Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 08-02-08, 07:14 PM   #51
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Cube 查看文章
感覺出post個d來來去去都係個班人
新人出post好多時都冇人理.
主要係視乎d post有無討論價值...
跟新,舊會員有關...?完全唔關事...
引用:
作者: luciferdark 查看文章
其實新人開POST點解會無人答, 我覺得主要原因係, 佢地開POST GE野可能已經係某大討論串裏面搵到答案, 或者, 有D新人開POST真係好無聊的...
right
有d人既話題九唔搭八...叫人點回應丫...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線  
舊 08-02-08, 07:17 PM   #52
香港仔
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: 遊戲人間 查看文章
我由DC時代開始玩正版,依家game價比以前貴!?我真係唔覺.
我覺得依家買game仲平過以前...
(當然,要好似玩老翻咁一次買5隻/10隻就梗係玩唔起啦... )

依家買翻版既渠道少左就真,但對玩開正版既人真係冇乜影嚮.
遊戲. 是不是出少了一點 ??? (以前 ps時. ps2 時. 好多大作吧.)

主機. 是不是貴了一點 ???
香港仔 目前離線  
舊 08-02-08, 07:21 PM   #53
香港仔

引用:
作者: Busconcamp 查看文章
主要係視乎d post有無討論價值...
跟新,舊會員有關...?完全唔關事...

right
有d人既話題九唔搭八...叫人點回應丫...
點會唔關事??? 又唔見香討是咁???

都不知幾多會員正經的回答問題. 長過 gaf 的多的是.

論壇上就是有你地d舊人覺得冇野. 搞到小圈子咁.
香港仔 目前離線  
舊 08-02-08, 07:31 PM   #54
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 香港仔 查看文章
點會唔關事??? 又唔見香討是咁???

都不知幾多會員正經的回答問題. 長過 gaf 的多的是.

論壇上就是有你地d舊人覺得冇野. 搞到小圈子咁.
雖然不知道這位新朋友何以如此熱心,不過HKD亦都有好多會員不太正經的回答問題,各處如是

狼 目前離線  
舊 08-02-08, 07:45 PM   #55
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
雖然有d人可能真係冇咩諗野就出post
但其實香港依家有好多後生仔都係咁 ...........
呢個風氣係唔好 但我覺得應該多d包容 互相遷就下
無知雖然幾煩 但又未至於要鬧到人地唔敢出聲的地步
有時大家見到有人講野覺得好無知的 係咁倚話兩句米算law
唔駛咁執著一定要佢地完全明白的
咁人人的領悟力都唔同家嘛.....

有時我想出post都會好小心咁諗清楚自己要點講野
因為我都怕講錯話會影響到某d會員
而我早兩個月先至講錯過話......

所以我想不如大家有時隻眼開隻眼閉 輕鬆d
多d人傾偈 咁有時見到覺得人地講野好笑就暗自偷笑下啦.......
上網就係要休息下娛樂下唔係要自己激氣的嘛

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線  
舊 08-02-08, 07:46 PM   #56
香港仔

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
雖然不知道這位新朋友何以如此熱心,不過HKD亦都有好多會員不太正經的回答問題,各處如是
我唔敢講香討全是正經的. 但資料上一定比 gaf 齊全.
金融區就真是不正經了.

我不是新朋友了. 不過見樓主的話感觸良多.

gaf 長期搞小圈子. 唉~
香港仔 目前離線  
舊 08-02-08, 07:50 PM   #57
香港仔

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
雖然有d人可能真係冇咩諗野就出post
但其實香港依家有好多後生仔都係咁 ...........
呢個風氣係唔好 但我覺得應該多d包容 互相遷就下
無知雖然幾煩 但又未至於要鬧到人地唔敢出聲的地步
有時大家見到有人講野覺得好無知的 係咁倚話兩句米算law
唔駛咁執著一定要佢地完全明白的
咁人人的領悟力都唔同家嘛.....

有時我想出post都會好小心咁諗清楚自己要點講野
因為我都怕講錯話會影響到某d會員
而我早兩個月先至講錯過話......

所以我想不如大家有時隻眼開隻眼閉 輕鬆d
多d人傾偈 咁有時見到覺得人地講野好笑就暗自偷笑下啦.......
上網就係要休息下娛樂下唔係要自己激氣的嘛
雖然我見好多新會員. 但出聲的沒有幾個.

高登都好過呢度. 起碼有得笑下. 唔使死氣沉沉.
香港仔 目前離線  
舊 08-02-08, 07:51 PM   #58
Arcanist
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
感想?就係最愛bobo…雖然我地從來未見過,但係我地係深深相印架!!!!

bobo!!我地係永遠架!!!!
睇睇下睇到呢個post既時候個反應變左 "咩事?" ......

其實我都唔覺有分咩新人舊人, 睇到人地d post覺得想回就回冇咩好回就唔回咁姐嘛

不過硬係覺得而家d game來來去去都係咁, 除左畫面愈黎愈靚之外好似唔知有咩好玩咁
唔識日文玩RPG又冇咩意思

已經冇玩家庭機好耐
而家連電腦game都好似冇咩好玩咁
唔知係我對左game咁多年而冇咩feel定係點
Arcanist 目前離線  
舊 08-02-08, 07:57 PM   #59
GP01Fb
Crazy Gamer
點會咁架!?

註冊日期: Jul 2002
個forum開得耐, 總會有比較熟既一堆人.. 講真我都唔係好敢o係吹水thread度留言 -_-

回想起黎..
o係GAF share一下玩game既感受, wifi對戰..
之前有感情問題都好多謝情版既大家正面回應
買賣區trade到好多抵玩既2手game
睇戲前追下電影版既post
有時覺得冇野好食睇下飲食版
睇模型 figure去下收藏版

雖然我已經係個半CD-ROM不過我都有日日上, 雖然同其他人唔熟但係都好似係朋友咁, 你總會估到佢地有咩反應 哈哈
GP01Fb 目前離線  
舊 08-02-08, 08:10 PM   #60
遊戲人間
Ultimate Gamer
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
引用:
作者: 香港仔 查看文章
遊戲. 是不是出少了一點 ??? (以前 ps時. ps2 時. 好多大作吧.)

主機. 是不是貴了一點 ???
你都幾矛盾.
一時又話買唔起正版,一時又話太少game...

咁到底係冇錢玩正版定太少game俾人買!?

主機貴嗎?也許比以前貴了點吧...不過絕對不至於另人買唔起.
起碼Wii經常都有人買.GTA推出時成日見人買360,早排出MGS4時亦唔少人買PS3,手提機更加係人人起碼有一部...

P.S 閣下不是新朋友,那麼是.....分身嗎?
遊戲人間 目前離線  
舊 08-02-08, 08:14 PM   #61
香港仔

引用:
作者: 遊戲人間 查看文章
你都幾矛盾.
一時又話買唔起正版,一時又話太少game...

咁到底係冇錢玩正版定太少game俾人買!?

主機貴嗎?也許比以前貴了點吧...不過絕對不至於另人買唔起.
起碼Wii經常都有人買.GTA推出時成日見人買360,早排出MGS4時亦唔少人買PS3,手提機更加係人人起碼有一部...

P.S 閣下不是新朋友,那麼是.....分身嗎?
我意思是好多原因. 玩 game的沒有以前咁多.

我個舊 acc已經好耐冇來. (但間唔中都上來看看.) 最近開了這個 acc.
香港仔 目前離線  
舊 08-02-08, 08:20 PM   #62
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我覺得係好多舊會員由學生變左返工, 少左時間同熱情打機;
同唔少game頹左, 所以少左人講game

我都越來越多game買左冇玩

真!DC 目前離線  
舊 08-02-08, 09:11 PM   #63
horis

註冊日期: Aug 2003
我係01年初成立時已經開始上
之後先reg做會員
e+既gaf同一開始比我既感覺已經完全唔同
當初係因為d人太勁...識太多野而唔敢出po
而家係因為太多無聊po..太多人小事化大而唔想出po
有人甚至自大到好似做左版主咁..
更過份既係係某d po 聯群結隊玩小圈子..人身攻擊
身邊好幾位有上開gaf既朋友亦有同感
希望咁多位版主注意一下
horis 目前離線  
舊 08-02-08, 10:02 PM   #64
西野村中一條河
Game Master

註冊日期: May 2002
老實講真係唔覺得有小圈子
不如出link睇下
因為好個人感覺,好似你出一個post,人地唔理你,所以就小圈子?
gaf玩人生攻擊應該會ban/警告

至於有會員話香討好,或者吧,每個人睇法唔同
但講game黎講gaf一定好過佢地

如果gaf咁差,你都唔會重黎gaf吧?真係矛盾
你舊acc叫咩名?我好耐之前都試過問返個pw
或者你可以試下

舊 08-02-08, 10:05 PM   #65
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 西野村中一條河 查看文章
老實講真係唔覺得有小圈子
不如出link睇下
因為好個人感覺,好似你出一個post,人地唔理你,所以就小圈子?
gaf玩人生攻擊應該會ban/警告

至於有會員話香討好,或者吧,每個人睇法唔同
但講game黎講gaf一定好過佢地

如果gaf咁差,你都唔會重黎gaf吧?真係矛盾
你舊acc叫咩名?我好耐之前都試過問返個pw
或者你可以試下
講左驚又有某班人群起攻之
為反而反

舊 08-02-08, 10:10 PM   #66
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
某d 130%男真係走左好過,當年搞到呢度....

舊 08-02-08, 10:11 PM   #67
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
明明topic既方向唔同

但點解某d話題又會再係度翻炒a

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 08-02-08, 10:20 PM   #68
西野村中一條河
Game Master

引用:
作者: 某F 查看文章
講左驚又有某班人群起攻之
為反而反
咩人咁惡?
黎咁耐無遇過,有無link?(睇下邊個岩邊個錯都好)

舊 08-02-08, 11:40 PM   #69
光之神仔

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: aKiJ 查看文章
安安全全咁跟紅頂白, 唔好亂咁提出異見引起討論以免紛爭
GAF好似一個社會既縮影咁
之前講過個「美式日期」問題
依度的確咁,同現實社會一樣
不過無所謂紛爭,但好難有進步…
光之神仔 目前離線  
舊 08-03-08, 12:04 AM   #70
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 西野村中一條河 查看文章
咩人咁惡?
黎咁耐無遇過,有無link?(睇下邊個岩邊個錯都好)
http://gaforum.org/showthread.php?t=175614
ps:
呢個topic應該極大機會被block...

舊 08-03-08, 12:16 AM   #71
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
n年前某topic講過d野唔岩聽,吵鬧過...
之後n年來,相方一有位就會互入~當時間越耐,仇口越深...

舊 08-03-08, 12:31 AM   #72
二伍

註冊日期: Sep 2002
我唔覺有D咩小圈子
二伍 目前離線  
舊 08-03-08, 12:36 AM   #73
西野村中一條河
Game Master

引用:
作者: 某F 查看文章
http://gaforum.org/showthread.php?t=175614
ps:
呢個topic應該極大機會被block...
咁你覺得條link入面邊個岩邊個錯,gaf一嘈就lock/ban好正常

其實都只係想講
有好多時點解比人ban/警告,都要諗下點解會比人ban
特別係近期見到好多人明明自己犯左規
被ban後又走上天台問
跟住個仇就一路記...

舊 08-03-08, 12:51 AM   #74
機動盜賊首領-電

PSN  IDgutscharm
引用:
作者: aKiJ 查看文章

另一樣野我覺得有點負面, 就係 無知 呢回事係GAF好似一種罪咁
如果有人對佢唔係太認識既話題發表自己個人感想的話, 會被人怒插 (如清談講政治堆TOPIC)
講錯少少理解錯少少, 一定會被人修正 (如主機版討論銷量堆THREAD)
...................SKIN
睇下一個人可以承受幾多插囉.
早幾個月我話笑京奧聖火轉送,同食住花生睇下京奧點出醜哩D"大逆不道"既說話咪又俾人插.
但而家呢?

只要唔係人身攻擊,無意義既慢罵.版主其實都唔會BAN人個喎.我覺得OK丫。

機動盜賊首領-電 目前離線  
舊 08-03-08, 12:54 AM   #75
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
呢幾年走左去其他FORUM胡混, 發現GAF都唔係想像中咁差姐

關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 04:33 PM

手機版 | APP版