Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-14-15, 10:54 AM   #76
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-15, 11:11 AM   #77
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 尼路 查看文章
我突然想起拜山同大陸親戚爆大鑤時佢地講,黑心奶粉係個別人仕問題,同政府無關。美國咪一樣有搶殺強姦又關政府事啦喎!?
嘩你小心, 隨時返唔到黎
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-15, 11:13 AM   #78
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我覺得馬特首交戲咋wow
藉著咁黎交戲比人睇佢唔係想統一
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-15, 11:26 AM   #79
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

DELETED
舊 04-14-15, 12:13 PM   #80
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
嘩你小心, 隨時返唔到黎
我有被人話唔了解國情太激進,小心返唔到大陸就慘咁囉。

舊 04-14-15, 12:26 PM   #81
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
下次提醒 D 鄉民, 話有個愛國愛港樂鞏南, 佢根據《基本法》, 指出永久居民身分和權利來自「中國公民」身分, 如果你 D 港燦行為不符「中國公民」身分, 中央其實可褫奪你中國公民身分.

大班香港廢青會一夜黑間頓成無國無家既下等難民, 諗起都正.

樂鞏南呢條橋好勁, 叫 d 鄉民傳開去

此篇文章於 04-14-15 12:36 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 04-14-15, 12:28 PM   #82
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我真係理解唔到返唔到大陸有幾咁慘,出唔到國就真係慘啦...

舊 04-14-15, 12:56 PM   #83
尼路
The One

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
下次提醒 D 鄉民, 話有個愛國愛港樂鞏南, 佢根據《基本法》, 指出永久居民身分和權利來自「中國公民」身分, 如果你 D 港燦行為不符「中國公民」身分, 中央其實可褫奪你中國公民身分.

大班香港廢青會一夜黑間頓成無國無家既下等難民, 諗起都正.

樂鞏南呢條橋好勁, 叫 d 鄉民傳開去
佢地口中佔中都係幾十萬又無中國身份又無英國身份的小數份子搞出來,應該就係呢班了。我終於明白了。不過個先後好似錯左?d小問題都係算吧啦……
次次返去都被迫的,唔被我出國重慘x2……

舊 04-14-15, 01:05 PM   #84
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Thumbs up

引用:
佢地口中佔中都係幾十萬又無中國身份又無英國身份的小數份子搞出來,應該就係呢班了。我終於明白了。不過個先後好似錯左?d小問題都係算吧啦……
一樣姐, 唔好理先定後啦.

總之同佢地講, 中央絕對有權力褫奪香港廢青既中國公民身分, 到時我地仲唔 HIHI

最好印埋篇大公報俾 D 村民睇, 佢地定時定候起村大會時同書記委員講.

嘩真係諗起都正
舊 04-14-15, 01:17 PM   #85
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
最正是所謂的"國情"不是真的"個別事件"
而是"就算是政府的問題在大陸都是個別事件,個別事件在外國就都是政府問題"這個stand...

舊 04-14-15, 02:04 PM   #86
尼路
The One

引用:
作者: knight-philip 查看文章
最正是所謂的"國情"不是真的"個別事件"
而是"就算是政府的問題在大陸都是個別事件,個別事件在外國就都是政府問題"這個stand...
當日ko我的神邏輯是這樣。
「中國從來都無亡國!」
「元朝咁都唔叫亡國?」
「唔叫!個d叫改朝換代,日本仔二戰投降就叫亡國!」

「台灣都有黑心食品啦!唔好乜衰野都懶中國!」
「但係本地廠無事,係大陸廠出事喎。」
「我唔理,我剩係理持牌人係咪台灣人!你答我持牌人係咪台灣人!」

「你要記著你係中國人!」
「我係香港人。」
「咩香港人!?係中國人!」
「咁你住緊係咪廣州,你係咪廣州人?」
「唔係!我係中國人!」

當然重有非常了解香港的佢地話樓貴只係我地都要住市中心唔住郊區,強迫金政府有份供退休年年有錢拿、金融風暴唔係中央入市救香港香港死左等等,我已經無理,結論唔係我唔夠愛國,就應該世界上重有過平行世界的香港……
p.s後來問老媽先知佢地文革時係共青團的……

此篇文章於 04-14-15 02:11 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-15, 02:31 PM   #87
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
當日ko我的神邏輯是這樣。
「中國從來都無亡國!」
「元朝咁都唔叫亡國?」
「唔叫!個d叫改朝換代,日本仔二戰投降就叫亡國!」

「台灣都有黑心食品啦!唔好乜衰野都懶中國!」
「但係本地廠無事,係大陸廠出事喎。」
「我唔理,我剩係理持牌人係咪台灣人!你答我持牌人係咪台灣人!」

「你要記著你係中國人!」
「我係香港人。」
「咩香港人!?係中國人!」
「咁你住緊係咪廣州,你係咪廣州人?」
「唔係!我係中國人!」

當然重有非常了解香港的佢地話樓貴只係我地都要住市中心唔住郊區,強迫金政府有份供退休年年有錢拿、金融風暴唔係中央入市救香港香港死左等等,我已經無理,結論唔係我唔夠愛國,就應該世界上重有過平行世界的香港……
p.s後來問老媽先知佢地文革時係共青團的……
算啦,要駁佢唔難,不過你唔會說服到佢…
佢唔干涉你既,呢D話題就唔講好過。

舊 04-14-15, 03:00 PM   #88
尼路
The One

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
算啦,要駁佢唔難,不過你唔會說服到佢…
佢唔干涉你既,呢D話題就唔講好過。
所以以後佢地再講任何香港野我都當聽唔到算……以前都唔覺佢地會講政治,但近排就成日講(只限香港),都唔知係咪壓抑太耐……

舊 04-14-15, 03:18 PM   #89
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Thumbs up

DELETED

此篇文章於 07-16-21 09:18 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 04-14-15, 03:35 PM   #90
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
引用:
未返過大陸/
回鄉証咩黎既a

舊 04-14-15, 03:56 PM   #91
神人ではない!新人だ

引用:
所以以後佢地再講任何香港野我都當聽唔到算……以前都唔覺佢地會講政治,但近排就成日講(只限香港),都唔知係咪壓抑太耐……
以前佢地想講最多咪只係講英國佬點衰,對空氣罵多幾句就冇晒癮。
依家呢個TOPIC大把爭議,幾時講都一定有話題,緊係會講多咗…

舊 04-15-15, 08:54 AM   #92
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: クラウド 查看文章
未返過大陸/
回鄉証咩黎既a
圍村人 ?
舊 04-15-15, 09:52 AM   #93
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: クラウド 查看文章
未返過大陸/
回鄉証咩黎既a
要比HKD$400再去某中共機構
對住講唔咸唔淡廣東話的職員填form再等一頭半個月換番嚟
北上玩命的工具

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-15, 08:49 PM   #94
安安

註冊日期: Jan 2002
人民日報:「港獨」行動一再升級 是非常危險信號
https://hk.news.yahoo.com/%E4%BA%BA%...001900396.html
引用:
報道說,近年「港獨」勢力的口號和行動,不是煽動「仇共」、「仇中」的情緒,就是百般向外國勢力要寵愛
從發起針對內地遊客的「驅蝗」行動到今年暴力趕客,暴力的鏡頭重創香港形象,也成為香港政治一個危險變數。

報道甚至引述佔中發起人之一、中大社會學系副教授陳健民,指「港獨」排斥中國內地人民,他難以認同。
報道指出,「港獨」絕不會得逞,但相關勢力會禍亂香港,最終埋單的卻是全港市民。

d Bug 多到呢
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-15, 11:21 PM   #95
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

angry

引用:
作者: prc 查看文章
出賣香港整體利益而走去搞「港獨」的人

就要沒收特區護照,接受懲罰

好似陳雲呢類小人

唔好比佢出境就對
對, 最好由中央出手直接消除搞「港獨」的人的中國國籍 !!!

讓他們成為無家無國的孤兒 !!!
舊 04-17-15, 11:23 PM   #96
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
我又無聽聞過如果一個人無左國籍會點
係咪即係特殊生粉?a

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-15, 12:05 AM   #97
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我得一本BNO點算
嘩,5毛狗又返生

舊 04-18-15, 12:07 AM   #98
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
好驚驚我無左蝗國國藉
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-15, 12:15 AM   #99
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
引用:
作者: Rance 查看文章
我得一本BNO點算
嘩,5毛狗又返生
返生後進化咗,好有成意咁去tvgame版出咗兩個post。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-15, 01:21 AM   #100
神人ではない!新人だ

硬係唔明點解連ACG FORUM都唔放過…

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[稀有例子]BNO 轉 BC 問題 luna_178 ~清談館~ 6 10-16-14 10:23 AM
BNO + 唔識英文 = 受辱!?[UPDATE] phil077 ~清談館~ 21 04-14-04 01:51 PM

現在的時間是 12:37 AM

手機版 | APP版