Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-13-12, 07:10 PM   #101
farley
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2006
認真講句。其實音game基本上唔係真係咁多人特登睇你打成點

所以唔使覺得有壓力或者點點點

SDVX:
Player Name: 506F、成績表
farley 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-12, 10:23 PM   #102
TCS_disable
God of Gamer
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: J+1 查看文章
手冇油就好大阻力,比摔psv 更甚。。。

所以用火酒抹手就。。。。。
由手機版發出
呢隻Game 無必要手指當擦膠用bor
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-12, 10:29 PM   #103
Darkmind
Senior Gamer
等待日出

註冊日期: Oct 2004
重要道具GET

多謝今日割愛的大大, 雖然唔知你有冇上黎呢度

此篇文章於 09-13-12 10:31 PM 被 Darkmind 編輯。
Darkmind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-12, 03:36 PM   #104
seed
Ultimate Gamer
時を越えて

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Darkmind 查看文章
重要道具GET

多謝今日割愛的大大, 雖然唔知你有冇上黎呢度
有咩用途
OT:好耐冇見過你 仲認唔認得我

REFLEC BEAT部門:click here
iidx部門:IIDX 21 SPADA~ dj.VALLIS[9441-1116]
Diablo3: Captiseed#1472
seed 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-12, 08:33 PM   #105
YALIU
儲錢中...

我想應該戴左手指會無咁痛
我聽日都拎對玩下

雖然玩左一鋪感覺麻麻
YALIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-12, 12:45 AM   #106
Darkmind
等待日出

引用:
作者: seed 查看文章
有咩用途
OT:好耐冇見過你 仲認唔認得我
回OT: 下次見到HI 我XD, 不過真係未必認到

-----------------正題-------------------

開到第一首 master (connect),
痛苦地發覺完全係另一個層次

舊 09-15-12, 12:50 AM   #107
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: shion_rei 查看文章
我想應該戴左手指會無咁痛
我聽日都拎對玩下
講真嘅...

如果你地覺得部機Silde果時感認唔到,最簡單嘅原因唔係你唔夠大力掂個Mon

而係更本無 Touch 到個正確起點

所以...玩星星玩到隻手指發熱發亮就自重啦
舊 09-15-12, 01:47 AM   #108
利雲天界

註冊日期: Nov 2009
蛇王走去玩左一次, 亂黎成個傻仔咁
好彩個時間油金唔多人

舊 09-15-12, 09:06 AM   #109
farley

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
講真嘅...

如果你地覺得部機Silde果時感認唔到,最簡單嘅原因唔係你唔夠大力掂個Mon

slide既起點同slide本身係分開兩個判定黎

slide感應唔到同無打星星絕對係兩回事

SDVX:
舊 09-15-12, 10:20 AM   #110
YALIU
儲錢中...

引用:
講真嘅...

掃呢方面我無問題,但我禁制個下,細力少少已經唔得= =
YALIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-12, 01:48 PM   #111
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: farley 查看文章
slide既起點同slide本身係分開兩個判定黎

slide感應唔到同無打星星絕對係兩回事
你篤著mon打邊會明
舊 09-15-12, 11:51 PM   #112
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
剛剛試過戴CW買個款匠頭去打.......
視野好差,根本睇唔到點....
感覺自己好seven~~

所以改造一下,聽日再試~
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-12, 01:01 AM   #113
farley

引用:
你篤著mon打邊會明
當然明啦,只要有打過華擊團ex就一定知道兩個判定完全分開架啦...

同埋其實我有打掣

SDVX:
舊 09-16-12, 01:25 AM   #114
TCS_disable
我有車車~

引用:
當然明啦,只要有打過華擊團ex就一定知道兩個判定完全分開架啦...
星到左判定線Tap,隔一拍先開始 Slide,

但 Slide 開始果下, 手係mon嘅位置,係粒星未開始郁之前包唔到果點,肯定會俾部機當成Detect唔到...

要避開呢個問題,增加電阻面積係最有效
舊 09-16-12, 01:44 AM   #115
farley

引用:
星到左判定線Tap,隔一拍先開始 Slide,

但 Slide 開始果下, 手係mon嘅位置,係粒星未開始郁之前包唔到果點,肯定會俾部機當成Detect唔到...

要避開呢個問題,增加電阻面積係最有效
每一條slide基本上係只得幾截判定(3截?),只要係"一定時間內"(too late之前)滑過哂每一截,就會根據"最後一截"既timing黎比"perfect/great/good"判定你...

而前面粒tap本身...同普通tap完全一樣,唔多講

至於上面quote呢一段野,恕我直言,我理解唔到

SDVX:
舊 09-16-12, 02:04 AM   #116
TCS_disable
我有車車~

引用:
未就係講緊你口中 Slide 嘅第二第三節唔會detect唔到嘅方法
舊 09-16-12, 02:09 AM   #117
farley

引用:
未就係講緊你口中 Slide 嘅第二第三節唔會detect唔到嘅方法
哦,可能get到,即係成隻手掌抹落去?

SDVX:
舊 09-16-12, 02:14 AM   #118
TCS_disable
我有車車~

引用:
哦,可能get到,即係成隻手掌抹落去?
成隻落去會發熱發亮
五隻手指縮成一束,點到點咁掃,比起一隻手指更易detect到
舊 09-16-12, 02:25 AM   #119
farley

引用:
成隻落去會發熱發亮
五隻手指縮成一束,點到點咁掃,比起一隻手指更易detect到
嘛~都係手套安定

SDVX:
舊 09-16-12, 04:28 AM   #120
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

註冊日期: Jun 2006
XBox Live Gamertagsuzuki_botan
唔好嘗試同正日哥討論啦
你同對著空氣講野有咩分別

佢唔係要同你討論 係要你吞左佢講既野 唔駛講咁多架
學野就得
黒杉 アサギ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-12, 04:54 AM   #121
TCS_disable
我有車車~

比起空氣,好過一出post就否定人

此篇文章於 09-16-12 05:30 AM 被 TCS_disable 編輯。
舊 09-16-12, 10:01 AM   #122
利雲天界

註冊日期: Nov 2009
其實星星我以為係跟住佢由起點slide到終點is ok(尋日煲的經驗談)
乜咁多理論架

舊 09-17-12, 09:15 AM   #123
Darkmind
等待日出

引用:
每一條slide基本上係只得幾截判定(3截?),只要係"一定時間內"(too late之前)滑過哂每一截,就會根據"最後一截"既timing黎比"perfect/great/good"判定你...

而前面粒tap本身...同普通tap完全一樣,唔多講

如果係slide 開始左但未完既同時有其他散制要打,
可不可以先掃左一半,打散制,之後再掃完佢?
定係打哂制先快掃?

另初心者提示:收hold 嚴重影響達成率

舊 09-17-12, 01:59 PM   #124
小佩妍
Junior Member

註冊日期: Oct 2006
引用:
定係打哂制先快掃?

Slide途中可以換手xddddd
個人建議用mon玩既朋友唔好打算1隻手指去篤,因為1隻手指真係未必會感應到xdddd
用兩至三隻手指玩會好小小又唔洗大力篤xddddd
佢部機個判定幾鬆下你唔一定要打果一點先叫準打落小小都可以
小佩妍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-12, 06:51 PM   #125
farley

引用:
定係打哂制先快掃?

個人經驗係可以,不過唔知可以做到咩程度

SDVX:

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:31 AM

手機版 | APP版