Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-17-08, 12:12 AM   #26
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KTN 查看文章
意思係用得方便

好難令人信服
難令人信服?支鏡個價錢???

舊 01-17-08, 12:44 AM   #27
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
有個朋友話4.3K放比我.....我無錢買
你指4300元放支m42版給你???

舊 01-17-08, 12:53 AM   #28
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: M-eye 查看文章
你指4300元放支m42版給你???
yes....

舊 01-17-08, 12:54 AM   #29
M-eye
菜鳥蛋

引用:
yes....
有點吸引力喎......

舊 01-17-08, 12:59 AM   #30
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
有點吸引力喎......
不過我冇錢買

舊 01-17-08, 06:01 PM   #31
M-eye
菜鳥蛋

引用:
不過我冇錢買
我好想敗呀.....

舊 01-17-08, 06:05 PM   #32
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
我好想敗呀.....
又買?買黎做乜野?
好奇一問你用得幾多支鏡影相?

舊 01-17-08, 06:17 PM   #33
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
又買?買黎做乜野?
好奇一問你用得幾多支鏡影相?
買來儲都得啫~

學KK話齋: 不用偷不用搶不用借, 負擔得起唔怕買

Rice

舊 01-17-08, 06:21 PM   #34
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: riceking 查看文章
買來儲都得啫~

Rice
我話想敗...又唔係話我要敗....
想下都得掛...
但請大家幫下手留意這一支...我真係想敗...
http://www.fotop.net/DNA/46/P1010635

20mm 的俄仔
好似喜歡上儲俄仔了.......=.=

舊 01-17-08, 06:32 PM   #35
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: riceking 查看文章
買來儲都得啫~

Rice
引用:
我話想敗...又唔係話我要敗....
想下都得掛...
http://www.fotop.net/DNA/46/P1010635

20mm 的俄仔
唔係叫你唔好買...我好奇問下姐
你真係想要的話我幫你問下我個朋友

舊 01-17-08, 07:20 PM   #36
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
想問下...
今個星期
大伙有無活動??
有的話可否join埋我

舊 01-17-08, 07:23 PM   #37
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
想問下...
今個星期
大伙有無活動??
有的話可否join埋我
星期日早上佢地會去飲早茶

舊 01-17-08, 09:41 PM   #38
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
殺 TAG 行動完成.

以後張貼大作找碴請到「研習區」, 用「習作」 TAG 出相.

我也在本區加了個 「分享」 TAG 供大家貼貼 omake 之類.

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 10:50 PM   #39
Duck
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:

20mm 的俄仔
http://www.rugift.com/photocameras/mir_20m_lens.htm

蘇聯佬冇嗎
Duck 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 12:15 AM   #40
Duck

引用:
作者: ビスケット 查看文章
八掛一下......
話說世上是否有種"X光攝影"之類的東東?
平民玩得起的嗎?
應該玩得起

講解
http://www.naturfotograf.com/UV_IR_rev00.html#top_page

filter
http://www.naturfotograf.com/UV_IR_rev04.html#top_page
hoya 的大概二百多元 ( 14 英鎊)

大概係以下咁:
1. 鏡最好冇coating, 因coating 吸 uv
2. 鏡的玻璃會吸uv, 所以專用的境 (nikon 有)用石英做, 但我諗唔係民用, 不過呢度好似好多油王...
冇講而家d 鏡... 而家d 鏡係膠做?
3. print 相用的放大境比相機用鏡好
4. digital 機好似唔係部部都影要uv... 唔似ir 咁?

* 我剩係睇左講uv 果d, 冇睇ir 部份
舊 01-18-08, 12:20 AM   #41
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Duck 查看文章
應該玩得起

講解
http://www.naturfotograf.com/UV_IR_rev00.html#top_page

filter
http://www.naturfotograf.com/UV_IR_rev04.html#top_page
hoya 的大概二百多元 ( 14 英鎊)

大概係以下咁:
1. 鏡最好冇coating, 因coating 吸 uv
2. 鏡的玻璃會吸uv, 所以專用的境 (nikon 有)用石英做, 但我諗唔係民用, 不過呢度好似好多油王...
冇講而家d 鏡... 而家d 鏡係膠做?
3. print 相用的放大境比相機用鏡好
4. digital 機好似唔係部部都影要uv... 唔似ir 咁?

* 我剩係睇左講uv 果d, 冇睇ir 部份
泥記有支105/4 UV....專用黎玩呢D野,仲有支紫外光閃燈

舊 01-18-08, 04:24 AM   #42
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
體驗用特惠藥物~ v

呢D街邊地下行過都執到幾件的試食裝日常藥物, 唔叫睇醫生啦

此篇文章於 01-18-08 06:03 AM 被 Ewin 編輯。
Ewin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 07:43 AM   #43
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/ac...7.html?ref=rss
TAMIYA

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 10:25 AM   #44
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
這期都好多人不出醫生貼"""

我屋企個堆海陸空....這個盒仔怎放得落

舊 01-18-08, 10:30 AM   #45
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: Duck 查看文章
有無兄弟可以代小弟訂購....
???

舊 01-18-08, 01:12 PM   #46
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ビスケット 查看文章
八掛一下......
話說世上是否有種"X光攝影"之類的東東?
平民玩得起的嗎?
「照肺」, 「照脊椎」都是 x-ray 攝影嘛.

不過 x-ray 攝影需是專屬的 source, 而且是 high energy 東西, 會傷害生物, 不可能有民用攝影產品吧!
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 02:06 PM   #47
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: KKH 查看文章
「照肺」, 「照脊椎」都是 x-ray 攝影嘛.

不過 x-ray 攝影需是專屬的 source, 而且是 high energy 東西, 會傷害生物, 不可能有民用攝影產品吧!
[惡攪]的確不是民用的東西, 但查實一般商商業機構的中高層房間都有配備,
為屬下員工作肺部檢查之用. 亦如KK所說是高能量的東西,
有傳久而久之有機會令操作的人員的腦部縮小....[/惡攪]

Rice

舊 01-18-08, 03:50 PM   #48
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: Ewin 查看文章
體驗用特惠藥物~ v

呢D街邊地下行過都執到幾件的試食裝日常藥物, 唔叫睇醫生啦
師兄,說話唔好以咁講...小弟幾年前,都買左支算係體驗用慨特惠藥物,光圈重細你支幾倍...
都夠膽死唔知醜勇於出醫生post....

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 05:16 PM   #49
Duck

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
師兄,說話唔好以咁講...小弟幾年前,都買左支算係體驗用慨特惠藥物,光圈重細你支幾倍...
都夠膽死唔知醜勇於出醫生post....
原來呢個空間o既東西唔係講價錢係講光圈大小?!

舊 01-18-08, 05:36 PM   #50
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

講光圈大小我都有支f8....而且價錢更平

論壇跳轉

現在的時間是 08:40 AM

手機版 | APP版