Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 02-05-13, 02:54 PM   #1
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
Cloud Atlas - 雲圖 ----- 史詩式科幻片(湯漢斯, 荷爾芭莉, 周迅...)

導演 : 華高斯基姊弟, 湯泰華
演員 : 湯漢斯, 荷爾芭莉, 周迅, 裴斗娜
片長 : 2小時52分
級別 : IIB 級
語言 : 英語 (中文字幕)
上映 : 24.1.2013
故事分為成六個部分,分別發生於1849年的南太平洋、1936年的蘇格蘭、1973年的美國、2012年的英國、2144年的新韓國和2321年甚至2346年,未來人類文明重生的夏威夷。故事跨越時空,相同靈魂化身為不同身份、角色,不同經歷以及當時遺留下來的筆跡,冥冥中影響著後世的人,六位主要人物,在每一世代以不同身份出現......

未睇
三個鍾過唔過得快,節奏好迫?

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 02-05-13 02:58 PM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-13, 04:06 PM   #2
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
想睇, 但又驚一拍得唔好就會好悶悶足3小時........
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-13, 04:16 PM   #3
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
一定要好有精神才好入場!!!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-13, 04:17 PM   #4
gingq7

註冊日期: May 2008
又唔會話悶, 當6個獨立故事是ok的; 但我真係睇唔出6個故事有乜關係 (其中2-3個有d間接關係, 但我真係串唔埋6個故事), 可能我領悟力低
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-13, 10:32 PM   #5
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
引用:
作者: gingq7 查看文章
又唔會話悶, 當6個獨立故事是ok的; 但我真係睇唔出6個故事有乜關係 (其中2-3個有d間接關係, 但我真係串唔埋6個故事), 可能我領悟力低
劇透
同一個靈魂轉左六次世, 每次會係主角or主角身邊既人
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-13, 11:32 PM   #6
StevenLeong

註冊日期: Jan 2002
推薦去看 真係唔錯
StevenLeong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 12:25 AM   #7
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

註冊日期: Mar 2006
3DS Friend Code1246 8878 9215
PSN  IDKingRance
XBox Live GamertagKing Rance
雲圖內對靈魂的描述,
赛斯資料應該都有講~

如有興趣研究的,可以找來看看
http://en.wikipedia.org/wiki/Seth_Material
http://zh.wikipedia.org/wiki/赛斯

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer
Jockey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 12:46 AM   #8
武泰利
Senior Gamer
Macross 魂

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDHK_Terry_73
XBox Live GamertagHK Terry
引用:
作者: KIM 查看文章
一定要好有精神才好入場!!!
冇錯!
武泰利 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 12:59 AM   #9
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
個人勁喜歡…

呢類片評價應該會好極端,一係就好鍾意,一係就鬧晒…
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 01:11 AM   #10
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: 武泰利 查看文章
冇錯!
仲要唔好飲咁多水

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 01:42 AM   #11
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: kin~kin 查看文章
個人勁喜歡…

呢類片評價應該會好極端,一係就好鍾意,一係就鬧晒…
同少年pi一樣

呢幾年成日睇呢d戲
初一二去睇先得

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
舊 02-06-13, 02:30 AM   #12
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
作者: B|WINS 查看文章
同少年pi一樣

呢幾年成日睇呢d戲
初一二去睇先得
要比較的話我喜歡呢套仲多過少年Pi...
舊 02-06-13, 05:07 PM   #13
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
早幾日睇完,超正 !
不枉期待左咁耐
但3個鐘真係去得好快,d對白要留意得好清楚先知唔同時代如何連接,要一邊睇一邊諗
睇黎都要買返小說補完返先得
最勁既係d角色造型,真係好勁 (Ending Credits 出時唔好咁快離坐,可以Glance返每個角色唔同時代既造型)
配樂更加一流
作為獨立電影,Cloud Atlas既製作真係勁到嚇死人,而且投放既資金都唔少

此篇文章於 02-06-13 05:13 PM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 05:15 PM   #14
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: Marco 查看文章
早幾日睇完,超正 !
不枉期待左咁耐
但3個鐘真係去得好快,d對白要留意得好清楚先知唔同時代如何連接,要一邊睇一邊諗
睇黎都要買返小說補完返先得
最勁既係d角色造型,真係好勁 (Ending Credits 出時唔好咁快離坐,可以Glance返每個角色唔同時代既造型)
配樂更加一流
作為獨立電影,Cloud Atlas既製作真係勁到嚇死人,而且投放既資金都唔少
出碟要專心睇多次至得...

正係幾正, 但太耐無睇3HR既戲, 個PAT PAT有D痛....

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 05:23 PM   #15
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: HON HON 查看文章
出碟要專心睇多次至得...

正係幾正, 但太耐無睇3HR既戲, 個PAT PAT有D痛....
絕對要啦 因為去得太快我都甩左d劇情,好彩係同朋友睇,之後討論返劇情先知來龍去脈

坐得耐都事少,忍住去Toilet先大問題 (好彩睇之前已經去定Toilet)

至於出碟,由於香港係 Media Asia 做 Publish,真係怕到時出碟會係百無版

舊 02-06-13, 05:32 PM   #16
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
絕對要啦 因為去得太快我都甩左d劇情,好彩係同朋友睇,之後討論返劇情先知來龍去脈

坐得耐都事少,忍住去Toilet先大問題 (好彩睇之前已經去定Toilet)

至於出碟,由於香港係 Media Asia 做 Publish,真係怕到時出碟會係百無版
到時又睇下其他國家既版本有無中字先囉, 唔急既.

舊 02-06-13, 05:37 PM   #17
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
到時又睇下其他國家既版本有無中字先囉, 唔急既.
希望美版 Warner Bros. 的有中字 (友版見 ARGO 美版有中字,想出手)

襯呢幾日放假出去搵下本小說先,電影得3個鐘真係講唔哂,o個晚睇完都覺得有d亂

===========

原來內地上映版被刪剪左成個鐘既片段,連個結構都同 International 版唔同 "

此篇文章於 02-06-13 05:41 PM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 05:44 PM   #18
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
希望美版 Warner Bros. 的有中字 (友版見 ARGO 美版有中字,想出手)

襯呢幾日放假出去搵下本小說先,電影得3個鐘真係講唔哂,o個晚睇完都覺得有d亂

===========

原來內地上映版被刪剪左成個鐘既片段,連個結構都同 International 版唔同 "
PAGE ONE有小說版, 但中文譯本黎, 英文版就無留意到有冇.

舊 02-06-13, 05:47 PM   #19
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
PAGE ONE有小說版, 但中文譯本黎, 英文版就無留意到有冇.
中文OK啦,小弟英文差

舊 02-06-13, 09:52 PM   #20
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

英文版封面好正,我已經買左
舊 02-08-13, 10:31 AM   #21
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
湯漢斯咁耐冇大作, 一定會睇
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-13, 04:56 PM   #22
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
講真,如果睇開戲,都熟班名演員的話,
剩係睇佢地唔同時代扮唔同角色,男變女又女變男,
黑人變白人華人變西人等等已經樂趣無窮!

劇情方面3個鐘無悶場,
呢套值得睇~

舊 02-08-13, 05:41 PM   #23
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
引用:

===========

有乜可能唔剪呀....
講緊革命推番社會制度喎
呢D戲睇就肯定無人陪我睇架啦
我只係睇左 BD版ja....遲D出碟買番先

舊 02-08-13, 05:53 PM   #24
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: 月牙火介 查看文章
講真,如果睇開戲,都熟班名演員的話,
剩係睇佢地唔同時代扮唔同角色,男變女又女變男,
黑人變白人華人變西人等等已經樂趣無窮!

劇情方面3個鐘無悶場,
呢套值得睇~
未睇都覺正!~ 又乜tailer都唔睇入場! 只睇左造型
Hugo

之前先睇完演<哈比人>

此篇文章於 02-08-13 05:56 PM 被 ZlWS 編輯。
舊 02-08-13, 06:54 PM   #25
Rse9
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: kin~kin 查看文章

英文版封面好正,我已經買左
出左個電影版封面, 平成30蚊
但我都係買左呢個封面既..

DUNGEONS & TAKAFUMIS
鷹文は100人いる!ヽ(∀゚ )人(゚∀゚)人( ゚∀)ノ
Rse9 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
autocad revision cloud Q頭 手機資訊/電腦軟硬討論 2 02-16-08 08:58 PM
[轉貼]FF7AC cloud(整容+六劍合一) 無聞 收藏品討論版 24 02-17-06 05:18 PM
[junk] 好耐無畫o野....大頭cloud一張~ iamFun Cosplay同人MIX討論區 14 01-03-06 11:36 PM
周迅同李小璐好似樣 阿盧 Neo Entertainment TREND 15 08-27-03 06:26 PM
周迅出左第一只碟 Raymondz Neo Music UNIVERSE 1 06-10-03 04:43 PM

現在的時間是 06:16 PM

手機版 | APP版