Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-02-12, 04:56 PM   #2051
一德仔一
Junior Member

註冊日期: Mar 2012
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
你點都係要去DL List 再 DL過
但好似話港服唔可以dl 日文版FF落PSV,,只係得英文版先得

驚買左返黎過唔到落PSV

此篇文章於 09-02-12 05:20 PM 被 一德仔一 編輯。
一德仔一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-12, 05:17 PM   #2052
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
另外想問下依家psv係咪可以直接dl ps1 game入卡唔使經ps3?
係呀,我直接o係PSV買o既

舊 09-02-12, 07:38 PM   #2053
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
心碎2+appendix+狒狒9就打爆我張4g

<---$$已入,但諗緊買唔買好既人粉

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-12, 09:42 PM   #2054
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
Appendix disc create完個save就delete得
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-12, 09:46 PM   #2055
我係我
God of Gamer
Banned

PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
我dl左隻美版ff8,但玩果陣發覺有時按完制都冇反應,要等一陣先郁得返,是否正常?
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-12, 09:46 PM   #2056
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
想問下如果喺psp玩過psone D game &save埋,D save過唔過得番PSV度?

Thx

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-12, 09:51 PM   #2057
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
想問下如果喺psp玩過psone D game &save埋,D save過唔過得番PSV度?
直接放入你PC 個 ..\PS Vita\PSAVEDATA\[亂數名你部PSVFolder], Sync 入 PSV度

在係 PSV 求其Load一隻 PS One Game, 禁實 Touch Screen 管理個 Virtual Memory Card, Import 返入去就得
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-12, 04:04 AM   #2058
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
有冇人答到我
係得o架!!!(因為我都用緊)

p.s.:不過呢排o的日元匯率居高不下
港服嘅存在價值係得「中文版DLC」及「中文版DL GAME」(指冇出過實體碟個o的)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 09-03-12 04:07 AM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-12, 08:08 AM   #2059
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
想問問psv第一次充電要充幾長時間?

舊 09-03-12, 08:27 AM   #2060
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
引用:
作者: 9844 查看文章
想問問psv第一次充電要充幾長時間?
新機的話差到個ps燈冇色就得,而家d電池好少話要第一次差夠幾多個鐘
不過反而第一次買機最好消耗左d電先差返去滿

舊 09-03-12, 08:47 AM   #2061

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: Montague 查看文章
新機的話差到個ps燈冇色就得,而家d電池好少話要第一次差夠幾多個鐘
不過反而第一次買機最好消耗左d電先差返去滿
橙字唔係幾明,買機返來舊電唔係空既咩

舊 09-03-12, 09:11 AM   #2062
Montague
遺伝子生物工学博士号

引用:
作者: 9844 查看文章
橙字唔係幾明,買機返來舊電唔係空既咩
一般黎講而家d機都會大約有30-40%電,
好似買電話咁d員工都會開盒果時開埋機比你試,果時既電話都係有一半以下既電比你

如果psv發覺內頭仲有電的話可以打下機上下網耗哂電先再charge
但做唔做呢個步驟方間講其實無太大問題

舊 09-03-12, 11:51 AM   #2063
TCS_disable
我有車車~

鋰電得閒無事就有需要用晒d電我就聽過下

但第一次叉之前要仲玩放電係邊招? 又唔係用咩 Ni-CD / Ni-MH
舊 09-03-12, 01:57 PM   #2064
Montague
遺伝子生物工学博士号

我都唔知叫咩招,反正講明做與唔做d人話分別不大

舊 09-03-12, 04:05 PM   #2065
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
直接放入你PC 個 ..\PS Vita\PSAVEDATA\[亂數名你部PSVFolder], Sync 入 PSV度

在係 PSV 求其Load一隻 PS One Game, 禁實 Touch Screen 管理個 Virtual Memory Card, Import 返入去就得
TCS thx a lot

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-12, 04:45 PM   #2066
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
鋰電得閒無事就有需要用晒d電我就聽過下

但第一次叉之前要仲玩放電係邊招? 又唔係用咩 Ni-CD / Ni-MH
你聽錯了吧?
應該係有需要就叉下佢,Li-Poly電你用盡佢先叉的話會傷粒電的
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-12, 05:35 PM   #2067
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: teealpha 查看文章
你聽錯了吧?
應該係有需要就叉下佢,Li-Poly電你用盡佢先叉的話會傷粒電的
補充一下,無電只係到 IC 感認到就得
佢地論點話等個晶片知個電力谷底係邊,方便粒Chip週期校正時更準確

此篇文章於 09-03-12 05:42 PM 被 TCS_disable 編輯。
舊 09-03-12, 07:28 PM   #2068
teealpha

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
補充一下,無電只係到 IC 感認到就得
佢地論點話等個晶片知個電力谷底係邊,方便粒Chip週期校正時更準確
"感應"?
我重新睇左三次先睇得明
CHIP校正…Li-Poly過充、過放左之後就會有一部份唔可以重新激活充/放電,研究晶片不如研究左Li-Poly有乜自身優缺點先啦
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-12, 07:58 PM   #2069
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: teealpha 查看文章
"感應"?
我重新睇左三次先睇得明
CHIP校正…Li-Poly過充、過放左之後就會有一部份唔可以重新激活充/放電,研究晶片不如研究左Li-Poly有乜自身優缺點先啦
我無話需要過放,只需要得閒無事(三個幾月以上先一次)用到部機話無電就足夠

我只知一個接觸不良嘅叉機係會整死鋰電
舊 09-04-12, 01:25 AM   #2070
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
而家用得鋰電的3C用品9成都會有過充過放保護, 即係叉到額定電壓就會停, 電池低於最低電壓就開唔到機

最緊要係部機冇電就好叉, 免得電池繼續自然放電損壞電池
用到0% 叉絕對唔係問題
但最忌係用到0%放一排再叉.....

另外鋰電最大的保養原則就係多充多用, 令入面D chemical保持活躍
長期唔用就要將舊電叉到40-50%放陰涼地方

舊 09-04-12, 01:30 AM   #2071
我係我
Banned

PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
引用:
作者: 我係我 查看文章
我dl左隻美版ff8,但玩果陣發覺有時按完制都冇反應,要等一陣先郁得返,是否正常?
推下先
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-12, 12:22 PM   #2072
shodanng2
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
尋晚更新完v1.8
之後上HK PS Store睇下有咩PS One game
點知全部都係日版
HK PS Store會唔會日後放埋美版PS One game架?

見到Uncharted, Unit 13, Resistance dl版都特價
後兩者都已買左爆埋機
Uncharted未買見特價就即買啦
買Uncharted個時付費時出左個error message
但又照dl到隻game
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-12, 03:25 PM   #2073
ricky828
三眼

註冊日期: Jan 2011
PSN  IDricky82828
引用:
作者: shodanng2 查看文章
尋晚更新完v1.8
之後上HK PS Store睇下有咩PS One game
點知全部都係日版
HK PS Store會唔會日後放埋美版PS One game架?

見到Uncharted, Unit 13, Resistance dl版都特價
後兩者都已買左爆埋機
Uncharted未買見特價就即買啦
買Uncharted個時付費時出左個error message
但又照dl到隻game
其實我最想佢放返武藏傳上架
ricky828 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-12, 04:44 PM   #2074
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
昨天剛買了VITA
發覺VITA打DIVA f真是難度高....手指心想按X時指甲就按了口....

想問一下其實VITA可不可以遙控PS3玩PS2的game?(家中PS3為初期的60GB版可以直load PS2 game)
如果可以的話就可以在街打完OG外傳了....

雖然這裡應該不可以這樣問
如果不能遙控的話,有沒有什麼APP可以用來打PS2的""?

舊 09-05-12, 01:08 AM   #2075
Mocha

註冊日期: Feb 2007
最近因為diva-f而入手了行機PSV~
但玩了數日突然發現插火牛充不到電 (插了後沒有著橙燈),usb卻可以正常充電...
問了朋友之前也有同樣情況,已經拿了火牛到PlayStation®維修服務中心維修中...
所以想請教下大家是否有很多人都有火牛充不到電的情況呢? @@
還是我充電的過程有錯??

Mocha 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Ps vita 曰版大約几時度會反貨呀?16/12前 可否反貨?? Allen TAKAMINA 手提遊戲機討論版 16 12-01-11 10:02 AM
[PSV] DJMAX Technika FOR PS Vita 月之民 ̄▽ ̄ 手提遊戲機討論版 10 09-11-11 11:31 PM

現在的時間是 06:40 AM

手機版 | APP版