Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-08-06, 11:46 AM   #1
安西教練
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2002
SFC幽遊白書指令式遊戲??

幽遊白書指令式遊戲,唔記得D指令點用,邊個大佬可教教我呢?thank you!
安西教練 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-06, 03:13 PM   #2
ShinShiden
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDshinshiden
XBox Live Gamertagshinshiden
引用:
作者: 安西教練 查看文章
幽遊白書指令式遊戲,唔記得D指令點用,邊個大佬可教教我呢?thank you!
希望沒記錯...
左/右 + Y, X, B , A 係 輕拳 果d__好似係唔會消耗靈力 同 好似會 加返少少 靈力...
上 + Y, X, B , A 係 輔助技(上Y, 上B, 上A) 同 跳高(上X)
下 + Y, X, B , A 係 必殺技 (飛影 下X 好似就係 黑龍波 ...唔太記得)__但會消耗靈力

[有錯的話 望見諒]

ShinShiden 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-06, 05:35 PM   #3
Crazy Gamer
Grabber

引用:
作者: ShinShiden 查看文章
希望沒記錯...
左/右 + Y, X, B , A 係 輕拳 果d__好似係唔會消耗靈力 同 好似會 加返少少 靈力...
上 + Y, X, B , A 係 輔助技(上Y, 上B, 上A) 同 跳高(上X)
下 + Y, X, B , A 係 必殺技 (飛影 下X 好似就係 黑龍波 ...唔太記得)__但會消耗靈力

[有錯的話 望見諒]
冇錯!
同埋係opening時入babybaby,成功後會聽到音效
咁入到選人畫面就可以用可變身既人物,但只限藏馬、戶愚呂弟、幻海同??(唔記得左)
e.g.係藏馬度按r制會變成妖狐,而d招式都略有不同

飛影對戰幻海、武威等可以反波既人物時,可以唔儲下面條氣bar出黑龍波
等佢地反黑龍波後,就後+a,咁就可以吸收黑龍波
白 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-06, 05:47 PM   #4
Oscarzero
Game Master
VT魔人

註冊日期: Jun 2004
XBox Live GamertagOscar Zero
等等,你問緊1定3?

舊 12-08-06, 11:53 PM   #5
Crazy Gamer
Grabber

引用:
作者: Oscarzero 查看文章
等等,你問緊1定3?
有第三集咩?
係超任最後一集yuyu係咪魔界統一篇隻2d格鬥?
舊 12-08-06, 11:57 PM   #6
波子
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDABCman2009
依隻game真係好正,好可惜不再復出,往事只能回味

舊 12-09-06, 02:13 AM   #7
安西教練

多謝各位大佬,但沒閃避或擋 的嗎?
舊 12-09-06, 02:19 AM   #8
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
飛影,分身先,之後有16連斬~~
有d 技都係有變化~~

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-06, 02:20 AM   #9
波子
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDABCman2009
仙水踢哂彈

舊 12-09-06, 02:31 AM   #10
ヴィタさんさんKS☀
↘λ

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code1805 2967 4401
仙水 up 靈力 boost(?)
烈蹴紅球波變烈蹴紫炎彈

up 聖光氣可以出烈波風陣拳

抱いてあげたい

- くすくすくっすん さんくっすん祭り 2014/2015
feat.楠田 亞衣奈
ヴィタさんさんKS☀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-06, 04:47 AM   #11
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:
多謝各位大佬,但沒閃避或擋 的嗎?
左 + A/B/X/Y 就係擋或閃避
另外你玩緊 1 or 特別篇?

下 + A/B/X/Y 係必殺技
而 下 + X 必定係角色最強必殺技(必定係可以對空 or 對地的必殺技), 其餘3個我就唔知邊個強d 邊個弱d

引用:
作者: 查看文章
有第三集咩?
係超任最後一集yuyu係咪魔界統一篇隻2d格鬥?
第三集叫特別篇 (即係你post#3緊果隻)
第二集係格鬥game(最後boss 戶愚呂弟), 魔界統一篇隻2d格鬥係超任第4集

此篇文章於 12-09-06 04:52 AM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-06, 11:36 AM   #12
安西教練

1同3我兩隻都有,第3集叫特別版,其實有乜分別呢,d掣都係咁用,?
舊 12-09-06, 11:54 AM   #13
Oscarzero
Game Master
VT魔人

註冊日期: Jun 2004
XBox Live GamertagOscar Zero
差頗遠
人物秘技唔同唔在講
第三集無Story Mode
最重要係取消左技Bar,用一條靈力Bar就算,難度大減

不過,每次用飛影食左黑龍波都爽到爆,勁到仙水都要快速收皮

舊 12-10-06, 12:46 AM   #14
安西教練

又有問題啦,點補技和靈力呢?
舊 12-10-06, 08:01 PM   #15
Crazy Gamer
Grabber

引用:
又有問題啦,點補技和靈力呢?
1. 出拳打人
如果敵人一樣冇晒靈力,咁就用呢招,打中對手就有靈力

2. 擋格
一般擋到,即使中左少少,都會比靈力你

3. 如果中左「靈」呢粒珠,剩按x制就可補靈力
舊 12-13-06, 03:41 PM   #16
高橋涼介
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
點先可以戰鬥中變身

wp6puk對戰版
高橋涼介 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-06, 10:27 AM   #17
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 高橋涼介 查看文章
點先可以戰鬥中變身
藏馬、幻海:儲靈力兩次 ( 上 + X)

戶愚呂弟:肌肉鋼體三次 (上 + Y)

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-06, 10:45 AM   #18
維他仔
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDvitason_1019
引用:
作者: Hunter 查看文章
左 + A/B/X/Y 就係擋或閃避
另外你玩緊 1 or 特別篇?

下 + A/B/X/Y 係必殺技
而 下 + X 必定係角色最強必殺技(必定係可以對空 or 對地的必殺技), 其餘3個我就唔知邊個強d 邊個弱d
[童年記憶]
最弱應該係 B,幽助係出靈拳 ...
跟住 A 大 Y。

反招個下真係好有快感!所以特別鍾意用幻海、桑原。幻海仲可以變靚女添!
幻海既「靈波鏡反衝」、桑原既「首位打者劍」

舊 12-20-06, 05:23 PM   #19
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
藏馬、幻海:儲靈力兩次 ( 上 + X)

戶愚呂弟:肌肉鋼體三次 (上 + Y)
戶愚呂弟, 8Y, 爆肉鋼體
第一次, 80%
第一次後三回合內用第二次, 100%
100%再用, 100%中100% (攻擊技)
雪代緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-06, 05:28 PM   #20
Kaede楓
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
呢隻好玩呀
仙水上Y之後係咁下B
快到屈晒機
Kaede楓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-06, 11:33 AM   #21
Crazy Gamer
Grabber

引用:
作者: Kaede楓 查看文章
呢隻好玩呀
仙水上Y之後係咁下B
快到屈晒機
我鍾意用樹
上Y搵裹鬼吸人落亞空間
條bar去得極快

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
絕對值得一看!! Biohazard“暗夜中的低吼” neo2046 攻略及心得交流區 60 02-12-09 11:57 PM
轉貼 青山依舊在從光榮到KOEI yuhon 電視遊戲討論版 3 08-26-06 12:04 AM
Dreamcast 之死因 ?????? labeebilly 電視遊戲討論版 32 07-13-06 11:04 PM
轉貼~遊戲策划之路*(有興趣可以一看~長文 簡體。) House 電視遊戲討論版 5 06-11-06 07:14 PM
[PS2]烈火の炎 Final Burning圖片及影片,6月10日發售(同SFC幽遊白書指令式玩法差唔多) 神祕人1號 電視遊戲討論版 31 06-04-04 10:33 PM

現在的時間是 11:32 PM

手機版 | APP版