Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-01-06, 09:37 AM   #1
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
1,200 隻 神 丹 鴨 蛋 只 作 展 覽 之 用 。

【 本 報 訊 】 食 物 環 境 衞 生 署 懷 疑 隱 瞞 裕 華 國 貨 出 售 神 丹 毒 鴨 蛋 事 件 , 署 長 陳 育 德 事 發 後 十 多 天 首 次 公 開 露 面 , 一 力 承 擔 所 有 責 任 , 表 示 當 時 裕 華 沒 向 他 提 供 足 夠 資 料 , 故 他 沒 即 時 向 其 上 司 衞 福 局 局 長 周 一 嶽 報 , 令 對 方 發 放 誤 導 公 眾 的 訊 息 , 署 方 也 沒 公 布 事 件 , 他 向 周 一 嶽 及 公 眾 道 歉 。 立 法 會 昨 日 一 致 譴 責 食 環 署 處 理 毒 蛋 事 件 上 嚴 重 失 誤 。
陳 育 德 昨 在 立 法 會 一 會 議 表 示 , 上 月 17 日 早 上 獲 國 家 質 檢 總 局 通 知 , 湖 北 神 丹 健 康 食 品 有 限 公 司 出 產 有 問 題 的 鴨 蛋 批 次 沒 有 輸 港 , 同 日 下 午 該 署 發 現 裕 華 有 進 口 神 丹 鴨 蛋 , 派 員 到 該 店 調 查 , 但 沒 發 現 有 售 神 丹 蛋 。 該 署 要 求 裕 華 交 出 鴨 蛋 及 提 供 進 口 資 料 , 但 一 直 未 獲 回 覆 。

議 員 質 疑 有 人 講 大 話

四 天 後 食 環 署 在 裕 華 的 貨 倉 撿 走 1,200 隻 神 丹 鴨 蛋 , 翌 日 才 獲 裕 華 提 供 足 夠 資 料 , 但 證 實 屬 非 賣 品 , 只 作 展 覽 之 用 。 同 日 下 午 陳 育 德 得 悉 裕 華 早 已 出 售 千 多 隻 神 丹 蛋 , 才 向 周 一 嶽 報 事 件 , 但 當 日 上 午 周 已 公 開 表 示 , 市 面 上 的 蛋 屬 安 全 , 叫 市 民 放 心 食 用 。
立 法 會 議 員 郭 家 麒 表 示 , 陳 育 德 所 指 與 裕 華 國 貨 早 前 指 食 環 署 上 月 17 日 沒 要 求 提 供 資 料 及 撿 走 鴨 蛋 的 言 論 不 同 , 質 疑 有 人 講 大 話 , 但 陳 強 調 資 料 真 確 。
周 一 嶽 重 申 , 食 環 署 與 該 局 的 溝 通 需 改 善 , 但 強 調 是 首 次 出 現 溝 通 問 題 , 非 刻 意 隱 瞞 。

咁既理由都講得出...我地既政府, 真係唉.....

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 09:45 AM   #2
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
比我講,就話準備在「歡樂滿東華」比肥姐踩上去的…

舊 12-01-06, 10:32 AM   #3
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
裕華不提供資料, 有啥辦法?

國貨公司...

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 11:38 AM   #4
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
> 證實屬非賣品,只作展覽之用
證實?從食環署接受這個理由的行為來看已經好有問題…。

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 12:55 PM   #5
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
但曾經話有人買過,憑單或個盒可以退錢個喎…

舊 12-01-06, 02:57 PM   #6
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: A HoManTin Work
比我講,就話準備在「歡樂滿東華」比肥姐踩上去的…
展覽呢個理由真係同你講呢個冇乜分別
Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 03:43 PM   #7
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
展覽....
真係爆, 無啦啦做咩買堆蛋黎做展覽?
邊個會有興趣去睇蛋?

真係頂癮
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 04:20 PM   #8
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
展覽?a
神丹鴨蛋定神丹金蛋?! 仲要show 1200隻?! a
不如講D蛋係用黎掟啦

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 04:29 PM   #9
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Viper II
展覽?a
神丹鴨蛋定神丹金蛋?! 仲要show 1200隻?! a
不如講D蛋係用黎掟啦
囡囡:媽媽..媽媽..
   我想去看展覽.
媽媽:什麼展覽呢
囡囡:神丹金蛋
媽媽:

舊 12-01-06, 04:37 PM   #10
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
細路:哇~我咁大個仔第一次見到蛋咋~~!!

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 04:41 PM   #11
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
佢地用心良苦
諗住攪個展覽
比香港市民可以認清楚d神丹鴨蛋
唔會買錯食左都唔知

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 04:53 PM   #12
nakata
Game Master

註冊日期: Jun 2004
咁既大話都講得出既?
扼三歲細路仔咩?
講果個人個腦生響屎忽度架?
真係冇野好講.

1.唔夠快
2.跑得慢
3.冇速度
nakata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 05:03 PM   #13
Lilith
Game Master
魔女の墮天使

註冊日期: Oct 2005
咁到底有冇人買過果批蛋先?? 有既話,"非賣品"呢個理由己經唔成立啦~~

GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗

我珍惜你,你亦要珍惜你自己~
Lilith 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 05:11 PM   #14
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
引用:
作者: Lilith
咁到底有冇人買過果批蛋先?? 有既話,"非賣品"呢個理由己經唔成立啦~~
買去展覽

舊 12-01-06, 05:27 PM   #15
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
d 官的智商係得咁上下, 唔好expect佢地可以作到d合理的理由了.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 05:37 PM   #16
不死身的出木杉
Ultimate Gamer
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-06, 05:46 PM   #17
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Lilith
有沒有購物發票

舊 12-02-06, 02:52 AM   #18
saintvenus
Crazy Gamer
網絡上有很多弗人弗事

註冊日期: Mar 2006
鴕鳥蛋恐龍蛋就話展覽唶
鴨蛋好勉強喇

咁0既原因都可以講得出
但又弊在咁都有人肯收貨
真係明顯在渣攤

而家先0黎壞冷氣, 唔係呀嘛?! 天哪!
saintvenus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-06, 03:26 AM   #19
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
政府只要碰到跟大陸有關的東東就成隻鵪鶉咁架啦~
分分鐘係政府d官作個咁0既excuse出黎...
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-06, 03:37 AM   #20
紅蓮
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
D咁嘅藉口都夠膽講出口,都唔知係班高官白癡定當我地係白癡
紅蓮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-06, 09:18 AM   #21
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
裕 華 國 貨 神 丹 鴨 蛋 展 覽 日

迷之聲: 哦~ 原來尼D就叫神丹鴨蛋~ I see I see~

舊 12-02-06, 09:42 AM   #22
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
佢真係唔講好過講...-_-

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-06, 10:24 AM   #23
edison1610
Crazy Gamer
九一終結者

註冊日期: Jul 2006
展覽的標題一定係: 中國毒害世界大觀, 其中一樣展品係神丹毒蛋

絕殺 車輪斬 去舊迎新
=========================女忍殺==
edison1610 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-06, 10:43 AM   #24
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
其實呢d批蛋真正身份係神鴨蛋,上過太空的\/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-06, 10:47 AM   #25
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
裕華:你地d香港人識d乜丫

論壇跳轉

現在的時間是 10:21 PM

手機版 | APP版