Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-07-06, 05:43 PM   #1
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
對你來講,錢重要還是你家人/朋友重要?

假設有次中六合彩頭獎既機會
但代價係以下其中一人意外身亡
你會點楝?

A 親生父親
B 親生母親
C 親兄弟姊妹
D 你既男/女朋友甚至你丈夫/妻子
E 你認識左十幾年你視為知己既朋友

定係
以上各位個個都對你好重要,一定唔要錢?
或係對以上其中一位恨之入骨,就算無錢都想佢死?
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 06:55 PM   #2
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
咁同出賣自己靈魂有乜分別,唔做

舊 01-07-06, 06:59 PM   #3
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
咁都肯交換
o的錢都用得唔安樂......

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 07:00 PM   #4
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
咁同殺人有咩分別?
仲要殺自己親人朋友?
正常人都唔會做啦

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 07:02 PM   #5
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
問題係,你要$都係為左快樂ja
如果你要左$,反而會唔開心,
意義何在?

舊 01-07-06, 07:34 PM   #6
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
到時真係有咁既機會 看看你地係咪真係咁偉大先算啦

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

此篇文章於 01-07-06 07:38 PM 被 House 編輯。
House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 07:35 PM   #7
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

錢重要,家人/朋友也重要!
點解出D咁小學生既問既呢……

舊 01-07-06, 07:37 PM   #8
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
又係一條救呀媽定救老婆嘅問題...
真係無聊...

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 07:38 PM   #9
心者名稱
Junior Member

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: Home
你會點楝?

A 親生父親
B 親生母親
C 親兄弟姊妹

定係
i will change e
besauce i want money
心者名稱 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 07:42 PM   #10
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
[黑心]o係度post就梗係個個都話$$點同親/友情比架啦如果係真既?....嘿嘿...[/黑心]

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 07:44 PM   #11
S.T.A.R.S.
Banned

註冊日期: Apr 2002
A 親生父親
S.T.A.R.S. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 07:46 PM   #12
elmond
女權主義信奉者

XBox Live Gamertagelmond1986
引用:
作者: 小J
到時真係有咁既機會 看看你地係咪真係咁偉大先算啦
欣賞你的態度

唔係偉大唔偉大(其實有幾偉大? )
而係$目的
可能係價值觀的差異,我有$,都係想同身邊的人分享(尤其是愛人)
如果問題中有我痛恨的人/無關痛癢的人,我就可能會揀$
(又可以咁睇,以上的選擇,對你來說是痛恨的人/無關痛癢的人 )

其實以上的問題就,對我來說,像俾大量的黃金你,但要你在孤島上過活
到頭來,黃金的價值已失去

舊 01-07-06, 09:36 PM   #13
凌龍
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2005
可以選擇自己的嗎?
不過真的要選的話...我寧願唔要錢..
凌龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 10:07 PM   #14
蒲公英
~Freedom~

註冊日期: Oct 2003
首先要睇下果期頭獎有幾錢bb

舊 01-07-06, 10:25 PM   #15
nacho
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 蒲公英
首先要睇下果期頭獎有幾錢bb
重要 睇埋果期幾多人中 wor,
如果 lee 道個個人都 選左一個,
到時 新聞話 頭奬 幾千人 中
咁死左果埋人 真係無咩價值
nacho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 10:28 PM   #16
Willow
Ultimate Gamer
集體回憶

XBox Live GamertagWillowHorse
單身的人選擇d會點
會唔會係無代價

--------------------------

生日快樂 每當變幻時

Willow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-06, 10:29 PM   #17
蒲公英
~Freedom~

引用:
作者: nacho
係喎~你有道理d

舊 01-08-06, 12:09 AM   #18
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
以上各位個個都對你好重要,一定唔要錢
此答案.!!

個人覺得不可能將不能用來抨的事...拿來抨..

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-06, 12:46 AM   #19
Why Not Curse
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: Home
你會點楝?

A 親生父親
B 親生母親
C 親兄弟姊妹

定係
新漫畫"rich note"
只要在"rich note"上寫上別人的名字
此人就會死而你就會獲得一筆財富
條件是要對寫上名字的人有深厚感情

不好意思
最近看deathnote看上腦 b

做嘢永遠兩頭唔到岸

Why not?
Why Not Curse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-06, 12:48 AM   #20
小黑

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDEternalkin
引用:
作者: Willow
單身的人選擇d會點
會唔會係無代價

如同獨生子選擇c一樣
小黑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-06, 12:51 AM   #21
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
個個寫晒落去換錢/

此篇文章於 01-08-06 12:54 AM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-06, 12:53 AM   #22
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: nacho
原來揀錢都好多野要諗

回topic...因為要錢而選擇犧牲家人or朋友
我做唔到
我寧願乞食

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-06, 12:57 AM   #23
二伍

註冊日期: Sep 2002
就算係陌生人都唔會換啦
何況係家人朋友
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-06, 01:00 AM   #24
steve

註冊日期: Aug 2002
C 親兄弟姊妹
steve 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-06, 01:00 AM   #25
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
一定唔會咁做

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 12:45 PM

手機版 | APP版