Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-18-17, 12:28 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
【狠母碎屍●不斷更新】女疑兇來港4年 與內地夫已離異

RIP,父母都非香港人,即是雙非?,響上面好好地,做咩要落黎,真係以為有得執?

https://hk.news.appledaily.com/break...71217/57594721

【狠母碎屍●不斷更新】女疑兇來港4年 與內地夫已離異

938,949
最後更新: 1218 11:52 / 建立時間 (HKT): 1217 23:08

• 適中字型
  • 較大字型

【11:50】鍾志明警司早上再返現場調查,稱女疑兇於2013年申請來港定居,丈夫在內地,雙方已離婚,警方正設法聯絡他
【11:30】重案組探員到女死者就讀的小學進行調查
【10:40】警方向附近商舖查閱閉路電視
【08:30】街坊指昨日下午案發劏房傳來「剁嘢聲」(http://bit.ly/2BC3inU)
【04:35】警方撿獲女疑犯的本港身份證,相信並非之前所述持雙程證;仵工到場撿走11袋殘肢(http://bit.ly/2jaAYhu)
【03:00】機動部隊在附近一帶街道搜查(http://bit.ly/2BCWTc4)
【01:00】警方列謀殺案件,由旺角警區重案組處理(http://bit.ly/2j8RYow)
【00:56】新增動新聞
【00:04】懷疑遇害的是疑犯12歲女兒
【23:45】警員入屋後發現廁所有人體殘肢,由於暫時未能聯絡疑犯的女兒,而疑犯被捕時神智不清,初步懷疑殘肢是其女兒。

廣東道1180號萬福樓發生碎屍案,昨晚(17日)9時許唐樓單位內發現一具屍體,警員接報趕至,拘捕屋內一名37歲姓曹女子,她涉嫌謀殺其12歲姓何女兒,並將女兒「五馬分屍」,曹女被黑布蒙頭帶返警署扣查。警方徹夜封鎖單位搜證,並帶走一名女鄰居協助調查。
被捕女疑犯染有一頭金髮,打扮新潮,腹部有紋身。現場為廣東道1182號唐二樓一單位,該層一梯兩伙,肇事單位間有3間劏房,被捕曹女與女兒租住其中一間面績約60呎的劏房。
現場消息稱,昨晚9時許,鄰居因為向女疑兇取回借出的手機不果,於是報警。警方到場時曹女不合作,拒絕開門,要衝鋒隊警員用爆破工具破門入屋。當時,曹女神志不清,浴室有血水滲出,警員推門而入,赫見企缸內有多具人體殘肢,包括頭、內臟、手腳及身軀等,並有濃烈的消毒藥水氣味。由於單位是母女同住,而其女兒失蹤,警方懷疑該些殘肢就是其女兒,相信女童遭人用菜刀分屍,兇徒欲將肢殘沖走時,導致浴室水渠淤塞而被鄰居揭發。
旺角警區刑事助理指揮區(刑事)鍾志明警司表示,女疑犯持雙程證來港,長時間在港居住,其女兒持有香港身份證,在區內一間小學讀六年級,初步女疑犯沒有精神病紀錄,單位亦沒有家暴紀錄。警方正調查疑犯行兇動機,並設法聯絡死者父親協助調查。案件列作謀殺案處理,政府化驗所人員在場發現一件相信為腳部的殘肢,但已被利器分成幾截,不排除有人殺人後圖毀屍滅迹,將遺體碎屍,由於部份屍骸仍未尋回,警方懷疑棄置不同地方,機動部隊警員亦搜查附近一帶街道,尋找兇器等證物。
警方初步搜證調查完畢,在屋內發現女疑犯的一張證件,仵工稍後到場將殘骸分為11袋移送殮房,等候法醫進行檢驗。
你敢爆,我敢獎! 即Call《蘋果》24小時爆相爆片熱線63836568d

警方於單位內拘捕一名女子。(黎家駒攝) 警方封鎖大廈調查。(黎家駒攝)
警方帶走另一名女子助查。(黎家駒攝) (黎家駒攝) (黎家駒攝)
大批機動部隊警員到場協助搜查。(唐家輝攝) 政府化驗所人員到場。(唐家輝攝) 仵工將屍體移走。(唐家輝攝)
探員撿走一批證物。(唐家輝攝) 街坊俆小姐指單位傳出嘈雜聲。(唐家輝攝) 警員留守兇案現場。(文兆麟攝)
重案組探員重返案發單位調查。(文兆麟攝) 重案組探員重返案發單位調查。(文兆麟攝) 警方向附近商舖索閱閉路電視。(簡明恩攝)
重案組探員到死者就讀的小學調查。(翁鈺輝攝)

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 12-18-17 01:36 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 02:43 PM   #2
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
60呎劏房玩碎屍, 會唔會好似恐怖片咁成間房都係血....

舊 12-18-17, 05:42 PM   #3
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
多到流出間屋呀...
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 06:56 PM   #4
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
我童年就係響哩條街大,聽到覺得格外傷感,RIP。
雙非問題真係好難怪「人」,個個都想仔女去更好既地方,上面d窮人又唔清楚香港咩環境,洗錢落到嚟窮上加窮。
政策係咁真係無計。

舊 12-19-17, 09:43 AM   #5
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
可憐人自有可恨處,唔洗可憐
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 09:59 AM   #6
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
支那生父舖排左咁耐來香港呃身份證依家得個吉好可憐喔

查埋假結婚件賣港賊就PERFECT啦
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 10:14 AM   #7
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

好多人童年就係元朗上水大,聽到覺得格外傷感,RIP。:-)
走私水貨問題真係好難怪「人」,個個都想賺錢,d窮人又唔清楚香港咩環境,有貨帶有錢賺唔通唔賺咩。
政策係咁真係無計。

此篇文章於 12-19-17 11:11 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 12-19-17, 10:43 AM   #8
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
最慘係個細路. 大人都係受害者.

呢個係社會問題, 而引致呢個問題的源頭係 *政策* 問題. 唔係話樣樣野都怪政府, 但呢D絶對中港政府(同埋無能官員)間接造成.

舊 12-19-17, 11:34 AM   #9
Fio

註冊日期: Dec 2001
難得小朋友喺咁嘅環境仲讀得到書,真係好心up
真係養唔到嘅,當初就唔好生/落咗佢好過啦。。。
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 11:49 AM   #10
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: wing 查看文章
最慘係個細路. 大人都係受害者.

呢個係社會問題, 而引致呢個問題的源頭係 *政策* 問題. 唔係話樣樣野都怪政府, 但呢D絶對中港政府(同埋無能官員)間接造成.
細路就無辜既。

中國(中華人民共和國)政府政府同香港政府都有份間接做成,最多就一兩成囉。

最大責任始終都係佢本人,佢本身唔伸請黎香港,中國公安又點批俾佢黎呢?

唔怪佢,唔通社會錯政府既錯就講得通?

再追上去,入埋另一個中國(中華民國)數都得丫
舊 12-19-17, 12:10 PM   #11
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
最大責任始終都係佢本人,佢本身唔伸請黎香港,中國公安又點批俾佢黎呢?

大陸政府不斷批人下來, 香港在住屋醫療等各方面資源根本完全支持唔到, 產生出來呢D劏房或者失業等等, 根本係政策失誤產生的結構性問題. 唔係呢一年兩年, 係已經持續好多年.

舊 12-20-17, 01:02 AM   #12
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
唔係喎

情理上, 以文明社會既標準黎睇 老母殺女再分屍係一個慘劇.
香港既生活同保障不足, 有可能同呢個慘劇既發生有間接或直接既關係.

唔係應該係咁既咩?

仔殺老母個單野就社會乜乜乜政府物物物福利保障點點點 學#10話齋 明明最大責任始終都係佢本人
佢無殺心唔拎起把刀,又點會出事,重搞到要自殺

但老母殺女呢單就無人問點解會無端白事走去殺自己個女?重要去分屍?

拿,以事論事咋

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 12-20-17 01:09 AM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-17, 09:14 AM   #13
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

由仔殺老母果單到 e+ ,睇黎你都係無乜改變過。

你要比較,不如就比較埋大角咀果單,仲有老人殺自己病重既老婆果單。

原本想打多幾個字,都係算,回你四個字,不分輕重。
舊 12-20-17, 10:34 AM   #14
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
報導都有講懷疑佢係因為吸毒而導致神智不清啦。
上次殺仔嗰單又係,今次又係,只看到結果,看不到原因。
到底係眼盲定係文盲?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-17, 11:01 AM   #15
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

個問題係吸毒而導致神智不清點會做到咁多嘢:
殺人->分屍毀滅証據->落滴露辟味->出房問人借電話打->打一堆電話->唔還電話比人

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
舊 12-20-17, 11:15 AM   #16
十一月
Game Master

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
個問題係吸毒而導致神智不清點會做到咁多嘢:
殺人->分屍毀滅証據->落滴露辟味->出房問人借電話打->打一堆電話->唔還電話比人
未吸過毒,唔知道當事人當時的精神狀況係點樣。
如果以醉酒嚟講,當事人其實係應該知道自己做緊乜的,只不過在醉酒的狀態下,好多平時可以用理性壓抑的衝動,及不敢做的事都有可能做得出。
可能呢個阿媽平時已經覺得個女礙手礙腳,high咗之後就下毒手。

另外,個順序又會唔會係咁樣?
神智不清>殺人>回復清醒>分屍毀滅証據-(以下省略)
舊 12-20-17, 12:28 PM   #17
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

"懷疑吸毒" 懷疑喎
報道話佢神智不清喎
如果佢吸咗毒神智不清
仲可以有條理做咁多嘢?

"可能"個阿媽早就睇個女唔順眼 覺得佢礙手礙腳
算唔算係預設立場呢

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-17, 12:40 PM   #18
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

文盲眼盲都好過啲人心盲
總之只要係內地人 就九成九係佢哋錯㗎啦

歌絲講得啱㗎
可憐人自有可恨處, 唔洗可憐
apply 喺上次單嘢度都得喎

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 12-20-17 12:42 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 12-20-17, 12:48 PM   #19
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

傳說中嘅選擇性失憶?

https://hk.news.appledaily.com/local...554.1505778317

【碎屍案】母親提堂頻說不明白指控:呢件事太過......

152,402
建立時間 (HKT): 1220 10:37

• 適中字型
  • 較大字型
被告曹燕(蒙頭者)(何家達攝 )(蘋果日報)

警方於上周日在旺角廣東道一劏房單位的浴室,發現12歲女童遭殺害兼被肢解,其37歲母親被拘控謀殺罪,案件今於西九龍裁判法院提堂。被告被押上庭時頭髮散亂,她拒絕當值律師服務,書記向她讀出謀殺控罪,裁判官問被告明不明白時,被告兩度搖頭,眼神放空地表示「唔明白」。書記再次讀出控罪,被告仍說不明白,裁判官便問被告究竟是不明白中文還是指控,被告說不明白指控。
裁判官問「知唔知咩叫謀殺?」,被告說知道,但不明白控罪所指的時間地點,被告說話時不時東張西望,又向公眾席張望。裁判官問被告有什麼不明白,被告表示「因為呢件事太過......自己都唔太清楚」。裁判官最後將案件押後至明年2月28日再訊,待警方進一步調查,被告須還柙懲教看管。報稱任按摩師的被告曹燕(37歲),被控於本月17日在旺角廣東道1180號一單位內謀殺何美洁。

舊 12-20-17, 01:25 PM   #20
十一月
Game Master

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
"懷疑吸毒" 懷疑喎
報道話佢神智不清喎
如果佢吸咗毒神智不清
仲可以有條理做咁多嘢?

"可能"個阿媽早就睇個女唔順眼 覺得佢礙手礙腳
算唔算係預設立場呢
我有冇講過同情佢?我有冇講過佢低死?
我完全冇表過態,咁樣都叫做預設立場?
我睇你真係連「可能」呢兩個字係咩意思都未明白。
舊 12-20-17, 04:44 PM   #21
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: 十一月 查看文章
我有冇講過同情佢?我有冇講過佢低死?
我完全冇表過態,咁樣都叫做預設立場?
我睇你真係連「可能」呢兩個字係咩意思都未明白。
原來"可能"唔係建基於一種立場

冇立場咁點去假設某樣嘢

OT:冇表態唔代表冇立場 你睇下立法會 (笑

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 12-20-17, 05:54 PM   #22
十一月
Game Master

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
原來"可能"唔係建基於一種立場

冇立場咁點去假設某樣嘢

OT:冇表態唔代表冇立場 你睇下立法會 (笑
我講「可能」係表示我猜測件事的可能性呀
笑,你就真係好笑喇。
舊 12-20-17, 06:00 PM   #23
十一月
Game Master

心血來潮睇番舊topic,先記起原來係那個人,唔怪得連用中文溝通都有困難。
我都係早D收口為妙
舊 12-20-17, 06:22 PM   #24
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: 十一月 查看文章
我講「可能」係表示我猜測件事的可能性呀
笑,你就真係好笑喇。
哦,猜測呀

無根無據憑空猜測呀?

幾好想象力喎 哈哈哈

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 12-20-17, 06:28 PM   #25
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

溝通係兩邊既事黎

或者有人理解力不足所以咪唔明對面講乜囉

不過你如果真係理解力咁低,就早D收口啦(笑

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:09 PM

手機版 | APP版