Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-21-10, 05:14 PM   #151
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: Areios 查看文章
而家出到4ED喇喎XDD都有中文版cccc
重有boardgame版添ccc
其實我呢幾年都好少接收呢方面消息... 所以都唔係太清楚. 不過當年D&D初版應該只有BASIC出過中文版.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-10, 09:24 PM   #152
wrx
Senior Gamer
聖西路魂7

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: kcf1201 查看文章
40+30+10咪80P law

呢個我絕對同意
話說第一期講波多黎各講左16P,之後第二期又用8P講卡坦島,而呢兩期都再簡介左3~4隻BG
但最新個期好似只係講左兩隻BG,之後就用左好多篇幅講Magic、WoW、遊戲王個類卡game (我睇左陣就借左出去,而家只係憑記憶諗番今期講過咩,有錯請更正)
同埋最要命既係差唔多期期都實有幾頁講我唔太鐘意既三國殺 (不過三國殺咁hit,作為一本專門雜誌真係點都應該講下,情有可原)
三國殺期期都有架啦, 我miss 左 #5,6, twilight struggle算係隻我好中意既game, 竟然得2頁
其實本野都可以之前幾期謂下strategy, 大把game 可以講, 有期講下carcassone 既歷史(原來隻豬係有d 意思) 都好睇啦

82)wrx/ シェフチェンコ/ 2491 9387 9959
wrx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-10, 10:08 AM   #153
Areios
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2002
如果今個星期日開局唔知有冇人有興出現呢?_?

此篇文章於 09-22-10 03:11 PM 被 Areios 編輯。 原因: 打錯字-_-|||
Areios 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-10, 10:43 AM   #154
Areios

引用:
作者: YHW 查看文章
其實我呢幾年都好少接收呢方面消息... 所以都唔係太清楚. 不過當年D&D初版應該只有BASIC出過中文版.
冇留意/身邊冇人玩就真係好難會接觸到呢方面o既消息o既…orz||||
舊 09-22-10, 10:43 AM   #155
Areios

引用:
作者: Gasaraki 查看文章
唔上咁耐
都唔知有個咁ga topic=口="
乜原來有人玩TRPG 同board game 都唔覺=口="
早知找人出來玩啦=口="
現在也不遲架
舊 09-22-10, 10:45 AM   #156
Areios

引用:
作者: 拉迪-史加羅 查看文章
太耐冇玩,可能有錯

遊戲流程係

恕刪
都差不多了cccc係廠數目果度好像唔同??
(可能係人數不同就有不同吧??<<其實我未正式玩過…我次次上去人地都在開局了-_-||||)

引用:
作者: 李某人 查看文章
沒錯, 我覺得那一下影響也幾大...
都又真係丫~~~一開始揀果個又會比人叫高晒價呢…orz|||
舊 09-22-10, 06:51 PM   #157
臭氏
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2002
引用:
得閒可唔可以帶去BE睇下丫~?(喂!!)
話說…約40P講TGC、30P BG、10P TRPG
咁另外40P係講D咩, 就係介紹GAME同埋策略?_?

------------------------------------
哎呀~朱sir好像帶左一本來xd|||
不過我唔記得係唔係呢本orz(打飛)
朱老闆果本係台灣出的戰棋雜誌
主力講miniature game同戰棋,仲有戰爭史等等的

國慶假我帶過黎丫,你地會唔會休息?
臭氏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-10, 08:09 PM   #158
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 拉迪-史加羅 查看文章
太耐冇玩,可能有錯

遊戲流程係

各PLAYERS先在地圖上放一間自己的發電廠(當然是有利自己的^^")

1. 先購買發電廠(以拍賣形式進行,假設4PLAYER 玩 , GM(非玩家)會先將發電廠排好[有固定次序的,但並非梗局的,只係起手果下係固定某D方式])會以上4張(面)下4張(蓋放)方式排好,玩家則開始購買,玩家A看中10元的發電廠(只可選面放的),A及其他玩家可以搶發電廠,價高者得(而同時購買者本回合不可再購買發電廠及托價...e.g. A 看中10元的發電廠但給B買了,B左購買發電廠上已TURN END;A而繼續購買發電廠)
每當一位玩家購買了一間面放的發電廠,空位會由蓋放的一張以面放形式補上(即上排永遠有4張面放的發電廠,蓋放的每一回合補充,而每名玩家手上的發電廠不可以多於5張,多出要選出來OUTGAME)

2. 購買燃料,由最後購買發電廠的玩家開始購買(e.g. 購買發電廠次序為B>A>C>D ; 購買燃料次序為D>C>A>B) , 玩家可以購買比現有發電廠多一倍的燃料),燃料每回合因RULES補充

3.建造供電網(即佔地,要在和自己有發電廠的相鄰地方相接.....要付$$)

4.供電

5.計算可供電地方数量領取金錢(e.g. A 手上的發電廠可供3個地方的電力但電網只有2個地方則只可收取供2個地方電力的金錢)
一開始已經錯左....
new game 一開始係無任何屋係枱面上
流程係
1,拍賣發電廠
2.買原料
3.起屋,第一間可以任意起
4.發電
買後決定玩家次序
仲有如果係德國map拍賣電廠的放法係4x2(由小至大放下),(NO.3-10)上面4個放未來巿場的電廠,下面4個放current market的電廠,只可以拍賣no.較少的4個電廠,當有人買就抽一張新的順次序咁放,當所有拍賣完成就把no.最大的放在p3的卡下面(其他map要睇rule有唔同方法)
new game 時當每人買了電廠(強制買)後就用no.排次序no.較少的人第一個買原料

戰死會的網頁有中文rule 可以自己去睇下

問一下請問誰人有澳門or大陸or台灣的身份證係戰死會7折買game??可以幫幫我嗎??
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-10, 08:18 PM   #159
Areios

引用:
作者: 臭氏 查看文章
朱老闆果本係台灣出的戰棋雜誌
主力講miniature game同戰棋,仲有戰爭史等等的

國慶假我帶過黎丫,你地會唔會休息?

佢地唔會休息啦~
不過我國慶果3日都不會上去啊@口@|||||

引用:
作者: sonic 查看文章
一開始已經錯左....
new game 一開始係無任何屋係枱面上
流程係
恕刪
重未有機會玩一局full game…
舊 09-25-10, 09:05 AM   #160
臭氏
Crazy Gamer

引用:
佢地唔會休息啦~
不過我國慶果3日都不會上去啊@口@|||||
或者4號囉,反正我國慶放7日
舊 09-25-10, 09:09 AM   #161
Areios

引用:
嘩~7日
咁就4號啦~
不過要放工先上去啦~6點左右吧~
舊 09-26-10, 10:05 AM   #162
臭氏
Crazy Gamer

引用:
嘩~7日
咁就4號啦~
不過要放工先上去啦~6點左右吧~
我0係大陸公司做丫嘛
代價係Easter、Christmas無假放囉
舊 09-27-10, 07:28 AM   #163
Areios

引用:
我0係大陸公司做丫嘛
代價係Easter、Christmas無假放囉
不過新年會唔會又放番多d架ccc?
舊 09-27-10, 08:59 AM   #164
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

註冊日期: Aug 2006
前日上左Brain Explorer開生日party
好多BG都好好玩

Shadow Hunters真係人性盡現
我做Bob但第一個比人圍死

最後玩人狼,做女巫果個開聲話唔救

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

( ;゚Д゚)「お、おお…」
FURIMUKI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-10, 09:48 AM   #165
臭氏
Crazy Gamer

引用:
不過新年會唔會又放番多d架ccc?
今年廿八放到初九
五一有三日,十一又係長假
不過當中有部份係無薪假黎的
舊 09-27-10, 01:26 PM   #166
Areios

引用:
作者: FURIMUKI 查看文章
前日上左Brain Explorer開生日party
好多BG都好好玩

Shadow Hunters真係人性盡現
我做Bob但第一個比人圍死

最後玩人狼,做女巫果個開聲話唔救
喔喔xd 前日我都在場喎cccc
見你地好沈迷玩Shadow Hunters
人性game重有好多喎xdd下次再試下其他啦cccc

人狼我第一個就死左…
不過女巫開聲話唔救果下真係笑晒
舊 09-27-10, 01:27 PM   #167
Areios

引用:
今年廿八放到初九
五一有三日,十一又係長假
不過當中有部份係無薪假黎的
原來係咁~~~
我聽人講大陸人放產假重勁喎, 可以放成半年
舊 09-27-10, 02:22 PM   #168
臭氏
Crazy Gamer

引用:
原來係咁~~~
我聽人講大陸人放產假重勁喎, 可以放成半年
公司肯批就乜都得
有薪無薪就睇你江湖地位喇

不過產假我無福消受
舊 09-27-10, 03:18 PM   #169
Areios

引用:
公司肯批就乜都得
有薪無薪就睇你江湖地位喇

不過產假我無福消受
拎陪產假囉
舊 09-28-10, 02:11 AM   #170
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
前日左fd家玩左大陸出果隻<<風聲>> ....超好玩

舊 09-28-10, 10:10 PM   #171
Areios

引用:
係喎~而家改左2號都會在喇~~你2號來唔來丫
咁就唔使星期一放工特登上去了(喂!!懶人!!)
舊 09-29-10, 12:18 AM   #172
safishhy
Game Master

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDKennyFish86
XBox Live GamertagKennyFish86
Hi, New to talk in here

風聲 ....超好玩!!
my girlfd and girls fds crazy about it even we play a little bit wrong!
safishhy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-10, 01:50 AM   #173
smalltung

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: teamkiller 查看文章
前日左fd家玩左大陸出果隻<<風聲>> ....超好玩
覺得多人比較好玩

舊 09-29-10, 09:28 AM   #174
臭氏
Crazy Gamer

引用:
作者: smalltung 查看文章
覺得多人比較好玩
5到6個剛剛好
試個9個人玩,要等時間實在太長
而且試過有人未到自己turn就贏左/死左
舊 09-29-10, 09:28 AM   #175
臭氏
Crazy Gamer

引用:
係喎~而家改左2號都會在喇~~你2號來唔來丫
咁就唔使星期一放工特登上去了(喂!!懶人!!)
照你地正常的開放時間?
好似我有frd果日想玩通宵(不過我應該唔會同佢癲 )

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:10 AM

手機版 | APP版