Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-14-19, 03:28 PM   #2176
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
九龍灣完全無聲色

對家突然咁好協調??

定係和平左兩日情報差左
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-19, 03:34 PM   #2177
Tano
God of Gamer
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
有冇辦法可以短時間再封九龍灣站

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-19, 03:36 PM   #2178
Tano
嫑憅

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
九龍灣完全無聲色

對家突然咁好協調??

定係和平左兩日情報差左
由手機版發出
牛頭角犬屋太近

出唔少係觀塘道

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 09-14-19, 05:04 PM   #2179
Tano
嫑憅

牛頭角道犬車陣長L到

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 09-14-19, 05:57 PM   #2180
Tano
嫑憅

有何妖電話重要冇上鎖

今次花生有排食呀

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 09-14-19, 06:00 PM   #2181
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

做陣冷氣

今日一定又好多人嘈緊點解唔開拖

我覺得無必要

始終淘大呢場係對家搞出黎

我地可以冷處理返

唔洗學佢地踩場我地又踩返佢場咁

勇武低做起,由刀客 Lone wolf 撕紙狗果 d 吸 exp 開始

尋日都影到有棍兵食跳閘手足,反被人即場組隊 ko
由手機版發出
舊 09-14-19, 06:20 PM   #2182
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
做陣冷氣

我覺得無必要

我地可以冷處理返

勇武低做起,由刀客 Lone wolf 撕紙狗果 d 吸 exp 開始

由手機版發出
坐在屋企涼冷氣梗會話打人唔好, 但你要體諒人地行出街(甚至唔係前線, 可能只係落自己樓下食餐飯) 無端端俾黑社會打, 然後差人來到係護送打人果班, 趕走救護, 再搭被人打果班…. 而且唔係一次半次, 次次如是, 點可能唔扯火?

舊 09-14-19, 06:30 PM   #2183
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
WOW!
今日開定16號醫生紙
依個醫生是咪釘得牌?

chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-19, 06:40 PM   #2184
chitkan

Claim保險? 查查好喎

香港大學深圳醫院急症部顧問醫生樊潔玲
舊 09-14-19, 07:28 PM   #2185
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
https://hk.news.yahoo.com/%E4%BF%AE%...101542029.html

近玩具倉??得閒去幫襯下先....仲有對面街食飽....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-19, 07:43 PM   #2186
Tano
嫑憅

引用:
做陣冷氣

我覺得無必要

我地可以冷處理返

由手機版發出
副犬總部原來晨早閱完"兵"

淘大牆都係牛頭角道巴士站位置被撕

都已經被即場打埋牆

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 09-14-19, 08:49 PM   #2187
Tano
嫑憅

引用:
作者: chitkan 查看文章
WOW!
今日開定16號醫生紙
依個醫生是咪釘得牌?

今日收獲

華偽電話頭獎
有正印醫生紙二獎

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 09-14-19, 09:09 PM   #2188
wing
格鬥低手

冇lock咁搞笑?

舊 09-15-19, 12:41 AM   #2189
Tano
嫑憅

https://hk.news.appledaily.com/local...M7e372Zgmv9_fU

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 09-15-19, 01:23 AM   #2190
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

今日做左日冷氣,有親人去左最前,都係緊張既...

無神論者的巴別塔

//支持本Page請Click入內文比Clap,謝謝!//

原先以為星期六大家都主打休息一晚,點估倒因為藍絲先後於炮台山及淘大商場進行示威,結果令到淘大難免變成衝突焦點。

基本上由於好多前往淘大嘅都係臨時起意,響現場嘅抗爭者係近乎完全無Gear(包括行山竹、長傘之類都無),而且接近一步係無戴口罩。又,一方面淘大街坊係咩年齡同性別都有,但大家都眾志成城鬧爆護旗手(後尾問番街坊,佢地話原先盤據本區嘅建制大媽可能無錢收,所以係完全無出手,同呢班外來旗手劃清界線……),另一方面旗手果邊因為比錢充人數,係連細佬哥同年青人都出埋黎,所以響現場根本難分敵我。

結果就親眼所見,現場起碼都有四五堆人響度互相指罵甚至郁手,而你都要花一段時間聽清楚鬧乜,先分得清楚邊邊打邊邊。然後好快放暴殺到,而佢地響淘大嘅濫捕濫打方式經已唔可以用專門針對挑釁佢地嘅示威者黎界定,而係任何響佢地視線範圍內:1. 係年青人 2. 響佢地衝埋黎時有任何反應,無論係擋架定係奔跑一律被捕──

所以先會有一家人落街食飯,個仔無啦啦比差佬拉咗;竟然有12歲嘅小朋友被捕;而在場所有藍絲卻係安然撤退。

而呢度亦產生咗第一個小插曲:話說有位義士比兩名警察捉倒,原先響街坊協助之下已掙脫咗其中一名嘅糾纏,但始終由於太多嘅遲疑,最尾都係比人捉番住……當然我唔係前線亦唔係想批評啲乜,但大家平時真係要切實想像一下,響抗爭期間係會出現乜嘢情況,而即使身為一個和理非街坊,響適當時候要有心理準備做啲乜嘢。

之後去到四點咁上下,淘大嘅護旗手經已到咗「下班時間」,就開始慢慢往正門散去;警察亦因為「保護任務」經已完成,亦陸陸續續乘車撤離現場──但其實響呢一刻,受到炮台山同淘大事件激起義憤嘅抗爭者先至陸陸續續湧到淘大現場,結果未及撤離嘅最後一批防暴警同警車,竟然係比群眾反包圍,警車被不停敲打同塞滿溪錢,防暴警被擲磚,甚至係可以用倉卒逃走黎形容。

見倒網上好多勇武派批評淘大剩係識唱歌同叫口號,然後隨意放走藍絲,我就真係鄧班淘大義士委屈。首先正如我所講,即使面對防暴警濫打濫捕,好多義士仍然係毫不退縮;第二係響防暴警退卻之後,唔少落單藍絲都被「嚴正對待」──雖然對好多人黎講仍然係過於文明。

然後被揭發收藏大量「未來醫生紙」果位撐警藍絲女士,就係比果班叫住口號唱住歌嘅義士包圍架!點解大家唔可以稱讚一下呢?當時大家開哂遮陣果陣,有位年輕義士仲好憤怒咁問:「喂而家係要覆啅,點解仲要讓榮光歸香港」搞到我都即刻忍唔住re佢:「家陣圍住個藍絲做緊正經嘢,大聲唱歌就正正係發揮緊個掩護作用呀!」

至於另一單響包圍一對疑似偷影抗爭者長達一小時嘅藍絲男女事件,響度我亦要以最嚴厲態度譴責當時一班社工:起初群眾開始包圍二人之時,幾個社工不停響度話:「一場誤會,自己人黎!」,當時亦有唔少人真係相信佢地講法而打算放走二人;但後來一直監視二人嘅另一班抗爭者大聲喝停,二人先至重新被圍堵。

我當然明白社工救人心切,但並唔等於佢地可以講大話,而且呢一番謊言係更加產生咗以下負面作用:

1. 本身呢對男女究竟係咪大陸人、甚至係咪藍絲,其實仲未確定;所謂偷拍現場其實亦無乜大影響(因為重要衝突都係響商場外發生),如果老老實實解釋的話,真係可能和平解決都唔定。但社工嘅一番大話,卻係令在場群眾唔再相信任何解釋,只想用暴力解決;

2. 由社工撒謊被踢爆、然後開始同抗爭者口角開始,成個現場就充斥住一股互不信任嘅氣氛:之後點解一對疑似藍絲大陸男女走得甩?就係因為抗爭者當中出現內鬨、互相扭打,指責對方係鬼,甚至乎連原先包圍嘅目標都唔理了──呢度亦係想比大家知道,當彼此失去互信係幾恐怖嘅一件事,隨時足以搞散一場運動。

即係當我聽倒班社工講乜嘢:「你而家打死佢對場運動都無幫助」、「之前我地都幫你頂住差佬,點解而家你要阻止我地送人離開?」之類嘅和理非大愛大道理,我係連回應都廢事;但如果下次比我再見倒呢班社工幫個抗爭倒米,我係唔會再當佢地係自己人,「不分化不割席不篤灰」將不再適用於呢班人身上。

不過大家亦可能Miss咗個結果係,果位大陸男響逃到大門口其實仍然係比人堵截,再經一輪「肢體衝突」後先至被送上救護車。所以個故仔其實都唔算Sad End嘅。

至於有關「私了」嘅道德爭論、究竟「唱歌抗爭」係咪拖運動後腿,留番下次先再講我嘅睇法。
由手機版發出
舊 09-15-19, 10:22 AM   #2191
chitkan

依單好似幾爆,比人掘左唔少料出黎

張醫生單claim左成三萬,主單2萬之後每日一張一千
張單個地址係另一位醫生醫務所,個電話係一間美容院
涉事醫生唔晌上址診症,比人起底有唔少秘擼
我估計係醫學美容店SELL PLAN手法, 由醫生出單寫假症紙叫客Claim保險, 實際上就賣美容PLAN
個醫生係盧寵物愛徒,深圳擼就肯定藍
唔知夠唔夠料鋤死佢
舊 09-15-19, 01:54 PM   #2192
wing
格鬥低手

早幾年香港揭發過開假的假紙, 好大鑊, 我估奴寵物會割蓆.

舊 09-15-19, 03:40 PM   #2193
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

E+ 佢地係死人都唔割, 一割成個利益系統就會崩潰.
舊 09-15-19, 07:54 PM   #2194
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

炮台山又開片??拎晒摺凳...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 09-15-19 07:56 PM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 09-15-19, 08:50 PM   #2195
Tano
嫑憅

全部黨鐵出口都大量犬接放學?

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 09-15-19, 08:51 PM   #2196
Tano
嫑憅

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
炮台山又開片??拎晒摺凳...
重有咁多黨鐵支持者

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 09-15-19, 09:42 PM   #2197
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

睇NOW北角有個打到再起不能?

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 09-15-19 09:45 PM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 09-15-19, 09:49 PM   #2198
Tano
嫑憅

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
睇NOW北角有個打到再起不能?
FB見福建幫
2白
2藍
打橫走

一擊離脫

哥殺上身
定屠龍出沒注意

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 09-15-19 10:05 PM 被 Tano 編輯。
舊 09-15-19, 10:12 PM   #2199
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
為安全為骨氣都唔應該搭黨鐵啦
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-19, 11:47 PM   #2200
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
女裝就黎丟中對面架啦 練多幾次

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:55 AM

手機版 | APP版