Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 04-18-16, 05:37 PM   #1
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
有冇飲過梅酒?

想飲,見choya價錢同大小都合心水,但想知道
1) 點存放?因為百佳冇SALE酒SALES
2) 見佢大約13-15度,同平時食放題飲SAKE差不多度數,但SAKE唔係太飲得,唔知會唔會都係咁刺喉
3) 其實乜都唔識下,CHOYA係咪好選擇?

謝謝高人指教

舊 04-18-16, 05:49 PM   #2
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA

由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-16, 06:09 PM   #3
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
我有玩過浸梅酒,就係用sake浸(當然你可以簡更高度數既酒),所以係同樣度數
市面上(超市買到既)既梅酒應該都係差唔多度數,什至更低,好似飲水咁
你咪買choya黎試飲囉,百零蚊野

此篇文章於 04-18-16 06:21 PM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-16, 07:07 PM   #4
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
睇topic 我真係意為係雲爺
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-16, 07:18 PM   #5
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
衰d講句
又唔係響 平平地自己買支飲下咪得

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-16, 07:29 PM   #6
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
2) 見佢大約13-15度,同平時食放題飲SAKE差不多度數,但SAKE唔係太飲得,唔知會唔會都係咁刺喉

謝謝高人指教
而家choya以外選擇都好多
759都有兩三支 AEON會多D

CHOYA我覺得易入口 酒同甜個平衡唔錯
但有人鍾意飲酒味重D就要揀其他

舊 04-18-16, 08:01 PM   #7
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:

謝謝高人指教
梅酒甜到暈, 我溝梳打水飲多

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-16, 08:45 PM   #8
RPG之鬼

引用:
作者: Terry仔 查看文章
睇topic 我真係意為係雲爺
你地太懷念雲爺,何必BAN佢呢

引用:
作者: JMi 查看文章
而家choya以外選擇都好多
759都有兩三支 AEON會多D

CHOYA我覺得易入口 酒同甜個平衡唔錯
但有人鍾意飲酒味重D就要揀其他
謝,咁可以買了

引用:
作者: STRIFE 查看文章
我有玩過浸梅酒,就係用sake浸(當然你可以簡更高度數既酒),所以係同樣度數
市面上(超市買到既)既梅酒應該都係差唔多度數,什至更低,好似飲水咁
你咪買choya黎試飲囉,百零蚊野
見一田原味細支80大元,所以才會有這個POST
係G神查話可以用白酒,原來SAKE都可以 (唔識酒嘛)

舊 04-18-16, 11:00 PM   #9
JMi

choya我覺得黑糖果支似糖水多過酒
綠茶果支我覺得個味似開綠茶粉咁
其他都無乜問題
好似樓上講 原味開梳打水 或者我係開道地 都ok的

舊 04-18-16, 11:20 PM   #10
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
幾年前飲過罐裝 choya, 如對比係 759 買o的係偏甜
話時話 759 其他o的水果酒都係偏甜...

舊 04-18-16, 11:21 PM   #11
地獄黑仔王

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

由手機版發出
就咁睇個標題仲以為會 ban

舊 04-18-16, 11:24 PM   #12
地獄黑仔王

引用:
見一田原味細支80大元,所以才會有這個POST
係G神查話可以用白酒,原來SAKE都可以 (唔識酒嘛)
OT 一下,
早兩日係 759 都見到入o左隻新款梅酒(同系仲有其他果汁酒), 不過見得 300ml 都賣成 $48 (個日正價 6 折, 原價 $80), 想試但最後都無買

舊 04-18-16, 11:28 PM   #13
JMi

759我試左紀洲蜂蜜梅酒果支 太甜了對我來講 要自己再開SAKE

舊 04-18-16, 11:38 PM   #14
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: jamsquare 查看文章
梅酒甜到暈, 我溝梳打水飲多
有無落冰先
要落冰飲架喎

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-16, 02:18 AM   #15
rayho
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006

飲過呢隻,可熱可凍

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-16, 10:23 AM   #16
CCemi

註冊日期: Dec 2003
choya以梅酒黎講太甜了, 之前品酒節試飲過唔少比佢更好飲既梅酒

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧
CCemi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-16, 10:37 AM   #17
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
驚刺喉可以試下溝雪碧飲.

我屋企係自己浸的, 常溫無日曬保存即可.
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-16, 02:09 PM   #18
Kaori Yae
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: rayho 查看文章

飲過呢隻,可熱可凍
呢隻岩唔岩唔飲開酒既人飲?
同事送左樽大既一直擺係雪櫃冇掂過...
Kaori Yae 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-16, 05:43 PM   #19
maxwellduo
Senior Gamer
巨艦大炮主義

註冊日期: Nov 2004
PSN  IDParaMan-Vita
用九江雙蒸和冰糖浸梅酒最正

舊 04-19-16, 11:57 PM   #20
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

註冊日期: Dec 2004
sake同梅酒都差唔幾, 係咪無雪凍先覺得刺喉?

或者學版友咁講落冰啦 ...

引用:
作者: Kaori Yae 查看文章
呢隻岩唔岩唔飲開酒既人飲?
同事送左樽大既一直擺係雪櫃冇掂過...
其實都無話岩唔岩既, 自己鐘意點飲就點飲啦
覺得味道太濃就溝冰又或者水

反正係屋企, 唔好一次飲太多, 其實應該唔會咁易醉
Nicklaus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-16, 10:02 AM   #21
地獄黑仔王

引用:
作者: rayho 查看文章

飲過呢隻,可熱可凍
呢隻 759 係唔係有賣 (右手邊個o個 size)?
買過隻似同款o既柚子酒. 係加o左冰就無咁甜會好味o的

舊 04-20-16, 10:03 AM   #22
地獄黑仔王

引用:
作者: maxwellduo 查看文章
用九江雙蒸和冰糖浸梅酒最正
但o的梅應該買邊隻? 見街市都有賣o的青梅.

舊 04-21-16, 05:34 PM   #23
RPG之鬼

引用:
作者: martinnitram 查看文章
但o的梅應該買邊隻? 見街市都有賣o的青梅.
查過話青梅

另外依家有得買青梅?
咁要去街市睇下

舊 04-21-16, 09:23 PM   #24
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
查過話青梅

另外依家有得買青梅?
咁要去街市睇下
呢段時間有,要買就趁早
我早幾日就買左好多黎浸
賣得好快,依家我果邊已經冇得買

舊 04-22-16, 10:30 AM   #25
rhmy348
Insane Gamer
你今日課左未?