Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-06-12, 04:16 AM   #3526
shodanng2
Ultimate Gamer
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
引用:
作者: MO 查看文章
任天堂溥天舉辦《瑪利歐派對 9》中文版體驗活動 N3DS XL 中文機首次亮相

http://gnn.gamer.com.tw/8/69078.html

現場除了展示發售中的《瑪利歐派對 9》繁體中文版遊戲之外,還首度公開展出即將於 9 月 28 日在台灣推出的「Nintendo 3DS XL」繁體中文版主機與《瑪利歐賽車 7(Mario Kart 7)》繁體中文版遊戲。由於 N3DS XL 上週才剛在日本全球首發(日本名稱為 N3DS LL),在台灣仍屬罕見,加上這次是 N3DS 繁體中文版主機與遊戲首次在台公開展出,因此吸引不少民眾排隊試玩。

本人既推測:
台版唔跟日版叫3DS LL
跟美版、歐版叫N3DS XL
難度係玩到美版game?
或者係台版game係用美版game漢化?
其實用過Google翻譯就知
英文翻譯做中文要準確唔難
日文翻譯做中文要好好會難度高D

由於現場展示的主機是測試機種,插入卡匣運作的狀況與玩家能買到的市售機種可能會不同,因此卡匣插槽以膠布封死,無法讓 GNN 編輯使用手頭上的 N3DS / NDS 日文版遊戲卡匣進行測試來釐清軟體分區機制的疑問,加上 Mii 等部分網路相關功能尚未完成,因此無線網路預設關閉無法使用。不過仍可確認系統功能介面已完全中文化。確定有提供網路瀏覽器,雖然無線網路關閉所以沒辦法實際上網測試,不過從全中文化的瀏覽介面來看,推測應該可以正確顯示與輸入中文。

本人既推測:
卡匣插槽以膠布封死
係唔想比人亂搞
定係唔想比人試到玩日版game唔得?

關於 N3DS 繁體中文版主機與遊戲的軟體分區部分,目前任天堂溥天尚無法對媒體公開說明,只能確認任天堂將會持續在 N3DS 繁體中文版主機上推出繁體中文版遊戲。關於 NDS 遊戲向下相容的部分,基本上是可以支援的,不過無法保證所有遊戲都能運作正常。eShop 網路下載服務部分確切內容目前未明。任天堂溥天計畫於後續尋找適當時機透過媒體公開向大眾說明相關詳情。

本人既推測:
好多台版既區碼問題都係未知
我唔會陰謀論到話佢專登唔講清楚既
我反而覺得証明左台版機亮相前
任天堂溥天未做足相關既資料確認
情況就等於
一個sales對自己賣既新產品都認知不足
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 04:40 AM   #3527
shodanng2
留言太密會比人ban

親身做完3DS -> 3DS LL轉移資料過程
http://blog.sina.com.cn/s/blog_5b179aa901014ucs.html
呢個網址既圖文step by step教學確係幫助好大
特別係對日文苦手黎講
日機轉移資料既step好易唔明日文講緊乜

我覺得當中要注意既係

1. 新機要set好Wifi設定駁到上網先
仲要系統更新到最新版本
過程初頭
我部新機真係彈訊息提我要我更新左系統先
舊機電量少時都有訊息提我要叉電好細心

2. 轉移完資料後
舊機既使用者資料係冇overwrite到新機既使用者資料
即係使用者姓名、地點同出生日期個堆資料新機要set過
舊機既wifi設定都冇overwrite落新機

3. 最後有個step要舊機SD Card放入新機度
換SD Card時係兩部機開緊機都ok
但我新機停左係某個畫面好耐
先detect到我插左舊機張SD Card落去
我之前唔知仲以為係hang機

4. 建議教學中所有step要先簡單睇一次先開始做

5. 我轉移資料搞左約40分鐘
中間等佢搬資料既過程係最慢長
好彩上mon會有Pikmin 3D動畫睇

其他所有資料我好似轉移都無問題
e.g.
擦身傳說、拼圖之旅、大使計劃送既20隻game、金幣數、步數
舊 08-06-12, 11:04 AM   #3528
nds新手
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
無買手提機好耐
想問買貼包唔包即場幫你貼埋?thz
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 11:05 AM   #3529
katoru
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
多數都包貼
katoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 11:06 AM   #3530
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
引用:
作者: nds新手 查看文章
無買手提機好耐
多數都會幫你貼..只要你開口

舊 08-06-12, 04:11 PM   #3531
zeven7
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
3DS Friend Code0473 7743 4256
PSN  IDzevenJP
引用:
作者: wang2009hk 查看文章
多數都會幫你貼..只要你開口
但唔係間間貼得好, 小心

zeven7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 09:56 PM   #3532
Sea
Insane Gamer

註冊日期: May 2011
遲d會去日本玩
唔知係日本買3DS LL會唔會平d?
有無邊d 週邊係日本買會平d?

舊 08-06-12, 09:59 PM   #3533
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
作者: Sea 查看文章
遲d會去日本玩
唔知係日本買3DS LL會唔會平d?
有無邊d 週邊係日本買會平d?
MON貼, 機袋一定多款又平過香港
仲有限定預附卡都唔一定間間有, 睇下有冇運氣了

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 10:00 PM   #3534
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: nds新手 查看文章
無買手提機好耐
一張貼賺你咁多,點都會幫手貼嘅

不過就唔好望貼得整齊
因為多數貼做得比MON細少少,佢哋唔會咁講究同你分中咁貼
所以自己或者有熟人搞得掂都係自己整好啲

此篇文章於 08-06-12 10:04 PM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 11:09 PM   #3535
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: W!LL 查看文章
MON貼, 機袋一定多款又平過香港
仲有限定預附卡都唔一定間間有, 睇下有冇運氣了
2 次屋企人去日本, 搵佢地幫手買限定卡都搵到 (一次東京, 一次沖繩), 不過唔係每個款都有得賣...

反而自己去到三藩市 Gamestop, 入面美版 Zelda 卡仲多過普通卡...

今晚喺好景入左最後一張 (應該係) Zelda 2000 yen, $200
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 11:26 PM   #3536
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: Suda 查看文章
Biohazard Revelations
- 畫面最靚,有返初代恐怖感

Kingdom Hearts,新光神話
- 爽快類

Mario 3D Land,世界樹4
- 3D效果比較突出

FF音game,節奏怪盗音
Thanks for reply.

Biohazard 係唔係有兩隻?
另一隻係玩co-op mode?

試玩了怪盗R感覺不錯, 下次會買

世樹冇玩過前作, 加上RPG太磨時間, 所以不考慮了
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 11:35 PM   #3537
cknjoshua
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2011
3DS Friend Code2492 4092 0397
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
Thanks for reply.

Biohazard 係唔係有兩隻?
另一隻係玩co-op mode?

試玩了怪盗R感覺不錯, 下次會買

世樹冇玩過前作, 加上RPG太磨時間, 所以不考慮了

同正傳(4,5)一樣既the mercenaries

revelation就可以話係bio 4.5
都有co-op mode
但類似1-3集咁玩行去終點
但當然就多d子彈+求清怪咁樣
cknjoshua 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-12, 12:00 AM   #3538
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
最後喺買賣版買左部黑色3DS

之後喺信和入左隻CAVE STORY

開波

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-12, 12:35 AM   #3539
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: enishi 查看文章
2 次屋企人去日本, 搵佢地幫手買限定卡都搵到 (一次東京, 一次沖繩), 不過唔係每個款都有得賣...

反而自己去到三藩市 Gamestop, 入面美版 Zelda 卡仲多過普通卡...

今晚喺好景入左最後一張 (應該係) Zelda 2000 yen, $200
旺角返到咁多限定卡 188淨係得一間返到一兩款
好想要張比卡
你張zelda仲要正價 係邊張?

大乱闘X
舊 08-07-12, 12:46 AM   #3540
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
旺角返到咁多限定卡 188淨係得一間返到一兩款
好想要張比卡
你張zelda仲要正價 係邊張?
卡比好似喺信和見過, 不過價錢

呢排匯率都要 9.9, 見到 10 算 Zelda 卡唔駛考慮即買

呢張:
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-12, 01:37 AM   #3541
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
火紋又有新DLC...
211835350 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-12, 02:11 AM   #3542
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
呢家LL最低價低過千8未???
忍得好辛苦呀.......

舊 08-07-12, 02:49 AM   #3543
拓飛
Game Master

註冊日期: Aug 2003
個價企得咁硬已經唔想等........
拓飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-12, 03:36 AM   #3544
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

我都仲忍到, 自己成日諗住10月有超多game要買, PXZ, BDFF, BH6, 等自己而家忍下手先

大乱闘X
舊 08-07-12, 03:59 PM   #3545
shodanng2
留言太密會比人ban

玩落3DS LL都有個小缺點
裸機用時機身大左角位又圓身係好握D
但本身面同底塗層有少少洗手
搭車時單手拎
真係要小心會洗到甩手跌落地
有時坐小巴玩
一轉急彎個人坐底都會移位
真係雙手拎機穩陣D
舊 08-07-12, 04:01 PM   #3546
shodanng2
留言太密會比人ban

引用:
我都仲忍到, 自己成日諗住10月有超多game要買, PXZ, BDFF, BH6, 等自己而家忍下手先
之前睇相同片都頂到下
我忍到我見到實物為止
唔想洗錢住
不見實物為秒
舊 08-07-12, 04:01 PM   #3547
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: shodanng2 查看文章
玩落3DS LL都有個小缺點
裸機用時機身大左角位又圓身係好握D
但本身面同底塗層有少少洗手
搭車時單手拎
真係要小心會洗到甩手跌落地
有時坐小巴玩
一轉急彎個人坐底都會移位
真係雙手拎機穩陣D
用機繩就可以解決啦
而且LL可以自己揀左繩定右繩
細機只能強制右手

舊 08-07-12, 04:35 PM   #3548
hell & heaven
Game Master
F=MA

註冊日期: Sep 2005
Nintendo Switch IDSW-5352-2180-7443
3DS Friend Code1075 0677 0623
PSN  IDPrinceXjingXsora
XBox Live GamertagPrinceXsoraXjin
日LL 係咪可以用返DSi/3DS 隻牛?

舊 08-07-12, 04:38 PM   #3549
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
用機繩就可以解決啦
而且LL可以自己揀左繩定右繩
細機只能強制右手
細機都係2邊有位用機繩架ovo
tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-12, 04:38 PM   #3550
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: hell & heaven 查看文章
日LL 係咪可以用返DSi/3DS 隻牛?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Nintendo New 3DS LL 日版 maxwellduo 買賣專區 0 04-30-15 10:08 AM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 01 neo2046 手提遊戲機討論版 1020 03-02-11 01:10 AM
[3DS] Nintendo 3DS 情報區 vol.2 neo 手提遊戲機討論版 1149 02-16-11 02:04 AM

現在的時間是 07:28 AM

手機版 | APP版