01-07 11:58 PM

現在的時間是 02:25 AM

手機版 | APP版