Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 02-27-21, 06:29 PM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
靈魂奇遇記

都係唔係比細路睇既片,都係講性格,反而鍾意反轉腦朋友o個種性格唔係完全天生而定的,

呢套雖然明白佢想表達天生我才必有用未必是一定的

但最後結果什麼都無改變過,要贏在起跑線前,否則連成人既資格都冇....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 02-27-21 06:32 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-21, 06:36 PM   #2
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
係咪同一套戲嚟?
https://www.gaforum.org/showthread.php?t=251942

舊 02-27-21, 07:31 PM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

又係search唔到舊topic...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-21, 07:40 PM   #4
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章

又係search唔到舊topic...
本人唔知中文名,抱歉。

舊 03-09-21, 10:22 PM   #5
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章

都係唔係比細路睇既片,都係講性格,反而鍾意反轉腦朋友o個種性格唔係完全天生而定的,

呢套雖然明白佢想表達天生我才必有用未必是一定的

但最後結果什麼都無改變過,要贏在起跑線前,否則連成人既資格都冇....
反而覺得套戲係叫人唔好咁執着個結果,應該享受個過程。
飛髮佬雖然做唔到佢想做的職業,但也很享受做飛髮佬。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:37 AM

手機版 | APP版