Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-31-15, 06:33 PM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
爆漫BAKUMAN (7/1/2016)

大圖

行過戲院見到,有無大大可以講O下佢O既故事講乜的?

<--懶拜G神

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-16, 04:08 AM   #2
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
最簡單黎講, 一個負責諗故仔, 一個負責畫, 兩個聯手做漫畫家
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-16, 05:24 AM   #3
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
再簡單咁講...

漫畫家辛酸史... 搞笑版.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-16, 11:26 PM   #4
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: \ot_to/ 查看文章
最簡單黎講, 一個負責諗故仔, 一個負責畫, 兩個聯手做漫畫家
仲有同一個女優的青梅竹馬lovelove史 (唔知電影有冇 )

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-16, 12:15 AM   #5
david
The One

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
仲有同一個女優的青梅竹馬lovelove史 (唔知電影有冇 )
[無責任亂估]男配優?[/無責任亂估]

---
舊 01-03-16, 12:35 AM   #6
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
一個為左發達一個為左溝女而合作畫漫畫既故事
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-16, 01:42 AM   #7
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
有, 呢樣無改到
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-16, 01:40 PM   #8
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
睇左優先場, 故事去到 疑偵探TRAP 就完

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-16, 11:26 PM   #9
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
好似得一間戲院有得做..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-16, 01:21 PM   #10
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
真係鐘意爆漫既朋友
千其唔好入場睇
包你睇到爆粗
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-16, 04:51 PM   #11
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: rinxlun 查看文章
真係鐘意爆漫既朋友
千其唔好入場睇
包你睇到爆粗
我睇左又唔覺要爆粗WOR, 套套改編做日戲都差不多係咁架LA.

佢衰在濃縮得太勁, 如果好似20世紀或寄生獸咁分2-3套黎做會好D, 係呢方面差D, 否則整體都算唔錯.

舊 01-13-16, 05:19 PM   #12
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: HON HON 查看文章
我睇左又唔覺要爆粗WOR, 套套改編做日戲都差不多係咁架LA.

佢衰在濃縮得太勁, 如果好似20世紀或寄生獸咁分2-3套黎做會好D, 係呢方面差D, 否則整體都算唔錯.
其他濃縮果D位其實已經預左…

但最不滿既係
1.) 表現到新妻英二由原本競爭對手,變到好似敵對咁
2.) 亞豆同真城響醫院果一幕,唔多唔小我都係為左依一幕入場睇,但估唔到會改到咁…
舊 01-13-16, 05:50 PM   #13
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
原作我覺得都談唔上係對手
新妻強太多了
老手見到有潛質後輩想提攜佢的感覺
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-16, 06:12 PM   #14
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: 真!DC 查看文章
新妻強太多了
由手機版發出
你捉錯重點咁…我都覺得新妻既實力係完勝秋人同真城
但問題係電影版既新妻真係充滿敵意同惡意…
漫畫版既感覺完全唔係咁…
不過改編作品……
都無得要求咁多,有不滿都無用

此篇文章於 01-13-16 06:18 PM 被 lunn 編輯。
舊 01-13-16, 07:12 PM   #15
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

新妻嗰度.... 真係無計, 我話齋濃縮得太勁, 如果拉返長黎做, 個感覺唔會變得咁差.

至於醫院嗰幕, 算把啦.

舊 01-13-16, 07:38 PM   #16
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
新妻嗰度.... 真係無計, 我話齋濃縮得太勁, 如果拉返長黎做, 個感覺唔會變得咁差.

至於醫院嗰幕, 算把啦.
好在個尾無舖到線拍第二集
舊 01-13-16, 08:59 PM   #17
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
好在個尾無舖到線拍第二集
成個勢都唔方有第2集....

不過始終認為做左一集會好D...

舊 01-17-16, 05:54 AM   #18
ComeLOLoh

PSN  IDChun-li
好想睇下佐藤健, 同神木隆之介如果交換角色黎演會點。
我就無包袱,覺得拍得算幾好。(我只睇過少少動畫版)
喜歡動漫的值得一睇。

舊 01-20-16, 02:11 PM   #19
david
The One

O係飛機到睇佐,無期望之下收貨有突,不過搵劍心演學生就真係呢...太老啦...

應該唔會有下集啦

---
舊 01-20-16, 03:24 PM   #20
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: david 查看文章
O係飛機到睇佐,無期望之下收貨有突,不過搵劍心演學生就真係呢...太老啦...

應該唔會有下集啦
下集肯定無la, 否則結局後唔會有個新故事concept出黎...

舊 01-22-16, 01:31 AM   #21
aquarius
Game Master

引用:
下集肯定無la, 否則結局後唔會有個新故事concept出黎...
個結局明顯向slam dunk致敬
不過看來導演本身對漫畫原作理解力不足呢
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-16, 07:10 PM   #22
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
真係鐘意爆漫既朋友
千其唔好入場睇
包你睇到爆粗
套野無睇過原作下可能覺得OK
但原作黨一定唔收貨

引用:
其他濃縮果D位其實已經預左…

但最不滿既係
1.) 表現到新妻英二由原本競爭對手,變到好似敵對咁
2.) 亞豆同真城響醫院果一幕,唔多唔小我都係為左依一幕入場睇,但估唔到會改到咁…
1) 100個同意, 原作英二根本係好純樸既一個人,
真心係覺得主角們既野好睇好專敬所有畫漫畫既"老師", 不過亦唔會覺得自己輸比任何人, 亦(宿)敵亦友既感覺, 呢度變左final boss咁

2) 淨係講個句等唔到(我明佢係講劇中漫畫句對白)已經原作破壞到爆....

仲有幾個大問題位
1. 秋人放棄升名高中既平坦大路, 用人生黎賭既覺悟無左
2. 主角舅父由漫畫啟蒙老師變左個只係食煙同柯屎既大叔
3. "最高"同"秋人"個花名無左
4. 主角個筆名 阿城木夢叶 咁重要竟然無左....
5. 女主同男主一直唔見面既羅曼蒂克感覺完全無左... 雖然可能真係唔太現實
6. 服部完全無左個種良師既感覺
7. 同英二互相競爭既熱血位無哂, 變左打個大魔頭咁

引用:
作者: 真!DC 查看文章
新妻強太多了
由手機版發出
我覺得原作英二又無一個前輩既自覺, 純粹真係以武會友咁

引用:
作者: aquarius 查看文章
個結局明顯向slam dunk致敬
不過看來導演本身對漫畫原作理解力不足呢
+1...

主題由賭博, 現實, 失敗再堅持等等要素變左做jump大王道既熱血努力勝利
不過要一集埋尾又真係無咩計...

此篇文章於 01-23-16 07:13 PM 被 6eo 編輯。
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] HITMAN (2016) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 95 11-13-18 01:57 PM
[西片] Warcraft (2016) david 電影版 13 06-25-18 07:27 PM
[西片] Zootopia (2016) david 電影版 22 04-22-18 11:05 AM
[西片] Ghostbusters (2016) david 電影版 106 03-07-18 03:30 AM
吹水專區 2016《》 ★星人44★ 吹水專區 1000 07-09-13 04:50 PM

現在的時間是 05:02 AM

手機版 | APP版