Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 12-28-05, 11:25 PM   #1
浪子
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2002
CL 2.5 和 CL 3 既RAM 一咩分別 ?

我打算買多條RAM ,

有人話 因為唔知 我原本o個條ram 可唔可以 support 到 唔同脾子 既ram一齊用,
話只會行最"快"個條 ......
所以叫我買埋 同一脾子 既 ,

我 條野 係
ddr
cl 2.5
512 mb
rambo <------- 脾子

咁買 cl3 既 ram 一齊用 會唔會有問題 ?

小弟電腦白痴 , 有勞各位大大了
浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-05, 12:22 AM   #2
SherMan
God of Gamer

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
CL愈細條RAM愈快

我諗應該得ge,無得行dual channel o者
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-05, 03:16 AM   #3
浪子
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: 司馬言
CL愈細條RAM愈快

我諗應該得ge,無得行dual channel o者

dual channel 係咩黎架

我預期加多條款512 去到1 g ........ 有冇影響呀 ?

唔該你
浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-05, 03:36 AM   #4
咭咭王子(一V一)p

註冊日期: Dec 2001
CL 2.5 and CL 3.0係可以1齊用 (at least我而家係咁)
不過行唔行到dual就唔知…
本身我自己係256mb * 2 行dual (2條都係CL 2.5)
之後+多條512mb (CL 3.0), 無問題
但最近俾我發現, 原來插哂3條ram slot係只會行DDR333, 插其中2條先會行DDR400
其實400 & 333分別有幾大= ="
我塊板係Abit NF7

舊 01-02-06, 12:02 AM   #5
SherMan

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
引用:
作者: 浪子
dual channel 係咩黎架

我預期加多條款512 去到1 g ........ 有冇影響呀 ?

唔該你
dual channel係一種技術,解決以往ram傳輸資料ge樽頸位

通常要同牌子、同容量同chips ge RAM兩條先可以行到
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-06, 10:25 AM   #6
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
咁點先知道現在是不是行緊DUAL CHANNEL?(唔想開箱既情況下)

舊 01-02-06, 11:37 AM   #7
機神GBA
☆The End☆

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: RPG之鬼
咁點先知道現在是不是行緊DUAL CHANNEL?(唔想開箱既情況下)
dl CPU-Z check 下

http://www.cpuid.com/download/cpu-z-131.zip

係Memory 一欄check 到
機神GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
手機鈴聲交流區 Kenji少 手機平板遊戲討論版 193 10-08-07 03:05 PM
《 RagnarokOnline討論區》第二十八話 當死城不停暴走時 SherMan PC電腦遊戲討論版 1010 12-16-04 03:48 PM
我 和 殭 屍 有 個 約 會 3 永 恆 國 度 岸邊露伴 Neo Entertainment TREND 79 04-08-04 01:18 PM
港 3G 手 機 服 務 下 月 登 場 皇家馬爹里 影音館 2 12-16-03 09:18 AM

現在的時間是 05:24 PM

手機版 | APP版