Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-28-16, 11:57 PM   #1
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
The Great Wall ︱長城 <張藝謀作品><麥迪文,劉德華聯手打怪>(2017)

http://www.imdb.com/title/tt2034800/

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%95...94%B5%E5%BD%B1)
from wiki
講述一支精英部隊為保衛人類抵抗怪獸入侵,在舉世聞名的長城上生死決戰的故事。

成個TONE 好似咩都撈埋一齊
一堆主題顏色兵仔,女角唔夾古裝
有外國人在長城, 個個都獵龍大箭... 我唔信D 卒仔一個人射得郁支箭

此篇文章於 07-29-16 01:56 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 07:17 AM   #2
david
The One

註冊日期: Mar 2002
雷味濃...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 09:19 AM   #3
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: david 查看文章
雷味濃...
呢個可以用嚟做調味/味精/雞精品牌~ 

舊 07-29-16, 10:44 AM   #4
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
正正經經返拍套 秦俑 好過啦 ~
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-16, 04:06 AM   #5
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226

舊 10-10-16, 06:35 PM   #6
Eking

註冊日期: Feb 2006
唔係呀,條片唔錯

舊 10-10-16, 07:21 PM   #7
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
古代 長城 西人 怪物 幾個加埋一齊,睇完片好似唔太夾 ...
由手機版發出
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-16, 01:01 AM   #8
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
同李連傑拍Mimmy 3一樣咁違和
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-16, 08:39 AM   #9
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
最雷味重就係個幾個中國將領紅藍紫鎧甲...
戰隊咩...
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-16, 12:56 PM   #10
david
The One

呢件O野應該都係赤黑資金開拍,必定杯。

---
舊 10-13-16, 11:00 AM   #11
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: GreenTea 查看文章
古代 長城 西人 怪物 幾個加埋一齊,睇完片好似唔太夾 ...
由手機版發出
其實唐朝開始已經有西方傳教士同商人來中國, 所以長城+鬼佬我Ok

長城用來阻怪獸, 呢招抄pacific rim和進擊之巨人, 我都ok.

成件事最雷係三個字: 張藝謀

張藝謀拍怪獸片, 我覺得同李安拍超級英雄片差唔多. 錯配囉.

舊 10-13-16, 11:09 AM   #12
david
The One

睇個死款似係拍到佢似純藝術片咁,然後扼LIKE搏攞獎...

李安套HULK根本就係黑歷史,好在我當年無入場睇,O係電視播時睇唔夠一陣就轉台,悶到呢....

---
舊 10-13-16, 12:12 PM   #13
wing
格鬥低手

引用:
作者: david 查看文章
睇個死款似係拍到佢似純藝術片咁,然後扼LIKE搏攞獎...

李安套HULK根本就係黑歷史,好在我當年無入場睇,O係電視播時睇唔夠一陣就轉台,悶到呢....
李安套HULK都有樣野好.... jennifer connelly

舊 10-13-16, 01:16 PM   #14
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
點解張藝謀硬係咁鐘意加D鮮艷顏色落去, 等畫面靚D?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-16, 01:23 PM   #15
david
The One

引用:
作者: ahleung 查看文章
上兩個POST我有講過我O既無責任亂估

---
舊 10-13-16, 01:36 PM   #16
信長
The Flash

引用:
應該源自 "英雄" ,佢話用唔同色代表性格,故事...
如果其他導演都玩佢尼套.. 一定比人話九流膚淺...
鬼叫佢係張藝謀..

另外係咪因為拍過奧運開幕.. 見到D 兵好一致.
佢係咪潛意識下完全體現鬼國果種 "大一統""國家機器"

舊 12-30-16, 03:13 PM   #17
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇咗,係張藝謀英雄式美術包裝嘅中式軍團決戰貔貅⋯⋯
內容就無乜張大導味道,故事亦很王道,單純由頭爆谷到尾,賣靚畫面同靚鴨毛聲效,出碟時會係一隻優良試機碟囉
呢套奇特在劉華都只係做大茄,佢仲要一個tone咁講對白
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 03:27 PM   #18
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
其他導演唔知有無咁既手法, 個人所知張藝謀最初其實係學黑澤明既一部彩色作品----影武者
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-17, 06:28 PM   #19
ahleung
The One
Bannnned

睇完比想像中好睇. 無乜藝術片味, 真係純綷爆谷娛樂打怪獸. 難得一套荷里活A級製作但係中國古代背景打怪片, 起碼有新鮮感過拍多套哥斯拉/異形/KingKong.
舊 01-10-17, 02:15 PM   #20
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:

陶傑

中國的十億人民幣借殼美國好萊塢大片「長城」在大陸慘遭人民咒罵,中國政府為保護國家電影產業,發出禁罵令。

平心而論,「長城」的製作不能說差,尤其美國人美術特技設計的長城,城堞蒼蜿,龍蟠天際,比真正的長城還有美感。片中殿帥身死,眾將士吟唱的唐詩「但使龍城飛將在,不教胡馬渡陰山」,中原古音,畫面則一盞盞孔明燈飄昇夜空,悲愴無垠。這一場一看應知導演張藝謀擁有完全創作權,所以好看。

至於主題情節和象徵,美國人編劇,中國審查,所以有兩層。表面上看,是東來尋找黑火藥的西方探險家麥迪文,與中國朝廷聯手對抗來自西北的怪獸侵略。雙方由衝突到了解,還要白人做了天朝的囚犯之後,一齊抗擊怪獸族群成功,女主角景甜對麥迪文說:「原來我們是同一類人」,顯示了中國人渴望獲得西方認同的夢想。

當然,在其他西片中,想榮獲西方認同,中國女主角必須被西方白人男主角狠抽兩嘴巴之後,一把被摟入懷,讓白人的壯帥男拖扯上牀,就地正法。但這種場面傷害中國人感情,不獲廣電局審委的革命老大媽通過。所以雖然公母四目交投,景甜一雙中國娃娃的眼睛水汪汪,麥迪文竟然沒有心動,飄然遠去,剩下景甜在城頭送郎。

這樣又將中國女主角處理成「雖然貌美如花,明明送上來,但洋男人卻碰也不碰、不屑一玩」,我認為辱華的味道更甚。

然後是景甜的問題。全國都知道其姿色僅及河南洛陽許昌那一線城市的酒家貴賓廳經理水平,背景雄厚,空降大片,中國女觀眾看到先暗自詛咒。其實演小皇帝那個小鮮肉童星,開腔也像開法拉利穿名牌的京城四少,其他男女生開口,吱吱喳喳,除了劉德華一腔港式憂鬱,皆有一股北京錢櫃K吧或盤古大觀俱樂部奢華消費的強國亢奮味。片中的背景是定都汴梁的宋朝,難怪有品味的人士都喜愛日本京都。

美國編劇不是省油的燈。應酬了中美友誼,再將怪獸定名「饕餮」,齜牙裂嘴,野豬和蜥蜴的Fusion,是一種絕對貪婪、殘暴、只懂得吃吃吃吃吃的口腔期異形,群體呼嘯侵略,此等生物有何隱喻,中國廣場大媽沒有見識,看不出來,但受過西方文化教育而又年輕的你呢?嘿嘿。
總之這是一齣與中國觀眾智商品味相配的電影,跟「你的名字」另與日本人的民族質素相應對一樣。電影是市場商品,尤其大製作,麥迪文也收足了錢。中國人民什麼時候才停止無端的暴怒和喧罵呢?只不過是一齣電影。
曹捷

等魚塘有先睇
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-17, 03:12 PM   #21
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
其實呢類片應歸去邊?神話奇幻類?

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 09:59 AM   #22
wing
格鬥低手

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
睇咗,係張藝謀英雄式美術包裝嘅中式軍團決戰貔貅⋯⋯
內容就無乜張大導味道,故事亦很王道,單純由頭爆谷到尾,賣靚畫面同靚鴨毛聲效,出碟時會係一隻優良試機碟囉
呢套奇特在劉華都只係做大茄,佢仲要一個tone咁講對白
劉華D演技....

舊 01-11-17, 01:07 PM   #23
ahleung
The One
Bannnned

youtube睇過呢齣戲既訪問片, 劉華話佢有諗過古代人講英文會係點.

唔知佢係咪特登講差D去扮番.
舊 01-11-17, 01:08 PM   #24
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
美國呢D超現實但又同科學無關既通常叫 fantasy

科幻既當然就 sci fi
舊 01-13-17, 01:36 PM   #25
david
The One

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
C級CULT片囉。

---

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
> >> > > 全新未開 XBOX 360 ACTIVISION 行貨 DESTINY < < < < < 已減價$$$180 超合Game魂 買賣專區 5 02-16-15 12:53 AM
<<收>>Tales of Xillia TOX/或守インストール店特cd/P&D餅卡<賣>BLAZBLUE CS日限<換>春遊祭明信片 9844 買賣專區 4 08-19-14 03:46 AM
[廣告 - CW] [CW32 U9] Sio2 新刊 <<No.6 FANBOOK「たからモノ」>> 與既刊<<慶次日記 バサラ村~!>>等 poyumoz Cosplay同人MIX討論區 0 08-08-11 10:57 PM
@@~~出左啦,最靚呢D GAME~~<<Dungeon Siege II>><< 末日危城2>>!!@@ Squalllg PC電腦遊戲討論版 45 09-10-05 04:52 PM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 01:00 PM

手機版 | APP版