Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-07-11, 09:23 AM   #126
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
你覺得有問題既社會,人人都要陪你見解一致??

當你係其他人眼中覺得無問題既社會度搞破壞既時候其他人插你就叫

犬儒主義??

你自己渣兜就算啦,你估香港個個陪你乞食咩

人死如燈滅,華叔死除左rip仲有乜好講呢??死後批鬥咩

此篇文章於 01-07-11 09:26 AM 被 怪盜小G 編輯。
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 09:31 AM   #127
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
樓上幾位RIP完了沒?

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 09:39 AM   #128
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: Corex 查看文章
樓上幾位RIP完了沒?
就快完了/

舊 01-07-11, 11:40 AM   #129
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
冇人答我問題既?
太難?
XDDDDD

舊 01-07-11, 12:00 PM   #130
怪盜小G
しゃろとも

50萬人投完票就會有50萬人出黎行??

sor我ot了~

此篇文章於 01-07-11 12:03 PM 被 怪盜小G 編輯。
舊 01-07-11, 01:46 PM   #131
GN80667
Banned

註冊日期: Sep 2010
引用:
作者: >>>>>劉伯<<<<< 查看文章
冇人答我問題既?
太難?
XDDDDD
只係唔想扯開話題太遠,甘恕我又離題啦

用遊戲銷量去比,03年七一遊行係tales系列新作賣50萬,五區公投係pokemon掌機正傳新作夾埋賣50萬
你應該明白嗎?
做到同一條數,但效果可謂差天共地

冇錯,選票既法律效力比出街大好多
不過視覺效果上前者比後者差幾皮,特別係香港冇普選既場合下
另外個人覺得投一票比多個人遊行易得多,你可以覺得選票是神聖既公民權利
不過實質上去附近票站花幾分鐘投票,有時心血來潮都可以由投票變成唔去投
但要大熱天時有假放唔去玩唔係屋企涼冷氣,老遠走到維園出發行幾個鐘
香港居民同九龍西都還好,新界區同埋九龍東既人要諗過先會去行

我覺得用個本來就冷清既08年立會選舉,去證明一個投票人數更少既補選成功,一點說服力都冇
等同用間生意冷淡既餐廳去比,'A餐廳既勞工顧客有100人,今日A廠廈既員工罷食我地B餐廳
我地今日都仲有60人幫襯,睇我地幾成功'一樣既道理
如果用民主黨抽後腳同埋建制派唔加入去話有甘既人去玩都算成功既話
其實一開始建制派唔玩都理應收手,民主黨唔制既時候應該都要取消個行動
一意孤行既結果就係就算投票既人都唔係個個當佢係公投,宣傳上已經係超級失敗
一個俾唔到政府壓力,市民唔關心,只有參與人士熱心既公投算成功?我真係想問番轉頭
其實究竟搞手去搞公投既目的係乜野?要製造民意壓力既話真係半點都做唔到
要宣傳香港既公民意識又做唔到,究竟邊度成功左?
GN80667 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 09:23 PM   #132
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
1.冇壓力, 咁點解要去挑余若薇機玩辯論? 既然公投” 輸左”
2.唔理解, 冇代表要強迫見解一致, 希望大家對中文既理解冇分歧
3.我所謂犬儒, 即係咁, 我明知對人唔對事係偏頗, 唔中肯既, 我知唔o岩架, 不過「習以為常」, 仲大聲同其他人講下風涼話, 世界係咁架啦, 你要叫人對事唔對人, 傻仔, 冇人聽你架。知善而不善善,知惡而不惡惡。唔覺得對人唔對事有問題既不算犬儒, 叫是非不分
4.請勿自視過高, 或睇低別人, 唔係反對既如你所想一定係低下階層
5.我就冇自己搵到食就算, 話之你貧富縣殊, 政策向商界傾斜, 都覺得冇問題既能耐, 或者我唔夠功利主義
6.小朋友咩? 自己反對個邊過唔到就叫嬴? 個輸嬴睇得咁窄, 所有事只有輸同嬴? 世事環環相扣, 不過功利自私者一般唔睇大局

我都唔想OT, 不過一講犬儒, 有人好大反應
想解釋下

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段

此篇文章於 01-08-11 06:51 PM 被 Viper II 編輯。
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 09:59 PM   #133
The One
業餘歌手

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
50萬人投完票就會有50萬人出黎行??

sor我ot了~
唔識就咪出聲啦
學吓下面啦

此篇文章於 01-07-11 10:01 PM 被 >>>>>劉伯<<<<< 編輯。
>>>>>劉伯<<<<< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 10:00 PM   #134
The One
業餘歌手

引用:
作者: GN80667 查看文章
只係唔想扯開話題太遠,甘恕我又離題啦

用遊戲銷量去比,03年七一遊行係tales系列新作賣50萬,五區公投係pokemon掌機正傳新作夾埋賣50萬
你應該明白嗎?
做到同一條數,但效果可謂差天共地

冇錯,選票既法律效力比出街大好多
不過視覺效果上前者比後者差幾皮,特別係香港冇普選既場合下
另外個人覺得投一票比多個人遊行易得多,你可以覺得選票是神聖既公民權利
不過實質上去附近票站花幾分鐘投票,有時心血來潮都可以由投票變成唔去投
但要大熱天時有假放唔去玩唔係屋企涼冷氣,老遠走到維園出發行幾個鐘
香港居民同九龍西都還好,新界區同埋九龍東既人要諗過先會去行

我覺得用個本來就冷清既08年立會選舉,去證明一個投票人數更少既補選成功,一點說服力都冇
等同用間生意冷淡既餐廳去比,'A餐廳既勞工顧客有100人,今日A廠廈既員工罷食我地B餐廳
我地今日都仲有60人幫襯,睇我地幾成功'一樣既道理
如果用民主黨抽後腳同埋建制派唔加入去話有甘既人去玩都算成功既話
其實一開始建制派唔玩都理應收手,民主黨唔制既時候應該都要取消個行動
一意孤行既結果就係就算投票既人都唔係個個當佢係公投,宣傳上已經係超級失敗
一個俾唔到政府壓力,市民唔關心,只有參與人士熱心既公投算成功?我真係想問番轉頭
其實究竟搞手去搞公投既目的係乜野?要製造民意壓力既話真係半點都做唔到
要宣傳香港既公民意識又做唔到,究竟邊度成功左?
話長, 卻沒意思
算....我都唔想糾纏落去
就此打住好喇

舊 01-08-11, 12:03 AM   #135
怪盜小G
しゃろとも

一間公司講到自己幾天花龍鳳,到頭來無success仲老點一班細路做埋d低能野

祈福阿婆都唔信佢啦真係

http://hk.apple.nextmedia.com/templa...rt_id=14029120

你最鐘意既毒果報呀

打個6折當嬴啦不如

舊 01-08-11, 12:21 AM   #136
MO

註冊日期: Aug 2005
佢地係咪都會去華叔既追悼會架?

MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-11, 12:24 AM   #137
MO

註冊日期: Aug 2005
華叔生平回顧︰
引用:
http://hk.news.yahoo.com/article/100620/3/iqee.html

司徒華籲社民連勿只懂謾罵
(星島)2010年6月20日 星期日 15:31

終極普選 聯盟在中環 遮打花園發起「還我終極普選」集會前,社民連成員到場抗議普選聯支持民主黨 方案,認為是出賣「民主」。出席集會的民主黨元老司徒華 批評,社民連的行動並非爭取民主行動,市民會看在眼內。

司徒華表示,民主黨方案增加了政制的民主成分,批評民主黨出賣香港人的人是誣蔑民主黨,強調即使投票通過政改方案,普選聯都會繼續爭取終極普選。

司徒華建議,社民連多為民主做實際有益的事,不要只懂謾罵。
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-11, 12:40 AM   #138
gdx0
Senior Gamer

youtube load System Error

此篇文章於 01-08-11 12:44 AM 被 gdx0 編輯。
gdx0 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-11, 02:52 PM   #139
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-11, 03:25 PM   #140
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: MO 查看文章
華叔生平回顧︰
這個民主黨大概只係五十步笑百步吧。
禮義廉就多d既,趕下狗拖下燈咁。
老實講,在下開始認為議員只不過高薪厚職既掃街同賣唱。

舊 01-26-11, 12:06 PM   #141
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
王丹來港REJECT
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-11, 03:15 PM   #142
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
大陸都無意見,正苦都自宮到e個地步,真係唔讚唔得

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-11, 03:21 PM   #143
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
少做少錯, 唔做唔錯

"自宮"呢個形容到肉呀

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-11, 03:40 PM   #144
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: J+1 查看文章
王丹來港REJECT
由手機版發出
預左架啦,佢地又點會俾d不確定要素(如:王丹係咪真係唔會有搞作?)存在....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-11, 03:42 PM   #145
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
王丹來港REJECT
由手機版發出
佢咁揚做乜呢?

吾爾開?靜靜雞來咪又得!!!!

舊 01-26-11, 04:06 PM   #146
川上双葉
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
一國兩制

舊 01-26-11, 04:11 PM   #147
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
你點知共橙黨無意見? 中聯辨發表左聲明話冇意見咩?

畢竟是打共橙黨工, 做伙記決不能有一絲絲舉動令老細不安, 不快, 不悅.

"我要做好呢份工"就是這麼解.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-11, 06:21 PM   #148
Hunter

引用:
王丹來港REJECT