Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 05-22-13, 01:20 AM   #1
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
在工作上的問題想不開

我有些關於工作上的問題令我情緒很低落,很多版友的工作或者處世經驗比我豐富很多,我想向你們請教一下,希望能得到指點

或者我只有廿幾歲,入世未深,講錯了說話請指正一下

話說,我在一間餐廳做了廚房工作兩年有多,我不求高人工高職位,只係求返工盡責任處理工作範圍以上既野
只係,我做呢行有3年幾經驗,但結果宜家既人工連比不上新入行的人,感覺自己在被人利用被人浪費時間

呢一間餐廳之前換左廚房大佬,在今年年頭差不多全部做廚房的人,大約都有十人都因為與新大佬意見不合而辭職,舊人之中只有我和另一位留下幫個大佬手,因為欠缺人手,d豬頭骨shift更期都係俾我返,但我初頭都係為左幫公司,幫個大佬手,都無咩怨言幫佢返

但現在請左班人返來做,班人每個人工都比我高10-20%,就算是完全無工作經驗的人也和我一樣人工,我覺得自己好像被搵笨了,上星期當我向大佬詢問要求作小幅度加薪,他答我要下年才有得考慮,因為我有抑鬱,食藥控制不了,曾在工作病發過做出失常行為簽過警告信,所以無得加人工

我覺得自己工作上完全沒有問題,我是做西餐的,我會考成績也算是不錯,在英文基礎上我比新人好,他們很多是中三退學或者沒考過會考,連簡單的食譜英文都不會看

或者讀書成績對於工作沒有意義,但我認為自己的工作態度比他們好,某位新同事處心積慮.返了一個月也不足就請了幾天病假(他的朋友知道他是一早計劃),平時經常走去食煙去廁所要我處理他的工作,初初來到連公仔面也不會煮
我連親人過身那一天也在工作沒能趕到醫院,本來那一天我可以請假,而且就算病了也沒有請過一天病假

舊同事當初說這個大佬只是在利用我,不會對我好,當請返人就會開始搞我,舊同事都叫我快d辭職搵過份,人工可以比較合理(我現在是10000人工,新人是11000,大家樂的廚務助理是12500)

我已經不年輕了,已經快25,過多幾年就30,沒有什麼時間可以浪費了
大家認為我是被利用,被搵笨嗎?

此篇文章於 05-22-13 01:23 AM 被 leo1988 編輯。
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-13, 01:32 AM   #2
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
其實簡單來講一句講完 魚唔過塘唔會肥
你唔積極點搵下其他出路 就只可以一路屈係度收一個你自己都覺得比市價低的人工
如果你人工係正常同出面有得比下 係公司做得唔開心你仲可以忍
否則真係無理由繼續忍 但暫時都忍氣吞聲騎牛搵馬先啦
餐飲業要即劈砲 要平時多朋友多門路 有起事都仲可以炒下散咁
唔開心都要撐到搵到下份工為止 因為無野做無糧出 你只會更唔開心

此篇文章於 05-22-13 01:35 AM 被 JMi 編輯。
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-13, 01:49 AM   #3
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
支持你轉工!!
唔好衰比人睇!
你得既!
但記住走個時要好好睇睇
唔好鬧返就得
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-13, 02:49 AM   #4
leo1988

引用:
作者: JMi 查看文章
其實簡單來講一句講完 魚唔過塘唔會肥
你唔積極點搵下其他出路 就只可以一路屈係度收一個你自己都覺得比市價低的人工
如果你人工係正常同出面有得比下 係公司做得唔開心你仲可以忍
否則真係無理由繼續忍 但暫時都忍氣吞聲騎牛搵馬先啦
餐飲業要即劈砲 要平時多朋友多門路 有起事都仲可以炒下散咁
唔開心都要撐到搵到下份工為止 因為無野做無糧出 你只會更唔開心
年頭差唔多全部人都離職,我當初係真心想幫個大佬先留低,因為初初入職個陣佢都叫照顧我

但我真係唔係咁好受,我只係想要拎合理既待遇,但結果就用我個病同情緒黎拒絕我,仲用高人工請班人黎打擊我
舊 05-22-13, 11:29 AM   #5
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
利用,搵笨呢d諗黎無用,辭職睇佢加幾多同搵定第二份,有經驗既廚務應該搶手嫁
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-13, 11:32 AM   #6
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔好同公司講感情
單戀冇幸福
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-13, 11:58 PM   #7
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
出黎打工口講梗係公司行先

跳槽啦
飲食業睇你捱左幾年已經可以升職
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-13, 01:06 PM   #8
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
單靠你呢編野, 我覺得似人事上唔開心多過人工問題..
當然我都支持你轉工, 上面都有提"魚唔過河唔肥"
食死更,高難度工作,每日爆seed 等等 , 你千奇唔好覺比人搵笨, 因為呢D正正就係你轉工時話比人知你的本事本錢.
至於抑鬱問題(食藥控制不了),係依家cake住cake住環境下,的確對於你情況好似唔多好, 呢方面有沒同主診Dr. 講過?

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 05:52 PM   #9
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
依家先見到呢篇文,我都做飲食業,我呢篇文可能比較殘酷,希望你睇完唔好唔開心,呢行係團隊工作,不論樓面/廚房/水吧都係以隊際來運作,你唔係佢TEAM人,點解要比好野你先?要攞著數都係益自己友先,幾時輪到你,所以你都係走啦,去跟返舊大佬,如果你舊大佬都唔係好東西,去問返你舊同事有無其他大佬可以跟,有就轉會啦

舊 05-30-13, 07:02 PM   #10
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
之前份工都係咁
夠薑請過新人高過我(做左5年)
即走

舊 05-30-13, 08:06 PM   #11
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
睇完覺得樓主責任心太重,有責任心係好,但有時會比責任心困死,劈炮,會有新嘅體驗

電影<臥虎藏龍>中的一句對白:「把手握緊,裡面什麼也沒有;把手放開,你擁有是一切!」

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 05-30-13 08:16 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 12:35 AM   #12
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
YES
直情係100%被搵笨,
更笨係同個阿頭講感情,
不過最笨個樣都係個阿頭仲要係唔岩傾既

BTW,點解呢排D人咁鍾意發表作品

舊 05-31-13, 04:35 PM   #13
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
按你既工作態度
你入到高級酒店度做由低做起,不出5年可以去到管理層

舊 05-31-13, 04:36 PM   #14
jlai
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
對厨房大佬呢種文化唔熟比唔到最0岩既意見
不過就咁睇, 我會覺得出0黎做野都係相互利用, 你為份糧, 佢要你幫手
唔存在義唔義氣既問題

依家唔似以前一份工可以打過世,如果外面有更好既世界, 又為咩要留係到呢?

定係你有其他原因唔方便轉工?

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 02:41 AM   #15
leo1988

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
依家先見到呢篇文,我都做飲食業,我呢篇文可能比較殘酷,希望你睇完唔好唔開心,呢行係團隊工作,不論樓面/廚房/水吧都係以隊際來運作,你唔係佢TEAM人,點解要比好野你先?要攞著數都係益自己友先,幾時輪到你,所以你都係走啦,去跟返舊大佬,如果你舊大佬都唔係好東西,去問返你舊同事有無其他大佬可以跟,有就轉會啦
謝謝各位花了時間看完和給我的意見

或者你講得岩,舊同事都有同我講過,宜家個大佬唔會將我當佢個team既自己人,只係當我係消耗品,所有野都只係我一廂情願

但點解我仲諗緊走唔走,因為間公司工作環境,福利上都算幾好,只係呢個人事問題令我有煩惱
同埋我個人比較上係內向慢熱,擔心去到新環境難適應,因為呢行好多人都唔係好有品,有個舊同事走左出去第二度做係人工高左,但日日俾人玩
雖然我係唔滿意暗地裏既不公平對待,但宜家個大佬同班同事對我表面上既相處都叫和和氣氣而且俾好大自由度我,所以我先仲容忍到
舊 06-01-13, 04:51 AM   #16
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: leo1988 查看文章

或者你講得岩,舊同事都有同我講過,宜家個大佬唔會將我當佢個team既自己人,只係當我係消耗品,所有野都只係我一廂情願

但點解我仲諗緊走唔走,因為間公司工作環境,福利上都算幾好,只係呢個人事問題令我有煩惱
同埋我個人比較上係內向慢熱,擔心去到新環境難適應,因為呢行好多人都唔係好有品,有個舊同事走左出去第二度做係人工高左,但日日俾人玩
雖然我係唔滿意暗地裏既不公平對待,但宜家個大佬同班同事對我表面上既相處都叫和和氣氣而且俾好大自由度我,所以我先仲容忍到
給你一句:一係走,唔走就收口

又話新大佬唔好又話班新仔廢柴但人工重好過你,咁多不滿但係又唔走,咁即係點?

跟大佬都要睇個大佬跟唔跟得過,而加擺明就係要做你走,你唔走搏乜?公司多謝都無聲,
我係果個大佬一定掩埋半邊咀笑,成個傻仔日日比我玩,so good!

轉工個個都要面對同樣問題,唔係淨係得你有問題,之前d同事走晒啦,佢地駛唔駛面對
你所講既問題?人際關係係雙向性,你唔願意去適應,對方亦無必要遷就你。

出面呢,不論中西日泰高中低級,總之成個飲食業,所有中下級職位長期缺乏人手,
你話你三幾年貨肯搏肯做,大把地方落腳,問題係你要踏出第一步...

Not all the things visible are real...

任何事都為別人 自己擺在最後面 來一次遠走高飛 再猶豫就別後悔
擇期不如就今天 bye bye blue Monday 肩上一把破吉他 流浪到天邊
卡樂 B 薯仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 09:38 AM   #17
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
樓主, 我都讚成你走人搵過份仲好, 唔好話人工問題, 間公司直頭唔在乎員工, 你走左佢大把選擇去請過D人, 咁既話又何必令到自己做得咁辛苦呢...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 03:18 PM   #18
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
出去試試啦,其實你無野輸。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 08:43 PM   #19
Game Master

註冊日期: Sep 2006
XBox Live Gamertagsiu11281984
25仲好後生WWW
快d行出個圈圈~~
11281984 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-13, 09:54 AM   #20
LonelyBlue

3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
作者: leo1988 查看文章

有冇品呢D, 唔單只你個行添
但你點知出面你搵個間係點, 話唔埋仲好......
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-13, 01:38 PM   #21
GP01Fb
Crazy Gamer
點會咁架!?

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: kin~kin 查看文章
出去試試啦,其實你無野輸。
講得好岩, 先25歲唔試新環境人就會僵化
話唔定個情緒病都係因為唔公平至引起

而且樓主自信做得比人好, 應該去其他地方驗證下
GP01Fb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-13, 12:19 AM   #22
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
搵過第份啦, 呢個年頭廚房你只要肯做, 人工一定無得低架, 俾心機

舊 07-17-13, 02:01 PM   #23
datauiy
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2004
英文唔差,去一些酒店到見工吧
上網運資料,酒店有較好福利,有人事部!

舊 07-17-13, 02:21 PM   #24
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
飲食業更加唔駛驚佢, 大把位你走. 哩個世界冇以前咁好情義講咩長工手足架啦, 佢不仁你不義啦. 有著數就拎唔駛同佢客氣, 佢西走你時佢都唔會客氣

舊 07-18-13, 01:44 AM   #25
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
呢種80年代手法的老闆/上線, 今天仲可以生存? 走吧~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式