Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-27-06, 02:15 AM   #1
Fio
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
脫毛,黑眼圈,暗瘡印數問

係代人問的,一個21歲o既女仔
希望各位有經驗o既人可以幫幫手
1)想脫腳毛(唔算太多同唔粗),不過會愈脫愈多嘛?如果脫的話應該用邊種方法?
2)黑眼圈問題,應該同身子有關,唔係訓得夠就解決到,想試下用EyeMec(咁上o下名,地鐵站唔少廣告果隻),想問o下有冇人有用過?效果如何?
3)額頭暗瘡印都有d多,想問o下有冇好方法可以減輕?

唔該哂~
p.s.出post果陣o念緊 GAF出現health and beauty版o既可能性....
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-06, 10:45 AM   #2
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

註冊日期: Aug 2003
1)想脫腳毛(唔算太多同唔粗),不過會愈脫愈多嘛?如果脫的話應該用邊種方法?
無論用咩方法都唔會愈脫愈多,想永久就做彩光,如果唔係就用蜜蠟
2)黑眼圈問題,應該同身子有關,唔係訓得夠就解決到,想試下用EyeMec(咁上o下名,地鐵站唔少廣告果隻),想問o下有冇人有用過?效果如何?
唔好意思,未聽過EyeMec.
黑眼圈成因太多,你話同身子有關,都冇錯,但係仲有遺傳/睡眠/習慣/循環等等問題.
唔建議做儀器,因為唔會真係有用,治標唔治本.

請問對方係咩類型皮膚?同埋有冇敏感?

舊 02-27-06, 11:26 AM   #3
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
2. 聽講同唔夠鐵質有關

舊 02-27-06, 11:43 AM   #4
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 紫色螢火蟲
無論用咩方法都唔會愈脫愈多,想永久就做彩光,如果唔係就用蜜蠟
蜜蠟係咪即係整暖D蠟,搽上,再趁未凍之前鋪張紙,之後搣落o黎?
其實痛唔痛o架?因為我未試過

我通常用脫毛膏,搽上之後幾分鐘,用支膠棒刮落o黎
呢個就唔痛,亦都唔覺得會生得多咗 / 粗咗

舊 02-27-06, 11:47 AM   #5
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
黑眼圈好似同做運動都好有關係, 血液循環好 d
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-06, 11:51 AM   #6
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: ELT
引用:
作者: 歌絲˙暮斯
黑眼圈好似同做運動都好有關係, 血液循環好 d
只係其中一個因素.
引用:
作者: haruka
蜜蠟係咪即係整暖D蠟,搽上,再趁未凍之前鋪張紙,之後搣落o黎?

係.
少少痛,睇你技巧.

脫毛膏雖然唔痛,但係我唔會建議.
因為唔夠持久,24-48小時可以長出毛髮.

舊 02-27-06, 12:13 PM   #7
雪舟等楊
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
2.聽講無乜用
<~有嚴重黑眼圈的人,訓足8,9粒鐘都係咁

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-06, 02:40 PM   #8
jack1986
Senior Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 雪舟等楊
2.聽講無乜用
<~有嚴重黑眼圈的人,訓足8,9粒鐘都係咁
<~訓16粒鐘ever day ,都係咁
jack1986 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-06, 02:45 PM   #9
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
引用:
作者: jack1986
做16個鐘every day...... 一d黑眼圈都冇,我諗同身體有關~
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-06, 03:50 PM   #10
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: haruka

蜜蠟頭一兩次會有d痛~

之後就無咩感覺麻目晒了

脫毛膏我一定不用...
根本就是"啦"甩(溶??)d毛....
而且又唔夠乾淨

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-06, 03:53 PM   #11
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
offtopic

一日訓16粒鐘, 扣除食飯梳洗仲做到咩 ?? 同死有咩分別 ??
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-06, 04:46 PM   #12
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
會唔會因為訓得太多, 有反效果

舊 02-27-06, 08:09 PM   #13
Terry仔

我塊面依家都無乜暗瘡,但重有D印
好想知點樣整走佢
其實,皮膚性質除左搵專家check外,有無一D咩特徵可以睇到?
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-06, 08:11 PM   #14
Fio

引用:
作者: 紫色螢火蟲
請問對方係咩類型皮膚?同埋有冇敏感?
應該係中性(不過一朝早起身多面油d),冇咩特別敏感
中學果陣都唔多,不過近幾個月額頭嚴重左,都唔知點解~
舊 02-27-06, 09:29 PM   #15
jack1986

引用:
作者: 歌絲˙暮斯
offtopic

一日訓16粒鐘, 扣除食飯梳洗仲做到咩 ?? 同死有咩分別 ??
唔洗死已經係分別
>會唔會因為訓得太多, 有反效果
但以前都已經係好厚黑眼圈,會唔會係因為以前訓太少,養成黑眼圈無法退散 ,而且訓醒之后隻眼會有少少"種"(眼代位置)
舊 02-27-06, 10:40 PM   #16
fancylala
痴線架!!!!

註冊日期: Sep 2002
我d暗瘡生晒係背脊
攪到勁多印
有咩辦法整走佢
fancylala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-06, 12:12 AM   #17
Fio

引用:
作者: fancylala
我d暗瘡生晒係背脊
攪到勁多印
有咩辦法整走佢
話時話聽講唔同位置o既暗瘡代表唔同o既身體問題
額頭係消化系統,不過背部就唔係好清楚
舊 02-28-06, 12:47 AM   #18
7ming_格鬥苦手
小霸王

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDme7ming
EyeMac
眼暸亮
其實唔一定有效
佢只係有效減退
就算你而家用左減退左
但遲下都係會出返黎

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-06, 12:48 AM   #19
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
3DS Friend Code0387 9197 5242
黑眼圈.......由細到大都有
引用:
作者: ELT
咁.....有咩食物是含有鐵質的

ウチの姫さまがいちばんカワイイ:82268032
GBf 1131127
凍檸茶>﹏< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-06, 12:53 AM   #20
jack1986

引用:
作者: 凍檸茶>﹏<

茄子,紫色個d,但我成日食都有,又咩問題呢?
舊 02-28-06, 10:21 AM   #21
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: Terry仔
我塊面依家都無乜暗瘡,但重有D印
好想知點樣整走佢
其實,皮膚性質除左搵專家check外,有無一D咩特徵可以睇到?
平時塊面係咪成日好乾? / 洗完面會唔會好乾? / 有冇暗瘡? 等等.
當然最好就係可以臨床觀察.
引用:
作者: Fio
應該係中性(不過一朝早起身多面油d),冇咩特別敏感
中學果陣都唔多,不過近幾個月額頭嚴重左,都唔知點解~
中性? 喺香港生活嘅人其實冇可能係完全中性皮膚.
聽你咁講,佢有機會係混合性/混合性偏中/混合性偏乾.
再附帶暗瘡皮膚or加埋附帶缺水.
你話佢額頭而家重有暗瘡? 定係只係得返暗瘡印?
建議你叫佢用去死皮mask每星期做2次.
唔好用磨砂系列.
引用:
作者: fancylala
我d暗瘡生晒係背脊
攪到勁多印
有咩辦法整走佢
如果已經係得返印,建議每星期做身體磨砂3次.
定係而家重不停生暗瘡? 如果係就要去睇醫生喇,因為係身體有事.
要調理返身體.
引用:
作者: Fio
話時話聽講唔同位置o既暗瘡代表唔同o既身體問題
額頭係消化系統,不過背部就唔係好清楚
額頭唔一定係消化系統問題.
反而口部四周就關消化系統事,因為腸胃有問題.
額頭有機會係因為血液循環得唔好,熱氣等等.
成因有好多,但係呢d只係中醫嘅講法.
更多女仔額頭有暗瘡係因為前面嘅留海.
盡量唔好遮住額頭.
fancylala背部有暗瘡有機會因為肝功能唔好.
以前有客人都係咁.
亦都有機會係毛囊炎引起.
所以最好睇醫生睇下係咩問題.
引用:
作者: 凍檸茶>﹏<

引用:
茄子,紫色個d,但我成日食都有,又咩問題呢?
冇錯,呢d係有,但係唔多.
而且一定要配合維他命C嘅生果一齊食先會有效.
如果唔係吸收到十份一都唔夠.
最多鐵質嘅食物係紅色嘅肉類.
例如:牛肉,鴕鳥肉,乳鴿等.
因為擁有豐富嘅血紅素.
記住如果要從蔬菜中吸收鐵質就要配合維他命C.
例如食菠菜配合橙等等.

舊 02-28-06, 01:49 PM   #22
jack1986

>冇錯,呢d係有,但係唔多.
而且一定要配合維他命C嘅生果一齊食先會有效.
如果唔係吸收到十份一都唔夠.
最多鐵質嘅食物係紅色嘅肉類.
例如:牛肉,鴕鳥肉,乳鴿等.
因為擁有豐富嘅血紅素.
記住如果要從蔬菜中吸收鐵質就要配合維他命C.
例如食菠菜配合橙等等.

明晒 ,
但如果我手臂(唔係手吋,二頭肌個到)有,又會係咩問題?,間唔中會有1,2粒,而且好返之后會有印,過左好耐都唔散,只係退左少少色
舊 02-28-06, 02:03 PM   #23
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
如果我手臂(唔係手吋,二頭肌個到)有,又會係咩問題?,間唔中會有1,2粒,而且好返之后會有印,過左好耐都唔散,只係退左少少色
你指係暗瘡定油脂粒?
有時一粒半粒暗瘡間中生喺呢d位冇乜問題,唔洗擔心.
如果係油脂粒就係你平時食高脂肪類嘅食物太多.
呢個情況比較常見.

舊 02-28-06, 02:15 PM   #24
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
其實我想知手臂有好多一粒粒野係乜來...
勁多架,十幾歲開始有

有冇方法可以整走佢...
我有耐唔耐搽下lotion ga....都好似唔多work咁

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-06, 02:25 PM   #25
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: #MilKneo™
其實我想知手臂有好多一粒粒野係乜來...
勁多架,十幾歲開始有

有冇方法可以整走佢...
我有耐唔耐搽下lotion ga....都好似唔多work咁
搽lotion係唔會有用,有可能會愈來愈嚴重添.
嗰d就係油脂粒.
好多人身體嗰個位置都會有.
主要原因係上面我都講過,多數嘅成因係食得高脂肪食物所致.
唔好成日食煎炸肥膩食物.
你嗰個位置唔好再搽lotion喇,因為對於你黎講只會有害而無利.
你想整走佢我好明白,但係你首先要轉換你嘅飲食習慣先.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:08 AM

手機版 | APP版