Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-15-17, 11:58 AM   #1
sephirothmk3
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDsephirothmk3tofu
XBox Live GamertagSephirothmk3
買打機 mon

想換mon
筆直6k (唔好超過8K)
27吋
有曲面最好

跪求大大教路

此篇文章於 03-15-17 04:32 PM 被 sephirothmk3 編輯。
sephirothmk3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-17, 03:01 PM   #2
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: sephirothmk3 查看文章
想換mon
筆直6k (唔好超過8K)
27~34吋
有曲面最好
頹用GTX980 上唔上到4K ga?
跪求大大教路
http://www.geforce.com.tw/hardware/d...eforce-gtx-980
應該無問題

舊 03-15-17, 03:44 PM   #3
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
4k 打機就唔得je

舊 03-15-17, 04:13 PM   #4
Squall-Lucifer
God of Gamer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 神龍 查看文章
4k 打機就唔得je
要開4K高畫質打GTA和看門狗之類大作的話好像要行雙卡才夠力?

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-17, 04:21 PM   #5
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
要開4K高畫質打GTA和看門狗之類大作的話好像要行雙卡才夠力?
高畫質而唔係極高畫質的話,gtx1080都夠做幾穩定60fps
問題係極高畫質連gtx1080ti 都好難穩定60fps

回topic,4k(16:9 3840x2160)好似唔多覺有曲面
曲面的多數都係21:9 (3440x1440)
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-17, 04:31 PM   #6
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

XBox Live GamertagSephirothmk3
主力打機用
係未要TN panel 1ms 反應速度先好?
定5ms 都算數
改一改先 27吋 2k 算
4k都係算數罷啦XD
21:9 有無人用過

舊 03-15-17, 04:40 PM   #7
X&Y
Game Master

Nintendo Switch ID5965-4236-9786
引用:
作者: sephirothmk3 查看文章
主力打機用
係未要TN panel 1ms 反應速度先好?
定5ms 都算數
改一改先 27吋 2k 算
4k都係算數罷啦XD
21:9 有無人用過
TN反應時間的確更好
但TN就要留意埋曲面個曲度率,唔夠曲既TN兩邊會睇到偏色
27既21:9 其實好細隻
至少落腦場望下個實際大小先
舊 03-15-17, 04:43 PM   #8
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

引用:
作者: X&Y 查看文章
TN反應時間的確更好
但TN就要留意埋曲面個曲度率,唔夠曲既TN兩邊會睇到偏色
27既21:9 其實好細隻
至少落腦場望下個實際大小先
望到呢兩隻, 笨Q野買唔買得過ga?
http://www.price.com.hk/product.php?p=176185

http://www.price.com.hk/product.php?p=245924

舊 03-15-17, 04:55 PM   #9
X&Y
Game Master

牙石個隻如打機專用的話的確ok 有g-sync
banq個隻我睇唔到有無g-sync
但唔考慮下代既PG279Q? 雖然轉左ips,但平面27吋起碼睇邊緣位唔會偏色

不過牙可,求神拜佛唔好用得著佢個售後
舊 03-18-17, 02:34 AM   #10
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
有幾樣野嘅
g-sync無144hz都唔洗買
咁如果去到144hz又要睇下你張display係1440p呢個解析度下可唔可以跟得到個mon
跟唔到逼住開低畫質係好無癮嘅

單張980一定唔穩架喇
有心打機就1080p嘅 g-sync算數啦

引用:
作者: X&Y 查看文章
高畫質而唔係極高畫質的話,gtx1080都夠做幾穩定60fps
問題係極高畫質連gtx1080ti 都好難穩定60fps

回topic,4k(16:9 3840x2160)好似唔多覺有曲面
曲面的多數都係21:9 (3440x1440)
唔夠大曲嚟都無用丫嘛
一隻34"嘅21:9 同 37"嘅16:9 差唔多長度
一般30"曲咗都幾難睇

此篇文章於 03-18-17 02:38 AM 被 神龍 編輯。
神龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-17, 05:39 PM   #11
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

引用:
作者: 神龍 查看文章
有幾樣野嘅
g-sync無144hz都唔洗買
咁如果去到144hz又要睇下你張display係1440p呢個解析度下可唔可以跟得到個mon
跟唔到逼住開低畫質係好無癮嘅

單張980一定唔穩架喇
有心打機就1080p嘅 g-sync算數啦

唔夠大曲嚟都無用丫嘛
一隻34"嘅21:9 同 37"嘅16:9 差唔多長度
一般30"曲咗都幾難睇
龍爺有無27吋2K頹mon介紹

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
mbp可以駁mon做dual mon display嗎? NEAR Mac 討論區 6 11-30-10 04:11 PM
大家用緊幾寸MON and 想upgrade寸MON? DARK ANGEL 手機資訊/電腦軟硬討論 7 09-17-06 02:12 PM
買MON前一問 , 15" MON 係咪就0黎沒落啦 ? zzz 手機資訊/電腦軟硬討論 26 05-16-06 02:19 PM
4k砌機 elmond 手機資訊/電腦軟硬討論 28 12-28-05 03:53 AM
SONY 原裝一SET電腦連MON....想問下個MON.. 大雄 手機資訊/電腦軟硬討論 0 08-23-03 12:30 AM

現在的時間是 06:34 AM

手機版 | APP版