Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 01-22-16, 11:41 AM   #26
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
https://hk.news.yahoo.com/%E7%92%B0%...014253979.html
榮獲環時欽點

舊 01-22-16, 11:59 AM   #27
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
十年後不可能在香港出現

因為而家已經出現,十年後邊有咁小兒科

舊 01-22-16, 12:09 PM   #28
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
環球時報吹雞谷票房 大家know do la bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-16, 08:13 PM   #29
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
度度都爆場 無得睇

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-16, 02:51 AM   #30
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
坐等安樂出DVD/BD

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-16, 03:10 AM   #31
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
關安樂咩事?唔係佢地發行架喎
佢地FACEBOOK都話未有計劃出碟,想睇真係唔好等,中共都出手唔好話呢套戲,之後都唔會再有呢D戲睇

舊 01-24-16, 05:43 PM   #32
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
之前聽都未聽過,但比環時咁樣宣傳,我唔睇都唔得啦。

對「阿爺」嚟講,環時呢班懶係以為做到嘢擦到鞋嘅友仔真係名副其實「豬一般嘅隊友」。票房又再破紀錄環時編輯部真係要人頭落地。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-16, 09:30 PM   #33
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
之前聽都未聽過,但比環時咁樣宣傳,我唔睇都唔得啦。

對「阿爺」嚟講,環時呢班懶係以為做到嘢擦到鞋嘅友仔真係名副其實「豬一般嘅隊友」。票房又再破紀錄環時編輯部真係要人頭落地。
本來真係一尐興趣都冇,但被環時吹一吹後,現在有少少想入場睇。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-16, 11:36 PM   #34
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
Panorama可以順勢出bluray

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-16, 11:48 PM   #35
IDGAF
The One

引用:
作者: W!LL 查看文章
Panorama可以順勢出bluray
第一時間想問幾時出碟~!

舊 04-04-16, 12:27 AM   #36
JMi

註冊日期: Feb 2011
睇完係覺得上面大反應都好正常
最尾個故仔已經係簡單直接地插而唔係影射了

舊 04-04-16, 12:58 AM   #37
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
又有人要用自己方法回中國旅行

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-16, 01:13 AM   #38
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
就連我個港豬親戚睇到拿最佳電影都話上網睇

舊 04-04-16, 01:27 AM   #39
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

原來今日金像獎

引用:
電影金像獎十年贏得最佳電影
商業電台

第三十五屆電影金像獎,晚上在文化中心舉行。電影《十年》贏得最佳電影,《踏血尋梅》連贏七個獎項,成為大贏家。電影包辦所有演員獎項,其中郭富城首次贏得影帝寶座,春夏榮膺影后,白只包攬最佳新演員及最佳男配角,金燕玲贏得最佳女配角,《踏血尋梅》並同時贏得最佳編劇及最佳攝影。最佳導演由《智取威虎山》的徐克獲得,電影並同時贏得最佳音響效果。《捉妖記》贏得三個獎項,包括最佳服裝造型設計,最佳視覺效果,許誠毅就獲得新晉導演。最佳動作設計由《殺破狼II》的李忠志贏得。《華麗上班族》贏得兩個獎項,包括最佳原創電影音樂及最佳美術指導。最佳原創電影歌曲由《哪一天我們會飛》主題曲,黃淑蔓主唱的"差一點我們會飛"獲得。最佳剪接由《葉問3》的張嘉輝獲得。

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-16, 07:48 AM   #40
david
The One

註冊日期: Mar 2002
擦阿爺鞋抑或葡萄?
喪插《十年》電影人逐個捉

引用:
以50萬元製作費拍攝出觸動無數港人的本土電影《十年》,日前獲香港電影金像獎頒發最佳電影殊榮,卻惹來一批親建制人士不滿。繼身兼旅發局主席的寰亞傳媒集團主席林建岳批評《十年》獲獎是「政治綁架電影專業」後,電影工作者總會會長吳思遠更貶低《十年》只像一份「習作」,對其獲獎感到意外,因《十年》「連一項單項都沒有入圍」,證明並非最高水準電影,但他承認自己並無看過《十年》。

曾擔任金像獎主席5年的吳思遠接受《文匯報》訪問時直指《十年》不應獲頒最佳電影,估計是有少數人在背後「操作」,「因為《十年》之前引起一些批評性的話題,有些人喜歡對有些人喜歡對著幹,你愈不喜歡愈要投它,如有一小部人集中投一部電影,其他人則客觀地去投票,就分薄了其他片的票源,造就《十年》得獎,而這個投票機制是連金像獎協會都控制不到的。」

同樣做過5年金像獎主席的香港影業協會主席洪祖星對《十年》獲獎,激動得直斥「黐線㗎!有冇搞錯呀!根本無可能㗎!如果香港電影金像獎這樣做,就無人再尊重金像獎,是死路一條!」他質疑《十年》只靠50萬成本製作,「不要說是政治的問題,而是論製作水準這些藝術價值,這已經是完全沒有可能的事。如果他們拿最佳電影,其餘的60多部也應該是最佳電影。」

港台報道引述洪祖星指,《十年》獲獎是「大笑話」,認為「最佳電影」應該同時獲男、女主角、導演及劇本等4項提名,惟《十年》4個獎項提名皆缺,反問「點會係最佳電影?」
沒有最酸,只有更酸

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-16, 10:32 AM   #41
神人ではない!新人だ

引用:
港台報道引述洪祖星指,《十年》獲獎是「大笑話」,認為「最佳電影」應該同時獲男、女主角、導演及劇本等4項提名,惟《十年》4個獎項提名皆缺,反問「點會係最佳電影?
不如拎晒所有獎先俾拎吖笨

舊 04-05-16, 10:34 AM   #42
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
好歹都睇左先鬧吖w
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-16, 10:45 AM   #43
JMi

註冊日期: Feb 2011
其實睇左既人 又真係覺得十年係名符其實最佳電影
咁港產片真係好可悲 成年都出唔到一套拍得好過十年的戲
不過好佩服電影人可以夠薑咁樣擺到明作反

舊 04-05-16, 11:30 AM   #44
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
最好笑係50萬拍唔到好戲,原來在他們心中,獎係用錢換的!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-16, 11:58 AM   #45
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
但係今年電影候選又好似得踏雪好d?

50萬...香港製造幾錢製作費話?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-16, 12:07 PM   #46
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
真心唔覺十年係好到可以拎獎....

舊 04-05-16, 12:16 PM   #47
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
我唔係電影精,不過都知有$大製作唔等如好作品,'那些年..'都唔係好高成本姐!? 不過又覺得現今環境'十年'係會跑出!如果一年前出就完全不是那回事!(如果14年放映無可能收到600萬,仲應該好快落畫TIM)

此篇文章於 04-05-16 04:26 PM 被 kircheis 編輯。
kircheis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 07:26 AM   #48
david
The One

《十年》獲獎 內地不滿
影業老闆發爛渣 逼金像獎改制

O係某O的東東眼中,金像獎真係要用真金百銀打造的...

---
舊 04-06-16, 07:36 AM   #49
david
The One

【廿年嚟無限復活自己】「進步派」黃百鳴插《十年》多甩漏 原來未睇過

引用:

王宗堯今日喺商台接受訪問,提到電影《十年》爆冷奪得「最佳電影」,引起多方爭議,王宗堯正經地謂:「《十年》係一部比較政治題材嘅戲,講緊十年後嘅香港,大家都好恐懼,因為有一啲我哋知道將會發生嘅事。」他又反問:「係咪咁就唔講得十年呢?係咪俾人封鎖呢?係咪6字8字9字、928、8964都唔講得呢?連71都唔得,即係以後冇數字喇!以後唔使上數學堂囉,唔使考TSA、唔使考DSE囉,幾正!」
代表香港電影公司老闆嘅香港電影商協會成員黃百鳴,痛批《十年》不應得獎,指該片多甩漏、成本僅50萬,而且僅得一項提名:「我冇起身走人已經係忍住。」又反問:「以後香港電影冇準則,不如我拍個尖銳啲嘅題材,我就攞最佳電影。使乜要咁畀心機去做好一部電影?以後香港電影仲點會進步?」(新聞連結: http://bit.ly/1PRmTMf )

但最有趣嘅係,黃百鳴雖然狂轟《十年》,但問佢到底《十年》有何甩漏?黃百鳴竟然話自己其實冇睇過。

王宗堯就話:「我覺得一部電影可以攞最佳電影係好多原因,十年前又係拍緊嗰部戲,十年後又拍嗰部戲嘅續集,咁代表十年後冇進步過囉!究竟邊個冇進步過,咁大家係面對現實進步緊吖,定係大家仲係平行空間繼續懷緬緊一啲嘢呢!」

王宗堯提到喺平行空間懷緬嘅嘢,唔使憑票入座,一諗已經諗到黃百鳴呢廿幾年嚟,「無限復活」佢嘅《家有囍事》系列,1992年先拍攝《家有囍事》,5年後再拍《97家有囍事》,09年又有《家有囍事2009》,今年仲勁,加插番當年韓國版獨有嘅槍戰片段,重新包裝上映,名為《家有囍事加長版》,成為今年嘅賀歲電影,認真慳水慳力。究竟邊個冇進步過?

順帶一提,同屬黃百鳴出品嘅,仲有1988年嘅《八星報喜》同1998年嘅《九星報喜》仲有2012年《八星抱喜》、1993年嘅《花田囍事》同《花田囍事2010》,睇個名都知……

---
舊 04-06-16, 10:03 AM   #50
神人ではない!新人だ

引用:
「以後香港電影冇準則,不如我拍個尖銳啲嘅題材,我就攞最佳電影。使乜要咁畀心機去做好一部電影?以後香港電影仲點會進步?」
你拍得出先講啦

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
UO十週年 網游的十年 神祕人1號 PC電腦遊戲討論版 90 08-17-08 11:59 AM
八十年代香港足球 phil077 體育版 8 03-02-06 12:35 AM
英超十年最佳之戰 龍寶寶 體育版 17 04-26-05 03:09 PM
C.S'十年'告白 S.W.A.T ~清談館~ 12 08-08-04 11:18 PM
七八十年代的零食 snowman 飲食版 25 07-31-04 02:05 AM

現在的時間是 08:53 AM

手機版 | APP版